Test All-Mountain-Bikes 2023: 6 touring MTB’s tot 3300 euro in vergelijking

Categorie Alle Berg | Reizen 140 tot 150 millimeter | Prijs tot 3300 Euro

BIKE tests – Inhoud

Test: 6 all-mountain bikes tot 3300 Euro

Conclusie All Mountains tot 3300 euro: Dit zegt de BIKE-redactie

Cijfers, gegevens, feiten: The 6 All Mountains in vergelijking

Uitrustingstips voor mountainbikes

Waardevolle alternatieven voor de All Mountains in de test

Test: 6 all-mountain bikes tot 3300 Euro

(Klik hier om naar de individuele evaluatie te gaan)

All Mountains: Allrounders van de fietswereld

Nomen est omen: All Mountains worden beschouwd als de allrounders van de fietswereld. Met 140 tot 150 millimeter veerweg en een moderne lang-platte geometrie kun je elk parcours onder de knie krijgen. Tegelijkertijd moet de perfecte All Mountain wendbaar blijven en in staat zijn om een breed scala aan tourtests te betwisten. After-work tour, trail transalp, bike park detour of weekendtour? In theorie is een All Mountain altijd de juiste metgezel en geen specialist voor slechts een specifieke niche. Een capabele generalist tegen een redelijke prijs zou het ideale geval zijn. Maar bestaat het vandaag echt nog, zeker voor maximaal 3300 euro?

All Mountains voor 3000 tot 3300 euro zijn nog nooit zo zwaar geweest. Maar ook nooit zo goed als 2023.Foto: Markus Greber/Skyshot

All Mountains voor 3000 tot 3300 euro zijn nog nooit zo zwaar geweest. Maar ook nooit zo goed als 2023.

Duurder & zwaarder: Alle mountainbikes vandaag

Al jaren ontvangen we e-mails waarin lezers hun ongenoegen uiten over steeds duurdere en zwaardere fietsen. We kunnen het ze niet kwalijk nemen, want dankzij hun brede scala aan toepassingen zijn All Mountains voor velen de perfecte introductie tot de sport en hoeven ze in onze ogen niet alleen leuk te zijn bergafwaarts. Als u op zoek bent naar een fiets, niet alleen voor shuttleritten, maar zelfs naar de ingang van het pad stapt, profiteert u van een licht gewicht. Gemiddeld wegen onze testfietsen 15,81 kilo inclusief pedalen. In de vergelijkende test van 2017 waren ook de voorgangers van alle huidige kandidaten vertegenwoordigd, behalve YT. Het gemiddelde gewicht was toen 14,33 kilo en alle fietsen kostten nog geen 3000 euro. Ter vergelijking: Alle Bergen van deze gewichtsklasse kosten in 2023 meestal 5000 euro en meer. De 2017 zwaarste Bike Rose Root Miller 2 is de lichtste in onze test vandaag. In 2023 is de realiteit dat motorrijders geen echt gemakkelijke All Mountain in de vastgestelde prijsklasse zullen vinden. Het lijkt erop dat alles vroeger beter was.

Bij lange na niet! De extra 1,5 kilo wordt geïnvesteerd in breedbandcassettes, stabielere banden, stijvere verende vorken en soms grotere wielen en betere frames. De geometrieën van de huidige all-mountain generatie zorgen voor meer snelheid en rijplezier bergafwaarts. Natuurlijk moeten de componenten bijblijven. Maar waar ligt de pijngrens voor een betaalbare All Mountain? 16 kilo klaar om te rijden? Met Canyon, Focus en YT doorbreekt de helft van de testfietsen deze limiet en doet pijn, vooral op steile hellingen.

