Leert Laurin de barspin in 3 uur? De inzet van €500

Elk seizoen heeft nieuwe uitdagingen nodig. Ik heb net de mijne gevonden. Ik zie een webfragment van Kirt Voreis. Daarin glijdt Kirt door bochten, maakt hij sprongen en laat hij het stuur bij elke gelegenheid draaien. En dat met zijn alledaagse mountainbike. Dat wil ik ook. Maar hoe? Bel fietsprof Korbi Engstler:

Kun je me leren barspin?

Korbi antwoordt zonder na te denken:

Tuurlijk, één dag is genoeg en je kunt het.

Mogelijkheid voor een andere weddenschap: Als Korbi mij de barspin weet te leren, krijgt hij 500 euro. Als mijn stuur aan het einde van de dag niet draait, gaat Korbi met lege handen weg. Toegegeven, er zijn tientallen trucs die cooler zijn dan de barspin. De Backflip, de Moto Whip of de Shoulder Burner bijvoorbeeld. Maar ik wilde een trucje leren dat 1. realistisch is, zonder veel risico en gemakkelijk te leren. En 2. dat kan ik overal doen. Daarom kwam ik in de verleiding om barspin te leren met een trailbike in plaats van een crossmotor. In gedachten zag ik mezelf al op mijn thuisbaan in München – met draaiend stuur: barspin van de stoeprand, bij de drop aan de oevers van de Isar, wachtend bij de stoplichten. Gewoon overal, zelfs in het bikepark natuurlijk. Volgens Korbi’s beoordeling twijfelde ik er niet meer aan dat ik barspin snel zou leren. Want: Als hij dat zegt, zal het waarschijnlijk zo zijn.

De tijd dringt. In plaats van één dag zou de barspin nu over een paar uur moeten zitten.

Mijn eerste twijfels kwamen toen ik een Youtube filmpje tegenkwam van Jasper Jauch. De webvideo is getiteld: “Zelfexperiment, kan ik de barspin in 4 dagen leren?” In de clip probeert de ex-wereldtopper en Youtuber het kunstje met matig succes. Ik zie Jasper struikelen, vloeken, zijn vingers stoten op het stuur. Mijn zelfvertrouwen neemt af. Ik denk: Als zelfs Jasper het moeilijk heeft als voormalig professional, hoe moet ik dan slagen?

Het algoritme van YouTube doet het goed met me en bouwt me meteen op. Want nu wordt er een andere video voorgesteld met de titel: “How to Bunny-Hop-Barspin in just 5 minutes” van Lukas Knopf. Daarin breekt Lukas de truc op in individuele bewegingen. Voor mij klinkt dit allemaal sluitend.

Maar wat is nu waar? Kan ik het trucje nu in vijf minuten, in vier dagen of in één dag leren? Om zelfs maar te beginnen, moet ik mijn trailbike barspin-compatibel maken. Dit vereist veel schroevendraaiervaardigheid en tijd. Het is maar goed dat mijn collega Mike van ons testlab me hierbij helpt (noot van de redactie: de auteur stond er eigenlijk gewoon naast). Je kunt zijn instructies hier lezen.

De weddenschap: Barspin in 3 uur

Vrijdagmiddag bij Leutkirch in de Allgäu. Korbi’s thuisland. De touringcar bindt zijn crossmotor van de achterklepdrager. Er staat vastberadenheid op zijn gezicht. Hij wil de schande van de vorige keer niet op zich laten afwachten. Oplettende FREERIDE-lezers zullen zich herinneren: voor nummer 3/22 wilde Korbi de FREERIDE-redactie de Eurotable leren – zonder succes. Weddenschap verloren! Deze keer zou het anders moeten zijn. Korbi heeft een masterplan bedacht. Want de tijd dringt. Datums! In plaats van één dag zou de barspin nu over een paar uur moeten zitten. Maar eerst zet Korbi de rem op mijn euforie. Terwijl ik dacht dat ik in het weekend het stuur al over dirt jumps kon draaien, wil Korbi alleen de zogenaamde pickup barspin garanderen. De goedkope optie.

