Sram Eagle Transmission: De nieuwe elektronische MTB-versnellingspook

XX SL, XX en X0: Drie nieuwe circuits in één oogopslag

De AXS Controller Pods in detail

Interview met SRAM engineer Frank Schmidt

Na vele geruchten over de UDH derailleurhanger en de prototypes op het WK mountainbike 2022 in Les Gets, laat Sram de kat uit de zak: Met zijn nieuwe Eagle Transmissie Sram-ringen in een radicaal nieuwe generatie MTB-circuits Een. Weliswaar zonder 13e rondsel op de cassette en alleen als elektronische AXS-schakelgroepen, maar met een fundamenteel vereenvoudigd instelproces en bijzonder robuuste componenten.

Met de grotendeels nieuwe Sram AXS-generatie ontwikkeld in Schweinfurt zette de Amerikaanse marktleider Shimano opnieuw onder druk. Terwijl Shimano zich meer ontwikkelt in de richting van e-bike-innovaties, heeft Sram de afgelopen jaren een blijvende impact gehad op de markt voor mountainbike-verschuivingen: na de begrafenis van de derailleur door 1×11 versnellingen in 2012, ging Sram met zijn 1×12 Eagle-aandrijvingen iets later weer vooruit.

Met de elektronische, draadloze Sram AXS-circuits, die zich sinds 2019 snel verspreiden op hoogwaardige mountainbikes, volgde de volgende zijklap voor de Japanners. Een antwoord van Shimano – bijvoorbeeld in de vorm van een nieuwe generatie van de Shimano Di2 – wacht al jaren.

Maar Sram blijft presenteren en gaat zelfs een stapje beter voor 2023 in de wapenwedloop op de MTB-schakelmarkt: met de drie nieuwe Sram Eagle Transmission-aandrijvingen spreekt de componentengigant van de “eerste versnellingspook speciaal gemaakt voor MTB“. SRAM Product Manager Andreas Kölsch, die het project de afgelopen vijf jaar heeft begeleid, noemt de volgende Sram AXS-generatie de “meest robuuste MTB-versnellingspook ooit“.

Met prototypes van de nieuwe Sram AXS-generatie stormde Nino Schurter in 2022 naar de UCI-wk-titel in cross country.Foto: Anthony Smith

Met prototypes van de nieuwe Sram AXS-generatie stormde Nino Schurter in 2022 naar de UCI-wk-titel in cross country.

Startschot voor nieuwe SRAM-circuits met UDH-derailleurhanger al in 2018

Al in 2018 begon Sram met de ontwikkeling van het geheime circuit, dat binnen het bedrijf de naam “Top Gun Project” droeg. Met als doel zwakke punten van de huidige Eagle-aandrijvingen te elimineren – zoals defecte derailleurhangers of verkeerd afgestelde en dus alleen hookily functionerende circuits.

Eerst ging de klassieke derailleurhanger naar de kraag. Omdat deze veelal van aluminium speciale onderdelen aan de achterzijde zijn, is rechtse uitval van het frame enerzijds de ophanging voor de achterderailleur en anderzijds dienen als vooraf bepaald breekpunt om duur frame en achterderailleur te beschermen. Maar het is ook een feit dat gebogen derailleurhangers vaak de oorzaak zijn van zigging circuits.

Daarom lanceerde Sram in 2019 een eigen derailleurhanger (kortweg UDH). Sram verplichtte fietsfabrikanten niet om royalty’s te betalen om de UDH-derailleurhanger te installeren. Dit bracht ook voordelen met zich mee voor eindklanten: een vervangende derailleurhanger kost slechts 10-15 euro en is gemakkelijker te krijgen dan de meeste speciale derailleuroplossingen van fietsfabrikanten. En zo gebeurde het dat de meeste nieuwe mountainbike-ontwikkelingen sinds 2019 afhankelijk zijn van UDH als interface tussen frame en achterderailleur.

