Garmin Edge 130 Plus: de nieuwe Garmin fiets GPS voor cyclosportieven!

Vaak bekritiseerd, zelfs de schuld van sommige fietsers en mountainbikers voor de exorbitante prijs van hun fiets GPS, heeft Garmin geluisterd naar een aantal van zijn klanten en aangeboden een toegankelijk apparaat. Gepresenteerd in juni 2020, de nieuwe Garmin Edge 130 Plus heeft het Garmin Edge-assortiment verstoord door zich te onderscheiden door bepaalde functies, maar ook door de prijs. Maar wat verbergt deze Edge 130 Plus eigenlijk achter deze aantrekkelijke prijs? Is het echt een goed begrip? We hebben het getest, hier is ons oordeel!

Garmin Edge 130 Plus
Garmin Edge 130 Plus

Inhoudsopgave šŸ—‚

Maak kennis met de nieuwe Garmin Edge 130 Plus GPS

Opvolger van de Garmin 130 uitgebracht in 2018, de nieuwe versie van de GPS Garmin Edge 130 Plus brengt aanzienlijke verbeteringen volgens Garmin. Esthetisch lijken de veranderingen echter onbestaande. Niettemin zijn er aan de kant van de technische kenmerken veel evoluties te noemen.

De EdgeĀ® 130 Plus-bundel uitpakken

Garmin levert zijn nieuwe EdgeĀ® 130 Plus in een eenvoudige, maar goed gevulde doos. Merk op dat de bundel in verschillende versies wordt geleverd om aan alle gebruikersbehoeften te voldoen: klassiek, het prestatiepakket en het mountainbikepakket. De inhoud van de doos kan dus variĆ«ren, afhankelijk van de gekozen bundel. Toch blijft de klassieke versie voor het merendeel van de fietsers meer dan genoeg. De versie “alleen apparaat” omvat:

Bundel Edge 130 Plus
Bundel Edge 130 Plus
 • Garmin Edge 130 Plus
 • Galgen ondersteuning
 • Veiligheidspolsband
 • Micro-USB-kabel
 • Gebruikershandleiding

Installatie, koppeling en configuratie

Wat betreft de installatie, koppeling en configuratie van de Garmin Edge 130 Plus is het kinderlijk eenvoudig. Inderdaad, het is voldoende om Volg de stappen die expliciet worden beschreven in de installatiehandleiding en snelle start voorzien. Niettemin, in tegenstelling tot meer high-end modellen, wordt deze GPS alleen geleverd met stemondersteuning.

De Garmin Edge 130 Plus installeren
De Garmin Edge 130 Plus installeren

Zodra de installatie is voltooid, is het noodzakelijk om configureer de Edge 130 Plus. Toegegeven, het is mogelijk om zijn Garmin GPS te gebruiken zonder vooraf enige aanpassing te maken, maar de fabrikant raadt aan om zijn Garmin 130 Plus te koppelen aan de Garmin Connect applicatie om de nieuwste updates te maken en zo te genieten van alle functies.

Aan de slag met de GPS-teller

Net als bij de nieuwe Garmin Edge 1030 Plus neemt de Edge 130 Plus alle functies van zijn voorganger over. Inderdaad, het ontwerp en de esthetiek zijn met een paar details identiek. Compact en lichtgewicht, de vormfactor van de Edge 130 heeft zijn waarde bewezen, dus waarom zou je hem veranderen? Inderdaad, dankzij De zeer minimalistische afmetingen (4,1 x 6,3 x 1,6 cm), GPS heeft het voordeel dat het extreem licht van gewicht is. Slechts 33 gram, ideaal voor fietsers die kieskeurig zijn over het gewicht van hun fiets. Bovendien, ondanks zijn kleine formaat, De Garmin 130 Edge Plus is extreem sterk en schokbestendig, en is, natuurlijk, IPX7 gecertificeerd. Dat wil zeggen, waterdicht en hermetisch voor water, sneeuw, modder en vocht.