We moeten echter opkomen voor de fabrikanten: het hele testveld doet het veel beter dan zes jaar geleden. In feite leveren alle fietsen een goede prestatie. Een zware fiets hoeft niet automatisch slecht te klimmen – zolang de achterdriehoek maar rijneutraal blijft en de verhouding past. Als de combinatie van efficiënt-steile zithoek en zitpositie werkt, kun je ook met een fiets van 16 kilo de top bereiken. Alleen degenen die hun All Mountain willen lopen op uitgebreide trailtochten of zelfs een Transalp, moeten gewichtstabellen bestuderen voordat ze kopen. Hoe vlakker het terrein, hoe belangrijker een goede acceleratie is. Zware brummers lijken hier al snel traag. Zelfs kleine rijders moeten de fietsen in relatie tot hun lichaamsgewicht plaatsen.

Goede faciliteiten – zelfs voor weinig geld

Wat kunnen all-mountain bikers vandaag verwachten voor drie reuzen? Het goede nieuws: telescopische zadelpennen, grip-zware banden en bijpassende cockpits zijn ook te vinden op goedkope fietsen. De frames van Focus, Giant, Specialized en YT hebben een flip chip aan boord, waarmee de geometrie kan worden bijgesteld. Qua uitrusting bieden de verladers Canyon, Rose en YT veel voor het geld. Op hun fietsen zitten krachtige vierzuigerremmen end krachtige vorken. Ook het pakket van de Focus, met complete Shimano XT-uitrusting en solide ophangingselementen, past bij de prijs.

Lees ook:   Al gereden: Alpina Sonic HR Qlite MTB-bril in praktijktest

De Giant verliest echter waardevolle punten aan de concurrentie vanwege de eenvoudige functies. Jammer, want het frameworkplatform biedt potentie. Uit onze laatste all-mountain vergelijking kwam de carbon versie van de Trance X zelfs als testwinnaar uit de bus. Dan is er nog de Specialized. Hoewel hij het lichtste frame heeft en in totaal zelfs de meeste punten wist te scoren, breekt hij onze prijsklasse met 3900 euro en raakt daardoor buiten competitie.

Uit de vergelijking blijkt ook dat voor een toeslag van 600 tot 900 euro een betere uitrusting niet per se te verwachten is, want slechter dan de Specialized is alleen de Giant uitgerust. Of het echt de moeite waard is om meer geld te investeren of zelfs om een nog goedkoper model te kiezen, onthult een blik op het assortiment van de fabrikanten. We hebben hieronder goedkopere en duurdere alternatieven samengesteld.

In deze prijsklasse vinden All Mountains uit de vakhandel het lastig om de postorderfietsen bij te houden. Zwakke punten in de uitrusting en het gewicht vertragen het rijplezier.Foto: Markus Greber/Skyshot

In deze prijsklasse vinden All Mountains uit de vakhandel het lastig om de postorderfietsen bij te houden. Zwakke punten in de uitrusting en het gewicht vertragen het rijplezier.

Over de hele sector is een prijsstijging sinds het begin van de coronacrisis een feit. Het zou echter verkeerd zijn om te zeggen dat fietsen steeds duurder zijn geworden door inflatie en economische chaos, omdat de All Mountains van de 2023-generatie die we hebben getest slechts in beperkte mate meedoen. Sinds de presentatie van de huidige uitbreidingsfase heeft Focus de prijs voor het geteste model met 100 euro verhoogd, Specialized met 150 euro en Canyon zelfs met 200 euro, maar de prijzen van Giant en YT zijn stabiel gebleven. Rose heeft het prijskaartje van de Root Miller 2 zelfs met 200 euro naar beneden gecorrigeerd in de loop van de onlangs heersende terughoudendheid om te kopen. Dat er economische onzekerheden zijn in de fietsindustrie zie je ook terug in het testveld van de goedkope All Mountains. Klanten kunnen zowel winnen als verliezen. Het is nog nooit zo belangrijk geweest om te vergelijken.

