Tucson USA: MTB-Spot Arizona – Bergen, Trails &Cactus Stekels

Tucson, Arizona – MTB-tour door cactusland

Als er een plant is die geschikt is als symbool voor mijn leven, dan is het wel een cactus. Mijn vader was een cactusverzamelaar. Als kind bracht ik vele middagen door in de kassen van de cactusvereniging. Als kind van het Oosten was een cactus meer dan alleen een krassende plant. Het was een symbool van vrijheid. Amerika. Cowboys. Eindeloze uitgestrektheid. Arizona. Het resoneerde altijd op de een of andere manier als mijn vader een nieuwe cactus mee naar huis nam en deze liefdevol op de vensterbank van de woonkamer drapeerde terwijl mijn moeder met haar ogen rolde. Zijn levenslange droom was om cactussen in het wild te zien. Helaas is het niet uitgekomen. Toen mijn vader vorig jaar overleed, liet ik als souvenir een kleine cactus op mijn arm tatoeëren. En nu dit! Ik fiets tussen echte cactussen. In Tucson, Arizona.

Kleine zwarte cactus: Onze verslaggever had de tatoeage al voor de Arizona-reis.Foto: Henri Lesewitz

Kleine zwarte cactus: Onze verslaggever had de tatoeage al voor de Arizona-reis.

De paddock ligt midden in de Sonorawoestijn. Sommige deelnemers kamperen er de hele week.

Stoer maar prachtig: De 24 uur in de oude Pueblo bij Tucson heeft een cultstatus en trekt elk jaar 2000 endurance-maniakken naar de Sonorawoestijn.

In de lange, koude wintertijd groeit het verlangen naar fietsen. De plaatsen van verlangen zijn te vinden op internet. Zo kwam ik op een avond de 24 Uur in de Oude Pueblo tegen terwijl ik doelloos surfte. De race is een van de oudste en meest legendarische 24-uursraces ter wereld. Ik had er al eerder van gehoord. De foto’s waar ik doorheen klikte boeiden me letterlijk. Marathonfreaks die door een ruig, eindeloos cactuslandschap slingerden. Een setting als uit een Western met John Wayne. Het feit dat de race in februari plaatsvond en dat ik tegen die tijd niet in de buurt zou komen van de benodigde vorm voor een 24-uursrace, maakte het voor mij des te interessanter. Ik heb me aangemeld.

>> Almeria: Tabernas Desert Bike Tour in Spanje <<

Verslaggever Henri Lesewitz (links) maakt snel een selfie met gids Juan, daarna is het op naar het singletrailparadijs.Foto: Henri Lesewitz

Verslaggever Henri Lesewitz (links) maakt snel een selfie met gids Juan, daarna is het op naar het singletrailparadijs.

Ik heb een afspraak met Juan van Homegrown Mountainbike Tours. Alleen al rond de stad Tucson, in de buurt waarvan de 24 uur in de oude Pueblo plaatsvindt, zijn er drie grote singletrailnetwerken. Juan stopt de pick-up truck op een bergkam die torent als een scheidingswand tussen Tucson en een enorme groep rotsen. De parkeerplaats is het startpunt van verschillende traillussen. Naast ons bruisen andere motorrijders. Het schijnt een populaire plek te zijn.

“We kunnen een rondje maken, of de bergen in. Er zijn sprongen en technische bergopwaartse secties. We kunnen wegrijden en beslissen over de weg”, zegt Juan en gaat er vandoor.

De huishoge saguaro-cactussen staan als sculpturen langs het pad.Foto: Henri Lesewitz

De huishoge saguaro-cactussen staan als sculpturen langs het pad.

De paden van Tucson – door fietsers voor fietsers

Het pad is absoluut perfect gemodelleerd. Niet te plat. Niet te steil. Niet te tam. Niet te geblokkeerd. Gebouwd door bikers voor bikers. Goed te rijden met een hardtail en ook met een enduro. Want om de paar meter leuke, kleine kickers nodigen je uit om te springen, maar ze zijn zo geplaatst dat je er als minder technisch ervaren persoon omheen kunt cirkelen zonder enig gevoel van stress.

Waarom bestaat zoiets niet in Duitsland? De vraag blijft door mijn hoofd ratelen. Paden dicht bij de stad waar je spontaan je rondes kunt maken na het werk. Echt jammer.

