YT Jeffsy Core 5: Update voor de succesvolle All-Mountain – nu in review

Het is bijna vijf jaar geleden dat YT’s all-mountain top-seller, Jeffsy, zijn laatste update ontving. Nu wil het postorderbedrijf uit Forchheim het succesverhaal van de Jeffsy voortzetten met een volledig herziene versie. De belangrijkste gegevens blijven hetzelfde: 150 millimeter veerweg, 29-inch wielen en geometrie-aanpassing via flipchip op de schokdemper. Maar dat is het wel zo’n beetje. Bovendien hebben de ontwikkelaars alles uit de kast gehaald om de evolutie van de All Mountain vooruit te helpen.

Meer gewicht door de nieuwe vorm

Naast een gemoderniseerde vormentaal en dikkere buisdoorsneden zit de meest opvallende innovatie in de onderbuis. Voor het eerst heeft YT een opbergvak geïntegreerd op een van zijn fietsen onder een stijlvolle plastic hoes voor gereedschap en eten onderweg. Hoewel dit een meerwaarde biedt voor alle rugzaktegenstanders op tournee, wordt dit ook weerspiegeld in het gewicht door de hogere materiaaldikte rond de opening. Zo weegt het chassis van de Jeffsy uit 2024 2900 gram in maat L, zo’n 150 gram meer dan zijn voorganger.

Qua totaalgewicht komt onze testfiets zonder pedalen uit op 15,1 kilogram. Dit betekent dat YT nog lang geen record heeft gevestigd in deze categorie. Ter vergelijking: In onze laatste All-mountain groepstest tot 5000 Euro De kandidaten wogen gemiddeld 14,75 kilo.

In het modeljaar 2024 volgt YT ook de trend en integreert een opbergvak inclusief waterdichte tas in de onderbuis.Foto: Max FuchsIn het modeljaar 2024 volgt YT ook de trend en integreert een opbergvak inclusief waterdichte tas in de onderbuis.

Lees ook:   M1 Sporttechnik EN.400.SX Review: gulden snede of lui compromis

Gelukkig laat de YT Jeffsy ook een heel nieuw gezicht zien op het gebied van geometriegegevens. In de loop der jaren hebben de afmetingen van de voorganger steeds meer stof verzameld. Zo is de balhoofdhoek van de huidige Jeffsy anderhalve graad afgevlakt en meet nu 64,5 graden. Ook de wielbasis is gegroeid: in maat L van 1222 millimeter naar 1244 millimeter. Deze veranderingen zijn bijzonder effectief bergafwaarts en geven de nieuwkomer meer vertrouwen bij razendsnelle snelheden.

Speels en soepel lopend

Maar maak je geen zorgen: ondanks de gewonnen soepelheid blijft de fiets nog steeds beheersbaar en speelgretig. De nieuwe geometrie is modern, maar vermijdt extremen. Met andere woorden, de balhoofdhoek is slapper, maar niet zo veel dat de bestuurder moeite zou hebben om voldoende belasting op het voorwiel te krijgen. Integendeel, de gematigde reikwijdte plaatst de berijder centraal in de fiets, die met zijn 338 liggende achtervorken nog steeds comfortabel in krappe bochten kan worden gedrukt zonder nerveus over te komen in passages met hoge snelheid. Tijd om te wennen? Helemaal niet! Erop zitten en je goed voelen is het motto van de nieuwe Jeffsy.

Het in Forchheim gevestigde bedrijf heeft ook geweldig werk geleverd met betrekking tot het chassis: in vergelijking met zijn voorganger is de achterkant iets progressiever. Dat vinden wij een goede zaak. Hierdoor kan de fiets efficiënter door het terrein bewegen, gemakkelijk in vliegtuigmodus trekken en nog steeds voldoende reserves bieden op ruige paden of harde landingen. De achterkant filtert ook fijnere oneffenheden netjes weg en genereert zo toptractie – bergop en bergaf. Over bergop gesproken: zelfs tijdens het trappen is de Float-X-schokdemper stabiel in zijn veerweg en wiebelt hij relatief weinig.

Lees ook:   cube mountainbike kind 24 inch

Goed geïnvesteerd: YT specificeert dezelfde hoogwaardige Maxxis-bandencombinatie met een stevig EXO+ karkas voor een goede lekbescherming op alle modellen. Voor tochten met veel pedalen moet je echter zeker overstappen op een lichter rollende achterband.Foto: Max FuchsGoed geïnvesteerd: YT specificeert dezelfde hoogwaardige Maxxis-bandencombinatie met een stevig EXO+ karkas voor een goede lekbescherming op alle modellen. Voor tochten met veel pedalen moet je echter zeker overstappen op een lichter rollende achterband.

