Trail hardtails 2023 t/m 1999 euro: Nukeproof Scout 290 Race in test

Nomen est omen: Nukeproof heeft naam gemaakt met zijn fietsen, vooral in de enduro- en downhillscene. De trail hardtail Scout past ook bij dit beeld en ziet er megastabiel uit met zijn hoogwaardige frame. Op ruwe afdalingen zorgen het brede stuur en de vlakke stuurhoek voor extra zelfvertrouwen. Helaas is de stijve en zeer lange steun niet volledig intrekbaar in de gebogen zitbuis, waardoor het hoge zadel het potentieel van de lage standoverhoogte verraadt.

Een vergelijkbaar tegenstrijdig beeld ontstaat met de rest van de onderdeelconfiguratie. Geen enkele bandencombinatie biedt meer grip dan de zachte Schwalbe rubbers in de test. Op de brede velgen kunnen ze in een tubeless opstelling met weinig luchtdruk worden gereden en zo de grenzen verleggen van wat er op de hardtail gereden kan worden. Tegelijkertijd hebben de groeploze Shimano-remmen met lange hendels nauwelijks beet, vermoeien ze je handen snel en zetten ze al vroeg de limiet op technische afdalingen.

Hoewel de Rockshox Recon extreem zwaar is, reageert hij redelijk en leidt hij de Nukeproof Scout betrouwbaar door ruw terrein. In bermen ligt het pond Scout dankzij zijn diepe trapas als een plank en komt qua rijplezier in de buurt van Dartmoor.

Het nadeel van de solide constructie is duidelijk op pedaalzware tracks. Pas schoorvoetend komen de lekvrije maar te zware banden in beweging. Hoewel de geometrie de rijder in een uitgebalanceerde zitpositie plaatst, zonder telescopische ondersteuning en zadel quick release, ontstaat er al snel frustratie op tournee. Daarnaast zorgt de 1×10 versnellingspook met slechts 418 procent bandbreedte voor dikke dijen.

Lees ook:   Lage instap: De Bergamont E-Horizon Elite 7 in review

TOTAAL BERGOP: 57.25 UIT 105

TOTAAL: 77.75 UIT 115

*Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen (BIKE-labmeting) en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk. BIKE ratings: super (250-205 punten), zeer goed (204,75-180 punten), goed (179,75-155 punten), bevredigend (154,75-130 punten), met zwakke punten (129,75-105 punten), onvoldoende (104,75-0 punten).