Hoge vermogensdichtheid: Giant geeft testoverwinning weg aan YT

In onze puntentabel staan de toetskandidaten extreem dicht bij elkaar. Toch rijden ze soms heel anders. Hoewel zowel Canyon als Rose last hebben van een wat gedrongen zitpositie op tournee, is het verschil in totaalgewicht en wielversnelling ten gunste van de Rose duidelijk merkbaar. Op de Focus past de positie goed, maar de bobbelende achterdriehoek met een gebrek aan contra-ondersteuning en het veel te hoge gewicht drijven de zweetparels op je voorhoofd bergop. De al even zware YT gaat een middenweg, vertoont weinig chassisinvloeden bij het trappen, maar ook nauwelijks voorwaartse stuwkracht. De combinatie van zitpositie en rijneutraliteit past het beste bij Specialized en Giant. Beide kunnen zich onderscheiden in het bergopklassement en worden ook aanbevolen als toerfietsen, ondanks minder hoogwaardige uitrusting.

Bergafwaarts moet de Giant de veel beter uitgeruste concurrentie echter weer laten gaan en verspeelt daarmee elke kans om de test te winnen. Hoewel de Rose goede rijeigenschappen biedt zonder extremen, laat hij punten over door zijn zwakke ophanging. Hetzelfde geldt voor de Focus. Op veeleisende trails bereikt de dure Specialized zijn limiet eerder dan de concurrentie vanwege minder veerwegreserves, maar dankzij zijn ongecompliceerde handling verzekert hij de rijplezierkroon zelfs in langzame secties. Ondertussen bloeit de YT pas echt bergafwaarts bij hoge snelheden. Canyon biedt een expert voor steile, technische paden. Met een extreem vlakke stuurhoek en enorme veerweg aan de voorkant kan de Spectral zelfs veel enduro’s bergafwaarts vasthouden.

Met zijn sportieve geometrie biedt de Giant een goede basis voor trailtochten, maar wordt hij bergafwaarts afgeremd door zijn goedkope uitrusting.Foto: Markus Greber/Skyshot

Met zijn sportieve geometrie biedt de Giant een goede basis voor trailtochten, maar wordt hij bergafwaarts afgeremd door zijn goedkope uitrusting.

Ook met een günstigen All Mountain ben je in bijna elke fietssituatie goed bediend. De instapmodellen zijn erg leuk, vooral als ze worden ondersteund door de zwaartekracht. Vooral in de lage prijsklassen hebben fabrikanten hun All Mountains steeds meer gespecialiseerd in vertrek. Het resultaat is fietsen die tochten onder controle hebben, maar downhill masters van paden zijn. Het feit dat een specialist en niet een generalist als winnaar uit onze vergelijkingstest komt, laat ook zien hoe deze categorie in de loop der jaren is veranderd.

Lees ook:   enduro mountainbike
Hoewel het frameconcept van de testwinnaar YT Jeffsy voor het laatst werd bijgewerkt in 2020, past de geometrie nog steeds heel goed voor gebruik in alle bergen.Foto: Markus Greber/Skyshot

Hoewel het frameconcept van de testwinnaar YT Jeffsy voor het laatst werd bijgewerkt in 2020, past de geometrie nog steeds heel goed voor gebruik in alle bergen.

All Mountains tot 3300 Euro: Conclusie van de test

Een goede All Mountain hoeft niet duur te zijn. Succesvolle geometrieën en capabele chassis zijn ook verkrijgbaar voor 3000 tot 3300 euro, lage gewichten en een hoogwaardig uitrustingspakket helaas niet bij elke fabrikant. Uiteindelijk verzekert de YT Jeffsy zich van de testoverwinning op punten vanwege zijn sterke afdalingskwaliteiten en goede uitrusting voor een spotprijs – maar slechts net voor de nog meer speciale fietsen van Canyon en Focus. – Jan Timmermann, BIKE tester

Jan Timmermann, FIETStesterFoto: Georg Grieshaber

Jan Timmermann, FIETStester

De punten: 6 All Mountains in vergelijking

De zware motoren van Canyon, Focus en YT vallen punten bergop, maar kunnen dankzij sterke afdalingen weer inhalen. In de praktijk laten Giant en Rose het exacte spiegelbeeld zien. Alleen de duurdere vergelijkingsfiets van Specialized scoort veel punten in bergop en bergaf.

