Trek Fuel EXe Alloy: Trek’s lichte fiets met TQ-motor wordt steeds goedkoper

Met de Fuel EXe luidde Trek vorig jaar een nieuw tijdperk in van fluisterstille en onopvallende eMTB’s. De edele trailbike was de eerste E-MTB met de supercompacte en stille TQ HPR 50. Met een prijs van een miezerige 14.499 euro scheurt het lanceringsmodel echter een behoorlijk gat in normaal geproportioneerde bankrekeningen. Nu duwen de Amerikanen een aluminium versie, die vanaf 5499 euro van eigenaar zou moeten wisselen. Hoeveel licht blijft er over van de bezuinigingskoers? En wat kan de nieuwe aluminium speedster?

De feiten over de Trek Fuel EXe Alloy

  • Motor: TQ HPR 50
  • Batterij: TQ 360 Wh, optionele range extender met 160 Wh
  • 29 inch wielen
  • 150/140 mm veerweg, goedkeuring voor 160 mm vorken
  • Aluminium frame
  • Gewicht: 20,6 kilo (EMTB meting, maat XL, model EXe 8 XT)
  • Drie modellen tussen de 5499 en 7499 euro
  • Flip chip voor geometrie aanpassing (Minolink)
  • Nieuw: Optie op draaibare hoekregeling ingesteld om de stuurhoek met +/-1° aan te passen
Ja, waar is hij? Zo onopvallend als de kleine ronde TQ HPR 50, je kunt geen motor in de fiets integreren.Foto: Josh Welz

Ja, waar is hij? Zo onopvallend als de kleine ronde TQ HPR 50, je kunt geen motor in de fiets integreren.

Met een veerweg van 150/140 millimeter is de Fuel EXe een klassieke allrounder voor all-mountain, trail en tour. Om dit te doen, vertrouwt de fiets op 29er wielen op de voor- en achterwielen. De geometrie is sportief, modern, maar in geen enkele categorie extreem. Trek wil bijvoorbeeld zijn lichte eMTB uitrusten voor een breed scala aan toepassingen.

De aandrijving van de Trek Fuel EXe Alloy

Motor, batterij, bedieningselementen, app: hier vertrouwt de aluminium fiets op de identieke TQ-infrastructuur van zijn carbonbroer. De hoogwaardige TQ-motor is de kleinste en meest onopvallende eenheid op de markt. En de Rundling vestigt nog meer records: geen enkele andere e-bikemotor rijdt zo stil en soepel. In veel situaties gaat het aandrijfgeluid volledig verloren in het omgevingsgeluid. Het in- en uitzetten van de steun verloopt ongeëvenaard soepel. Als u op zoek bent naar een E-MTB die zo dicht mogelijk bij de niet-gemotoriseerde fiets landt, zult u geen betere rit vinden.

Maar het rustige pedaal uit Beieren heeft ook nadelen. Het maximale vermogen wordt vergeleken met krachtigere lichtmotoren, zoals de Fazua Rit 60 of de Bosch Prestaties SX Merkbaar lager. Er is hier geen opvallende e-bike boost. Hittebestendigheid en efficiëntie zijn ook beter bij sommige andere elektromotoren. Als je echter toch alleen lichte ondersteuning van je fiets eist, heb je er geen problemen mee. Maar als je graag over steile en langere beklimmingen naar de trailingang in shuttle-modus vliegt, krijg je meer ondersteuning en consistentie van andere lichtsystemen.

Lees ook:   mountainbike kind 8 jaar

>> Lees ook de gedetailleerde review van de TQ HPR 50 drive <<

De batterij in de onderbuis

Veel lichte eMTB’s hebben een ingebouwde batterij. De reden is duidelijk: dit kan veel gewicht besparen. En dat is natuurlijk belangrijk voor een lichtgewicht e-mountainbike. Trek ontwierp de Fuel EXe zonder deze beperking. De batterij kan naar beneden worden verwijderd uit de gesloten buis. Zowel het rijden met een tweede accu als het opladen van de accu in het appartement of hut zijn dus geen probleem. De slanke accu levert 360 wattuur en weegt volgens de fabrikant 1880 gram. Inclusief het handvat woog de accu in onze testfiets 1946 gram.

