Rotwild R.X 1000 review: Zorgeloze all-mountain met gigantische accu en Pinion-versnellingsbak

Geen blootliggende achterderailleur, geen slijtagegevoelige tandwielen, schakelen wanneer je maar wilt: dat is wat de MGU van Pinion belooft. De combinatie van een elektromotor en een handgeschakelde 12-versnellingsbak is de uitstekende innovatie van het e-bike-jaar 2023 (Review en gedetailleerde presentatie van de Pinion MGU). Het is dan ook niet verwonderlijk dat het innovatieve merk Rotwild vanaf het begin aan boord van dit project is geweest. Nu zullen de eerste productiemotoren van de R.X 1000 met deze MGU in de winkels rollen. We hebben de 150 millimeter toerfiets kunnen testen – en voor het eerst een MGU in zijn definitieve productiestaat.

Rotwild plaatst de R.X 1000 naast zijn sportieve Shimano trail-aangedreven e-MTB’s (de Rotwild R.X 735 in review) als een onproblematische, waardige tournee. Aan de ene kant is er de Pinion-aandrijving. De MGU is ontworpen om slijtage- en onderhoudszorgen grotendeels te vergeten en bovendien stress en defecten te voorkomen met zijn ongecompliceerde schakellogica en automatische functies. Aan de andere kant is er de enorme batterij met 960 wattuur. Er zijn nauwelijks zorgen over het bereik. De derde bouwsteen is het carbon chassis met matige geometrie. Voor het grootste deel is het frame R.X 750 met Brose-aandrijving, die begin 2019 al werd gepresenteerd.

De Rotwild R.X 1000 is een stijlvolle all-mountain bike, gegarneerd met de speciale Pinion aandrijving.Foto: Max FuchsDe Rotwild R.X 1000 is een stijlvolle all-mountain bike, gegarneerd met de speciale Pinion aandrijving.

De feiten over de Rotwild R.X 1000 Ultra

 • Motor: Pinion MGU E1.12, 85 Nm max. koppel
 • Batterij: FIT, 960 Wh (verwijderbaar)
 • Frame Materiaal: Carbon
 • Verplaatsing: 150 mm
 • Wiel maat: 29 / 27.5 inch
 • Framematen: S, M, L, XL
 • Prijs: 11.999 Euro
 • Gewicht: 24,4 kg (testfiets in maat L, zonder pedalen, EMTB-meting)

De massieve voorkant van het volumineuze carbon frame is afkomstig van de bekende Rotwild R.X 750.Foto: Georg GrieshaberDe massieve voorkant van het volumineuze carbon frame is afkomstig van de bekende Rotwild R.X 750.

Zorgeloos en onderhoudsarm: de versnellingspook

In vergelijking met een klassieke combinatie van elektromotor en derailleurversnellingen biedt de MGU een hele reeks voordelen. De kostbare slijtage van de ketting en cassette wordt aanzienlijk geminimaliseerd. Bovendien wordt de blootgestelde achterderailleur volledig weggelaten. Dit zou door de jaren heen consistente schakelprestaties moeten opleveren. De veermassa op het achterwiel wordt verminderd, wat betekent dat het gewicht in het midden van de fiets wordt gecentreerd. Bovendien schakelt de 12-versnellingsbak op elk moment, zelfs bij stilstand. Tot zover de theorie. In de rijpraktijk had de pre-productie MGU nog enkele nadelen. Pinion wilde het goedmaken.

Lees ook:   Update - München Isar Trails: Sturen voor mountainbikers nu beslist

Rotwild vertrouwt op kettingen in plaats van riemen, wat eigenlijk gebruikelijk is bij de Pinion-aandrijving. Helaas rammelt de zware ketting enorm, onze testfiets was onaangenaam luidruchtig offroad.Foto: Georg GrieshaberRotwild vertrouwt op kettingen in plaats van riemen, wat eigenlijk gebruikelijk is bij de Pinion-aandrijving. Helaas rammelt de zware ketting enorm, onze testfiets was onaangenaam luidruchtig offroad.

De aandrijving van de e-bike

De Pinion MGU is een combinatie van een motor en een geïntegreerde versnellingspook – wat revolutionair is. Vermogen en koppel zijn krachtig. Bovendien installeert Rotwild een batterij met maar liefst 962 wattuur. De accu kan met een sleutel in enkele seconden vanaf de onderbuis naar voren worden geklapt.

12 versnellingen, 85 Nm koppel: de Pinion MGU combineert transmissie met motorvermogen in een compacte inbouwruimte.

