MTB Mini Pump review: 11 modellen met een hoog volume voor de juiste druk in de band

Als de band sist, alsof je een frisdrankfles hebt geopend die te veel is geschud, dan is het duidelijk: nu is het tijd voor stilstand op het pad. En toch is het als motorrijder gemakkelijk om in dergelijke situaties buiten adem te raken. Namelijk als je de verkeerde minipomp bij je hebt.

Hoewel bijna niemand tegenwoordig mountainbikebanden met een druk van meer dan 2 bar rijdt, is hun volume de afgelopen jaren gestaag toegenomen. 29 x 2.35 inch wordt nu beschouwd als een gezonde maat voor een MTB-band. Bij minipompen, waarvan de cilinders vaak niet groter zijn dan 60 kubieke centimeter, betekent dit veel tilwerk voor de armen totdat de dikke pantoffels gevuld zijn met lucht.

Speciale pompen met een hoog volume zijn ontworpen om fietsbanden veel sneller en comfortabeler op te pompen. Maar de grote volumers hebben niet alleen voordelen, zoals onze test van elf huidige modellen laat zien.

We hebben deze 11 minipompen getest

Door op het betreffende model te klikken, kunt u direct naar de gedetailleerde test gaan.

Minipompen met hoog volume – groot volume is een kwestie van mening

Zelfs de definitie van een hoogspanningspomp is een kwestie van mening. Terwijl de kleine BBB nog steeds tussen duim en middelvinger kan worden uitgerekt, is de mini-vloerpomp van Lezyne zo groot als een keukenrol en kan hij niet zonder rugzak worden vervoerd. De meeste minipompen met de afkorting HV moeten ook de allround claim afstaan. Veel van de pompen halen een maximale druk van 4 tot 5 bar – bij Lezyne stopt het zelfs bij 2,4 bar. Racefietsbanden kunnen er niet meer mee worden opgepompt. De uitzonderingen: Met Blackburn kunt u schakelen tussen hoge druk en hoog volume. En de slanke Pro haalt over het algemeen tot 7 bar. Ter vergelijking: er zijn echter ook de meeste slagen nodig om ons testvolume van 1 tot 2 bar te vullen.

Lees ook:   Propain Ekano 2 AL review: E-freerider voor alle downhill-omstandigheden

Is dit nog een minipomp of al een vloerpomp? Lezyne stuurt een echte tornado op de proefFoto: Stefan FreyIs dit nog een minipomp of al een vloerpomp? Lezyne stuurt een echte tornado op de proefAan de andere kant is de BBB een heel klein dingetje dat je nog net tussen je vingers kunt klemmenFoto: Stefan FreyAan de andere kant is de BBB een heel klein dingetje dat je nog net tussen je vingers kunt klemmen

Pompcapaciteit: de verschillen zijn enorm

Terwijl Lezyne slechts 28 slagen 1 bar druk in de gesimuleerde 2.35 band, je moet de Pro gebruiken voor hetzelfde volume. Bijna tien keer zo vaak pompen – dit is als een marteling voor de armen. Als bovendien te korte handgrepen of scherpe randen het hanteren bemoeilijken, wordt het dubbel inspannend.

Kleine griphulzen zoals de BBB, Blackburn en Specialized zijn moeilijk vast te houden en je knijpt snel in je vingers.Foto: Georg GrieshaberKleine griphulzen zoals de BBB, Blackburn en Specialized zijn moeilijk vast te houden en je knijpt snel in je vingers.

De meest comfortabele manier om te kolven is met de minipompen, die ook voldoende gripoppervlak bieden voor de vasthoudende hand en In het beste geval zou je een kleine slang moeten hebben. Dit ontkoppelt het pompproces van de klep en vermindert de schuifkrachten die op de klepkop werken. In het geval van pompen die direct op het ventiel worden geklemd (BBB, Blackburn en Specialized) is de hendelhuls vaak zo kort dat het moeilijk is om knijpt snel in de vingers of hiel van de hand. De inklapbare handgreep van de Klic HV van Crankbrothers is praktisch, maar hier stoten de knokkels lichtjes tegen het pomphuis – au!

Hoe groter de griphuls, hoe kleiner het risico dat de hielen van uw handen of vingers bekneld rakenFoto: Georg GrieshaberHoe groter de griphuls, hoe kleiner het risico dat de hielen van uw handen of vingers bekneld raken

HV-miniumps – vaak hoge krachten, zelfs bij lage druk

Ondersteund op de grond, pompt hij zichzelf met de Lezyne op een zeer energiebesparende manier. Door zijn formaat is de Micro Floor Drive echter alleen geschikt voor de rugzakFoto: Georg GrieshaberOndersteund op de grond, pompt hij zichzelf met de Lezyne op een zeer energiebesparende manier. Door zijn formaat is de Micro Floor Drive echter alleen geschikt voor de rugzak

Ook in de pompkoppen zijn er grote verschillen. De meeste minipompen worden met een hendel vastgeklemd of op het ventiel geschroefd. De eerste bouwen meestal iets groter en hebben als nadeel dat de kop opnieuw moet worden opgebouwd bij het wisselen tussen Presta- en Schrader-ventielen. De kleine onderdelen verdwijnen dan snel in de plantkunde. De klemhendels zijn ook niet altijd gemakkelijk te gebruiken en zijn vaak hoekig of onhandig.