Net te lang na de lancering pikte Sram in 2019 ook fietsontwikkelaars op en legde aan fabrikanten uit dat de UDH-derailleurhanger ook de installatiestandaard voor de volgende generatie Sram AXS belichaamt. Inmiddels zijn meer dan 300 MTB-modellen op de markt uitgerust met UDH, d.w.z. op deze fietsen kun je de nieuwe Eagle Transmission-versnellingspook rijden of retrofitten.

Sram UDH derailleurhanger voor en nieuwe Sram Eagle transmissie direct mount achter.Foto: Roo Fowler

Sram UDH derailleurhanger voor en nieuwe Sram Eagle transmissie direct mount achter.

XX SL, XX en X0: De 3 schakelgroepen van de Sram Eagle Transmission in één oogopslag

Bij de lancering lanceert Sram drie kwaliteitsniveaus en versies van zijn Eagle Transmission-aandrijvingen voor mountainbikers en e-bikers. De XX SL is de duurste en lichtste MTB-versnellingspook voor gebruik op racefietsen en lichtgewicht trailbikes. De XX treedt in de voetsporen van de XX1 Eagle AXS en is tevens de topgroep voor e-mountainbikes.

>> Oud vs. Nieuw: Sram XX Eagle Transmission vs. Sram Eagle XX1 AXS vs. <<

>> Sram Eagle Transmission op de E-MTB: Zorgeloos e-biken met de nieuwe versnellingspook? <<

>> Sram XX SL Eagle Transmission: Sram’s nieuwe supergroep in de BIKE-uithoudingstest <<

De nieuwe X0 vertrouwt op een nieuwe aluminium crank in plaats van carbon als materiaal en is iets zwaarder dan de XX componenten, maar ook goedkoper. Hij zit ongeveer op hetzelfde prijsniveau als de mechanische XX1 Eagle. Alle componenten van deze drie SRAM-schakelgroepen kunnen met elkaar worden gemengd.

Compatibiliteit met de klassieke Sram Eagle-generatie wordt echter niet gegeven. Dit komt door het nieuw geïntroduceerde T-Type tandprofiel, dat de ketting, het kettingblad, de cassette en de achterderailleur van de Eagle Transmission heeft. Daarnaast vereist de Eagle Transmission speciale brede cranks met een kettinglijn van 55 mm.

Gewichten en prijzen van de nieuwe Sram Eagle Transmission in vergelijking

We hebben alle nieuwe Sram Eagle Transmission-componenten al gewogen. Hier zijn de gewichten van XX SL, XX en X in vergelijking met een Shimano XTR. De prijzen van de nieuwe Sram MTB circuits overtreffen alles. De Sram Eagle Transmisstion is de duurste schakelgroep ter wereld.

Qua gewicht loopt echter alleen de XX SL-versie voor op de veel goedkopere Shimano XTR. Een van de nieuwe SRAM-achterderailleurs alleen al kost 660-700 euro. Voor een extra vermogensmeterslinger, die Sram op de XX SL en de XX aanbiedt, komt nog eens 300-600 euro bovenop.

Het kan enige tijd duren voordat de nieuwe circuitgeneratie ook tegen lagere prijzen beschikbaar is – bijvoorbeeld in een GX-versie. Of de Eagle Transmission-technologieën ooit op mechanische SRAM-circuits zullen worden gebruikt, is open, maar eerder onwaarschijnlijk.

*De XTR-keten die in het BIKE-testlab werd gewogen, had 116 schakels **Gemiddelde internetprijs, omdat Shimano zelf officieel geen adviesprijzen geeft.Foto: BIKE Magazin

*De XTR-keten die in het BIKE-testlab werd gewogen, had 116 schakels **Gemiddelde internetprijs, omdat Shimano zelf officieel geen adviesprijzen geeft.

Sram XX SL Eagle Transmissie

Met de lichtgewicht topradio schakelgroep bespaart Sram gewicht ten opzichte van de XX dankzij een carbon achterderailleurkooi, carbon cranks en het weglaten van de crank bashguards. Met de nieuwe SL-ketting in flat-top design besparen holle klinknagels een paar gram gewicht.

