Sram Eagle-aandrijflijn in laboratorium- en veldtest: krachtpatser met slimme automatische versnellingspook

Het unique selling point van de Sram Eagle Powertrain is niet de motor zelf, maar de combinatie met het ecosysteem van Sram en in het bijzonder de AXS draadloze transmissie. Op deze manier maken de Amerikanen automatische schakelfuncties en schakelen tijdens het rollen mogelijk. Details zijn te vinden in onze gedetailleerde presentatie van het e-bikesysteem van Sram. In deze review hebben we het echter expliciet over de “motor” component. En dit is waar Sram vertrouwt op hardware van Brose. Concreet is er de Drive SMag, die ook de Specialized Turbo Levo wordt gebruikt.

Ziet eruit als een Brose motor, is ook een Brose motor. De Drive SMag in de Eagle Powertrain is uitgerust met een softwarebesturingssysteem van Sram. De hardware is echter identiek aan andere uitbreidingsfasen van de Berlijnse eenheid.Foto: Georg GrieshaberZiet eruit als een Brose motor, is ook een Brose motor. De Drive SMag in de Eagle Powertrain is uitgerust met een softwarebesturingssysteem van Sram. De hardware is echter identiek aan andere uitbreidingsfasen van de Berlijnse eenheid.

Aan de softwarekant benadrukt Sram dat de aandrijflijn een volledig unieke configuratie heeft. Specialized hecht ook veel waarde aan het feit dat de turbomotor in de Levo niet te vergelijken is met andere Brose-fietsen. Onze ervaring is echter dat het basiskarakter en de prestaties van de verschillende uitbreidingsfasen van de Drive SMag zeer vergelijkbaar zijn.

De feiten over de Sram Eagle Powertrain

 • Gewicht: 3,1 kilo
 • Batterijgroottes: 720 Wh (4,1 kg) of 630 Wh (3,1 kg)
 • Optioneel: 250 Wh range extender
 • Versnellingen: Bereik, Rally
 • Vermogensgegevens (max.) van het laboratorium: 87 Newtonmeter, 544 watt
 • Automatisch schakelen in combinatie met Sram Eagle AXS transmissie
 • Systeemupdates mogelijk via de app

In het testlaboratorium van PT Labs hebben we alle aandrijvingen gemeten op een rollenbank. Het vermogen wordt gemeten aan het achterwiel.Foto: Adrian KaetherIn het testlaboratorium van PT Labs hebben we alle aandrijvingen gemeten op een rollenbank. Het vermogen wordt gemeten aan het achterwiel.

Lees ook:   Crankbrothers Stamp & Mallet Trail: MTB-schoen met een nieuwe Boa-twist

Het karakter van de Sram e-bike motor

Hoewel de Brose Drive SMag bijzonder krachtig is met een enorm koppel, voelt de e-bike-motor helemaal niet onstuimig aan. De stuwkracht is vrij uniform en subtiel. Samen met het relatief aangename achtergrondgeluid resulteert dit in een ronde, ongeagiteerde rijervaring. Het motorgeluid is niet drastisch stiller dan bijvoorbeeld een Bosch of Shimano, maar de lage frequentie maakt het geluid subjectief aangenamer. Niets rammelt bergafwaarts, wat ook te danken is aan de stevige schroefverbinding van de accu. De Eagle Powertrain van Sram is dus de stilste kandidaat onder de krachtmotoren in onze test. De nieuwste versie is echter niet meer zo fluisterstil als de Brose-motoren lang zijn geweest.

Op steile en getrapte beklimmingen toont de krachtige Brose-motor zijn sterke punten. Hij duwt stoïcijns over obstakels met veel koppel.Foto: Thomas WeschtaOp steile en getrapte beklimmingen toont de krachtige Brose-motor zijn sterke punten. Hij duwt stoïcijns over obstakels met veel koppel.