Aan de slag met de Garmin Edge 130 Plus
Aan de slag met de Garmin Edge 130 Plus

Een monochroom non-touch scherm, maar overtuigende ergonomie

Interface du Garmin Edge 130 Plus
Interface du Garmin Edge 130 Plus

In tegenstelling tot alle andere Garmin fiets GPS, De Edge 130 Plus is de enige met een monochroom scherm. Op het eerste gezicht is dit een echt negatief punt. Toch biedt die van de Garmin 130 Plus een uitstekende leesbaarheid, ongeacht de weersomstandigheden. Inderdaad, de1,8-inch scherm (45 millimeter diagonaal) heeft een antireflectiefilter en heeft een achtergrondverlichting met uitstekende contrasten.

Garmin 130 Plus knoppen
Garmin 130 Plus knoppen

Net als bij de Edge 530 heeft deze GPS-teller geen touchscreen. Het heeft echter een zeer behoorlijke ergonomie. Inderdaad De interface en menu’s zijn aangepast dienovereenkomstig. Dankzij de 5 knoppen die rondom het scherm zijn geplaatst, blijft de grip dus zeer intuĆÆtief. Het is belangrijk op te merken dat de interface naar believen volledig aanpasbaar is vanuit de Garmin Connect applicatie.

Beperkte autonomie maar nog steeds acceptabel

De Garmin Edge 130 Plus is voorzien van een nieuwe generatie lithium-ionbatterijen. Ondanks deze verandering Autonomie is verminderd ten opzichte van zijn voorganger, van 15 uur voor de Edge 130 tot slechts 12 uur voor de Edge 130 Plus. Deze verslechtering van de autonomie wordt verklaard door de toevoeging van sensoren en meer energieverslindende functies. Zo’n batterij is echter nog steeds meer dan genoeg.

Niet-uitbreidbaar geheugen, maar meer dan genoeg

In tegenstelling tot de Edge Explore heeft deze Garmin 130 Plus GPS geen poort voor een extra micro-SD-kaart. Toch heeft het een 16 GB intern geheugen. Zo is het mogelijk om tot 30 routes, 100 bezienswaardigheden en ongeveer 100 uur geschiedenis te importeren en op te slaan. Tot slot, zeker, Opslag is niet uitbreidbaar, maar het is nog steeds meer dan genoeg, om te profiteren van GPS-begeleiding tijdens zijn fiets- en mountainbike-uitstapjes.

Een Garmin GPS teller boordevol sensoren

Garmin heeft veel sensoren in de Edge 130 Plus geĆÆntegreerd en heeft ervoor gezorgd dat deze compatibel is met zoveel mogelijk accessoires. Zo is deze GPS-teller uitgerust met GPS-chip, Glonass en Galileo. Wat de interne sensoren betreft, neemt het de barometrische hoogtemeter die al aanwezig is op de Garmin 130 en voegt een versnellingsmeter toe. Tot slot connectiviteit ANT+ Ā® en bluetoothĀ® Komt Zorg voor maximale connectiviteit met accessoires en sensoren van derden. We betreuren echter het gebrek aan connectiviteit WifiĀ®, aanwezig op de Edge 1030 Plus.

De kenmerken van de Garmin 130 Plus

We hebben net gezien dat de nieuwe Garmin Edge 130 Plus veel lijkt op het vorige model. Maar wat brengt deze nieuwe Garmin Edge dan? In werkelijkheid staan de opmerkelijke verschillen aan de kant van de functionaliteit. Inderdaad deze Garmin 130 Plus onderscheidt zich door de toevoeging van vele functies. Laten we eens kijken naar de belangrijkste nieuwigheden om te noemen.

Uitgebreide en gedetailleerde prestatiebewaking

Ondanks het vrij minimalistische formaat, deze Garmin Edge 130 plus heeft veel sensoren. Inderdaad, deze fiets GPS is ontworpen voor fietsers en concurrenten die graag gegevens willen, om de evolutie van hun prestaties te analyseren en te volgen. Daarom biedt dit apparaat een reeks functies die uitsluitend zijn gewijd aan prestatiebewaking.

Prestatiebewaking
Prestatiebewaking

Ten eerste deze Edge 130 Plus Garmin verzamelt en registreert veel gegevens, zoals: je snelheid, afstand en hoogteverschil, reistijd, hoogte, verbrande calorieĆ«n, … Bovendien is het dankzij ANT+ connectiviteit mogelijk om extra sensoren (hartslagmeter, cadans, snelheid, …) te koppelen om de analyses te verrijken.

