Sporthoofdtelefoon: Shokz Openrun Pro beengeleidende hoofdtelefoon in de test

Wat op het eerste gezicht als magie klinkt, is op het tweede gezicht volkomen logisch voor fietsers: geluidsoverdracht via botten. In de bekende hoofdband en in-ear hoofdtelefoon sluit een luidspreker de oorschelp en zendt muziek met geluidsgolven de luchtruimte tussen de hoofdtelefoon en de gehoorgang in. Niet voor niets is het gebruik van deze koptelefoon volgens de wet niet toegestaan in het wegverkeer. Auditieve prikkels zijn te belangrijk voor de perceptie van de omgeving en dus de tijdige registratie van gevaren.

Zoals hun naam al doet vermoeden, zenden beengeleidende hoofdtelefoons geluid door de huid rechtstreeks naar de botten van het hoofd. Zogenaamde transducers zitten voor het eigenlijke oor en geven de trillingen door aan het temporale bot. Hierdoor bereikt het geluid het binnenoor en is het als muziek te horen. Het geluid staat dus niet aan, maar naast de oren. De voordelen van een vrije gehoorgang liggen voor de hand: extern geluid kan ook met een koptelefoon worden waargenomen, de drager blijft responsief en er is geen druk in het oor – vooral goed voor motorrijders met gevoelige gehoorgangen. Fietsers mogen wettelijk een beengeleidende koptelefoon dragen op de weg.

Visueel heeft de Shokz Openrun Pro weinig te maken met klassieke koptelefoons.Foto: Jan Timmermann

Visueel heeft de Shokz Openrun Pro weinig te maken met klassieke koptelefoons.

Shokz Openrun Pro beengeleidende hoofdtelefoon review

1. Specificaties van de fabrikant

  • Prijs: 189,95 euro >> verkrijgbaar bij Sport Schuster* of Amazon*
  • Levensduur batterij: 10 uur
  • Verkrijgbaar in vier kleuren
  • Snellaadfunctie
  • Stof- en vochtbescherming volgens IP55
  • Twee jaar garantie

2. Installatie van de Shokz-hoofdtelefoon

Ingebed in een stijlvolle doos, ziet de Shokz Openrun Pro sporthoofdtelefoon eruit als hightech zodra hij wordt uitgepakt. Dankzij de snellaadfunctie belooft de fabrikant een lading van 60 procent in 20 minuten. Het zou 30 minuten moeten zijn voor 90 procent batterijlading en een lading van vijf minuten zou genoeg moeten zijn voor anderhalf uur muziekweergave, volgens Shokz. Dat is ongeveer prima als het nieuw is.

De Openrun Pro sporthoofdtelefoon zit als een handschoen op het oor. Al na een paar minuten ben je vergeten dat je een klein technisch wonder op je hoofd draagt. De beugel, die achter de kop loopt en het gewicht van het systeem laag houdt dankzij het gebruik van titanium, zorgt voor een goede pasvorm. Goed voor spontane headbang-intermezzo’s: zelfs met heftig trillende hoofdbewegingen naar de wildste rocknummers blijft de Shokz-hoofdtelefoon betrouwbaar op zijn plaats. Achter het rechteroor zitten twee kleine schakelaars die gebruikt kunnen worden om het volume aan te passen en de koptelefoon aan te zetten. Er is een knop op de transducer voor het linkeroor die kan worden gebruikt om het afspelen snel en gemakkelijk te onderbreken – praktisch!

Lees ook:   Berria Mako – Review: Nieuwe Race MTB Volledig uit Spanje met Temparament & Hidden Shock
Er is een knop op de linker transducer die kan worden gebruikt om het afspelen snel en gemakkelijk te onderbreken.Foto: Enni Vaahtoranta

Er is een knop op de linker transducer die kan worden gebruikt om het afspelen snel en gemakkelijk te onderbreken.

In overeenstemming met de stand van de techniek heeft de Shokz Openrun Pro geen vervelende kabels. Een knipperende LED geeft aan dat er een Bluetooth 5.1-signaal wordt verzonden. Dit wordt ook snel en betrouwbaar herkend door de smartphone – geweldig! Door de hoogwaardige afwerking en eenvoudige bediening is de Shokz-hoofdtelefoon vanaf het begin leuk. Muziek afspelen en klaar is Kees.