De vermogensafgifte van de Sram Eagle Powertrain

De sterke stuwkracht van onderaf en het hoogste koppel in de test zetten de toon voor de aandrijflijn. Bij lage cadansen pusht de krachtpatser heel hard. Off-road is dit vooral handig op trappen wanneer je geen momentum meer hebt. Vervolgens hijst de motor de fiets krachtig over het obstakel. Geen enkele andere motor in de test biedt zo’n sterke ondersteuning wanneer de cadans tot nul daalt en de situatie verloren lijkt. De voortstuwing is uniform in plaats van overdreven levendig en reactief. Samen met het relatief aangename achtergrondgeluid resulteert dit in een ronde, ongeagiteerde rijervaring. Goed: Zelfs bij een zeer hoge cadans trekt de Drive SMag goed door.

Sram's Eagle Powertrain heeft het hoogste koppel (in Nm, rechterorang) van alle testexemplaren. De prestatiecurve is navenant hoogE (in watt, linker ordinaat) bij lage cadans (x-as, rpm). Trekt goed door bij hoge cadansen, vergelijkbaar met Bosch en Co.Foto: PT LabsSram’s Eagle Powertrain heeft het hoogste koppel (in Nm, rechterorang) van alle testexemplaren. De vermogenscurve is navenant hoog (in watt, linker ordinaat) bij een lage cadans (X-as, rpm). Trekt goed door bij hoge cadansen, vergelijkbaar met Bosch en Co.Met 87 Newtonmeter is de Eagle Powertrain de motor met het meeste koppel in de EMTB-laboratoriumtest. De maximale prestaties zijn vergelijkbaar met Shimano en Bosch. Zelfs met weinig input van de bestuurder duwt hij hard.Foto: EMTB MagazineMet 87 Newtonmeter is de Eagle Powertrain de motor met het meeste koppel in de EMTB-laboratoriumtest. De maximale prestaties zijn vergelijkbaar met Shimano en Bosch. Zelfs met weinig input van de bestuurder duwt hij hard.In het lagere cadansbereik (X-as, tpm) is de Sram Powertrain superieur aan alle andere testexemplaren. Dit toont zijn zeer hoge koppel. Het piekvermogen is ongeveer gelijk aan dat van Shimano en Bosch, maar tussen de 60 en 90 toeren per minuut ligt het vermogen iets lager. Trekt goed door met snel aanzwengelen.Foto: PT LabsIn het lagere cadansbereik (X-as, tpm) is de Sram Powertrain superieur aan alle andere testexemplaren. Dit toont zijn zeer hoge koppel. Het piekvermogen is ongeveer gelijk aan dat van Shimano en Bosch, maar tussen de 60 en 90 toeren per minuut ligt het vermogen iets lager. Trekt goed door met snel aanzwengelen.

Lees ook:   Giro Coalition Spherical MTB-helm: nieuwe full-face lichtgewicht voor shredden

Display en afstandsbediening

Keep it simple is het motto van Sram. In plaats van grote keuzemogelijkheden en gekke functies, heeft de Eagle Powertrain alleen een chique maar gereduceerd display. Het AXS Bridge Display zit in de bovenbuis en dient ook als interface tussen alle AXS-systeemelementen. Alleen de rijmodus, het batterijniveau en de autoshift-modus worden weergegeven, er is geen verdere informatie. Zelfs de snelheid wordt niet onthuld door het stijlvolle scherm in de bovenbuis.

Keep is eenvoudig: het AXS Bridge-display toont alleen de rijmodus, het batterijniveau en de autoshift-modus.Foto: Georg GrieshaberKeep is eenvoudig: het AXS Bridge-display toont alleen de rijmodus, het batterijniveau en de autoshift-modus.

De bediening van het systeem is zeer intuïtief, ook omdat Sram slechts twee ondersteuningsniveaus en een zeer gereduceerd scherm biedt. De bedieningshendel voor de nieuwe Sram-aandrijving zijn de pushers (pods genoemd) die we al kennen van Sram’s AXS-radiocircuits. Ze werken draadloos, wat bijna geen enkele andere afstandsbediening voor een e-bike-motor op de markt kan. Bijzonderheid: De bediening is volledig aangepast aan de combinatie met andere Sram-componenten zoals AXS-telescooppaal en AXS-aandrijflijn. Het hele systeem kan worden geconfigureerd en gefinetuned via de AXS-app.