¹BIKE meetwaarden. ²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de in het laboratorium gemeten waarden (BIKE-laboratoriummeting) en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-vonnis is prijsonafhankelijk. BIKE-beoordelingen: super (250-205 p.), zeer goed (204,75-180 p.), goed (179,75-155 p.), bevredigend (154,75-130 p.), met zwakke punten (129,75-105 p.), onvoldoende (104,75-0 p.).Foto: BIKE testafdeling

¹BIKE meetwaarden. ²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de in het laboratorium gemeten waarden (BIKE-laboratoriummeting) en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-vonnis is prijsonafhankelijk. BIKE-beoordelingen: super (250-205 p.), zeer goed (204,75-180 p.), goed (179,75-155 p.), bevredigend (154,75-130 p.), met zwakke punten (129,75-105 p.), onvoldoende (104,75-0 p.).

Stijfheid van all-mountain bikes in vergelijking

YT bereikt de hoogste stijfheid. In verhouding tot het gewicht is het Specialized frame ook stijf. De Focus is stijf, maar ook zwaar. Giant biedt de laagste waarden.

Stijfheid: Grijs: Stijfheid-tot-Gewicht (STW), het quotiënt van stijfheid en framegewicht. Wit: absolute stijfheid in newton per mm doorbuiging. De metingen werden uitgevoerd op een testbank van de <a href="https://www.zedler.de" doel="_blut" rel="noopener noreferrer nofollow">Zedler-Institut</a> bepaaldFoto: BIKE testafdeling

Stijfheid: Grijs: Stijfheid-tot-Gewicht (STW), het quotiënt van stijfheid en framegewicht. Wit: absolute stijfheid in newton per mm doorbuiging. De metingen werden bepaald op een testbank van Zedler-Institut.

Wieltraagheid van de All Mountains op de proef gesteld

De Rose profiteert van een lage wieltraagheid dankzij iets smallere banden. De wielen van Focus en Canyon zijn moeilijk op gang te krijgen.

TraagheidsmoederEnt waaiers: Hoe lager de waarde, hoe beter de waaiers kunnen worden versneld.Foto: BIKE testafdeling

Traagheidswaaiers: Hoe lager de waarde, hoe beter de waaiers kunnen worden versneld.

Gewichten¹ van de all-mountain testfietsen

Alleen Rose blijft onder de 15 kilo met pedalen. Het frame en de wielen van de Focus wegen zwaar. Daarmee is hij bijna een kilo zwaarder dan de YT.

Gewicht: ¹BIKE-waarden, ²met pedalen (350 g), ³zonder demper, met steekas achter, ⁴met band, cassette en remschijven.Foto: BIKE testafdeling

Gewicht: ¹BIKE-waarden, ²met pedalen (350 g), ³zonder demper, met steekas achter, ⁴met band, cassette en remschijven.

Zo test BIKE

BIKE test alle fietsen en de meeste onderdelen in een eigen testlaboratorium. Veel van onze testbanken zijn ontwikkeld door Zedler-Institut für Fahrradtechnik und -Sicherheit. De meetwaarden uit ons laboratorium vloeien met de bevindingen uit de praktijktesten door in ons complexe puntensysteem. Dit stelt ons in staat om fijn gesorteerde differentiaties tussen de afzonderlijke producten te bepalen. In samenwerking met Zedler-Institut für Fahrradtechnik und -Sicherheit ontwikkelen we voortdurend onze meettechnologie en houden zo rekening met de productontwikkeling in de fietsindustrie.

>>Details, foto’s en meer informatie over de testprocedure vindt u hier.<<

Als onderdeel van onze Ride Green-campagne controleren we nu ook de bruikbaarheid van de geteste fietsen. De focus ligt op het kader. Een stoplicht in de testbrief geeft informatie over hoe eenvoudig het is om de kabels/kabels te vervangen, hoe gemakkelijk het is om een lager van de headset of trapas te vervangen, hoe goed het frame is beschermd tegen schade en of er een universele derailleurhanger beschikbaar is.