Zo rijdt de Pinion MGU zichzelf uit de serieproductie

De meest opvallende verandering die we nu hebben opgemerkt bij de uiteindelijke productie MGU in de R.X 1000 is de afstemming van de stuwkracht van de motor. Zelfs in de hoogste stand is het apparaat soepel en gemakkelijk te bedienen. Boven! Alleen het ontbreken van een caster geeft in sommige situaties aanleiding tot een wat ongelijk aan-uit-gevoel. Maar hier heeft Pinion aangekondigddat er verbeteringen zullen zijn als onderdeel van een software-update.

We konden geen serieus verschil zien in het achtergrondgeluid. In sommige versnellingen, vooral de lichte stijgingsverhouding vanaf versnelling vier naar beneden, is het standaardproduct ook aanzienlijk luider dan de concurrentie van Bosch en Shimano. Het ruwe, opvallende motorgeluid werd door elke testrijder bekritiseerd. Het siert Pinion dat de motor veel stiller wordt in zwaardere versnellingen en daarna niet meer negatief opvalt. Zelfs bergafwaarts rammelt de motor niet, in tegenstelling tot de gebruikelijke concurrentie – hoewel dit voordeel helaas teniet wordt gedaan door een luid ratelende ketting op de Rotwild-testfiets.

De R.X 1000 Ultra was de eerste keer dat we een Pinion MGU in zijn uiteindelijke productiestaat konden testen. Pinion had verbeteringen aangekondigd ten opzichte van de pre-testmonsters.Foto: Georg GrieshaberDe R.X 1000 Ultra was de eerste keer dat we een Pinion MGU in zijn uiteindelijke productiestaat konden testen. Pinion had verbeteringen aangekondigd ten opzichte van de pre-testmonsters.

Het schakelgedrag ondergaat ook geen ernstige veranderingen in het serieproduct. In principe schakelt de versnellingsbak zeer soepel, zelfs onder belasting. Vooral bij het springen naar een dikkere overbrengingsverhouding gaat dit sneller en soepeler dan bij een derailleur. De transmissie met twee versnellingen (3 x 4 versnellingen) moet echter beide transmissietrappen tegelijkertijd schakelen bij het springen van de vierde naar de vijfde versnelling en van de achtste naar de negende versnelling. Als u met toewijding trapt, onderbreken deze versnellingen merkbaar de stroom van het voertuig, omdat ze iets langer duren en de krachtstroom dus korte tijd tot stilstand komt. Al met al zijn de nadelen van het systeem nogal subjectief, terwijl de feitelijke voordelen duidelijk op tafel liggen. Wij adviseren elke geïnteresseerde partij om een individuele proefrit te maken. Dit is nog belangrijker voor fietsen met Pinion MGU dan voor klassieke e-MTB’s.

Lees ook:   Waarschuwingssignalen voor het lichaam: wanneer moet ik van de fiets stappen?

De geometrie van de Rotwild R.X 1000 Ultra

Voor een e-MTB in deze vermogens- en reisklasse is de R.X 1000 verrassend kort. De geometrie is ontworpen voor ontspannen tochten in plaats van hard terrein en ziet er een beetje stoffig uit vanuit het oogpunt van een moderne trailbike. De zitbuis is erg lang, de zitpositie is licht uitgerekt.

EMTB-meetwaarden in één oogopslag (framemaat L)

 • Lengte zitbuis: 465 mm
 • Wielbasis: 1238 mm
 • Bereik: 461 mm
 • Stapel: 645 mm
 • Balhoofdhoek: 65,5 graden
 • Zithoek: 75 graden
 • Lengte liggende achtervork: 445 mm

De uitrusting van de Rotwild E-MTB

Lichtgewicht aluminium wielen met banden met geoptimaliseerd gewicht. Aan de voorkant wordt Schwalbe's Magic Mary geleverd met het dunne Super-Ground karkas.
 • Vork / Schokdemper: Fox 36 Factory Fit4 / Float X Factory
 • Aandrijflijn: Pinion MGU, 12 versnellingen
 • Remmen: Magura MT7, 203/203 mm
 • Wielen: DT Swiss HX 1501
 • Banden: Schwalbe Magic Mary Super Ground Soft, 29 x 2.4″ / Hans Dampf Super Trail Soft, 27.5 x 2.6″
 • Bijzonderheden: E-kabel loopt geïntegreerd door stuur en stuurpen, Monkeylink-bevestiging voor koplamp, carbon stuur

Praktijktest: zo rijdt hij Rotwild R.X 1000 Ultra

Op tournee

Terwijl moderne e-MTB’s steeds langer en platter worden om ze voor te bereiden op extreme afdalingen en hoge snelheden, weigert de R.X 1000 deze trend te volgen. Dit is ook voelbaar in de praktijktest. De zitpositie heeft een sportieve uitstraling, de besturing is direct en neutraal. Hierdoor is de fiets zeer eenvoudig te besturen en te besturen. Op lange tochten toont de enorme batterij zijn sterke punten. In onze gestandaardiseerde actieradiustest klom de R.X 1000 meer dan 2000 meter in de hoogste ondersteuningsmodus – dat is best veel.