Lees ook:   mountainbike leasen

“De bunny-hop barspin is veel complexer”, zegt Korbi, terwijl hij een wenkbrauw optrekt alsof hij mijn onfatsoenlijkheid wil berispen. De pick-up barspin is de eenvoudigste optie. Bij lage snelheid til je het voorwiel op, klem je het zadel tussen je benen en draai je het stuur. “Oké, houd dat dan vast”, antwoord ik. Wel een beetje teleurgesteld.

Korbi begint met de eerste oefening van zijn masterplan: Eerst leun ik het achterwiel tegen een hek, het voorwiel zweeft in de lucht. Hier probeer ik mijn hand op beweging. “Niet gooien, leiden”, zegt Korbi. Dus begeleid ik het ene uiteinde van het stuur met één hand tot ongeveer de hoogte van de bovenbuis, de zwaai is genoeg voor de resterende 180 graden, dan pakken beide handen het stuur razendsnel weer vast. Ik herhaal dit een dozijn keer totdat het blind zit.

Oefening nr. 1: Coach Korbi laat zien hoe je een gevoel krijgt voor de stuurrotatie. Het achterwiel leunt tegen het hek en het stuur kan draaien.Foto: Janik Steiner

Übung Nr. 1: Coach Korbi laat zien hoe je een gevoel krijgt voor de stuurrotatie. Het achterwiel leunt tegen het hek en het stuur kan draaien.

Dan komt de tweede belangrijkste beweging: klemmen. Zodat de voorkant van de pick-up niet meteen weer doorzakt, moet ik het zadel met de binnenkant van de knieën vastklemmen. Ik oefen dit liggend, met mijn rug op de grond. “Vanavond zullen je binnenste dijen pijn doen”, zegt Korbi spottend. Hij zal gelijk hebben.

Oefening nr. 2: Klem tot de dijen branden: In deze oefening combineer je twee acties tegelijk. Klem het zadel vast en draai aan het stuur.Foto: Janik Steiner

Oefening nr. 2: Klem tot de dijen branden: In deze oefening combineer je er twee
Acties tegelijk. Klem het zadel vast en draai aan het stuur.

Eindelijk is het tijd voor de eerste pogingen. We kiezen voor een asfaltweg, waardoor het voorwiel makkelijker kan worden opgetild. De grootste horde is mijn hoofd. Het duurt twee of drie ritten voordat ik mezelf zover kan krijgen om het stuur te laten wervelen. En zie, na een stuk of vijf “worpen” slaag ik in de 360 graden bocht. Ik ben gestookt, zelfs fotograaf Janik lijkt verbaasd en grijnst tevreden in zijn cameradisplay. Korbi daarentegen schudt zijn hoofd: “Niet gooien!”.

Foto: Janik Steiner

Er draait nog niets. Althans niet met Laurin (hoi). Korbi loopt voorop en herhaalt als een mantra: “Vooraan, klem, rotzooi ermee!”

Missie volbracht: Terwijl Korbi met lege handen wegkwam in de laatste inzet van 500 euro, roomde hij dit keer het geld af.Foto: Janik Steiner

Missie volbracht: Terwijl Korbi met lege handen wegkwam in de laatste inzet van 500 euro, roomde hij dit keer het geld af.

De bar draait tijdens een bunny hop

Maar ik wil meer. Namelijk de barspin tijdens een bunny hop. We gaan naar de weide, hier is de grond zachter – beter bij vallen. “En je gaat vallen”, zegt Korbi. Want deze variant is niet alleen veeleisender, maar ook wat risicovoller, weet Korbi. De meester wijst de weg: een doodnormale bunny hop, maar dan met stuurrotatie. Ziet er makkelijk uit. Nu ik. Nogmaals, de mentale horde. Vijf bunny hops passeren, zonder een barspin impuls. Dan overwin ik mezelf en knal, het stuur draait een keer om, maar ik krijg geen grip meer en gooi achteruit. Er gebeurt niets, maar ik ben rijker door één besef: Complexe MTB-trucs leer je niet in één middag.

Ik ben gestookt, fotograaf Janik grijnst ook tevreden in zijn camerascherm. Korbi daarentegen schudt zijn hoofd.