>> In dit artikel hebben we de TQ HPR 50 met 360 accu en andere e-bike motoren aan een range test onderworpen<<

Trek Fuel EXe: De Range Extender geeft extra “sap”

Naast de hoofdaccu heeft de Trek Fuel EXe de optie van een extra range extender met 160 wattuur. Deze extra accu past in de bidonhouder, zoals je die kent van veel vergelijkbare e-bikes. De aansluiting op de motor loopt via de laadaansluiting, die hoog op de onderbuis zit. In veel concurrerende modellen zit het op de trapas, waar het risico loopt op botsingen en wordt blootgesteld aan vuil. De Trek-oplossing ziet er slim en goed doordacht uit. Een ander bijzonder kenmerk van het TQ-systeem is dat de extra batterij de motor onafhankelijk en zonder beperkingen van sap kan voorzien. Je kunt de fiets dus ook zonder de grote knuppel gebruikenRijd in het frame. Een ander effect: de range extender levert het volledige vermogen tot het laatste procent. Als de extra batterij leeg is, neemt de hoofdbatterij de voeding over. Bij het laden wordt het proces omgekeerd uitgevoerd. Eerst wordt de hoofdbatterij gevuld, daarna de extra batterij. Ook buiten de e-bike kunnen beide accu’s in serie worden opgeladen, dus met één lader.

Aansluiting en integratie van de range extender zijn analoog aan het carbon model van de Fuel EXe.Foto: Christoph Bayer / Trek

Aansluiting en integratie van de range extender zijn analoog aan het carbon model van de Fuel EXe.

De bediening van de Trek Fuel EXe Alloy

De besturing van de Trek Fuel EXe voor de nieuwe TQ-aandrijving overtuigt. Functioneel, hoogwaardig en chique geïntegreerd. Een zeer slanke en eenvoudige besturingseenheid is verantwoordelijk voor het wijzigen van de ondersteuningsniveaus, die direct naast het handvat passen. Twee rubberen, zeer gripvaste knoppen zijn voldoende voor de bediening. De feedback wanneer erop wordt gedrukt is helder. De ritgegevens worden weergegeven op een scherm dat mooi is ingebed in de bovenbuis, waardoor verschillende weergaveopties mogelijk zijn. Trek heeft hier een exclusief schermdisplay, dat we in eerdere tests veel beter vonden dan de standaard TQ-oplossing, die wordt gebruikt op fietsen van Simplon, Scott en BMC wordt gebruikt. Kleine fout bij alle TQ-schermen: Als u op het scherm drukt, wordt het zwart-witscherm wazig, zie onderstaande video. Dat ziet er niet bijzonder waardevol uit.

Lees ook:   Onderdelen check 2023: Garmin Edge Explore 2, Paw Sport Grip &; Rapha Trail Kniebeschermers

Chassis en geometrie van de nieuwe Trek-fiets

Trek heeft de geometrie en de meeste functies gekopieerd van het koolstofvezel chassis van de topmodellen. Dit omvat ook de flip-chip (Mino Link) tussen de staande achtervork en de demperrocker. Hierdoor kan de geometrie worden aangepast. De effecten van zowel lage als hoge posities zijn te zien in de geometrietabel van Trek (zie hieronder). Een extra functie die de aluminium modellen hebben voor de duurdere carbon broers: Hoekschalen voor de headset passen optioneel in de balhoofdbuis. Hierdoor kan de stuurhoek met +/- 1 graad worden aangepast. De waarden in de tabel verwijzen naar de neutrale instelling.

De geometrietabel toont de twee flipchip-instellingen Laag en Hoog voor elke grootte. Stuur- en zithoeken variëren met 0,5 graden, de trapashoogte met zeven millimeter.Foto: Screenshot / Trek

De geometrietabel toont de twee flipchip-instellingen Laag en Hoog voor elke grootte. Stuur- en zithoeken variëren met 0,5 graden, de trapashoogte met zeven millimeter.

Al met al is de Geometrie sportief en modern zonder af te glijden in extremen. Het bereik is lang, de voorkant is vrij laag. Hierdoor is de positie boven de fiets actief en uitgerekt. Met liggende achtervorken rond de 440 mm gaat Trek niet tot het uiterste, maar kiest voor een evenwichtige lastverdeling tussen de voor- en achterwielen. In een e-bike-vergelijking is deze waarde echter nog steeds duidelijk aan de korte kant, wat spreekt voor het wendbare en speelse weggedrag van de speedster.

De Mino Link voor geometrie-aanpassing, bekend van andere Trek-modellen, heeft twee posities.Foto: Josh Welz

De Mino Link voor geometrie-aanpassing, bekend van andere Trek-modellen, heeft twee posities.