Gids Juan Del Castilio van Homegrown MTB Tours kent elk parcours in de omgeving en weet alles over cactussen.Foto: Henri Lesewitz

Gids Juan Del Castilio van Homegrown MTB Tours kent elk parcours in de omgeving en weet alles over cactussen.

Juan kent het spoor. Hij neemt elegant elke sprong, terwijl ik volledig bezig ben met het houden van de normale ideale lijn. Het is bijna alsof je in een videogame zit. Ik voel me nog steeds een weg van niveau 1 naar niveau 2. Juan, de local, zit op een hoog scoreniveau. Echt indrukwekkend hoe hij rijdt. Maar in tegenstelling tot hem is mijn blik altijd gericht op het landschap. Gek, die cactussen.

De fietslussen rond Tucson bieden altijd mogelijkheden om te springen. Enduro-ace Juan neemt elke kicker mee.Foto: Henri Lesewitz

De fietslussen rond Tucson bieden altijd mogelijkheden om te springen. Enduro-ace Juan neemt elke kicker mee.

De gigantische saguaro cactussen zijn het herkenningspunt van Arizona en staan onder strikte bescherming. Er zijn zelfs speciale rangers die waken over de saguaros, waarvan sommige honderden jaren oud zijn, en jagen op cactusdieven.Foto: Henri Lesewitz

De gigantische saguaro cactussen zijn het herkenningspunt van Arizona en staan onder strikte bescherming. Er zijn zelfs speciale rangers die waken over de saguaros, waarvan sommige honderden jaren oud zijn, en jagen op cactusdieven.

Mooi om te zien, maar gemeen: De Cholla cactussen (links) zien er donzig uit, maar je moet er niet te dicht bij komen.Foto: Henri Lesewitz

Mooi om te zien, maar gemeen: De Cholla cactussen (links) zien er donzig uit, maar je moet er niet te dicht bij komen.

In vergelijking met andere cactussen zijn de saguaros vredig staande sculpturen in het gebied. Aan de andere kant zijn de cholla cactussen, taille- tot manhoge planten die eruit zien als donzige struiken, echt gemeen. Maar pas op! Als je te dicht bij ze komt, vallen ze aan met staalharde, centimeterlange stekels waarin weerhaken zich bevinden. Wat er eigenlijk met me gebeurde tijdens de 24-uursrace. Ik moest het cholla-segment dat zich in mijn dij had geboord uit mijn been wrikken met een stuk hout.

Au! Het doet pijn als de hel. Als een cholla eenmaal is blijven hangen, is deze moeilijk te verwijderen vanwege de vervelende weerhaken.Foto: Henri Lesewitz

Au! Het doet pijn als de hel. Als een cholla eenmaal is blijven hangen, is deze moeilijk te verwijderen vanwege de vervelende weerhaken.

Rijden op de rand: Juan profiteert optimaal van de natuurlijke bewoning.Foto: Henri Lesewitz

Rijden op de rand: Juan profiteert optimaal van de natuurlijke bewoning.

Hier, op de lus met Juan, zijn er gelukkig maar een paar cholla cactussen. Maar er zijn andere uitdagingen. Bijvoorbeeld verrassend steile, technisch veeleisende bergopwaartse passages. Geen probleem voor Juan, die ze beheerst met een mix van harde starts, vaardig gewichtsverschuivingen en proefbewegingen. Ik, de marathonspecialist, die eigenlijk gewend is aan steile beklimmingen, moet meerdere keren van de fiets afstappen en duwen. Maar de verandering van belangrijke punten en flow pieces is leuk. Het uitzicht is altijd mogelijk: pieken, onontwikkelde vlaktes en monumentaal grote supercacti. Mijn vader zou dolblij zijn geweest.

Beste uitzichtenen een perfect gemodelleerd parcours: De MTB-lussen rond Tucson zijn geschikt voor korte joyrides of dagvullend fietsen.Foto: Henri Lesewitz

Beste uitzichten en een perfect gemodelleerd parcours: de MTB-lussen rond Tucson zijn geschikt voor korte joyrides of dagvullend fietsen.