Zeer kleine pompkoppen met klemhendel zijn moeilijk aan het ventiel te bevestigenFoto: Georg GrieshaberZeer kleine pompkoppen met klemhendel zijn moeilijk aan het ventiel te bevestigen

De universele kop van de Blackburn is bijzonder praktisch gebleken: hij bedient alle gangbare ventieltypes zonder het gedoe van ombouwwerkzaamheden. Alleen de pompkop van Decathlon is net zo slim, met zijn T-vormige opzetstuk dat aan de ene kant Presta-ventielen en aan de andere kant Schrader-ventielen vult. Pompkoppen, die eenvoudig op het ventiel worden geschroefd, zijn aangenaam en ruimtebesparend gebleken. Om te schakelen tussen de ventieltypes, hoef je alleen maar aan de bovenkant van de minipompen te draaien. Maar wees voorzichtig: als de klepkop niet strak genoeg zit, schroeft u deze na het opblazen gewoon samen met de pompkop los. Dan sist de lucht uit de band alsof je een fles mineraalwater te snel hebt geopend en kun je weer helemaal opnieuw beginnen.

Minipompen – de belangrijkste details

Aanpasbaar: De Blackburn is de enige pomp in de test waarmee je met een kleine hendel kunt kiezen tussen hoog volume en hoge druk. Dit kan worden gebruikt om MTB- en racefietsbanden gelijkmatig op te pompen.

Tech-Info: De verschillende pompkoppen

Conversie hoofd

De conversiekop is iets complexer en kleiner. Hier moet de pompkop van de minipompen worden vastgeschroefd en moeten de onderdelen correct worden geplaatst, afhankelijk van het ventiel. Een klemhendel zorgt voor een houvast op het ventiel. De pompen van Specialized, Syncros, Topeak, Zéfal hebben een ombouwhoogte.

De conversiekop is de meest complexe variantFoto: Georg GrieshaberDe conversiekop is de meest complexe variant

Flip Flop Hoofd

Om de klep te vervangen, hoeft alleen de pompkop te worden gedraaidFoto: Georg GrieshaberOm de klep te vervangen, hoeft alleen de pompkop te worden gedraaid

Universele kop

De universele kop past altijd zonder voorafgaande ombouw op elk type ventiel en is daarom bijzonder praktisch. De kruiskop wordt door middel van een hendel op het ventiel geklemd. Te vinden op de Blackburn pomp.

De universele kop past altijd, zonder aanpassingenFoto: Georg GrieshaberDe universele kop past altijd, zonder aanpassingen

Dit is hoe we hebben getest

Luchtdrukmeter BIKEFoto: Matthias Borchers/Mediengruppe KlambtLuchtdrukmeter BIKE

Pompcapaciteit | 35 procent

Onze testbank simuleert een band van 29 x 2,35 inch. Vanaf een druk van 1 bar moesten alle minipompen het testvolume tot 2 bar vullen. De druk werd afgelezen met een precisiemanometer en we bepaalden de benodigde pompslagen in drie gangen. Uiteindelijk hangen de prestaties af van een uitgebalanceerde meting van de diameter en slag van de pomp. Een volumineuze cilinder vult zelfs grote banden snel, maar vereist ook meer vermogen naarmate de druk toeneemt, en vice versa.

Bediening/Ergonomie | 35 procent

Hier letten we op harde, scherpe randen, evenals de grip en diameter van de minipompen. Kaal aluminium biedt vaak een slechtere grip dan bijvoorbeeld met rubber beklede of met siliconen beklede oppervlakken. Het risico op beknelling van vingers en hielen door te korte gripmouwen is ook inbegrepen in de beoordeling. Hetzelfde geldt voor de hantering van de pompkop bij het plaatsen en vastklemmen van de klep. Verder evalueren we de handkrachten die nodig zijn voor het pompen.

Bij het uitrusten van de minipompen letten we op de aanwezigheid van een stofkap voor de pompkop, welke soorten kleppen worden bediend en of er een framebeugel wordt meegeleverd. Extra punten worden toegekend voor inklapbare handgrepen, CO2-adapters, enz. Hoogwaardige afwerking met lage toleranties belooft een lange levensduur van de pomp.

Gewicht/verpakkingsgrootte | 15 procent

Een bepaalde maat is essentieel voor een hoog pompvolume. Toch speelt het een rol bij het vervoeren in een rugzak, heuptas of jerseytas. Een slank ontwerp is ook een voordeel bij montage op het frame. Als het op gewicht aankomt, is minder meer. Er zijn al goede modellen verkrijgbaar met ruim onder de 150 gram.