De Advanced variant is het best te beoefenen op zachte weidegrond. Alles lijkt nog goed op de foto. Het volgende moment ziet het er anders uit.Foto: Janik Steiner

De Advanced variant is het best te beoefenen op zachte weidegrond. Alles lijkt nog goed op de foto. Het volgende moment ziet het er anders uit.

Quick-How-To Pick-up Barspin

 • Maximaal wandeltempo
 • Vooraan dankzij subtiele handmatige impuls
 • Klem het zadel vast met de binnenkant van de knieën!
 • Geleidestuur, ca. 90 graden (bovenbuis)
 • De rest van de weg wordt overgenomen door het momentum.
 • De vanghand reikt razendsnel naar het stuur, de leidende hand volgt. Dit alles moet gebeuren voordat het voorwiel de grond raakt.
Foto: Janik Steiner

“Zijn het spinnen?” Ja, en zelfs synchroon. Zoals verwacht zijn er betere barspin posture grades voor Korbi Engstler. De meer passieve hand blijft mooi op heuphoogte, in plaats van bovenaan, zoals bij de auteur (rug).

How-To: Hoe de trailbike Barspin-compatibel te maken

Wil je dat de trailbike barspin compatibel is? We laten je zien hoe het werkt , maar je moet handmatige behendigheid en mechanische ervaring hebben. Hier zijn onze instructies voor het zelf schroeven.

Ombouwen van de trailbike: Op naar de workshop!Foto: Laurin Lehner

Ombouwen van de trailbike: Op naar de workshop!

Dit is wat je nodig hebt voor de conversie:

 1. Pijpensnijder voor het inkorten van het stuur (carbon met zaagblad speciaal voor carbon)
 2. Bloedende setremmen, tapijtmes (met nieuw lemmet) om remleidingen in te korten
 3. Lange kabels voor ondersteuning, versnellingspook en rem (van de fabrikant als set)
 4. Hamer voor klauw of laat hem inhameren in de winkel
 5. Barspin headset, bijv. van Reverse
Dit kleine onderdeel bespaart u tijd en zenuwen. Headset en klauw waardoor je de remkabel kunt plaatsen zonder te hoeven boren en vijlen. Verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Reverse, 12 euro.Foto: Reverse

Dit kleine onderdeel bespaart u tijd en zenuwen. Headset en klauw waardoor je de remkabel kunt plaatsen zonder te hoeven boren en vijlen. Verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Reverse, 12 euro.

1 – Stuur inkorten

Schroefgrepen en hendels van het stuur. Meet per meetlat. We hebben het aluminium stuur ingekort tot 740 millimeter. Markeer de centimeters die aan beide uiteinden van het stuur moeten worden ingekort en vervolgens inkort.

1 stuur inkortenFoto: Laurin Lehner

1 stuur inkorten

Lees ook:   Test E-Enduro's: Radon Deft 8.0: Sportieve E-Enduro voor een eerlijke prijs

2 – Verleng de kabel naar de Vario-ondersteuning

Eerst moet je de lijn van de Vario-ondersteuning doortrekken. Hiervoor heb je een nieuwe trein plus buitenschaal nodig (verkrijgbaar als set). Krijg het in de maximale lengte.

2 Lijn ondersteuningFoto: Laurin Lehner

2 Lijn ondersteuning

3 – Achterrem verlengen

Schroef de remleiding aan de achterkant los, snijd de olijf af en trek de lijn eruit (pas op met kabels die erin liggen) Ideaal: Verlengset remleiding (ca. 20 €) bespaart veel tijd.

3 AchterremFoto: Laurin Lehner

3 Achterrem

4 – Schakelkabel verlengen

Hetzelfde als stap 2. Om dit te doen, hebt u een circuitset (maximale lengte) nodig. Tip: Laat de oude schakelkabel erin en gebruik deze als schroefdraadhulp voor een nieuwe buitenschaal.

4 CircuitFoto: Laurin Lehner

4 Circuit

5 – Hamer in de klauw

Klauwspitsen zijn duur. Daarom is het het beste om het in de winkel te lenen of in de winkel te laten inpakken. Wees voorzichtig bij het inhameren alleen met de schroef – hoog risico op letsel!

