Intend Trinity: Cornelius Kapfinger bouwt opnieuw MTB schijfremmen

In het hart van Freiburg bouwt het team rond Cornelius Kapfinger fietsonderdelen, die grote populariteit genieten in de scene vanwege hun sterke prestaties en nobele boetiekcharme. Naast de bekende upside-down verende vorken omvatten deze ook dempers, stuurpennen, headsets en cranks – maar tot nu toe geen remmen. Voordat hij zijn eigen merk Intend oprichtte, was Cornelius de ontwikkelaar bij Trickstuff, voornamelijk verantwoordelijk voor legendarische schijfremmen, zoals de Trickstuff Piccola en de Direttissima.

Toen Cornelius Trickstuff verliet, vroeg baas Klaus Liedler hem om niet over te stappen naar directe concurrentie als remontwikkelaar. Een paar jaar later werd Trickstuff overgenomen door industriegigant DT Swiss. Klaus Liedler heeft het bedrijf inmiddels verlaten. En nu brengt Intend een nieuwe high-end rem op de markt met de Trinity.

We nemen een kijkje bij de nieuwe Intend Trinity schijfrem. In een interview met BIKE onthult Cornelius Kapfinger wat zijn nieuwe rem zo speciaal maakt en kijkt hij naar de toekomst van de remontwikkeling bij Intend.

Intend Trinity is de naam van de nieuwste uitvinding van Cornelius Kapfinger - een CNC-gefreesde high-end BRemse voor mountainbikes.Foto: Intend BC

Intend Trinity is de naam van de nieuwste uitvinding van Cornelius Kapfinger – een CNC-gefreesde high-end BRemse voor mountainbikes.

Edel-Stopper: Dit is de nieuwe Intend Trinity MTB rem

Op de Trinity combineert Intend een lichtgewicht, CNC-gefreesde remhendel met een tweedelige, solide remklauw. De downhill-versie van de Trinity verschilt van het Enduro-model door een koelvininzet genaamd “Koelkast”.

De koelribben van de downhill-versie zijn ontworpen om de warmte van de zuigers van de Intend Trinity beter af te voeren.Foto: Intend BC

De koelribben van de downhill-versie zijn ontworpen om de warmte van de zuigers van de Intend Trinity beter af te voeren.

Het nieuwe Intend Trinity-remsysteem heeft vier 17 millimeter zuigers aan de voor- en achterkant. Om ondanks de zuigermaat een compact formaat te bereiken, werden de zuigers verspringend. In de Enduro-versie compenseert een afstandhouder deze offset, terwijl in de downhill-versie de koellichamen genaamd Koelkast deze functie overnemen.

Wanneer de rem ontlucht is, worden de zuigers volledig omgespoeld. Volgens de “pijnloze” filosofie van Intend moet dit zorgen voor een bijzonder ontspannen ventilatie. In het geval van remblokken keek Intend naar de concurrentie: de vorm is identiek aan de Sram Code. Er zijn dus verschillende versies beschikbaar.

Een overbrengingsverhouding van 46:1 moet zorgen voor een goede remkracht. De remhendel is hard geanodiseerd voor duurzaamheid en heeft vier kogellagers. Cornelius ontwierp het drukpunt met een maximaal kort leeg pad. In tegenstelling tot de hefboombreedte is het drukpunt van de Trinity niet instelbaar.

Licht en krachtig: dit is wat de nieuwe Intend Trinity-rem moet bereiken met een CNC-gefreesde hendel en een overbrengingsverhouding van 46: 1.Foto: Intend BC

Licht en krachtig: dit is wat de nieuwe Intend Trinity-rem moet bereiken met een CNC-gefreesde hendel en een overbrengingsverhouding van 46: 1.