>> Het carbon model van de Trek Fuel EXe wist de testoverwinning veilig te stellen in onze laatste groepstest tussen acht huidige lichte e-MTB’s. Klik hier voor het artikel <<

Het gewicht onder controle

Trek geeft geen exacte informatie over het gewicht van het frame. Ter indicatie de vergelijking tussen de modellen Trek Fuel EXe 8 XT (aluminium frame) en Fuel EXe 9.8 XT (carbon frame). Trek specificeert de twee modellen in maat M met respectievelijk 18,1 (carbon) en 20,1 kilo (aluminium). Het verschil is echter niet alleen te wijten aan het frame. Ook de uitrusting verschilt aanzienlijk. Omdat het carbon model wordt geleverd met Rockshox ophanging, de aluminium variant met Fox. Daarnaast zijn er remmen van hogere kwaliteit en lichtere wielen met carbon velgen op de 9.8, plus een superlichte carbon cockpit. Niettemin lijkt het verschil in gewicht vrij aanzienlijk te zijn, zelfs met identieke apparatuur. In het EMTB laboratorium hebben we de nieuwe aluminium fiets EXe 8 XT met Het carbon model 9.8 XT woog 20,6 kilo (maat XL) en woog 18,6 kilo (maat L). Zelfs als meer dan 20 kilo geen vreugdesprongen meer mag veroorzaken bij lichtgewicht bouwfans: In vergelijking met klassieke E-MTB’s voor 7000 euro bespaar je nog steeds zo’n 2,5 tot 5 kilo aan gewicht.

Lees ook:   Bergtochten: tips voor mountainbikers – 6 MTB-plekken in Duitsland
Het aluminium frame voegt een paar extra kilo's toe aan de Fuel EXe. Helaas konden we niet precies achterhalen hoeveel extra gewicht het chassis van de Trek Fuel EXe-legering van Trek heeft.Foto: Josh Welz

Het aluminium frame voegt een paar extra kilo’s toe aan de Fuel EXe. Helaas konden we niet precies achterhalen hoeveel extra gewicht het chassis van de Trek Fuel EXe-legering van Trek heeft.

Trek Fuel EXe: modellen en prijzen

De nieuwe Trek Fuel EXe in aluminium zal beschikbaar zijn in drie uitrustingsniveaus Om te geven. Het enige dat relatief goedkoop is, is Instapmodel Trek Fuel EXe 5 voor 5499 euro. Met 6999 euro zit onze testfiets, de Fuel EXe 8 XT, al in het gamma waar veel concurrerende modellen met carbon frames zijn. De aluminium fiets heeft ook een carbon concurrent in huis voor 6999 euro. Natuurlijk wordt de Fuel EXe 9.5 geleverd met goedkopere uitrusting.

Trek Fuel EXe 5, 5499 Euro

Met 5500 euro is de Trek Fuel EXe 5 een van de goedkoopste lichte eMTB’s ooit. Vooral met TQ-aandrijving zijn de overgrote meerderheid van de concurrerende modellen aanzienlijk duurder. Het enige dat Fantische Rampage is ook verkrijgbaar in deze prijsklasse. Natuurlijk moet je een aantal compromissen sluiten als het gaat om apparatuur. Het chassis bestaat uit een Rockshox Recon Silver en een X-Fusion schokdemper. Daarnaast zijn er Tektro remmen en een degelijke 12-traps Deore versnellingen. In vergelijking met het goedkoopste carbon model, de Fuel EXe 9.5, is de 5 Serie 1500 euro goedkoper maar ook slecht uitgerust. De apparatuur is niet ontworpen voor serieus trailgebruik.

De twee kleurvarianten van de Trek Fuel EXe 5

Trek Fuel EXe 8 XT, 6999 Euro

Voor 1500 euro meer is er een flinke update aan het onderstel. Fox 36 Rythm suspension galb en Float X Performance shock maken de fiets geschikt voor veeleisende trailexcursies. Zelfs met de XT-versnellingspook en solide Deore-vierzuigerremmen is er geen reden tot klagen. Wil je 6999 euro uitgeven, dan kun je ook gaan voor de Trek Fuel EXe 9.5 met een carbon frame. Maar vooral het chassis is hier veel zwakker. Bovendien is het gewichtsverschil volgens de informatie op de Trek-homepage met ongeveer 200 gram erg klein, maar biedt het meer afstemmingspotentieel met het lichtere frame.

De twee kleurvarianten van de Trek Fuel EXe 8 XT

Trek Brandstof EXe 8 GX, 7499 Euro

Als je waarde hecht aan de nieuwste schakeltechnologie, ga dan voor de Trek Fuel EXe 8 met Sram’s nieuwe GX-transmissie. Hiervoor is 7499 euro verschuldigd. De rest van de uitrusting is identiek aan de XT-variant. De details van de gloednieuwe GX Transmission zijn te vinden in ons gedetailleerde artikel.

De twee kleurvarianten van de Trek Fuel EXe 8 GX