Specifieke opleiding
Specifieke opleiding

Daarnaast om u een persoonlijk vervolg aan te biedenNa uw prestaties is de nieuwe Garmin 130 Edge Plus in staat omuw training te analyseren en hun effectiviteit te bepalen. Het is dus mogelijk omspecifieke trainingen en oefeningen organiseren vanuit de Garmin Connect app, maar ook door je GPS te synchroniseren met je TrainingPeaks of Strava account.

Mountainbike sprong analyse
Mountainbike sprong analyse

Hoewel het niet specifiek bedoeld is voor mountainbiken, Garmin heeft besloten om mountainbikers niet te verwaarlozen. Zo registreert deze Edge 130 Plus veel statistieken die exclusief zijn gereserveerd voor mountainbiken. In het bijzonder kunt u een zeer nauwkeurige analyse van uw sprongen vinden. In het bijzonder het aantal “Jump”, hun lengtes en de duur van de ophanging.

Geen dynamisch kaartsysteem, maar GPS-begeleiding

Laten we eerlijk zijn, de nieuwe Edge 130 Plus kan niet concurreren in mapping en begeleiding met fiets GPS zoals de 1030 Plus of de Rider 750 Bryton. Inderdaad, de Garmin 130 Plus meter is ontworpen voor cyclosportief gebruik, daarom, Het navigatiesysteem is geen prioriteit. Toch heeft Garmin ervoor gezorgd dat de essentie is geĆÆntegreerd.

GNSS-chip - Edge 130 Plus
GNSS-chip ā€“ Edge 130 Plus

Allereerst om te genieten van een betrouwbaar en nauwkeurig GPS-signaal, De Garmin EdgeĀ® 130 Plus is voorzien van meerdere GNSS-chips. Dus, net als zijn belangrijkste rivalen, de Polar M460 en de Wahoo Elemnt Bolt, maakt deze meter gebruik van verschillende satellietnavigatietechnologieĆ«n en -protocollen, namelijk: GPS, Glonass en Galileo.

Begeleiding en tracering
Begeleiding en tracering

Toegegeven, deze GPS Garmin Edge 130 Plus heeft geen ingebouwde mapping, maar biedt toch de mogelijkheid om een GPX-track of een vooraf gedefinieerde route te volgen. Dus na het importeren van de reis uit de Garmin Connect applicatie, of uit toepassingen van derden zoals Strava of Komoot. Je krijgt de mogelijkheid om te genieten van een gids “Beurt voor beurt” en een weergave van de te volgen route.

Climbpro
Climbpro

Verrassend genoeg heeft Garmin besloten om de nieuwe ClimbPro-functie in deze 130 Plus te integreren. Ontworpen voor klimmers, Met ClimbPro kunt u in Ć©Ć©n oogopslag uw beklimming van een pas of een heuvel visualiseren. Ondanks het monochrome scherm is veel informatie doorzoekbaar, zoals het percentage van de helling, de hoogte en afstand tot de top, evenals een weergave van het profiel van de etappe. Ideaal voor het beheren van uw inspanning!

Intelligente connectiviteit met eindeloze mogelijkheden

Hoewel compact en minimalistisch, deze Garmin fiets GPS biedt meer connectiviteit. Het profiteert dus van zeer interessante functies om de prestatiemonitoring te verhogen, maar ook om de gebruikerservaring te verbeteren door oneindige aanpassingen aan te bieden.

Garmin Connect en Edge 130 Plus
Garmin Connect en Edge 130 Plus

Natuurlijk is deze GPS fiets Garmin Edge 130 Plus compatibel met de Garmin Connect app. Vanuit deze gratis applicatie die beschikbaar is op iPhone en Android kunt u uw fiets-GPS configureren en configureren, maar ook routes importeren en opslaan. Daarnaast is deze applicatie essentieel om je meter bij te werken.

Melding SMS
Melding SMS

Eenmaal verbonden met uw telefoon zijn er veel extra functies beschikbaar, waaronder: Slimme meldingen. Dus na een snelle koppeling kunt u uw sms, e-mails, oproepen en waarschuwingen rechtstreeks van uw Garmin Edge 130 Plus ontvangen.

