Vitus E-Mythique LT: Goedkope e-enduro met Bafang motor in de test

Met de E-Mythique LT zet Vitus een gloednieuwe e-enduro op de banden. Mulletwielen, moderne geometrie en ruime veerweg – dit zijn klassieke zwaartekrachtmetingen. Nadat we onlangs de oudere E-Sommet (Klik hier voor het artikel!), waren we vooral benieuwd hoe de nieuwkomer presteerde. Want bij de E-Sommet hadden we alleen last van de stoffige aandrijving met een kleine accu en Shimano’s E7000 motor. De nieuwkomer heeft wat dat betreft een verrassing in petto: de weinig gebruikte Bafang M510. Het wil overtuigen met een koppel van 95 Newtonmeter. We probeerden de motor en de motor.

De feiten over de Vitus E-Mythique LT

 • Motor: Bafang M510, 95 Nm max. koppel
 • Batterij: Bafang, 630 Wh, klassiek verwijderbaar
 • Veerweg: 170/160 mm (voormodel 160/160 mm)
 • Wielmaat: 29/27,5 inch
 • Aluminium frame
 • Gewicht: 24,8 kg (gemeten in het EMTB laboratorium, topmodel in maat L)
 • Drie modellen VR, VRS en VRX voor 3799, 4499 en 5099 euro

In het Verenigd Koninkrijk zijn de fietsen van Vitus een groot aantal. De voormalige Franse fabrikant is het private label van de online gigant Wiggle/CRC. De fietsen worden online rechtstreeks bij de fabrikant verkocht. In Duitsland zijn de fietsen tot nu toe minder bekend. Maar daar zou snel verandering in kunnen komen. Want na een fusie zijn de Vitusfietsen nu ook exclusief verkrijgbaar bij de Duitse online retailer fahrrad.de.

E-Mythique LT VRX // Bafang M510 // 630 Wh // 170/160 mm // 29/27,5 inch // 24,8 kg // 5099 EuroFoto: Adrian KaetherE-Mythique LT VRX // Bafang M510 // 630 Wh // 170/160 mm // 29/27,5 inch // 24,8 kg // 5099 Euro

De aandrijving: Bafang M510

De naam van de Chinese aandrijffabrikant Bafang achtervolgt de industrie al lange tijd. En ook de China-motoren waren regelmatig onderwerp van gesprek op onze redactie. Omdat De technische gegevens klinken veelbelovend. Het probleem: er waren simpelweg nauwelijks relevante e-mountainbikes waarop een Bafang-schijf was geïnstalleerd. De E-Mythique zou echter zeker relevant kunnen worden met zijn eerlijke prijs-prestatieverhouding – en dus ook meer aandacht trekken voor de M510 van Bafang. Met 95 Newton meter de motor is nominaal nog krachtiger dan de klassiekers van Bosch, Shimano, Brose en Yamaha. In de E-Mythique LT is een Bafang batterij met 630 wattuur voor energie. Hij is eenvoudig en snel uit de onderbuis naar voren te klappen en zat helemaal rammelvrij in onze testfiets. Details over het display en de bedieningshendel zijn te vinden in de fotogalerij:

Lees ook:   TwoNav Roc: De robuuste fietscomputer voor MTB-, gravel- en racefietsen
Bafang M510: Met een maximumkoppel van 95 Newtonmeter is de motor in de E-Mythique LT bijzonder krachtig.

Bafang M510: motor, batterij en bedieningselementen in detail

Visueel integreert de M510 vrij onopvallend in de E-Mythique LT. een Bosch Performance CX, evenals het gewicht van 2,94 kilo. De eerste indruk van de besturing is goed. De logica is vergelijkbaar met Shimano’s Steps-systeem. Direct op het handvat zit een slanke afstandsbediening met drie knoppen, plus er is een kleurendisplay dat goed beschermd achter het stuur zit. Gemakkelijk te lezen en overzichtelijk, het biedt de meest noodzakelijke informatie. De afstandsbediening kan worden gebruikt om door verschillende waarden in het display te bladeren.

De eerste rij-indruk van de Bafang-unit is vooral één ding: echt krachtig. Zelfs met een lage input van de driver duwt de M510 erg hard. Als het om macht gaat, hoeft het zich zeker niet te verbergen voor de concurrentie. Een gedetailleerde test van de motor zal binnenkort beschikbaar zijn op onze kanalen.