5 KlauwFoto: Laurin Lehner

5 Klauw

6 – Knip nieuwe kabels op lengte

Zoek de juiste lengtes voor de lijnen – draai het stuur 360 graden en simuleer een barspin. Markeer en knip lijnen af.

6 sneden op lengteFoto: Laurin Lehner

6 sneden op lengte

7 – Verbindingslijnen aan de voorzijde

Verbind nu opnieuw de lijnen (beide remmen, vario en versnellingen). Volg de gebruiksaanwijzing.

Sluit 7 draden aan de voorzijde aanFoto: Laurin Lehner

Sluit 7 draden aan de voorzijde aan

8 – Remleidingen aansluiten

Sluit beide remmen aan op de remklauw en ontlucht. Gebruik een ontluchtingsset en gebruiksaanwijzing om u hierbij te helpen.

Sluit 8 remleidingen aanFoto: Laurin Lehner

Sluit 8 remleidingen aan

9 – Schakeling aansluiten

… en aanpassen. Daar zijn YouTube-filmpjes voor, bijvoorbeeld op het BIKE YouTube-kanaal.

9 Het circuit aansluitenFoto: Laurin Lehner

9 Het circuit aansluiten

10 – Verstel cockpit

Pas de cockpit aan volgens uw behoeften, draai de headset vast. LET OP: De afstandhouders kunnen achteraf niet worden gewijzigd vanwege de lijnen.

10 De cockpit afstellenFoto: Laurin Lehner

10 De cockpit afstellen

Top tip van Mike Schinke, Test Lab:

Zorg ervoor dat je een hoge cockpit hebt (via stuurverhoging of afstandhouder) zodat het stuur niet aan het frame sleept tijdens het draaien.

Meningen uit de scene op Barspin Mania

Brage Vestavik, heavy metal freerider:

Barspins zijn cool. Ik vind het leuk om af en toe een barspin te draaien – maar slechts één. Ik wil geen dubbele barspins leren.

Brage Vestavik, heavy metal freeriderFoto: Emil Sollie/Red Bull Content Pool

Brage Vestavik, heavy metal freerider

Tomas Lemoine, slopestyle pro:

De barspin is de combinatietruc van allemaal. Je kunt het overal neerzetten – dat is wat het zo aantrekkelijk maakt. Natuurlijk is het ook leuk in isolatie. Ik doe het overal – op de parkeerplaats of tijdens een trailrit – ja, het werkt zelfs in mijn hotelkamer. Ik heb er zelfs een liedje aan gewijd.

Tomas Lemoine, slopestyle proFoto: Benjamin Härer/Red Bull Content Pool

Tomas Lemoine, slopestyle pro

Kathi Kuypers, slopestyler:

Ik was gefascineerd om de truc te leren omdat het zo verschrikkelijk technisch is. Vooral bij het springen over dubbels en tafels. Je moet weten: als je de stuurrotatie verprutst, krijg je binnen de kortste keren een stuureinde in je buik. Het belangrijkste is om het stuur te leiden in plaats van ze te gooien! Gooien brengt onrust in de vluchtfase.

Kathi Kuypers, SlopestylerFoto: Kohligraphy

Kathi Kuypers, Slopestyler

Dimitri Lehner, hoofdredacteur van FREERIDE:

Ik kan meteen vijf trucs bedenken die ik liever zou leren. De barspin hoort daar zeker niet bij. Het is een pure vuiltruc. Sorry, ik begrijp de hype niet.

Dimitri Lehner, hoofdredacteur van FREERIDEFoto: Andreas Vigl

Dimitri Lehner, hoofdredacteur van FREERIDE

Stefan Herrmann, veteraan rijtechniek:

De barspin is een riskante manoeuvre. Of je haalt het rond of je doet het niet. Een uitdaging op het gebied van coördinatie. Af en toe doe ik er eentje op de crossmotor.

Stefan Herrmann, veteraan van de rijtechniekFoto: Markus Greber/Skyshot

Stefan Herrmann, veteraan van de rijtechniek

>> Meer rijtechniek vind je in onze collectie <<