Feiten & cijfers over de Intend Trinity MTB rem

Cornelius Kapfinger over de nieuwe artistiek directeur Trinity in een interview met BIKE

Cornelius Kapfinger ontwikkelde ooit de trickstuff remmen Piccola en DirEtissima. Nu brengt hij zijn eigen schijfrem op de markt met de Intend Trinity. BIKE sprak met de nobele uitvinder uit Freiburg.Foto: Georg Grieshaber

Cornelius Kapfinger ontwikkelde ooit de trickstuff remmen Piccola en Diretissima. Nu brengt hij zijn eigen schijfrem op de markt met de Intend Trinity. BIKE sprak met de nobele uitvinder uit Freiburg.

FIETS: Je wordt beschouwd als een echt meesterbrein in de scène. Je voormalige baas Klaus Liedler heeft Trickstuff verlaten en Intend brengt nu zijn eerste eigen schijfrem mee. Is er een verband?

CORNELIUS KAPFINGER: Nee, hoewel ze nu qua tijd dichtbij zijn, hadden ze er absoluut niets mee te maken. Ik werk al ongeveer 2-3 jaar in remontwerp. Eigenlijk wilde ik een half jaar eerder beginnen, maar zoals altijd duurt alles langer. Toen ik wegging, had Klaus me alleen gevraagd om niet naar trickstuff’s directe concurrentie te gaan en om remmen voor hen te ontwikkelen. Als bijvoorbeeld Tune of een andere high-end componentenfabrikant een jaar later ook op de rem had gestaan, had dit de zaken voor Klaus misschien moeilijk gemaakt. Dat ik nooit meer aan de remmen mag werken, was nooit aan de orde.

Wat moet een schoenmaker doen als hij geen schoenen meer mag maken? – Cornelius Kapfinger

Wat heeft je ertoe aangezet om weer een rem te ontwikkelen?

Wat kan de Drie-eenheid beter doen dan haar concurrentie?

Eigenlijk alles… Maar om het iets voorzichtiger te zeggen: als je alle problemen kent die normale remmen hebben, en een oplossing vindt voor bijna al deze problemen, dan komt er een goed product uit. Dat wil niet zeggen dat de Drie-eenheid perfect is. Er zijn altijd dingen waarbij het ene goed zou zijn, maar het tegenovergestelde noodzakelijk is.

Voor de Intend Trinity remmen hebben we bijna alle problemen van conventionele remmen opgelost. – Cornelius Kapfinger

Ontwikkelingswerk omvat ook testen. Cornelius Kapfinger's Commencal Clash Enduro fiets met prototypes van de Intend Trinity remhendels.Foto: Georg Grieshaber

Ontwikkelingswerk omvat ook testen. Cornelius Kapfinger’s Commencal Clash Enduro fiets met prototypes van de Intend Trinity remhendels.

De eerste batch was beperkt tot 50 remmen en is al uitverkocht. Vermoedelijk zal de vraag naar de Drie-eenheid extreem hoog zijn. Hoe groot wordt de volgende lichting en komt er een wachtlijst?

In de volgende stap maken we 100 sets en proberen we het rustig aan te doen. Ik zal er in de tweede stap geen 500 bestellen. Zo’n product moet zich ontwikkelen. We leren van rem om zelf te remmen. Zo kunnen we bijvoorbeeld de monteerbaarheid en dergelijke optimaliseren. Er komt geen wachtlijst. We doen de verschillende batches en als ze er zijn, verkopen we ze.

Wat heeft Intend in gedachten? Gaan we in de toekomst meer remmodellen zien?

We vertragen en proberen te groeien met onze taken. We hebben ook enkele tientallen andere producten die we elke dag moeten verkopen, assembleren en verzenden. Klantenondersteuning kost ook tijd. De rem is slechts een zeer klein deel van onze activiteiten.

De ontwikkelaar aan het werk: Alle Intend-producten worden gemaakt tussen Ikea-planken in een kleine freiburgse werkplaats. Inclusief de nieuwe Trinity remmen.Foto: Georg Grieshaber

De ontwikkelaar aan het werk: Alle Intend-producten worden gemaakt tussen Ikea-planken in een kleine freiburgse werkplaats. Inclusief de nieuwe Trinity remmen.

Source link