Foto NaN

De nieuwe XX SL versie om door te klikken | Afbeeldingen: Roo Fowler

Sram XX Eagle Transmissie

In de toekomst zullen de XX en XO duidelijker gescheiden zijn qua prijs en componenten. De XX-versie van de Eagle Transmission blijft de topgroepset voor alle soorten mountainbikes en e-MTB’s. Met een totaalgewicht van 1726 gram is hij ongeveer gelijk aan de Shimano Deore XT.

Foto NaN

De nieuwe XX versie om door te klikken | Afbeeldingen: Roo Fowler

Sram X0 Eagle Transmissie

De X0-versie (niet langer X01 zoals in het verleden) van de Eagle Transmission zal de nieuwe SRAM-groepset zijn die het vaakst wordt gezien, omdat deze de beste prijs-prestatieverhouding heeft. Blikvanger en onderscheidend kenmerk is de nieuwe aluminium crank van de X0. As en crank bestaan uit één deel en worden gefreesd uit een aluminium blok. Dit maakt de in de VS ontwikkelde MTB-slinger ook gemakkelijk recyclebaar. Het prominente gat heeft geen invloed op de stijfheid en duwt het gewicht. Inclusief de niet-schroefbare Bashguards weegt de nieuwe X0 aluminium crank 684 gram. Individueel kost het 360 euro zonder trapas.

Foto NaN

De nieuwe Sram X0 Eagle Transmission om door te klikken | Afbeeldingen: Roo Fowler

Sram Eagle Transmission – de achterderailleur

“Full Mount” noemt Sram het opzetstuk aan beide zijden van de uitval zonder derailleurhanger. Dit elimineert toleranties tussen XD-vrijloop, cassette, achterderailleur en achteras. Bovendien zorgt de nieuwe derailleurbevestiging voor een veel sterkere verbinding, omdat deze aan beide zijden van het frame vastgrijpt en de achterderailleur wordt ondersteund door as en frame.

Velen zullen zich afvragen: Hoe zit het met de vooraf bepaalde breekpuntfunctie van de klassieke derailleurhanger? Is het frame kapot als ik val met Eagle Transmission? Nee, want de nieuwe Sram AXS achterderailleur is aangesloten op het assysteem en ontworpen om extreem robuust te zijn. Volgens Sram zouden totale verliezen van de achterderailleurs of sloopwerkzaamheden verleden tijd moeten zijn.

De nieuwe full mount mount wordt aan beide zijden van het frame ondersteund en wordt bevestigd door de steekas.Foto: Roo Fowler

De nieuwe full mount mount wordt aan beide zijden van het frame ondersteund en wordt bevestigd door de steekas.

Installatie-instructies via app in plaats van afstellen door gevoel via schroeven

Een andere innovatie die je niet zult vinden in de nieuwe Sram Eagle Transmission achterderailleur zijn stelschroeven. De twee grensschroeven zijn overbodig, omdat de achterderailleur die onder de cassette zit toch altijd zo is geplaatst dat deze overeenkomt met het rondselpakket. Om het schakelen voor elke mountainbiker nog gemakkelijker te maken, heeft Sram ook de stelschroef voor het afstellen van de kettingspleet (B-spleetschroef) verwijderd. Met de huidige SRAM achterderailleurs heb je de Chain Gap Tool nodig en moest je bij Fullys in de SAG de juiste B-Gap instelling vinden – waarvoor twee personen nodig waren. Bij de nieuwe Eagle-transmissie zijn er daarentegen slechts twee posities (A of B) op de achterderailleur. Met behulp van de zogenaamde “Setup Key” of de AXS-app geeft Sram aanbevelingen voor betonnen kettingspleten voor elk fietsmodel en framemaat, ongeacht of de schroef op A of B moet worden ingesteld. Sram specificeert ook de juiste kettinglengte via app met exact aantal schakels, zodat knippen op lengte met het oog niet meer nodig is. Al met al vereenvoudigt Sram het aanpassingsproces voor de Eagle Transmission aanzienlijk om mogelijke bronnen van fouten te elimineren. Maar pas op voor hobbyschroevendraaiers: het montage- en afstellingsproces werkt fundamenteel anders dan de huidige Shimano- of SRAM-achterderailleurs.

Voor de chain gap instelling heb je twee standen: A of B.Foto: Roo Fowler

Voor de chain gap instelling heb je twee standen: A of B.

Net zoals Sram geschikte kettinglengtes specificeert, moet u in de AXS-app controleren voordat u instelt of de kettingspleetschroef op A of B moet worden ingesteld.Foto: Roo Fowler

Net zoals Sram geschikte kettinglengtes specificeert, moet u in de AXS-app controleren voordat u instelt of de kettingspleetschroef op A of B moet worden ingesteld.

Andere kenmerken van de SRAM transmissiederailleurs

  • 8-10 millimeter slanker dan Eagle AXS en dus nog dichter bij het wiel
  • Grotere wrijvingsdemper met meer spanningskracht voor de ketting
  • Overbelastingskoppeling als ontwijkende bescherming bij contact met steen of vallen (overbelastingskoppeling)
  • Onderste schakelrol blijft draaien wanneer een stick vast komt te zitten (Magic Wheel)
  • 14 in plaats van 25 niveaus voor fijnafstelling (Micro Adjust)
  • Vervangbare afdekkingen op de achterderailleur in geval van schade/krassen (skid plates)
  • Kooi en achterderailleurlichaam kunnen zonder gereedschap worden gescheiden
  • De kooi kan individueel achteraf worden gemonteerd
De accu en de knop voor koppeling zijn mooi geïntegreerd en goed beschermd in de nieuwe SRAM achterderailleurs.Foto: Roo Fowler

De accu en de knop voor koppeling zijn mooi geïntegreerd en goed beschermd in de nieuwe SRAM achterderailleurs.

Eagle Transmission – de cassette

Bij de gradatie van de tandwielen heeft Sram de sprongen van de grote tandwielen verbeterd. De Eagle Transmission cassettes met 10-52 tanden hebben een transmissiebandbreedte van 520%, blijven vertrouwen op het beproefde XD-freewheel en bieden verbeterde versnellingsgradaties met 38 en 44 tanden in het gebied van de bergversnellingen (vergeleken met de 10-52 cassette van de klassieke Eagle-aandrijving). De sprongen moeten bijvoorbeeld homogener zijn bij het bergop rijden. Met de nieuwe cassette komt Sram heel dicht in de buurt van de gradatie van Shimano, waarbij Shimano “slechts” tot een maximum van 51 tanden gaat. Daarnaast heeft Sram ook intensief gewerkt aan de schakelgangen (klimhulpmiddelen) en het ontwerp van de tanden (X-Sync noemt het Sram) voor de nieuwe cassettes. Het resultaat: schakelen onder volle belasting in beide richtingen is mogelijk! Tijdens onze proefritten waren we zelf verbaasd dat het echt op elk moment mogelijk was zonderthink kan de versnellingspook bedienen en de ketting vindt feilloos zijn weg naar het volgende rondsel. In sommige gevallen worden de schakelbewerkingen niet direct na de duimdruk uitgevoerd, waardoor het in sommige situaties wat vertraagd aanvoelt. Maar je kunt zonder aarzelen schakelen, zelfs in de wiegstap en bij een hoog koppel.

In deze cassette zijn de schakelgangen kleurgecodeerd. Afhankelijk van het rondsel zijn er bepaalde gebieden waarin het verschuivingsproces op een gecontroleerde manier naar boven of naar beneden wordt geïnitieerd.Foto: Roo Fowler

In deze cassette zijn de schakelgangen kleurgecodeerd. Afhankelijk van het rondsel zijn er bepaalde gebieden waarin het verschuivingsproces op een gecontroleerde manier naar boven of naar beneden wordt geïnitieerd.

Waar is de rode plastic ring in de cassette voor?

Om gewicht te besparen, zijn de tweede en derde rondsels nu gemaakt van aluminium en vastgepind op de cassettebehuizing. De rode plastic ring op alle Eagle Transmission-cassettes markeert de zevende versnelling, die ook het afstellingsrondsel is voor de opstelling. Sram kiest voor een middelste rondsel omdat dit beter past bij de chain gap instelling over de gehele cassette. Sram zet nieuwe maatstaven qua prijs: De cassettes kosten individueel tussen de 480 en 720 euro als retrofit component.

In totaal hebben zo'n 900 cassettes de afgelopen jaren hun robuustheid moeten bewijzen op SRAM-testbanken.Foto: Roo Fowler

In totaal hebben zo’n 900 cassettes de afgelopen jaren hun robuustheid moeten bewijzen op SRAM-testbanken.

Eagle Transmission – de ketting

Voor de kettingen neemt Sram het flat-top design aan, dat al bekend is van de racefiets- en gravelcircuits van de Amerikanen. De MTB-circuits gebruiken echter niet dezelfde kettingen als op de weg, ze hebben alleen het gelijknamige ontwerp met platte bovenkant gemeen. Uitsparingen op de buitenste lipjes duwen het gewicht, zodat een XX SL ketting van de Eagle Transmission (126 schakels) slechts 265 gram inclusief kettingslot weegt. Dankzij het nieuwe T-Type ontwerp kunnen de kettingen alleen worden gebruikt met de transmissieaandrijvingen. De lichtste XX SL-versie mag niet op een e-bike worden gebruikt, terwijl de XO- en XX-kettingen ook zijn goedgekeurd voor e-MTB’s. Qua prijs liggen de nieuwe SRAM-kettingen tussen de 120 en 180 euro, wat een echt huisnummer is voor het nummer één slijtagedeel op mountainbikes.

Flattop kettingen zijn nu ook beschikbaar voor mountainbikes

Eagle Transmission – de AXS-controllers

Met zijn nieuwe MTB-circuits lanceert Sram ook nieuwe AXS-controllers – radioschakelhendels voor de elektronische AXS-groepenets. De nieuwe AXS Pods zijn kleiner en lichter dan alle eerdere AXS controllers voor MTB. De Ultimate AXS Pod met de nieuwe Infinity stuurklem weegt slechts 46 gram. Bovendien heeft Sram de ergonomie verbeterd: je krijgt nu duidelijkere, haptische feedback wanneer je op de versnellingsknop drukt. Bovendien kunnen de AXS-pods veel gevarieerder worden aangepast, afhankelijk van de vorm van het dashboard en het stuur. Dankzij de nieuwe infinity stuurklem kan deze oneindig worden aangepast en aan beide zijden met één en dezelfde klem worden gebruikt. De AXS Pod wordt aangedreven door een CR2032 knoopcel en is stofdicht en waterdicht. De Ultimate-versie van de nieuwe AXS Pods kan ook worden aangepast met bolle en concave knoppen. De nieuwe Sram AXS-schakelhendels kunnen net zo individueel worden geprogrammeerd als de vorige AXS-controllers en kunnen ook achteraf worden gemonteerd op oude AXS-circuits. Prijs: 180-240 euro afhankelijk van de versie.

De nieuwe Sram AXS Pods: Ze kunnen aan het stuur worden bevestigd met behulp van een infinity clamp (midden) en een matchmakerklem.

Eagle Transmission – de cranks

De XX SL en de nieuwe XX gebruiken dezelfde holle-core carbon cranks als de vorige Sram Eagle shift groupsets. Alleen de aluminium crank van de X0 is een compleet nieuwe ontwikkeling. De kettingbladen met het nieuwe T-Type tandprofiel zijn nieuw en zorgen ervoor dat je de crank niet kunt mengen met de oude Sram Eagle 12-speed versnellingen. De XX en X0 Eagle Transmission zijn ook verkrijgbaar met speciale cranks voor E-MTB’s. Blikvangers van de nieuwe Sram cranks zijn de twee verwijderbare en verwisselbare Bashguards. De XX SL crank laat dit extra gewicht achterwege. Alle drie de nieuwe MTB-cranks kunnen achteraf worden uitgerust met een vermogensmeter.

Een echte blikvanger: de Sram X0 Eagle aluminium crank.

Interview met SRAM engineer Frank Schmidt

Frank Schmidt, Senior Systems Engineer bij Sram

Frank Schmidt, Senior Systems Engineer bij Sram

FIETS: Waarom kunnen mountainbikes in de toekomst zonder derailleurhanger?

Frank Schmidt: Nou, omdat er nu achterderailleurs zijn die direct aan het frame zijn bevestigd. Dit elimineert alle toleranties die momenteel op de markt zijn in het frame en derailleurhanger. De achterderailleur wordt dus direct op de cassette geplaatst en dit brengt veel voordelen met zich mee.

BIKE: Je hebt het niet over een nieuwe standaard, wat ook niet zo is. Maar toch, met UDH geef je iets nieuws dat je nodig hebt om de Eagle-transmissie te besturen. Ben je open over deze frame-interface? Staat u ervoor open dat andere circuitfabrikanten deze verbinding in de toekomst misschien ook kunnen gebruiken?

In principe staan we dus open voor een bepaald punt. Natuurlijk hebben we onze technologie gepatenteerd. We willen nu niet gekopieerd worden. Maar andere oplossingen die deze standaard gebruiken, zijn zeker mogelijk. En het is nog steeds mogelijk om een UDH-derailleurhanger te monteren om traditionele systemen te gebruiken.

BIKE: Dus de ontwikkeling van de laatste jaren was: 2×10, 1×11 en dan 1×12. Nu gaat de Eagle Transmission niet naar 1×13, maar eerder naar robuustheid. Is het 1×13 circuit afgeschreven of gewoon uitgesteld en kan het op een gegeven moment in een volgende stap komen?

We hebben besloten om geen 1×13 systeem te implementeren. 13 versnellingen zouden alles weer breder hebben gemaakt, zouden de afstanden dunner hebben gemaakt en zouden de instelbaarheid waarschijnlijk kritischer hebben gemaakt. Een 13-speed MTB-circuit zou veel compromissen hebben betekend. En we zagen niet het voordeel van waar dit ene gangpad eigenlijk geplaatst had kunnen worden. Je had een nog groter tandwiel kunnen maken, maar uit onze gegevens blijkt dat niemand dat echt nodig heeft. De spread die aanwezig is, is voor 99% van de chauffeurs voldoende. In dit opzicht hebben we besloten om ons te concentreren op robuustheid en het systeem eenvoudiger en gemakkelijker aan te passen.

FIETS: Robuustheid: Ondanks alle robuustheid zijn een ketting en een cassette nog steeds slijtende onderdelen, wat niets verandert. Zijn de nieuwe Eagle Transmission-aandrijvingen duurzamer dan wat we tot nu toe weten?

De nieuwe Eagle Transmission is op een vergelijkbaar niveau van slijtage als de vorige Eagle-circuits, die al zeer duurzaam zijn. In sommige gebieden is het zelfs iets duurzamer, maar dit is sterk afhankelijk van het individuele toepassingsgebied en de zorg.

BIKE: Je hebt het aanpassingsproces gedeeltelijk geëlimineerd of enorm vereenvoudigd met de Eagle Transmission. Was dat echt iets wat je als een probleem opmerkte, waarom circuits buiten niet werken?

Bepaald! Vooral het afstellen van de kettingspleet, d.w.z. het omwikkelen, moet plaatsvinden in eerdere systemen in de SAG. Dit is voor velen moeilijk te implementeren en dus een belangrijke bron van fouten. Vaak zijn er ook misverstanden, dus veel motorrijders geloven dat met de schroef de kettingspanning of iets dergelijks wordt aangepast. Als ontwikkelaar ben je constant omringd door experts, maar dat moet je later in de praktijk niet verwachten.

BIKE: Vroeger kon je circuitcomponenten wild met elkaar mengen op de MTB. Met 2×10- , 3×10- of elfversnellingsaandrijvingen kunnen motorrijders bijvoorbeeld soms componenten van verschillende circuitfabrikanten of externe leveranciers combineren. Is de tijd met de Eagle Transmission eindelijk voorbij?

We hebben de Eagle Transmission consequent ontwikkeld als een compleet systeem. Het is goed mogelijk dat andere fabrikanten in de toekomst compatibele cranks of kettingen zullen ontwikkelen, maar de nieuwe schijven zijn niet compatibel met eerdere onderdelen. Voor maximale systeemprestaties moeten de afzonderlijke componenten samen worden ontwikkeld en met elkaar worden gecoördineerd.

BIKE: Als ploegengroep op nieuwe fietsen zal de Eagle Transmission binnenkort zeker in grote aantallen te vinden zijn. Maar hoe zit het met retrofitting? Werkt het eigenlijk wel? Zo ja, wat heeft mijn fiets nodig zodat ik hem achteraf kan inbouwen?

In wezen alleen de UDH. Schroef de oude groepset los en monteer het nieuwe systeem. Je hebt geen nieuwe hub nodig, ook niet als de cassettes een beetje naar buiten bewegen. De Eagle Transmission kan op alle mountainbikes met Boost en UDH worden gemonteerd.

BIKE: Recycling en repareerbaarheid. Hoe belangrijk was dit in het ontwikkelproces en in welke onderdelen stroomde het concreet binnen?

Het onderwerp wordt steeds belangrijker in ons ontwikkelteam. Zo is de X0 crank nu gemaakt van aluminium in plaats van carbon. Daarnaast bestaan de crank en as uit één onderdeel, waardoor het per type gerecycled kan worden. In de praktijk is dit meestal nog een uitdaging, maar we zijn er wel mee bezig. Met de achterderailleur kunnen sommige onderdelen zoals de buitenste schakels nu worden vervangen als ze zijn bekrast of anderszins beschadigd bij vallen. We hebben zogenaamde skid plates, die bovendien de hoofdcomponenten beschermen. Deze kunnen eenvoudig worden verwisseld en gerecycled. En ten slotte zou bij total loss ook de achterderailleur volledig gedemonteerd moeten worden om een relatief homogene recycling mogelijk te maken.

BIKE: En trouwens, alleen de kooi van de achterderailleur van de Eagle Transmission kan worden vervangen, toch?

Precies, dit is ook een innovatie. De hoofdachterderailleur met het parallellogram is absoluut extreem robuust. Wat niet volledig kan worden uitgesloten, is dat de kooi wordt gebogen door stokken in de spaken of lateien. Dan kan de complete kooiunit heel eenvoudig en zelfs zonder gereedschap worden vervangen.

Foto NaN

Prototypes van de Sram Eagle Transmission achterderailleur en de definitieve versie in afzonderlijke onderdelen | Afbeeldingen: Roo Fowler

BIKE: Het is verbazingwekkend hoeveel kennis en details er in de cassette zitten. Hoeveel ontwikkeling is er in gestoken en is de cassette uiteindelijk het onderdeel op de Eagle Transmission dat cruciaal is voor de functie?

De Eagle Transmission achterderailleur is zeker de blikvanger van het hele systeem en krijgt de meeste aandacht. Maar uiteindelijk verhuist de achterderailleur gewoon naar een nieuwe positie. Hoe goed het verschuift, hangt in wezen af van het ontwerp van de cassette en ook de interactie met de ketting. Er is veel moeite in gestoken en veel gedetailleerd werk. Daarom is de cassette uiterst belangrijk voor het verschuiven van de prestaties.

>> Sram Eagle Transmission op de E-MTB: nieuwe versnellingspook voor zorgeloos e-biken? <<

>> Sram XX SL Eagle Transmission: Sram’s nieuwe supergroep in duurtest <<

Source link