Perfecte tourervaring in Arizona

Het is de perfecte tourervaring. Panorama, rijplezier, zweet, alles inbegrepen. Het weer is ook gracieus. Niet te warm, niet te koud. De temperaturen in Arizona kunnen sterk fluctueren. Hier heerst een typisch woestijnklimaat. Zelfs als het overdag aaibaar warm is, kan het ’s nachts ijzig zijn zoals in de Duitse winter.

Overwinning of Dood, ja! Een verfrissend biertje kan geen betere naam hebben na een MTB-tour door de bergen van TucsonFoto: Henri Lesewitz

Overwinning of Dood, ja! Een verfrissend biertje kan geen betere naam hebben na een MTB-tour door de bergen van Tucson

Na bijna vier uur bereiken we de parkeerplaats weer. Juan snuffelt in de koelbox en overhandigt me een biertje. Een India Pale Ale van een lokale brouwerij, zoals Juan uitlegt. Overwinning of Dood is de naam van het ras. Super! Meer valt er niet te zeggen. Prösterchen.

De metropool Tucson is omgeven door indrukwekkende bergketens die perfecte omstandigheden bieden om te fietsen.Foto: Visit Tucson

De metropool Tucson is omgeven door indrukwekkende bergketens die perfecte omstandigheden bieden om te fietsen.

Info Tucson, Arizona, Verenigde Staten

Reis

De reis vanuit Duitsland is mogelijk vanaf alle grote luchthavens en duurt 14 tot 16 uur, afhankelijk van de verbinding. Meestal moet je één keer wisselen. Fietstransport is gemakkelijk mogelijk met United Airlines en kost ongeveer 100 euro per enkele reis.

De stad Tucson

Tucson is bekend van vele westerse films en is een van de oudste steden in de VS. Ongeveer 1 miljoen mensen wonen in de stad. Maar omdat de stad heel breed is gegroeid, heeft het kleine, afgelegen centrum bijna de charme van een klein stadje. Er zijn veel cafés, pubs en winkels. Accommodatiemogelijkheden zijn er in overvloed, variërend van eenvoudige motels tot volledig uitgeruste resorts zoals het Omni Tucson National Resort.

Grote stad met de charme van een klein stadje: Tucson.Foto: Henri Lesewitz

Grote stad met de charme van een klein stadje: Tucson.

Bezienswaardigheden

Vanwege het imposante landschap dat Tucson omringt, ligt de focus van outdoorliefhebbers natuurlijk op activiteiten in de bergen of in de Sonorawoestijn. Waardevolle bestemmingen zijn bijvoorbeeld de westerse filmstad Old Tucson, het kunstmuseum of het observatorium. Het Saguaro National Park biedt schilderachtige hoogtepunten, waaronder geweldige wandelroutes. De beroemde Grand Canyon ligt op ongeveer 10 uur rijden van Tucson.

Wielrennen

Er zijn drie grote singletrailnetwerken rond Tucson. Je parkeert gewoon bij de ingang en rijdt weg. Alle lussen zijn perfect aangegeven. De moeilijkheidsgraad varieert van flow tot enduro. Als je het individueel leuk vindt, of een huur-MTB nodig hebt, moet je contact opnemen met Homegrown MTB. De gidsen organiseren individueel op maat gemaakte ritten en halen u op verzoek op bij het hotel.

24-uurs race

De legendarische 24 hours in the Old Pueblo vindt half februari plaats op ongeveer een uur rijden van Tucson in de Sonorawoestijn. De startplaatsen zijn zeer begeerd en altijd snel uitverkocht.

Grote groene cactus: Onze verslaggever ziet eruit als een dwerg tegen dit prachtige exemplaar, dat in de lucht vlak naast het pad groeit.Foto: Juan Del Castilio

Grote groene cactus: Tegen dit prachtige exemplaar, de verschrikkelijkekt groeit in de lucht naast het pad, onze verslaggever ziet eruit als een dwerg.

Exemplaren met een kop vergroeid met de top worden Crested Saguaro genoemd en zijn bijna net zo zeldzaam als de blauwe Mauritius.Foto: Henri Lesewitz

Exemplaren met een kop vergroeid met de top worden Crested Saguaro genoemd en zijn bijna net zo zeldzaam als de blauwe Mauritius.

>> VS: Roadtrip naar de MTB-cultsites – Californië, Moab & Durango <<

Source link