De AXS pods werken draadloos. Aan de bovenkant worden de twee U-treden heen en weer geschakeld, terwijl de AXS telescooppaal aan de onderkant wordt bediend.Foto: Georg GrieshaberDe AXS pods werken draadloos. Aan de bovenkant worden de twee U-treden heen en weer geschakeld, terwijl de AXS telescooppaal aan de onderkant wordt bediend.

De accu’s voor Sram’s Eagle Powertrain

De 630 batterij voor Sram's Eagle Powertrain daalt licht op 3,1 kilo. Met de massieve schroef kan hij zonder rammelen in de onderbuis worden vastgedraaid.Foto: Georg GrieshaberDe 630 accu voor Sram’s Eagle Powertrain is met 3,1 kilo licht. Met de massieve schroef kan hij zonder rammelen in de onderbuis worden vastgedraaid.

App en connectiviteit

De bekende AXS-app van Sram werkt ook voor de nieuwe e-bike aandrijflijn. Alle AXS-componenten op de fiets worden bediend via het brugdisplay – en dit brengt op zijn beurt de verbinding met de app tot stand. Hier kunnen alle systeemcomponenten up-to-date worden gebracht. Updates zijn dus direct “over the air” mogelijk.

Bovendien kunnen de ondersteuningsniveaus via de app worden gefinetuned. Dit is vooral belangrijk bij de Eagle Powertrain, omdat deze niet bepaald rijkelijk is uitgerust met twee standen. De functie zal hier dus waarschijnlijk vaker gebruikt worden dan op de meeste andere schijven. In de fabrieksopstelling pusht de Range-modus veel harder dan de bekende Eco-niveaus van de concurrenten. Elke modus kan worden afgestemd op twee parameters: maximaal vermogen en ondersteuningspercentage, d.w.z. hoe hard de berijder moet trappen voor volledige stuwkracht. Super: De instellingen voor de automatische versnellingspook zijn zeer intuïtief via de knoppen op het stuur. Je hoeft hiervoor de app niet te gebruiken.

Het hele systeem kan via de AXS-app worden geconfigureerd en gefinetuned met alle AXS-componenten.Foto: Georg GrieshaberHet hele systeem kan via de AXS-app worden geconfigureerd en gefinetuned met alle AXS-componenten.

EMTB-recensie van de Sram Eagle-aandrijflijn

Het motorgeluid is niet drastisch stiller dan bijvoorbeeld een Bosch of Shimano, maar de lage frequentie maakt het geluid subjectief veel aangenamer. Niets rammelt bergafwaarts. De stuwkracht is gelijkmatig en zeer krachtig, vooral bij een lage cadans.Foto: EMTB MagazineHet motorgeluid is niet drastisch stiller dan bijvoorbeeld een Bosch of Shimano, maar de lage frequentie maakt het geluid subjectief veel aangenamer. Niets rammelt bergafwaarts. De stuwkracht is gelijkmatig en zeer krachtig, vooral bij een lage cadans.

Versterken

 • Hoog koppel
 • Intuïtieve bediening
 • Stil, zelfs bergafwaarts
 • Schakelen tijdens het rollen en automatisch schakelen

Verzwakken

 • Weinig informatie op het display
 • Slechts twee U-treden
 • Zwaar

Conclusie over de Sram Eagle-aandrijflijn

Innovatief alles-in-één systeem met slimme schakelfuncties en intuïtieve bediening. De motor scoort met zijn hoge koppel en aangename achtergrondgeluiden. Lichtgewicht 630 batterij!

Florentin Vesenbeckh is adjunct-hoofdredacteur van EMTB Magazine.Foto: Max FuchsFlorentin Vesenbeckh is adjunct-hoofdredacteur van EMTB Magazine.

Fietsen met Sram Eagle Powertrain

Het aanbod van fietsen met Sram-aandrijving is momenteel nog beheersbaar. Propain, Gasgas, Transition en Nukeproof vertrouwen op het motorconcept uit Schweinfurt. In de links vind je alle informatie en details over de E-MTB’s: