Sram Eagle Transmission op de E-MTB: Zorgeloos e-biken nu?

Met de Eagle Transmission heeft Sram zijn populaire 1×12-circuits niet zomaar wat verder ontwikkeld. Met name het nieuwe ontwerp van de achterderailleur is veel meer dan een kleine update. De grote belofte: dit circuit is robuuster en duurzamer dan ooit tevoren. Bovendien moet het bijzonder zorgeloos en permanent precies functioneren. Bijzonder interessant voor e-mountainbikers: de schakelprestaties onder volle belasting zouden aanzienlijk zijn verbeterd. Of het nu gaat om boost- of turbomodus: het indrukken van de knoppen op de schakelaars is expliciet toegestaan op elk moment en in alle rijsituaties.

De feiten over de Sram Eagle Transmission

 • Nieuwe achterderailleur met directe montage op het frame (volledige montage), de derailleurhanger is weggelaten
 • Uitsluitend elektronisch en draadloos (AXS-technologie)
 • Nieuwe cassette, ketting en shifter
 • Schakelen onder volle belasting mogelijk
 • 1×12 versnellingen
 • 520% bandbreedte
 • Compatibel met alle frames ontworpen voor UDH
 • Eenvoudigere installatie, permanent exacte functie

>> Sram Eagle Transmission: Alle informatie over de nieuwe elektronische MTB-versnellingspook <<

>> Oud vs. Nieuw: Sram XX Eagle Transmission vs. Sram Eagle XX1 AXS vs. <<

>> Sram XX SL Eagle Transmission: Sram’s nieuwe supergroep in de BIKE-uithoudingstest <<

Sram Eagle Transmission – de achterderailleur

De grootste innovatie is de ontbrekende derailleurhanger. “Full Mount” is wat Sram de bevestiging aan beide zijden van het uitvaleinde noemt. In plaats van de vaak smalle en onstabiele derailleurhangers, heeft de achterderailleur rechtstreeks toegang tot het frame en de as met twee massieve vleugels. Dit elimineert toleranties tussen XD-vrijloop, cassette, achterderailleur en achteras. Bovendien zorgt de nieuwe bevestiging voor een veel sterkere verbinding, omdat deze aan beide zijden van het frame grip heeft en de achterderailleur wordt ondersteund door as en frame. Velen zullen zich afvragen: Hoe zit het met de vooraf bepaalde breekpuntfunctie van de klassieke derailleurhanger? Is het frame kapot als ik val met Eagle Transmission? Nee, want de nieuwe Sram AXS achterderailleur is aangesloten op het assysteem en ontworpen om extreem robuust te zijn. Volgens Sram zouden totale verliezen van de achterderailleurs of sloopwerkzaamheden verleden tijd moeten zijn. De voordelen: Schakelonnauwkeurigheden als gevolg van gebogen derailleurhangers moeten verleden tijd zijn. Bovendien is de instelling van het systeem veel eenvoudiger geworden. Dit komt omdat de achterderailleur en cassette zich met het systeem op een nauwkeurig gestandaardiseerde afstand van elkaar bevinden. Veel instellingen op het circuit worden dus volledig geëlimineerd. Dit is bedoeld om storingen of onnauwkeurig schakelen als gevolg van onjuiste of aangepaste instellingen volledig te elimineren.

Lees ook:   Schokdempers voor fietsen: de Pro Performance Minipump in de test
Twee platte metalen vleugels liggen direct op het frame en worden geklemd door de achterwielas. Een stabiele compound die Sram "Volledige montage" gedoopt.

Andere kenmerken van de transmissiederailleurs

 • 8-10 millimeter slanker dan Eagle AXS en dus nog dichter bij het wiel
 • Grotere wrijvingsdemper: meer spanning voor de ketting
 • Overbelastingskoppeling als ontwijkende bescherming bij contact met steen of vallen (overbelastingskoppeling)
 • Onderste schakelrol blijft draaien wanneer een stick vast komt te zitten (Magic Wheel)
 • 14 in plaats van 25 niveaus voor fijnafstelling (Micro Adjust)
 • Vervangbare afdekkingen op de achterderailleur in geval van schade/krassen (skid plates)
 • Kooi en achterderailleurlichaam kunnen zonder gereedschap worden gescheiden
 • De kooi kan individueel achteraf worden gemonteerd

Eagle Transmission – cassette en ketting

Voor schakelprestaties op de e-bike is de cassette minstens zo belangrijk als de achterderailleur. Sram heeft intensief gewerkt aan de schakelgangen (klimhulpmiddelen) en het ontwerp van de tanden (X-Sync noemt het Sram) voor de nieuwe transmissiecassettes. Het resultaat: schakelen onder volle belasting, zelfs met enorme stuwkracht van de e-bike motor, is mogelijk. Hoe dit merkbaar is in de rijpraktijk beschrijven we hieronder in detail. Ook nieuw: Qua gradatie van de tandwielen heeft Sram de sprongen van de grote tandwielen verbeterd. De Eagle Transmission cassettes met 10-52 tanden hebben een transmissiebandbreedte van 520%, blijven vertrouwen op het beproefde XD vrijloop en bieden een verbeterde versnellingsgradatie met 38 en 44 tanden in het gebied van de bergversnellingen (vergeleken met de 10-52 cassette dhet klassieke Eagle drive). De sprongen moeten bijvoorbeeld homogener zijn bij het bergop rijden. Met de nieuwe cassette komt Sram heel dicht in de buurt van de gradatie van Shimano, waarbij Shimano “slechts” tot een maximum van 51 tanden gaat.

De transmissiecassette is volledig opnieuw ontworpen. Nieuw tandontwerp, nieuwe schakelhulpmiddelen, nieuwe constructie, nieuwe gradatie.Foto: Adrian Kaether

De transmissiecassette is volledig opnieuw ontworpen. Nieuw tandontwerp, nieuwe schakelhulpmiddelen, nieuwe constructie, nieuwe gradatie.

Voor de kettingen neemt Sram het flat-top design aan, dat al bekend is van de racefiets- en gravelcircuits van de Amerikanen. De MTB- en e-bikecircuits gebruiken echter niet dezelfde kettingen als op de weg, ze hebben alleen het gelijknamige ontwerp gemeen met de platte bovenkant. De XO en XX kettingen zijn bedoeld voor e-mountainbikes. De lichtste XX SL versie is expliciet niet goedgekeurd voor e-bikes. Qua prijs zijn de twee E-MTB kettingen respectievelijk 120 en 150 euro, wat een echt huisnummer is voor het nummer één slijtdeel op mountainbikes en e-bikes. Daarnaast ziet Sram af van een robuuster ontwerp van ketting en cassette voor de E-MTB. Volgens hun eigen verklaringen is de slijtage op een vergelijkbaar niveau als zijn voorganger. Bij intensief e-bike gebruik kan dit duur zijn. Wel moet vermeld worden dat de hoogwaardige kettingen en cassettes van Sram zeer goed presteerden in onze laatste slijtagetest. Shimano pakt het anders aan met de robuuste Linkglide-slijtdelen, die afhankelijk zijn van 11 in plaats van 12 versnellingen om aanzienlijk minder slijtage te hebben met een breder en dus bijzonder robuust ontwerp.

De nieuwe flattop ketting lijkt verwarrend veel op de bekende racefietsketting. Maar het Transmission-model is expliciet ontwikkeld voor mountainbikes.Foto: Adrian Kaether

De nieuwe flattop ketting lijkt verwarrend veel op de bekende racefietsketting. Maar het Transmission-model is expliciet ontwikkeld voor mountainbikes.

Lees ook:   E-fullys onder de 5500 euro: Stevens E-Inception AM 7.6.1 GTF in test

Eagle Transmission – de versnellingspook

De term “versnellingspook” bestaat niet meer in het transmissie-universum. “Pod” is wat Sram zijn nieuwe AXS-controllers noemt, de radioverschuivingshendels voor de elektronische AXS-groepenets. De nieuwe AXS Pods zijn kleiner en lichter dan alle eerdere AXS controllers voor MTB. De Ultimate AXS Pod met de nieuwe Infinity stuurklem weegt slechts 46 gram. Bovendien heeft Sram de ergonomie verbeterd: je krijgt nu duidelijkere, haptische feedback wanneer je op de versnellingsknop drukt. Bovendien kunnen de AXS-pods veel gevarieerder worden aangepast, afhankelijk van de vorm van het dashboard en het stuur. Dankzij de nieuwe infinity stuurklem kan deze oneindig worden aangepast en aan beide zijden met één en dezelfde klem worden gebruikt. De AXS Pod wordt aangedreven door een CR2032 knoopcel en is stofdicht en waterdicht. De Ultimate-versie van de nieuwe AXS Pods kan ook worden aangepast met bolle en concave knoppen. De nieuwe Sram AXS-schakelhendels kunnen net zo individueel worden geprogrammeerd als de vorige AXS-controllers en kunnen ook achteraf worden gemonteerd op oude AXS-circuits. Prijs: 180-240 euro afhankelijk van de versie.

Zelfs als de ietwat onhandige look in het begin ongebruikelijk is: ergonomisch gezien komen de nieuwe Sram Pod-controllers heel dicht in de buurt van bekende versnellingshendels. Sram's Eagle Transmission Pod Controller ligt goed in de hand.Foto: Adrian Kaether

Zelfs als de ietwat onhandige look in het begin ongebruikelijk is: ergonomisch gezien komen de nieuwe Sram Pod-controllers heel dicht in de buurt van bekende versnellingshendels. Sram’s Eagle Transmission Pod Controller ligt goed in de hand.

Eagle Transmission – de cranks voor de e-bike

Sram biedt twee verschillende crankversies voor Bosch- en Brose-motoren. Eenmaal koolstof (XX: 165, 170 of 175 mm) en eenmaal aluminium (XO: 160, 170 of 180 mm). Bijpassende kettingbladen met een diameter van 104 boutcirkels zijn verkrijgbaar met 34, 36 of 38 tanden. Er zijn ook geschikte direct mount oplossingen voor Bosch, Shimano en Brose aandrijvingen, maar alleen met 36 of 38 tanden.

Op onze Trek Rail testfiets werd een edele XX carbon crank met direct mount kettingblad geïnstalleerd.Foto: Adrian Kaether

Op onze Trek Rail testfiets werd een edele XX carbon crank met direct mount kettingblad geïnstalleerd.

Sram Eagle Transmission in zwaar e-bike gebruik

Bijna een half jaar voor de presentatie voorzag Sram ons van een Trek Rail met de nieuwe Eagle transmissie. In de afgelopen winter hebben we uitgebreide praktijkervaring kunnen opdoen met het nieuwe circuit en kunnen zien hoe het systeem compatibel is met modder en modder.

Trek Rail met Sram's nieuwe Eagle TransmissionFoto: Adrian Kaether

Trek Rail met Sram’s nieuwe Eagle Transmission

De allereerste indruk van het nieuwe circuit doet je verlangen naar meer. Omdat de ergonomie en bediening van de nieuwe pods aangenaam en intuïtief is. Als je gewend bent aan mechanische shifters van Shimano of Sram, dan vind je hier je weg. De knoppen voor het schakelen zijn precies waar je ze verwacht. Dit was niet altijd het geval met de AXS-voorgangers van Sram. De feedback bij het indrukken van een knop is ook veel duidelijker met de transmissiepods. Zelfs met handschoenen kunt u altijd direct voelen of de schakelorder is verzonden.

Lees ook:   spatbord mountainbike action

Is schakelen nu ook mogelijk onder belasting?