Weer widget
Weer widget

Bovendien heb je met de Garmin Connect IQ app De mogelijkheid om veel widgets toe te voegen. Het aanbieden van nieuwe interfaces, nieuwe functies, nieuwe statistieken, deze extensies kunt uVerrijk de gebruikerservaring. Bijvoorbeeld de “Weer” stelt u in staat om de weersvoorspelling rechtstreeks vanuit de Garmin interface te raadplegen.

Hometrainer en Edge 130 Plus
Hometrainer en Edge 130 Plus

Tot slot, dankzij de nieuwe ANT+ connectiviteit / bluetooth deze Garmin Edge 130 Plus fietsteller is compatibel met veel aangesloten hometrainers. Zo heb je de mogelijkheid om specifieke workouts te programmeren of je hometrainer live te bedienen.

Veiligheid: belangrijke innovaties en ontwikkelingen

De nieuwe Garmin Edge 130 Plus fietsteller bevat spannende nieuwe veiligheidsgerelateerde functies. Inderdaad, deze Garmin Edge is uitgerust met een enorme Paneel van functies om de fietser of mountainbiker te helpen en te beschermen. We hebben de drie essentiƫle functies geselecteerd.

Interface met een Garmin Varia radar
Interface met een Garmin Varia radar

In eerste instantie is deze fiets GPS compatibel met Garmin Varia accessoires. Dankzij de ANT+ en Bluetooth-connectiviteit is het inderdaad mogelijk om meerdere toestellen tegelijk te koppelen, zoals Garmin Varia achterradars. Eenmaal geconfigureerd, kunt u met een geschikte interface op de hoogte worden gesteld wanneer een of meer voertuigen u van achteren naderen.

Noodoproep
Noodoproep

Al aanwezig op het vorige model, De functionaliteit voor noodhulp is drastisch verbeterd. Inderdaad, het wordt nu geassocieerd met de Nieuwe incidentdetectiesensor. Wanneer de fietsteller dus een val, aanrijding of ongeval detecteert, wordt er automatisch een waarschuwing met uw GPS-coƶrdinaten naar uw contactpersoon voor noodgevallen gestuurd.

Functionaliteit Livetracken is eindelijk terug op deze Garmin Edge 130 Plus. Toestaan om deel uw GPS-locatie met uw dierbaren in realtime, via een link die automatisch per e-mail wordt verzonden wanneer uw activiteit begint naar uw dierbaren. Merk op dat het nu mogelijk is om uw volledige geplande reisschema te delen.

Wat zijn de verschillen tussen de Garmin Edge 130 en 130 Plus?

Ten slotte is het legitiem om te vragen welk model moet je kiezen tussen de Garmin Edge 130 en de 130 Plus? Inderdaad, hoewel door Garmin gepresenteerd als een echte evolutie van het vorige model, is de nieuwe Edge 130 Plus grotendeels geĆÆnspireerd op de Edge 130 die in 2018 werd uitgebracht. Toegegeven, qua uiterlijk is er geen significante verandering op te merken, maar aan de kant van de kenmerken moeten enkele toevoegingen worden vermeld.

Garmin Edge 130 Plus versus Garmin Edge 130
Edge 130 Plus versus Edge 130

Allereerst de functionaliteit Climbpro, maar ook de analyses van mountainbikesprongen, zijn grote verbeteringen. Aan de beveiligingskant is de toevoeging van een incidentdetector zeer merkbaar en geruststellend. Ten slotte biedt de toevoeging van een extra widget oneindige mogelijkheden en kunt u uw GPS aanpassen aan uw behoeften.

Eindelijk de verschillen tussen de Edge 130 en de Edge 130 Plus, zijn hele mooie evoluties en rechtvaardigen zo’n prijsverschil.. Daarom raden we de 130 Plus actief aan zoals de klassieke 130.

Welke Garmin Edge 130 Plus bundel kiezen?

Zoals met de meeste Garmin GPS-tellers, is de nieuwe Edge 130 Plus verkrijgbaar in verschillende versies. Momenteel worden er drie verpakkingen op de markt gebracht. Namelijk: het classic pack, het performance pack en het mountainbike pack. Elk van de Deze bundels bevatten specifieke accessoires.

De klassieke Garmin Edge 130 Plus

Het klassieke pakket, algemeen bekend als “Alleen apparaat” is de instapversie. Met alleen de essentie, namelijk de GPS Edge 130 Plus en enkele accessoires, biedt deze bundel het voordeel toegankelijk te zijn, maar daarna schaalbaar te blijven. Dit pakket bevat:

 • Garmin Edge 130 Plus
 • Galgen ondersteuning
 • Veiligheidspolsband
 • Micro-USB-kabel
 • Gebruikershandleiding

Het Garmin Edge 130 Plus prestatiepakket

Het performance pack is een bundel Bedoeld voor fietsers. Inderdaad, naast het klassieke pakket bevat deze bundel een Garmin hartslagsensor: HRM-Dual. Hierdoor kan de fietser meer gegevens verzamelen en zo zijn prestaties verbeteren. Dit pakket bevat:

 • Garmin Edge 130 Plus
 • Garmin HRM-dual hartslagmeter
 • Galgen ondersteuning
 • Veiligheidspolsband
 • Micro-USB-kabel
 • Gebruikershandleiding

Het Garmin Edge 130 Plus MTB Pack

Bedoeld voor mountainbikers en gravel- en cyclocrossliefhebbers, wordt het Edge 130 Plus ATV-pakket geleverd met een verscheidenheid aan accessoires die vanaf de grond af aan zijn ontworpen om GPS te beschermen en het gebruik ervan gemakkelijker te maken. Als je een mountainbiker bent, raden we dit pakket actief aan. Deze bundel bevat:

 • Garmin Edge 130 Plus
 • Galgen ondersteuning
 • Mountainbike ondersteuning
 • Edge-afstandsbediening
 • Siliconen beschermhoes
 • Veiligheidspolsband
 • Micro-USB-kabel
 • Gebruikershandleiding

De technische kenmerken van de Edge 130 Plus

Grootte van de behuizing

4,1 x 6,3 x 1,6 cm

Gewicht

33 gram

Autonomie

Tot 12 uur

Maximale temperatuur

-10Ā°C tot 60Ā°C

Waterdicht (IPX7)

Schermgrootte

1,8 inch

Beeldschermresolutie

230 x 303 pixels

Kleur

Tactiele

Protocollen en technologieƫn

GPS, Glonass, Galilei

Wifi

bluetooth

ANT+

Applicatie compatibel

Over onze review van de Garmin 130 Plus

Kort na de aankondiging werd de mtb-sport.nl had de kans om een preview van de nieuwe GPS Edge 130 Plus te ontvangen. Zo hadden we de mogelijkheid om het vele weken te ontdekken, te testen, te evalueren en te vergelijken. Kortom, aan het einde van onze review van de Garmin Edge 130 Plus, verzamelt de GPS bijna 53 uur gebruik en bijna 1500 kilometer. Daarom zijn we in staat om u hierover een constructieve en objectieve mening te geven.

Ons oordeel over de Garmin Edge 130 Plus

Garmin Edge 130 Plus


 • šŸ”‹ Autonomie


 • šŸ§­ Navigatie


 • šŸ“Ÿ Interface


 • šŸ“Š Prestatie-analyse


 • šŸ”— Connectiviteit


 • āš™ļø Instellingen & Installatie


 • šŸ’¬ Reviews van gebruikers

4.6

De mtb-sport.nl review van de Garmin Edge 130 Plus

Kortom de Garmin Edge 130 Plus meter maakte een sterke indruk tijdens onze test. Toegegeven, het is niet de meest geavanceerde, noch de meest complete, niettemin, het biedt een uitstekend compromis voor fietsers met een beperkt budget. Inderdaad, de beperkte mapping is niet ideaal voor fietstoeristen die willen genieten van volledige begeleiding. Aan de andere kant, zijn eenvoud en gewicht, maken het een ideale fiets GPS voor fietsers, die een meter wil huisvesten die de essentie integreert, of zelfs een beetje meer.

Garmin Edge 130 Plus


Zicht op Alltricks


Bekijk op Amazon

Garmin Edge 130 Bundel


Zicht op Alltricks


Bekijk op Amazon

Garmin Edge 130 MTB Bundel


Zicht op Alltricks


Bekijk op Amazon

Lees ook:   decathlon mountainbike kind