Sportieve e-bike: de Flyer Upstreet SL 3.63 op de proef gesteld

Deze fiets is het duidelijke tegenbewijs van de stelling dat “e-biken iets is voor oudere en luie mensen”. Het is echt leuk zo: zet de eerste van slechts twee versnellingen in, verhoog de cadans – en omlaag! Dat klopt: de SL brengt vaart in het dagelijks leven. Het begint al bij de look: het aluminium frame heeft een helder en minimalistisch design. Ons model ziet er sportief en elegant uit in de “Anthracite Gloss” lak, maar ook trendy door de tweede kleur op de boven- en onderbuis.

De rechte (carbon) voorvork, een aflopende bovenbuis en de kleine driehoek aan de achterkant zorgen voor een sportief silhouet. De stijve stuur/stuurpencombinatie van de Flyer Upstreet SL biedt plaats aan kabels en draden om een nog netter uiterlijk te creëren. Alleen de contrasterende zijwanden van de Vittoria-banden hebben een retro-nasmaak, wat voor sommigen misschien te veel is.

Flyer Upstreet SL: Hightech en design

Montage: Er valt niet veel af te stellen, de geveerde zadelpen en verstelbare stuurpen worden achterwege gelaten ten gunste van het gewicht. Dus zadelhoogte aanpassen en gaan. De zitpositie op het bijna rechte stuur is vrij sportief, maar niet te gestrekt, en de cockpit is netjes: alleen de bel en remhendel bevinden zich aan de rechterkant, en een kleine ring naast de linker handgreep wordt gebruikt om intuïtief te schakelen. Draai vooruit: kleine versnelling, achteruit: groter. Naast de schakelring is er een nauwelijks grotere besturingseenheid voor de motorondersteuning.

Lees ook:   Propain Hugene: Nieuwe lak, nieuwe componenten, nieuwe prijzen

Minimalisme op de Flyer Upstreet SL: het bedieningspaneel voor de Bosch (rechts) en de ringtuimelschakelaar voor de versnellingspook.Foto: Horst FadelMinimalisme op de Flyer Upstreet SL: het bedieningspaneel voor de Bosch (rechts) en de ringtuimelschakelaar voor de versnellingspook.

Als je een display wilt, kun je ook je mobiele telefoon gebruiken met de Bosch-app, die je veel meer weergave- en instelmogelijkheden geeft. De motor wordt in- en uitgeschakeld op het bovenbuispaneel, waar vijf LED’s ook het laadniveau van de Performance Line SX aangeven. Deze nieuwe motor is bedoeld om de aandrijffabrikant te helpen voet aan de grond te krijgen in de lichtgewicht e-bike-klasse (tot 20 kilogram). Het systeem bevat een batterij met een capaciteit van 400 wattuur in de onderbuis van de SL. Vier modi: Eco, Auto, Sport en Turbo. De nieuwe Auto-modus was voor ons het leukst en komt het beste overeen met de kenmerken van de XS met het Bosch Smart System.

Motor en aandrijving

“Let Bosch do it” is de verkeerde mindset: de SX levert vrij weinig vermogen bij een lage cadans. De nieuwe auto is een sportwagen voor wagenparken. Wie met een frequentie van meer dan 65 per minuut rijdt, wordt beloond met een turbine-achtige stuwkracht. Dit betekent ook dat er bij het wegrijden voor verkeerslichten meer vermogen nodig is dan bij andere motoren. Maar dan gaat hij ook echt snel, mede dankzij het lage gewicht van 17,8 kilogram. Zelfs als er maar twee versnellingen zijn, moet je in een kleine versnelling beginnen als je snel op snelheid wilt komen en veel steun wilt krijgen.

Kleine krachtpatser: Bij hogere cadansen voelt de SX-motor echt comfortabel aan.Foto: Horst FadelKleine krachtpatser: Bij hogere cadansen voelt de SX-motor echt comfortabel aan.