De geometrie van de Vitus E-Mythique

Qua geometrie voldoet de E-Mythique aan moderne enduro-afmetingen. Een steile zithoek, een behoorlijk bereik en een vlakke stuurhoek van 63,5 graden. De wielbasis van 1275 mm in maat L is lang, maar niet extreem. Hetzelfde geldt voor het bereik van 476 of 483 millimeter. De geometrie is niet voor alle modellen identiek, want de instap VR-variant heeft een voorvork met minder veerweg (160 in plaats van 170 mm). Dit verandert de geometrie enigszins.

De twee geometrievarianten S en L verwijzen naar verschillende modellen met een vork van 160 mm (S) en een vork van 170 mm (L).Foto: Screenshot, VitusDe twee geometrievarianten S en L verwijzen naar verschillende modellen met een vork van 160 mm (S) en een vork van 170 mm (L).

Praktijktest: Zo presteert de nieuwkomer offroad

Wanneer je plaatsneemt in het zadel van de E-Mythique LT, voelt het helemaal niet als een low budget. Integendeel, de zitpositie doet denken aan een supermoderne enduro. De steile zithoek plaatst de rijder heel centraal in de fiets, de houding is meer rechtop dan uitgerekt. Aangename contactpunten, goede controle – alles past daar. Op het vlakke is er veel druk op de handen en de fiets is niet gebouwd voor ontspannen omvaarten van het meer op het vlakke. Dat blijkt ook uit het stuurgedrag. Als je meer passief op de fiets zit, kun je klagen over de kantelbare besturing. Dit is vooral merkbaar bij langzaam rijden.

Lees ook:   E-Thirteen Helix Race e-spec: Tuning cranks voor e-bikes (vanaf 155 mm)

Cruisen rond het meer in een rustig tempo? Nee, de Vitus E-Mythique LT houdt van serieus terrein.Foto: Max FuchsCruisen rond het meer in een rustig tempo? Nee, de Vitus E-Mythique LT houdt van serieus terrein.

Wanneer je de eerste klim aanpakt, drukt de Bafang-motor zijn stempel op de fiets. Vooral in de twee hoogste steunniveaus duwt hij extreem krachtig en stoïcijns de helling op. Het onderstel bevestigt zijn goede eerste indruk: de achterste driehoek veren zelfverzekerd, biedt veel tractie en geeft de rijder toch voldoende steun en ondersteuning. Dit is absoluut succesvol geweest.

Veel motorvermogen, goede tractie: De Vitus E-Mythique bergop

De geometrie doet ook geen afbreuk aan de goede prestaties bergop. Toegegeven, de fiets trekt steile stukken op niet geheel onder de indruk. Ga je echter actief aan de slag, dan is de Vitus heel goed te besturen. De fiets is geen echte klimexpert – maar je hoeft vervelende uitdagingen bergop niet uit de weg te gaan. De actieradius is behoorlijk met de 630 Bafang accu. In vergelijking met de markt is dit nu echter vrij weinig. Aan de andere kant blijft het gewicht van de fiets binnen de perken. Net geen 25 kilo wekt geen enthousiasme op. Maar voor een volwaardige e-enduro is dat netjes. Zeker in deze prijsklasse.

Voel je echt comfortabel als het bergafwaarts gaat: De Vitus E-Mythique LT en EMTB-testrijder Christian Schleker.Foto: Max FuchsVoel je echt comfortabel als het bergafwaarts gaat: De Vitus E-Mythique LT en EMTB-testrijder Christian Schleker.

Als het voorwiel naar het dal wijst, staat de eigenlijke paradediscipline van de fiets op de agenda. En ook hier stelde de E-Mythique LT ons niet teleur. De geometrie vergt weinig tijd om aan te wennen en geeft de rijder veel vertrouwen. Vooral het compromis tussen nemerskwaliteiten en prettige handigheid vonden we geslaagd. De E-Mythique is geen enduro die alleen stoïcijns over Steinfelder heen kan bulldozeren. Het blijft relatief wendbaar en wendbaar. Het heeft veel te danken aan de goede achterdriehoek. Hij werkt met gemak van slikken, maar op een gedefinieerde manier. Je kunt jezelf dus ook de lucht in duwen voor kleine gimmicks.

