Sram Eagle in vergelijking: XX Transmission vs. XX1 AXS – oud vs. nieuw

De XX Eagle Transmission-aandrijving presenteert zich als een tot in het kleinste detail geoptimaliseerde versie van de beproefde AXS-aandrijving.

Duidelijke optiek, veel nieuwe details: de gloednieuwe transmissieaandrijving vervangt de vorige AXS-circuits niet, maar vult ze aan.

Met Transmission presenteert Sram de volgende evolutionaire fase van de beproefde Eagle AXS-aandrijving. De veelheid aan innovatieve details is verbazingwekkend, maar in de kern is veel hetzelfde gebleven. Transmissie biedt 12 versnellingen zoals de klassieke XX1 AXS. Schakelen gebeurt ook via de radio en de batterijen zijn hetzelfde. Transmissie vervangt de oude AXS-aandrijvingen niet, maar vult ze aan. Het prijsverschil tussen de XX1 AXS groep en de 2450 Euro XX Transmission is maar liefst 500 euro. Wat is het verschil tussen de twee high-end aandrijvingen? Een vergelijking.

De achterderailleur

De twee Eagle-achterderailleurs verschillen visueel enorm. De doorslaggevende nieuwigheid is echter een vrij klein detail dat de meeste mensen in eerste instantie waarschijnlijk over het hoofd zien: in tegenstelling tot de klassieke XX1-achterderailleur heeft de transmissieachterderailleur een UDH-link. Het wordt daarom direct op de UDH-uitval van het frame geschroefd en niet, zoals XX1 AXS, met een klassieke derailleurhanger. Voordeel: De afstand tussen achterderailleur en cassette is altijd optimaal. Daarom heeft de achterderailleur van de transmissie geen stelschroeven. Geen wikkelschroef. Nog steeds bovenste en onderste stop schroeven. Een andere innovatie van de nieuwe transmissieachterderailleur is de grote, lagere schakelrol genaamd Magic Wheel. De buitenste tandring zweeft. Als een stok vastloopt in het wiel, blijft de buitenste tandring draaien en beschermt zo de kooi tegen een defect.

Stabiele pasvorm, geen stelschroeven: De XX Transmission achterderailleur met directe montage heeft de servomotor en radiotechnologie van de XX1 AXS, maar verschilt in veel details.Foto: Fabrikant

Stabiele pasvorm, geen stelschroeven: De XX Transmission achterderailleur met directe montage heeft de servomotor en radiotechnologie van de XX1 AXS, maar verschilt in veel details.

De XX1 AXS achterderailleur is gemonteerd op een klassieke derailleurhanger en moet zorgvuldig worden afgesteld door schroeven af te stellen.Foto: Fabrikant

De XX1 AXS achterderailleur is gemonteerd op een klassieke derailleurhanger en moet zorgvuldig worden afgesteld door schroeven af te stellen.

De cassette

Er is veel technische kracht gestoken in de ontwikkeling van de transmissiecassette. De innovatie die meteen in het oog springt, is de meer harmonieuze gradatie. In plaats van een 36 en een 42 tandwiel zijn er nu een 38 en een 44 tandwiel geïnstalleerd. Net als bij de klassieke XX1-cassette bestaat ook de XX Transmission-versie uit elf stalen rondsels en één aluminium rondsel. Met 10/52 tanden blijft de bandbreedte op de gebruikelijke 520 procent. Ook het freewheelsysteem (XD) blijft hetzelfde. Door de iets andere positie van de rondsels kan de transmissiecassette alleen worden gecombineerd met delen van de transmissieserie XX SL, XX en X.0. Transmissie is ontwikkeld als een systeem (T-Type). De focus lag op optimale schakelprestaties. Onze tests hebben bevestigd dat het transmissiesysteem veel soepeler schakelt, vooral onder volledige belasting.

Opvallend: Het rood gemarkeerde setup-rondsel. Hierop wordt tijdens de montage de ketting geplaatst. Zodra alle werkstappen zijn voltooid en alles is aangedraaid, werkt het circuit perfect en hoeft het niet meer extra te worden aangepast. In tegenstelling tot de oudere XX1 versies zijn de nieuwe cassettes alleen verkrijgbaar in monochrome look en niet meer in oogverblindende felle kleuren.

Herzien tandontwerp en meer harmonieuze gradatie: Sram heeft veel ontwikkelingswerk gestoken in de nieuwe transmissiecassette.Foto: Fabrikant

Herzien tandontwerp en meer harmonieuze gradatie: Sram heeft veel ontwikkelingswerk gestoken in de nieuwe transmissiecassette.

De XX1 cassette was de vorige benchmark op het gebied van gewicht en duurzaamheid. Maar de grote versnellingssprongen bij het opschakelen in de kleinste versnellingen waren vervelend.Foto: Fabrikant

De XX1 cassette was de vorige benchmark op het gebied van gewicht en duurzaamheid. Maar de grote versnellingssprongen bij het opschakelen in de kleinste versnellingen waren vervelend.

De Controller

De controller is wat omvangrijker dan zijn voorganger. De nieuwe schakelaar met twee knoppen steekt ook meer uit het stuur dan de oudere paddle shifter. De bediening van de nieuwe controllers is echter veel beter en intuïtiever. Pluspunt transmissie! Ook leuk: de hendels met twee knoppen kunnen perfect worden aangepast aan persoonlijke voorkeur. De elektronica binnenin is grotendeels hetzelfde gebleven. De bedrijfstijd van de geïnstalleerde knoopcellen moet dus vrijwel identiek zijn.