Maar niet zonder bescherming! Zelfs laaggetrokken endurohelmen zitten de nekband niet in de weg. Ook de aanvankelijke zorgen over de compatibiliteit met fietsbrillen waren overbodig. We probeerden de beengeleidende hoofdtelefoon samen met verschillende helmbrilcombinaties en liepen geen problemen tegen. Hoewel het strak over de oren komt met een grote helm, bril, koptelefoon en veel haar, was er geen gevoel van druk. Maar om dit te doen, moet je dingen uitzoeken: eerst een koptelefoon opzetten, dan een bril, dan een helm? In principe wel, maar met smalle hoofden en met wat helmen kunnen de bandjes op de koptelefoon drukken. Omdat de tempels van de Shokz boven de oorschelp dun en rubberen zijn, zitten de tempels nog steeds sicher op het hoofd.

Compatibiliteit met verschillende fietsbrillen was geen probleem. Met veel haar en afhankelijk van de helm, maar moet achter het oor gesorteerd worden.Foto: Jan Timmermann

Compatibiliteit met verschillende fietsbrillen was geen probleem. Met veel haar en afhankelijk van de helm, maar moet achter het oor gesorteerd worden.

3. Dit is hoe de beengeleidende hoofdtelefoon aanvoelt

De eerste geluidsimpressie: Fascinerend! Door de parallelle waarneming van omgevingsgeluid en muziek klinkt muziek compleet anders door de beengeleidende hoofdtelefoon dan door conventionele luidsprekers. De nieuwe geluidssensatie is opwindend, maar is even wennen. Hoewel geluiden uit de omgeving en muziek tegelijkertijd het gehoororgaan bereiken, slaagt een gelijkmatig verdeelde concentratie op beide prikkelgroepen er niet echt in. Als je moeite doet, kun je de trillingen van de transducers “voelen”. De eerste paar minuten is dit merkbaar door een minimale kriebel bij de tempel. Na korte tijd is dit echter vergeten en in de meeste situaties helemaal niet merkbaar.

Gesprekken zijn geen probleem dankzij de vrije oorschelpen, maar vereisen dat de hersenen de concentratie veranderen van de muziek naar de gesprekspartner. Bovendien hoort de drager van de Openrun Pro zijn eigen stem anders dan normaal – zelfs voor gepassioneerde zangers is het even wennen. Zelfs telefonie is mogelijk met de Shokz. Een ingebouwde microfoon zendt niet alleen de stem uit, maar onderdrukt zelfs het omgevingsgeluid van de drager. Dit werkt tot op zekere hoogte goed. De toon op de telefoon van de gesprekspartner is echter een beetje blikkerig.

Lees ook:   Black Friday 2023: Deze fietsaccessoires zijn momenteel in de uitverkoop
Achter het rechteroor zit de volumeregeling en een magnetische oplaadaansluiting.Foto: Jan Timmermann

Achter het rechteroor zit de volumeregeling en een magnetische oplaadaansluiting.

Wat wel direct opvalt is de hoge audiokwaliteit bij het afspelen van spraak, bijvoorbeeld in podcasts of songteksten. Dit werkt bijvoorbeeld ingenieus met afslag-voor-afslag aanwijzingen van navigatie-apps zoals Komoot of Google Maps. Tegelijkertijd is de waargenomen muziekkwaliteit merkbaar lager dan het gebruikelijke niveau van hoofdband of in-ear hoofdtelefoon. Hoge en lage tonen, drums en bas klinken niet zo vol als normaal. Hoewel Shokz vertrouwt op de negende generatie van zijn beengeleidingstechnologie, genaamd “TurboPitchTM”, evenals twee basversterkers, heeft de hoofdtelefoon een systeemgerelateerd nadeel: het schedelbot oscilleert alleen in een bepaald frequentiebereik. De Shokz kan een breder bereik uitspelen, maar het bot geeft niet elk klein muzikaal detail door. Er is geen twijfel over mogelijk: de algemene geluidskwaliteit is goed, maar het gebrek aan frequentiebandbreedte kan ook worden waargenomen door leken bij goed luisteren en is waarschijnlijk een no-go voor muziekfetisjisten.

Koptelefoons voor 190 euro moeten ook in het dagelijks leven buiten de fiets gebruikt kunnen worden. Als je met de beengeleidende koptelefoon voor de supermarkt rolt, kun je hem tijdens het winkelen gewoon aan laten staan. Door de open oren is het tunnelgevoel van de afscherming afwezig. Goed: Of het nu van de caissière is of de trainer in de sportschool – met de Shokz blijf je te allen tijde aanspreekbaar. Slecht: Als de radio aanstaat in de Mukkibude en Justin Bieber mixt met Raise Against in het binnenoor. Bij leg presses met een hoofdsteun zit de nekband ook in de weg.