Beoordeling van onderhoudsgemakFoto: BIKE testafdeling

Beoordeling van onderhoudsgemak

Interieur: Tips for all-mountain bikes

Ondanks hun hoge afdalingscompetentie, zou All Mountains nog steeds geschikt moeten zijn om te toeren. Met deze apparatuur slaagt de evenwichtsoefening.

Met de juiste uitrusting zal de afdaling All Mountains ook leuk zijn tijdens de tour.Foto: Fabrikant

Met de juiste uitrusting zal de afdaling All Mountains ook leuk zijn tijdens de tour.

1 chassis

Moderne all-mountain geometrieën laten veel snelheid bergafwaarts toe. Om zijn potentieel ten volle te benutten, wordt een vork met stijve standpijpen van 35 of 36 millimeter aanbevolen. Op de demper is een schakelbaar platform aan te raden om schommelen te voorkomen. Dempers met externe reservoirs voeren de warmte beter af en bieden consistentere prestaties, vooral tijdens lange afdalingen.

2 Voortstuwing

Voor een goede toergeschiktheid ondanks het hoge gewicht is een breed scala aan overbrengingsverhoudingen vereist. De 454 procent van de Sram SX/NX Eagle is het minimum. Meer – zoals Shimano’s SLX/ XT of Sram’s GX Eagle – is beter. Kettingbladen met 30 of 32 tanden stellen mountainbikers in staat om zelfs steile hellingen te bedwingen.

3 wielen en banden

4 remmen

Vierzuigerremmen zijn nu standaard op All Mountains. Voor voldoende warmteafvoer moet de schijfdiameter aan de voorkant minstens 200 millimeter zijn en aan de achterkant 180 millimeter.

5 bijlagen

Tours zonder telescopische steunen zijn vandaag de dag ondenkbaar. Afhankelijk van de grootte moet het aanpassingsbereik van ten minste 150 millimeter zijn. Korte stuurpennen van 50 millimeter en breed stuur van 780 millimeter zorgen voor directe controle en hoge controle tijdens de afdaling.

Goedkoop of duur: alternatieven voor de All Mountains op de proef gesteld

Hoe beter is de vijand van het goede, zeggen ze. In de productgamma’s van de fabrikanten bevinden de All Mountains zich meestal op het tweede niveau van onderaf. Een blik op prijs en prestaties onthult waardevolle alternatieven.

Hoge crèmenl en wielgewichten zorgen voor zware fietsen in onze test. Carbon frames verlichten de bijbehorende modellen met ongeveer een kilo, maar kosten ook minstens 500 euro meer. Op het parcours zijn goede ophangingscomponenten belangrijker dan de laatste gram. Hier tonen we waardevolle alternatieven voor de All Mountains tot 3300 euro – sommige zijn duurder, andere zelfs goedkoper.

Canyon Spectral 29 AL 5

Als je vooral bergafwaarts rijdt en op het geld let, is het lastig om het instapmodel van de Spectral te ontwijken. Tegen een absoluut concurrerende prijs rust de in Koblenz gevestigde shipper het naar beneden gerichte aluminium frame uit met een Shimano Deore-aandrijving. Dit drukt op de weegschaal, maar werkt goed. Achterin dempt de krachtige Fox Float X Performance. Aan de voorkant wordt een Fox 36 in de goedkoopste Rhythm-versie gebruikt. Wil je een identiek chassis met bijna 900 gram lichter carbon frame, dan moet je bij Canyon 3699 euro betalen.

Canyon Spectral 29 AL 5Foto: Fabrikant

Canyon Spectral 29 AL 5

Focus Jam 6.0 LTD

De toetreding tot de Jam-familie slaagt vanaf 2699 euro, maar er is slechts één uitrusting van de eenvoudigste kwaliteit bij Focus. Het model 8.8 wordt voor 3899 euro geleverd met bijna 500 gram lichter carbon frame, maar is ook gierig met chassis en aandrijfcomponenten. Voor 100 euro meer is er het gelimiteerde 6.0 model gemaakt van aluminium met aanzienlijk betere uitrusting. Deze omvatten brede DT-Swiss wielen, een Sram-GX-Eagle-AXS radiocircuit en een Rockshox Lyrik in de hoogste kwaliteit Ultimate-versie. Het gewicht blijft hoog, zelfs bij duurdere modellen.