Als je de laatste rij-invloeden op lange asfaltbeklimmingen wilt elimineren, kun je tijdens het rijden ook ontspannen bij de platformhendel. De steile zitbuishoek, in combinatie met de gematigde reikwijdte, plaatst de rijder comfortabel rechtop boven de framedriehoek. Dankzij de relatief lange liggende achtervorken blijft het voorwiel ook op steile hellingen betrouwbaar op de grond staan. In het geval van de 5564 gram wielen, er is echter nog steeds tuningpotentieel. Ze willen met veel toewijding gereden worden en de fiets van zijn levendigheid beroven.

Verder is er niets mis met de uitrusting van de 5999 Euro Jeffsy Core 5: Sram’s nieuwe XO-transmissieaandrijving, een Fox-ophanging uit de fabrieksserie en Sram-codestoppers met grote schijven van 200 mm – hier blijft niets te wensen over.

Conclusie over de YT Jeffsy Core 5 van Max Fuchs, BIKE review editor:

Zelfs in de nieuwste versie blijft de YT Jeffsy een fiets voor alle gelegenheden. Door de update van de geometrie en de volumineuze banden zijn de kerncompetenties voor het modeljaar 2024 echter iets verder verschoven naar de afdaling.

Max Fuchs, BIKE-testredacteurFoto: Max FuchsMax Fuchs, BIKE-testredacteur

Technische specificaties en opmerkingen voor de YT Jeffsy Core 5

Fabrikant

 • Prijs¹: 5999 Euro
 • Beschikbaar per postorder
 • Frame Materiaal: Carbon
 • Framemaat: S, M, L, XL, XXL  (getest in maat L, 44 cm)

Meetgegevens

Uitrusting

 • Wielen: Crankbrothers Syntesis E
 • Banden: Maxxis Minion DHF/ DHR II; 3C Maxxterra Exo+ Protection TR 29 x 2.40/2.50
 • Voorvork: Fox 36 Float Factory Grip2
 • Schok: Fox Float X
 • Veerweg voor/achter: 151 / 150 mm
 • Remmen: Sram Code RSC / 200/200 mm
 • Aandrijving: Sram X0 Eagle Transmissie 1×12
 • Overbrengingsverhouding / bandbreedte: 32; 10–52 / 520 %
 • Telescopische paal / slag / Ø: YT Postman V2 / 170 mm / 31,6 mm

Beoordeling

 • Behandeling Heuvelopwaarts: 21.25 van de 25 punten
 • Chassisefficiëntie: 17 van de 20 punten
 • Rolweerstand: 8 van de 10 punten
 • Gewicht: 1,5 van de 15 punten
 • Traagheidswaaiers: 3 van de 10 punten
 • Bidonhouder: 3 van de 10 punten
 • Behandeling Heuvelafwaarts: 31.5 van de 35 punten
 • Voorwielophanging: 20 van de 20 punten
 • Achtervering: 22,5 van de 25 punten
 • Intrekbaarheid van het zadel: 10 van de 10 punten
 • Remmen: 12.75 van de 15 punten
 • Grip op de banden: 13,5 van de 15 punten
 • Rijstabiliteit: 4 van de 10 punten

TOTAAL BERGOP: 53.75 VAN 90 Partituur

TOTAAL AFDALING: 114,3 VAN DE 130 Partituur

 • Overig: 26,5 van de 30 punten

Fietstestresultaat²: zeer goed – 194,5 van de 250 punten

YT Jeffsy Core 5 - OnderhoudsgemakFoto: BIKE-testafdelingYT Jeffsy Core 5 – OnderhoudsgemakYT Jeffsy Core 5 - Geometrie GegevensFoto: BIKE-testafdelingYT Jeffsy Core 5 – Geometrie GegevensYT Jeffsy Core 5 - KenmerkenFoto: BIKE-testafdelingYT Jeffsy Core 5 – KenmerkenYT Jeffsy Core 5 - Veer Karakteristieken: De achterste driehoek is perfect in balans met tractie, absorptie en ondersteuning.Foto: BIKE-testafdelingYT Jeffsy Core 5 – Veer Karakteristieken: De achterste driehoek is perfect in balans met tractie, absorptie en ondersteuning.

¹Prijs plus kosten voor verpakking, verzending en reconciliatie indien van toepassing.

²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-oordeel staat los van de prijs. BIKE-beoordelingen: uitstekend (250-205 punten), zeer goed (204,75-170 punten), goed (169,75-140 punten), bevredigend (139,75-100 punten), met zwakke punten, onvoldoende.