Canyon Stoic 2023: Update voor de allround hardtail

De Canyon Stoic is terug en biedt drie nieuwe kleuren maar vooral een component update. De aluminium hardtail moet nog steeds net zo veelzijdig zijn als voorheen. En ook als het gaat om de prijs, die begint bij 900 euro, denkt Canyon vooral aan de rookies, de beginners en motornieuwkomers. In de topversie voor 1800 is de Stoic meer gericht op degenen die hun vloot misschien willen upgraden met een doe-het-allemaal-fiets.

De hardtail Canyon Stoic is uitgerust voor alles: lokaal bos, tocht naar de bergen of op de pumptrack. Met zijn eenvoudige kabelgeleiding en geschroefde trapas is hij gemakkelijk te onderhouden. Het is getest volgens dezelfde standaard als de Canyon EWS fietsen. De progressieve geometrie van de Stoic is ongewijzigd gebleven in het huidige updatemodel: lang bereik, vlakke stuurhoek en diepe bovenbuis maken hem ideaal voor klimmen, bergafwaarts en airtime.

De nieuwe stoïcijnse familie voor 2023 bestaat uit drie modellen, de stoïcijnse 2, 3 en 4. Ze zijn allemaal voorzien van hetzelfde 6061 aluminium frame en een veerweg van 140 mm aan de voorkant. De framematen 2XS – S (voor rijders tot maximaal 175 cm) zijn uitgerust met wielen in 27,5 inch: dit moet dezelfde stapelwaarde en dezelfde handling bereiken als de 29er. De Stoic frames van M tot XL worden geleverd met wielen in 29 inch.

De Canyon Stoic 2 is de meest kosteneffectieve fiets in de familie, gevolgd door de Stoic 3 en de Stoic 4. In de loop van de updates heeft de Stoïcijns 2 een nieuwe aandrijving, nieuwe remmen en nieuwe wielen. Nu zijn een Shimano Deore versnelling, Shimano MT200 remmen (203/180 mm) en Alex Rim’s DP30 aluminium wielen met Shimano MT400 naven geïnstalleerd. Een SR Suntour XCR 34 geveerde voorvork effent de weg – zoals bij alle drie de MTB’s met een slag van 140 mm. Tractie op de Stoic 2 wordt verzorgd door Schwalbe Magic Mary Evo Super Trail in 2,4 inch aan de voorkant en Hans Dampf in 2,35 inch aan de achterkant. Met 14,89 kg is deze modelvariant de lichtste van de drie.

Lees ook:   Gravelbikes in de test: De Urwahn Waldwiesel

Dat Canyon Stoic 3 Zoekertjes nu strijkt met de RockShox 35 Silver TK verende voorvork (140 mm) en stopt met Sram Guide T remmen (200/180 mm schijven). De aandrijving is volledig uitgerust met Sram SX Eagle. Het zadel zit niet meer op een stijve zadelpen, maar op de eigen Iridium Dropperpost (170 mm). De wielen worden gemonteerd zoals op de Stoic 2. Qua gewicht wint de 3er Stoic slechts een paar grijpers: 15,66 kg.

Sinds 2023 Canyon Stoic 4 Zoekertjes en heeft daarom een Shimano Deore aandrijflijn, Shimano Deore remmen en nieuwe wielen: DT Swiss AM LN 370. Canyon heeft gekozen voor de Rockshox Pike Select RC als verende voorvork. Voor banden en de verwisselbare zadelpen zijn er dezelfde als voor de 3-serie. De duurste stoïcijns slankt minimaal af: 15,04 kilo.

De 2023 modellen van de Canyon Stoic schitteren ook in nieuwe kleuren: de Stoic 2 is nu verkrijgbaar in Shockwave Black, de Stoic 3 in Thermite Red en de Stoic 4 in zilver.

Source link