De transmissiecontrollers zijn verkrijgbaar als een luxe versie met verwisselbare knoppen (bolle of concave vorm) en voor montage links of rechts, als u de radiogestuurde Rockshox Reverb AXS-ondersteuning bestuurt.

Op het eerste gezicht ziet het uiterlijk van de nieuwe Pod Controller er wat log uit, maar de functie en de goede afstelling op het stuur overtuigen. Met de optionele deluxe versie (240 euro in plaats van 180 euro) kunnen de sleutels worden verwisseld. Er zijn bolle en concave toetsen.Foto: Fabrikant

Op het eerste gezicht ziet het uiterlijk van de nieuwe Pod Controller er wat log uit, maar de functie en de goede afstelling op het stuur overtuigen. Met de optionele deluxe versie (240 euro in plaats van 180 euro) kunnen de sleutels worden verwisseld. Er zijn bolle en concave toetsen.

De klassieke AXS paddle shifter is compacter, maar niet voor iedereen.Foto: Fabrikant

De klassieke AXS paddle shifter is compacter, maar niet voor iedereen.

De zwengel

Net als de klassieke XX1 combineert de XX Transmission-slinger een lichtgewicht constructie, stijfheid en elegantie. Het grootste verschil is de nieuwe 8-gats directe bevestiging voor het kettingblad. De nieuwe houder maakt het eenvoudig om de vermogensmeter achteraf in te bouwen. Anders hebben de nieuwe XX Transmission-cranks een T-Type kettingblad en kunnen ze achteraf worden uitgerust met chique, vastgeschroefde Bash Guards. De transmissieslinger, die is gemaakt van carbon met schuimkern, is een paar gram zwaarder dan de XX1.

Edel en licht: De XX Transmission crank is gemaakt van carbon met een schuimkern. De grootste innovatie is de 8-gats houder voor het kettingblad, de vermogensmeteroptie en het T-type ontwerp van de klistanden.Foto: Fabrikant

Edel en licht: De XX Transmission crank is gemaakt van carbon met een schuimkern. De grootste innovatie is de 8-gats houder voor het kettingblad, de vermogensmeteroptie en het T-type ontwerp van de klistanden.

De XX1-crank is technisch vrijwel identiek aan de nieuwe transmissieversie.Foto: Fabrikant

De XX1-crank is technisch vrijwel identiek aan de nieuwe transmissieversie.

Coole look en Bescherming tegen tandverlies: De achteraf in te bouwen Bash Gards kan aan de boven-, onderkant of aan beide zijden worden gemonteerd.Foto: Fabrikant

Cool uiterlijk en bescherming tegen tandverlies: De achteraf in te bouwen Bash Gards kan aan de boven-, onderkant of aan beide zijden worden gemonteerd.

Lees ook:   mountainbike als stadsfiets

De Keten

De speciaal ontwikkelde flattop ketting van de Transmission Group is het laatste puzzelstukje van het T-Type systeem. Opvallend is de volledig rechte buitenlijn. Dit doet denken aan de racefietskettingen van Sram, die niet compatibel zijn met de mountainbikedrive. De flattop ketting van de XX Transmission versie heeft holle klinknagels en is hard verchroomd zoals de XX1 ketting. De prijssprong is, net als bij de cassettes, enorm. Terwijl de XX1 jarenlang de prijslimiet markeerde met een adviesprijs van 96 euro, overtreft de XX-transmissieketen vrijwel het vorige niveau. 150 euro zou veel motorrijders moeten doen slikken. De nobele versie SL kost zelfs 180 euro.

Net als de cassettes zijn de transmissiekettingen alleen verkrijgbaar in een monochrome look, terwijl de XX1-kettingen in regenboog- of goudlook echte blikvangers zijn.

De bovenrand van de nieuwe flattop ketting ziet eruit alsof deze getekend is met een liniaal. De ketting maakt deel uit van het T-Type systeem en kan alleen binnen de transmissiegroepen worden gebruikt.Foto: Fabrikant

De bovenrand van de nieuwe flattop ketting ziet eruit alsof deze getekend is met een liniaal. De ketting maakt deel uit van het T-Type systeem en kan alleen binnen de transmissiegroepen worden gebruikt.

Klassieke look, veel kleur en holle klinknagels: De XX1 ketting ziet er opvallend uit en kost 96 euro, maar is bijna een koopje in vergelijking met de 150 Euro XX transmissie.Foto: Fabrikant

Klassieke look, veel kleur en holle klinknagels: De XX1 ketting ziet er opvallend uit en kost 96 euro, maar is bijna een koopje in vergelijking met de 150 Euro XX transmissie.

Sram: Transmission vs. AXS – Conclusie van de BIKE redactie

Veel innovaties, maar geen enorm verschil. De transmissiegroep van Sram is meer evolutie dan revolutie. In de praktijk zijn de verbeteringen merkbaar door soepeler schakelen. Of dit de forse toeslag voor de Sram XX transmissie waard is, moet iedereen zelf bepalen. – Henri Lesewitz, hoofdredacteur BIKE

Source link