Makkelijk door te slikken en toch handig: De Vitus E-Mythique bergafwaarts

Met deze succesvolle algehele prestatie valt de Rockshox Yari een beetje af. Voor een vrij goedkope fiets zijn de prestaties oké, maar de Yari kan de zeer succesvolle achterdriehoek en de nemerskwaliteiten van de Vitus niet helemaal bijhouden. Met de Domian in de laatste Vitus testfiets We hebben betere ervaringen gehad. Maar dat is klagen op hoog niveau. Daarover gesproken, het achtergrondgeluid bergafwaarts is niet overdreven luid naar E-MTB-normen. Maar ook niet heel rustig. Want ook de M510 van Bafang voegt zich naast Bosch en Shimano bij de gelederen van rammelende motoren. Bij onze testfiets was het geluid echter minder opdringerig dan bij de meeste fietsen met de eerder genoemde motoren.

Lees ook:   bianchi elektrische mountainbike

CONCLUSIE van de EMTB-redactie

Onze eerste indruk van de nieuwe E-Mythique LT is absoluut positief. Vitus slaagt er niet alleen in om degelijke componenten samen te voegen tot een kosteneffectief totaalpakket. Wat nog belangrijker is, het chassis met zijn geometrie en kinematica is uitgebalanceerd en klaar voor echte enduro-excursies. De Bafang M510 is een welkome afwisseling in de eentonigheid van motoren. Daarmee zullen vooral fans van sterke aandrijvingen blij zijn met een opvallende vermogensafgifte.

Redacteur Florentin Vesenbeckh testet jaarlijks tussen de 70 en 100 e-mountainbikes voor het EMTB magazine.Foto: Adrian VesenbeckhRedacteur Florentin Vesenbeckh test jaarlijks tussen de 70 en 100 e-mountainbikes voor EMTB Magazine.

Per

 • Uitgebalanceerde rijeigenschappen, sterke off-road
 • Goede achterwielophanging
 • Krachtige motor
 • eerlijke prijs

Contra

 • Geveerde voorvork vertraagt vol gas afdalingen een beetje
 • Motormodulatie niet op het hoogste niveau

Uitrusting en prijzen

Er komen drie uitrustingsniveaus van de E-Mythique LT. Net op tijd voor de lancering staat het goedkoopste model E-Mythique LT VR voor 3799 euro achter de virtuele toonbank van fahrrad.de. Onze testfiets, de E-Mythique LT VRX voor 5099 euro, moet vanaf begin september verkrijgbaar zijn.

Vitus E-Mythique LT VR – 3799 Euro

Het instapmodel is een echte aankondiging voor 3799 euro. Voor zover bekend zul je in deze prijsklasse geen tweede keer een potente e-enduro op de markt vinden. Natuurlijk moet je aanzienlijke compromissen sluiten als het gaat om apparatuur. De versnellingspook komt van de underdog Microshift en heeft slechts tien versnellingen. Hoewel de remmen vier zuigers en robuuste 200 schijven hebben, bevinden Tektros HD-M535 zich nog steeds in het laagste prijssegment. Goed: Ondanks de prijsdruk is er een telescopische ondersteuning geïnstalleerd. En ook het aandrijfsysteem met de krachtige Bafang motor M510 en 630 accu staat op topniveau. Het chassis is vooral relevant op enduro-trails. Aan de voorzijde werkt een Zeron voorvork van SR Suntour met 160 mm veerweg, een centimeter minder dan de andere varianten. De Rockshox Deluxe Select schokdemper maakt een expansievat en uitgebreide instelmogelijkheden overbodig.

Vitus E-Mythique LT VR

Vitus E-Mythique LT VRS – 4499 Euro

Sram Eagle versnellingspook met 12 versnellingen, TRP-remmen: In het VRS-model van de E-Mythique is de uitrusting al veel waardevoller. Ook de Suntour voorvork Durolux 36 is een duidelijke update, zeker omdat de voorvork 170 in plaats van 160 millimeter heeft. Overigens zijn de banden op alle drie de modellen hetzelfde: Attack HPL van Vee Tire.

Vitus E-Mythique LT VRS

Vitus E-Mythique LT VRX – 5099 Euro

Over het topmodel VRX valt nauwelijks te klagen. Met 5099 euro belandt deze variant echter al in een prijsklasse waarin hij moet concurreren met enkele andere veelbelovende concurrenten. Sram’s DB8-remmen en GX / NX-versnellingen zijn nog steeds gebruikelijk op veel duurdere E-MTB’s. Het chassis is ook veel inferieur op vergelijkbaar geprijsde fietsen. De combinatie van Rockshox Yari en Superdeluxe Select is ijzersterk.

Vitus E-Mythique LT VRX