Haibike Hybe 10.5: Nieuwe Enduro met Yamaha-motor

Met de Hybe 10.5 breidt Haibike zijn E-MTB-assortiment uit met een downhill-georiënteerd model met hoogwaardige vering. Het aluminium frame moet de prijs een beetje drukken, 170/160 millimeter en een bewezen geometrie beloven een breed scala aan toepassingen.

Het is niet altijd gemakkelijk om de e-mountainbikes van Haibike bij te houden. Het beste voorbeeld is de All Mtn. Oorspronkelijk geïntroduceerd met Yamaha-motor, daar was de fiets binnenkort ook met een heel ander frame en Bosch motor. Maar deze fiets heette ook wel All Mtn. En deze Bosch-fiets, op zijn beurt, Ondanks het ongewijzigde kader heet Hybe sinds 2023 Hybe – op basis van Haibikes Light-E-MTB Lyke. En nu is er een nieuwe Hybe, maar nu met een heel ander frame en Yamaha in plaats van Bosch motor. Verward? Laat maar! Gordijn omhoog voor de Haibike Hybe 10.5 en houd je ogen open bij het kiezen van een fiets!

De Haibike Hybe 10.5 wordt geleverd met een Yamaha-motor, mullet-wielmix, 170/160 millimeter veerweg en kost 7999 euro.Foto: HaibikeDe Haibike Hybe 10.5 wordt geleverd met een Yamaha-motor, mullet-wielmix, 170/160 millimeter veerweg en kost 7999 euro.

De feiten over de Haibike Hybe 10.5

 • Motor: Yamaha PW-XM, 85 Nm max koppel
 • Batterij: 720 Wh (verwijderbaar)
 • Frame Materiaal: Aluminium
 • Verplaatsing: 170 / 160 mm
 • Wielmaat: 29 / 27,5 inch (mul)
 • Framematen: S, M, L, XL
 • Prijs: 7999 Euro
 • Gewicht: vsl. meer dan 25 kg
 • Toelaatbaar totaalgewicht: 120 kg (specificaties van de fabrikant)

De e-bike motor in de Hybe 10.5

De Hybe 10.5 wordt aangedreven door de nieuwe Yamaha PW-XM-motor. Het belangrijkste verschil tussen deze speciale versie van de klassieke Yamaha-aandrijflijn en zijn kleinere broer, de PW-X3, is de magnesium behuizing. Met iets meer dan 2,6 kilogram is de PW-XM de lichtste motor in de klasse van 85 Newtonmeter, maar blijft qua prestaties toch iets achter bij de concurrentie. De aandrijving wordt bediend via een minimalistische afstandsbediening, een LED-display zit achter het stuur en toont de absolute basis van U-niveau en batterijniveau.

Lees ook:   Al gereden: De nieuwigheden: Pedalen, cranks, helm en shirt in de test

Beknopte informatie over U-niveau en batterijniveau. Het Yamaha-display van de Hybe 10.5 blijft minimalistisch. Hier is het identieke display op de Haibike Nduro 8 Freeride.Foto: Georg GrieshaberBeknopte informatie over U-niveau en batterijniveau. Het Yamaha-display van de Hybe 10.5 blijft minimalistisch. Hier is het identieke display op de Haibike Nduro 8 Freeride.

Frame en geometrie van de Hybe 10.5

In tegenstelling tot de Hybe-fietsen met een Bosch-motor, vertrouwt de Hybe 10.5 van Haibike met Yamaha-aandrijving op een frame dat volledig van aluminium is gemaakt en, verwarrend genoeg, het frame van de Nduro-modellen Lijkt erg op elkaar. De Hybe 10.5 heeft echter “slechts” 170/160 millimeter veerweg.

De geometrie is ontworpen voor soepelheid met een lange wielbasis, lange liggende achtervorken en een slappe balhoofdhoek, en het compacte bereik en de hoge stapel zouden ervoor moeten zorgen dat je zeer comfortabel en rechtop zit op de Hybe 10.5. Helaas zal de Hybe 10.5 waarschijnlijk net zo zwaar zijn als de Nduro. Gezien de stevig gekozen apparatuur (zie hieronder) is een gewicht van 26 tot 27 kilogram realistisch, het toegestane totaalgewicht van 120 kilogram is iets minder dan 120 kilogram.

Lange liggende achtervorken en een hoge stack met een niet te extreme reach moeten de Haibike Hybe 10.5 comfortabel en soepel maken.Foto: HaibikeLange liggende achtervorken en een hoge stack met een niet te extreme reach moeten de Haibike Hybe 10.5 comfortabel en soepel maken.

Kenmerken en prijs van de Haibike Hybe 10.5

 • Voorvork / Schokdemper: Rockshox Zeb Ultimate / Superdeluxe Ultimate
 • Aandrijving: Sram GX TraNSMISSION (12 versnellingen)
 • Remmen: Magura MT7
 • Wielen: DT Swiss H1900 Spline
 • Banden: Maxxis Assegai MaxxGrip Exo+ / DHR II DD

Altijd vol gas bergafwaarts: zo stelt Haibike zich de Hybe 10.5 voor. Helaas is de fiets, ondanks het aluminium frame en het vermoedelijk hoge gewicht, met 7999 euro vrij duur.Foto: Klemens KönigAltijd vol gas bergafwaarts: zo stelt Haibike zich de Hybe 10.5 voor. Helaas is de fiets, ondanks het aluminium frame en het vermoedelijk hoge gewicht, met 7999 euro vrij duur.