Zelfs laaggetrokken endurohelmen zitten de nekband niet in de weg.Foto: Enni Vaahtoranta

Zelfs laaggetrokken endurohelmen zitten de nekband niet in de weg.

4. Hoe de Shokz-hoofdtelefoon werkt tijdens het rijden

Zodra je op de fiets stapt en begint te rollen, neemt de muziekkwaliteit een achterbank in. Het feit dat het oor zowel het nummer dat wordt afgespeeld als de geluiden van de omgeving tegelijkertijd waarneemt, ontlokt waarschijnlijk een grijns bij elke nieuwe gebruiker. In feite vindt de waarneming echter parallel plaats – met andere woorden, als je je concentreert op de muziek, kun je een naderende auto horen en er nog steeds door verrast worden. Vooral in drukke gebieden kunnen de hersenen niet met alle geluiden tegelijk bezig zijn. Zo is het lastig te zeggen uit welke richting er precies een sirene nadert. Ongetwijfeld worden deze geluiden echter veel eerder gedetecteerd en is de algehele veiligheid op de weghet verkeer aanzienlijk hoger dan bij een standaard hoofdtelefoon. Bij het gelijktijdig verwerken van veel prikkels zou ook wat beweging en training kunnen helpen.

Lees ook:   22e Adventskalender Deur: TUNAP SPORTS - Fietsverzorgingsset

Bij hard rijden, bijvoorbeeld bergafwaarts op een gravelbike, speelt de beengeleidende hoofdtelefoon een echte troefkaart. Wie denkt dat het windgeruis van het blootliggende oor storender is, vergist zich. Integendeel: hoewel er bij harde wind een enorm geluid is op in-ear hoofdtelefoons, blijven de trillingen op het bot en dus het luisteren naar de muziek onaangetast.

In de natuur zijn de beengeleidende hoofdtelefoons van Shokz een echte ervaring en brengen ze ook de omgevingsgeluiden terug naar muziekfans.Foto: Jan Timmermann

In de natuur zijn de beengeleidende hoofdtelefoons van Shokz een echte ervaring en brengen ze ook de omgevingsgeluiden terug naar muziekfans.

De Openrun Pro bleek bijzonder ingenieus op het parcours. Luisteren naar muziek en toch de natuur kunnen waarnemen, vogels horen fluiten en beekjes horen gorgelen is een echte eye-opener. Vooral het geluid van een hoogwaardige achternaaf, het geluid van rollende banden en het werk van een goed afgesteld onderstel samen met muziek brengen je echt in een goed humeur. Maar wat is dit onbekende geluid? Het is lang geleden dat ik mezelf hoorde puffen tijdens het fietsen! Met de beengeleidende koptelefoon kan Wolfmother haar eigen kortademigheid ook niet overstemmen. Ook een droge ketting, krakende pedalen of de zoemende e-bike motor zijn te horen. Het is dus beter om goed voor de fiets te zorgen!

5. Conclusie over de Shokz Openrun hoofdtelefoon

Als je eenmaal de Shokz Openrun Pro-beengeleidingshoofdtelefoon hebt geprobeerd, wil je ze waarschijnlijk niet missen tijdens het fietsen. Vrije oren maken muziek, natuur en werken op je eigen fiets hoorbaar op hetzelfde moment als je favoriete nummer – een geweldige zintuiglijke ervaring! De uitzondering zijn audiofiele motorrijders. Het zal niet overtuigend zijn in termen van geluidskwaliteit. Het feit dat in-ear koptelefoons vandaag al verkrijgbaar zijn voor minder dan 10 euro maakt ook de aankoopbeslissing ten gunste van de 19 keer duurdere Openrun Pro lastig. Aan de andere kant is er meer veiligheid dankzij een betere gevarenperceptie, topafwerking en een plezierige hantering. – Jan Timmermann, BIKE-redacteur

Voor BIKE-redacteur Jan Timmermann gaan fietsen en rock hand in hand, net als yin en yang.Foto: Georg Grieshaber

Voor BIKE-redacteur Jan Timmermann gaan fietsen en rock hand in hand, net als yin en yang.

Op zoek naar de beste muziek voor mountainbiken? Op het BIKE Magazine Spotify account we presenteren de persoonlijke playlists van sterren als Nino Schurter, Hans Rey, Dangerholm of BIKE-hoofdredacteur Henri Lesewitz.

Source link