Geweldig: in de automatische modus biedt hij automatisch te allen tijde de juiste ondersteuning. Als je sneller trapt, krijg je sneller een scherpe boost. Tegelijkertijd is de SX-motor veel beter hoorbaar dan de Active-aandrijvingen van hetzelfde bedrijf. Het geluid is echter niet storend. Over het algemeen beschouwden we de nieuwe aandrijving als de meest harmonieuze Bosch tot nu toe in termen van samenwerking met de “eigen aandrijving”. Flow is hier min of meer standaard. Als je wilt, kun je op een ontspannen en energiebesparende manier zonder ondersteuning over het vlakke rollen, omdat er nauwelijks weerstand in het systeem zit.

>> Hier vind je een test met 9 lichtgewicht e-bikes.

Woon-werkverkeer, excursie, korte tour – toepassingsgebieden voor de nieuwe Flyer e-bike

De sportieve Upstreet SL houdt er verrassend genoeg van om rechtdoor te lopen. De brede banden willen duidelijk de bocht in geduwd wordenn, maar dan gaat het snel in een schuine positie. Als je eraan gewend raakt, kun je behendig door de stad rollen en soepel rennen, zelfs op tournee. De uitrusting van de Flyer Upstreet SL is perfect voor forenzen en kortstondige toerders: de mooi geïntegreerde drager met een laadvermogen van 15 kilogram biedt plaats aan wat nodig is, het toegestane totaalgewicht van 130 kilogram moet geschikt zijn voor vele toepassingen en chauffeurs.

De brede Vittoria-banden met een gladde middenstang bieden weinig rolweerstand, maar zijn dankzij de zijknoppen breed inzetbaar. Alleen echte sportfans zullen echter waarschijnlijk aanzienlijk langer dan 25 rijden, omdat de verhoudingen met twee versnellingen kort zijn. De Tektro-Discs temmen de voortstuwing, zelfs met bagage helder en goed gedoseerd. De 100 lux spot met flyerlabel is ook zeer geschikt voor dagelijks gebruik. Een actieradius van ongeveer 70 kilometer is mogelijk in de automodus op gemengd terrein.

Lees ook:   binnenband mountainbike 24 inch

Perfect duet: de elektronisch geregelde Powershift-naaf en de Gates-riem.Foto: Horst FadelPerfect duet: de elektronisch geregelde Powershift-naaf en de Gates-riem.

Als je er klaar voor bent, kun je meer dan 100 kilometer afleggen met minder ondersteuning en in overwegend vlak terrein, zelfs met de 400-batterij. Een range extender met 250 wattuur kan achteraf worden ingebouwd. 5899 euro is geen fluitje van een cent, maar gezien hightech en hoge kwaliteit realistisch. Een langere testrit met de lichtgewicht sportwagen moet echter duidelijk maken of u tevreden zult zijn met twee versnellingen in het toepassingsgebied.

Conclusie door Georg Bleicher, testredacteur van MYBIKE

De Flyer SL 3.63 is een elektrische fiets voor sportief georiënteerde fietsers voor wie e-bikes voorheen te saai of te zwaar waren. De motordynamiek is overtuigend, net als het lage gewicht. Je krijgt de indruk dat je op een frisse sportfiets zit en zelf ineens veel beter getraind bent.

De meest belangrijke informatie over de Flyer SL 3.63

De Flyer Upstreet SLFoto: Horst FadelDe Flyer Upstreet SL

 • Prijs: 5899 euro
 • Framematen: S, M, L, XL (ook gemengd frame beschikbaar)
 • Lijst: Alu
 • Gewicht: 17,8 kilo
 • Toelaatbaar totaalgewicht: 130 kilo
 • Rem: Schijf, Tektro T280 180/160 mm
 • Verende voorvork: Carbon, FLYER stijve vork
 • Circuit: Geclassificeerde Powershift, naafversnellingen met 2 versnellingen, Gates-riemen
 • Band: Vittoria Terreno Zero Klassieke huid 47 – 622
 • Motor / Batterij: Bosch Performance Line SX Smart System
 • Verlichtingssysteem voor / achter: Flyer One HL-2, 100 lux, met LED dagrijverlichting / Lezyne spatbord
 • Maximale belasting van de bagagedrager: 15 kilo