Ongecompliceerd bergopwaarts, ook al wordt het steil en technisch. De Rotwild R.X 1000 overtuigt bergop.Foto: Max FuchsOngecompliceerd bergopwaarts, ook al wordt het steil en technisch. De Rotwild R.X 1000 overtuigt bergop.

Lees ook:   Bikepacking in het Zwarte Woud: 3 dagen op trails in Baiersbronn

Heuvelopwaarts

Op steile beklimmingen behoudt het edelhert zijn ongecompliceerde karakter. De achterdriehoek genereert veel tractie terwijl de rijder toch in een actieve en centrale positie blijft.In de bestuurderspositie. En dat is nodig, want met de korte liggende achtervorken voel je op extreem steile stukken zeker de neiging tot een stijgend voorwiel. De Pinion-motor voelt altijd krachtig aan en de mogelijkheid om de stuwkracht van de motor in de nieuwste softwarevariant te moduleren is ook succesvol geweest. Alleen het ontbreken van caster valt negatief op. Dit komt omdat technische passages die een vering van de trapbeweging vereisen, met deze eigenschap niet zo soepel slagen als met andere motoren. Pinion heeft echter aangekondigd dat het de software op dit moment ook zal updaten.

Sterk chassis, gematigde geometrie: de R.X 1000 kan ook zijn mannetje staan op moeilijk terrein bergafwaarts - zolang de rijstijl niet te wild wordt.Foto: Max FuchsSterk chassis, gematigde geometrie: de R.X 1000 kan ook zijn mannetje staan op moeilijk terrein bergafwaarts – zolang de rijstijl niet te wild wordt.

Heuvelafwaarts

De korte wielbasis, de lichtgewicht wielen en de centrale gewichtsverdeling zorgen er mede voor dat het batterijmonster geen traag schip wordt. Het edelhert met zijn 24,4 kilo is echter niet speels te noemen. Off-road wil hij vrij waardig worden gereden, dan biedt hij de bestuurder een behoorlijke rijveiligheid met de succesvolle uitrusting en het sterke chassis. Als je niet op zoek bent naar beste tijden of wilde stunts, kun je de R.X 1000 ook meenemen naar uitdagende trails. Bovenkant: De fiets blijft ook bij een ingetogen rijstijl gemakkelijk te besturen. De apparatuur is geweldig.

Een opwindend aspect van de Pinion MGU zijn de automatische schakelfuncties. De Pre-Select-functie kan worden gebruikt om een gewenste cadans te selecteren. Tijdens het rollen schakelt het systeem automatisch de juiste versnelling in voor de snelheid. Theoretisch heb je bij afdalingen altijd de perfecte uitrusting klaar zonder dat je je daar zorgen over hoeft te maken.

EMTB Beoordeling Edelhert R.X 1000

Versterken

 • Onderhoudsarme rondselaandrijving
 • Schakelen, ook bij stilstand, automatisch bij rollen
 • Chassis met hoge tractie en uitgebalanceerd chassis
 • Enorm bereik

Verzwakken

 • Hoog gewicht (systeemgerelateerd) tegen een hoge prijs
 • Kenmerkend gerammel in het terrein
 • Geen bewezen trailexpert
 • Lange zitbuis

De enorme actieradius en het ongecompliceerde toergedrag zijn de sterke punten van de R.X 1000. Off-road zijn de rijeigenschappen uitgebalanceerd, maar de fiets test hier geen extremen.Foto: EMTB MagazineDe enorme actieradius en het ongecompliceerde toergedrag zijn de sterke punten van de R.X 1000. Off-road zijn de rijeigenschappen uitgebalanceerd, maar de fiets test hier geen extremen.

De EMTB-conclusie

Ongecompliceerd, evenwichtig, buitengewoon: deze eigenschappen maken de R.X 1000 tot een heel bijzondere toerfiets. Comfort primeert op sportief trailrijgedrag, maar de Rotwild kan ook uitdagend terrein aan. De Pinion-aandrijving is bijzonder onderhoudsarm en minimaal gevoelig voor defecten. Dit maakt het edelhert tot een zorgeloos werkpaard in een edel gewaad.

EMTB-testmanager Florentin VesenbeckhFoto: Max FuchsEMTB-testmanager Florentin Vesenbeckh