Maar hoe zit het met schakelen? Van een nieuwe schakelgroep kunnen natuurlijk geen wonderen worden verwacht. Want het schakelen gaat al jaren absoluut precies en snel met alle hoogwaardige versnellingen van Shimano en Sram. De Eagle Transmission is geen uitzondering. Je merkt pas verschil als je onder belasting schakelt. Vooral op e-mountainbikes is dit vaak het geval en onvermijdelijk in moeilijke hellingen.

Met de nieuwe Eagle Transmission kun je echt zonder aarzelen op de versnellingspook drukken. Met conventionele circuits deins je letterlijk van tijd tot tijd terug wanneer de ketting met een volle knal het volgende tandwiel raakt. Dat klinkt allesbehalve gezond. Deze momenten bestaan niet meer met de Eagle transmissie. Zelfs met de turbomodus ingeschakeld en het volledige pedaalvermogen gaat het schakelen relatief soepel. Men heeft het gevoel dat de ketting voorzichtig op de tandwielrand wordt geplaatst in plaats van simpelweg te worden geduwd.

De Sram Eagle Transmission XX in actie op het parcours.Foto: Adrian Kaether

De Sram Eagle Transmission XX in actie op het parcours.

In zeldzame gevallen heeft de bestuurder het gevoel dat het schakelen niet onmiddellijk na het indrukken van de versnellingspook plaatsvindt, maar met minimale vertraging. Dit komt door de gedefinieerde schakelgangen van de cassette, die de schakelbewerkingen zo soepel maken. Deze minimale vertraging was echter geen nadeel in de rijpraktijk voor elke situatie. We hebben de nieuwe Linkglide-technologie van Shimano op een vergelijkbare manier ervaren, die ook vertrouwt op duidelijk gedefinieerde schakelgangen op de rondsels van de cassette.

In deze cassette zijn de schakelgangen kleurgecodeerd. Afhankelijk van het rondsel zijn er bepaalde gebieden waarin het verschuivingsproces op een gecontroleerde manier naar boven of naar beneden wordt geïnitieerd.Foto: Roo Fowler

In deze cassette zijn de schakelgangen kleurgecodeerd. Afhankelijk van het rondsel zijn er bepaalde gebieden waarin het verschuivingsproces op een gecontroleerde manier naar boven of naar beneden wordt geïnitieerd.

Ook het vermelden waard: in alle maanden dat we op de Eagle Transmission hebben gereden, hebben we niets aangepast aan de versnellingspook. Ketting rammelaars of springtandwielen begonnen aan het einde van de testperiode nog niet eens te bestaan. In ongunstige omstandigheden vonden we de te grote openingen in de onderste schakelrol suboptimaal. Tijdens onze proefritten worden hier af en toe kleine onderdelen uit de plantkunde zoals lange grassen of kleine takken verzameld.

Foto: Adrian Kaether

Het “Magische Wiel” op de Transmission achterderailleur heeft een speciale functie, omdat deze blijft draaien wanneer een stick vastzit in de schakelrol. In de praktijk kwam scrub af en toe vast te zitten in de te grote openingen.

Conclusie van EMTB-testmanager Florentin Vesenbeckh

Derailleurhangers hebben mij altijd vervelend gevonden, omdat vroeg of laat de spullen iets gebogen zijn en het circuit niet meer perfect afgesteld kan worden. De aanpak van de nieuwe Sram Eagle Transmission is veelbelovend en lijkt meer dan logisch. Ik ben benieuwd hoe robuust en nauwkeurig de achterderailleur blijkt te zijn bij zwaar continu gebruik en na hardere rotscontacten. De soepele schakelprestaties van de Eagle Transmission onder belasting zijn vooral opwindend voor e-mountainbikers. Dit is next-level! De nieuwe SRAM-versnellingspook is echter niet echt een antwoord op de slijtagezorgen van frequente e-bikerijders, omdat de filigraanketting en de nieuwe 12-speed cassette matig duurzame, maar dure slijtageonderdelen blijven. – EMTB testmanager Florentin Vesenbeckh

EMTB-testmanager Florentin VesenbeckhFoto: Adrian Vesenbeckh

EMTB-testmanager Florentin Vesenbeckh

Source link