Focus Jam 6.0 LTDFoto: Fabrikant

Focus Jam 6.0 LTD

Gigantische Trance X 2

PRIJS: 3999 Euro >> hier verkrijgbaar*

Voor de Trance X 2 die we hebben getest, biedt Giant slechts één duurder alternatief. Het 1 Serie model voor 3999 euro is voorzien van beproefde Fox Performance vering, Shimano SLX aandrijving en Shimano Deore remmen. Het goedkoopste carbonmodel won vorig jaar de BIKE-test, maar kost met 5399 euro nu een flinke 300 euro meer dan toen – met Fox 36 ritmevork en Shimano SLX rijden allesbehalve een koopje. Aan de andere kant is het carbon frame ongeveer een kilo lichter dan zijn aluminium tegenhanger.

Gigantische Trance X 1Foto: Fabrikant

Gigantische Trance X 1

Rose Wortel Miller 2

PRIJS: 2299 Euro >> hier verkrijgbaar*

Beginners maken een goede deal met het basismodel van de Root Miller. De goedkope uitrusting is vergelijkbaar met die van de Giant Trance X 2 die we testten, maar kost 1000 euro minder bij de shipper Rose. Op het moment van ter perse gaan had de Bocholter de Root Miller 1 met Vario-ondersteuning zelfs voor 1999 euro in de aanbieding. Goedkoper kan het niet. De uitrusting van het 3899 Euro dure topmodel Root Miller 3 laat niets te wensen over met Fox Factory chassis en Sram-X01 / GX Eagle aandrijving. Een All Mountain met carbon frame bestaat niet bij Rose.

Rose Wortel Miller 1Foto: Fabrikant

Rose Wortel Miller 1

Gespecialiseerde Stumpjumper Comp

PRIJS: 5000 Euro >> hier verkrijgbaar*

Amerikanen staan niet bekend om goedkope fietsen. Al is er het Stumpjumper instapmodel met aluminium frame al vanaf 2800 euro. Als het om apparatuur ging, reikten de productmanagers echter naar de onderkant van het schap. Voor het goedkoopste carbonmodel is 5000 euro verschuldigd. Er is een aangepaste geometrie met kortere liggende achtervorken en een opbergvak in de onderbuis. De uitrusting met Fox 34 Rhythm-vork en Shimano SLX-aandrijving blijft zelfs achter bij de goedkopere concurrentie. Het hoogwaardige carbon frame bespaart immers bijna 1,2 kilo.

Gespecialiseerde Stumpjumper CompFoto: Fabrikant

Gespecialiseerde Stumpjumper Comp

YT Jeffsy 29 Kern 3

Van de geteste Jeffsy Core 2 maakt YT een grote prijssprong naar de Core 3. In dit geval is het frame gemaakt van carbon en ongeveer 700 gram lichter. Qua ophanging kan de shipper voor 3999 euro niet worden opgeklopt en installeerde een Fox 36-vork en een Fox DPX2-schokdemper in de Performance Elite-versie. Dit verschilt van de fabrieksmodellen alleen door het ontbreken van Kashima-coating. Wielen en remmen zijn hetzelfde als op het goedkope aluminium model. Maar het Sram-GX-Eagle circuit biedt een grotere bandbreedte.

YT Jeffsy 29 Kern 3Foto: Fabrikant

YT Jeffsy 29 Core 3

Op sommige van onze websites maken wij gebruik van zogenaamde affiliate links. Deze zijn gemarkeerd met sterretjes. Als u op een dergelijke affiliate link klikt en via deze link winkelt, ontvangen wij een commissie van de betreffende online shop of aanbieder (zoals Rose of Amazon). Voor u verandert de prijs niet.

Source link