Fietsen in de winter: De juiste fietsband voor het koude seizoen

Bij koude temperaturen verhardt het rubber van banden – daarom hebben we winterbanden op de auto. Als het om mountainbiken gaat, hebben we zoiets eigenlijk nodig. Dus wat kun je doen om goede grip te hebben op natte paden, zelfs in de winter? Etwa Spikes?! We spraken met bandenexpert Robert Mennen.

FIETS: Er wordt gezegd dat als het koud is, het rubber van mountainbikebanden hard wordt. Bij welke temperatuur moeten motorrijders hier problemen verwachten?

Robert Mennen: Bij lage temperaturen wordt rubber steeds harder, taaier en leerachtiger. Het is echter niet mogelijk om een algemene uitspraak te doen over een exacte temperatuur, omdat deze afhankelijk is van verschillende factoren en varieert afhankelijk van de rubbersamenstelling. Vergelijkbaar met zomer- of winterbanden op de auto.

Hoe uit zich dit in de rijeigenschappen?

Wanneer het rubber hard wordt, heeft de band over het algemeen minder demping. Grip lijdt ook onder koude temperaturen. Opvallend is ook het hardere rolgeluid.

Helpt het om in de winter over te schakelen op zachtere rubbersamenstellingen?

Een zachtere rubbersamenstelling is zinvol in de winter om de hierboven genoemde redenen, vooral omdat je vaak wordt geconfronteerd met omstandigheden (nat, modder…) waar extra grip en demping nuttig zijn.

Is er een Gevoeligheid voor kou Verschillen tussen goedkope en hoogwaardige rubbersamenstellingen?

Door hun speciale samenstelling functioneren onze hoogwaardige ADDIX-compounds in een breed temperatuurbereik en hebben ze een lage beglazingstemperatuur (glaspunt: overgang van een stijve, glasachtige toestand naar een zachte, rubberachtige toestand als gevolg van kristallisatie van het rubber bij lage temperaturen. Onder de glaspunt kunnen scheuren ontstaan door mechanische spanning). Zoals gezegd kan het echter zinvol zijn om over te stappen op zachtere compounds – maar de keuze is vaak alleen beschikbaar voor hoogwaardige banden. In het middensegment bieden we in ieder geval niet de selectie van verbindingen aan. Voor sommige all-season banden vertrouwen we op onze ADDIX 4-Season Compound, die speciaal is geoptimaliseerd voor lage temperaturen. Er is momenteel echter geen MTB-band met deze compound.

Lees ook:   Noble enduros 2023: Giant Reign Advanced Pro 1 in test

Hoe zit het met de luchtdruk? Is minder beter in de winter?

Omdat snelheden in de winter vanwege de omstandigheden langzamer zijn, zou ik de luchtdruk minimaal verlagen. Er moet rekening mee worden gehouden dat de gemeten luchtdruk bij kamertemperatuur hoger is dan bij lage temperaturen. Een 2,4-inch band die bij 20°C op 1,5 bar wordt gepompt, heeft bij 0°C slechts ongeveer 1,4 bar.

Wat is het optimale profiel voor gebruik in de winter?

Bij losse grond of modderige omstandigheden is een open profiel met relatief lange nokken en een goede zelfreiniging een voordeel (bijv. Vuile Dan).

Voor wie of voor welke toepassing zijn spijkerbanden de juiste keuze?

Spike Banden zijn de enige veilige oplossing op ijs. Ze bieden ook voordelen op sneeuw, vooral als de sneeuw al zwaar is samengedrukt of de toplaag ijzig is. Daarom zijn spijkerbanden een must voor rijders die in dergelijke omstandigheden rijden. Je kunt er ook in normale omstandigheden mee rijden (asfalt e.d.), maar de rolweerstand is hoger en het rolgeluid kan al snel vervelend zijn.