Reportage Uvex: De sportartikelenfabrikant uit Fürth in een bedrijfsportret

Uvex: De opkomst van een marktreus

Sporthelmen en sportbrillen van de merken Uvex en Alpina behoren tot de bestsellers op trails, pistes en paardensport. De marktpenetratie is hoog, waarbij Alpina intern wordt omschreven als de kleinere, meer experimentele dochteronderneming, terwijl Uvex staat voor compromisloze veiligheidstechnologie en kwaliteit. Het hele familiebedrijf Uvex omvat echter een paar merken en labels meer dan de sporthelmen en -brillen die van atleten zijn geleerd.

Of het nu gaat om Filtral-zonnebrillen, Heckel-veiligheidsschoenen, HexArmor-veiligheidshandschoenen, modieuze zonnebrillen van het merk Primetta of werkveiligheidsbrillen onder de paraplu van Uvex safety: hoogwaardige optiek en het aspect veiligheid – of het nu in het bedrijfsleven of in de sport is – vormen het DNA van alles wat onder de paraplu van Uvex bij het bedrijf hoort. In de jaren dertig van de 20e eeuw richtte Philipp M. Winter op de huidige bedrijfslocatie in Fürth de “Optische-Industrie-Anstalt Philipp M. Winter” op en begon met de productie van veiligheidsbrillen en de eerste speciale brillen voor atleten.

Op de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn waren atleten volgens de bedrijfskroniek al uitgerust met de innovatieve producten van de brillenfabrikant. In 1956 had de eigenlijke oprichter van Uvex, Rainer Winter, de leiding over het bedrijf en creëerde de huidige merknaam Uvex als een kunstmatige term voor de technische kwaliteitsbeschrijving van zijn brilleninnovaties “ultraviolet uitgesloten”, d.w.z. een lenstechnologie die in feite UV-licht filtert om de ogen van atleten te beschermen tegen aantasting van zonlicht. Vanaf dat moment werden alle sport- en veiligheidsproducten van het bedrijf gecombineerd onder het nieuw ontworpen Uvex-logo.

De oprichter van het bedrijf, Rainer Winter, produceerde ook speciale brillen voor de chemische industrie, die werknemers bescherming boden tegen dampen, gassen en zuren die gevaarlijk waren voor de ogen.Foto: uvexDe oprichter van het bedrijf, Rainer Winter, produceerde ook speciale brillen voor de chemische industrie, die werknemers bescherming boden tegen dampen, gassen en zuren die gevaarlijk waren voor de ogen.

Naamgeving

Het originele logo toont een zon waarvan de stralen worden geblokkeerd door een “glas” en is, in de geest van modernisering, gestaag geëvolueerd naar het huidige logo, waarmee Uvex sinds 2013 verschijnt. Tot op de dag van vandaag worden Uvex fietsbrillen gekenmerkt door hun betrouwbare filtereigenschappen, die enerzijds staan voor goed zicht en anderzijds voor een optimale bescherming van de ogen.

Bescherming tegen de zonnestralen: het eerste merklogo uit 1956.Foto: uvexBescherming tegen de zonnestralen: het eerste merklogo uit 1956.

Topsporters dragen Uvex

De innovatieve technologieën culmineren in producten voor internationale topatleten: vanaf het voorjaar van 2024 zal Uvex het UCI World Tour Team Intermarché-Circus-Wanty uitrusten met helmen en brillen – ook voor de Tour de France. Uiteraard wordt de waardevolle feedback van de sporters vervolgens ook verwerkt in alle andere producten. Vanaf volgend seizoen zullen vier helmmodellen en vijf fietsbrillen deel uitmaken van de uitrusting van professionele wielrenners die zich een weg willen banen naar de top in de grote en prestigieuze wielerwedstrijden zoals de Tour de France en in etappes van de Giro en de Vuelta.

“Zoals altijd hechten we veel belang aan de combinatie van innovatie, functionaliteit, design en de hoogste kwaliteit in onze nieuwe ontwikkelingen voor fietsers”, legt Oliver Mulatz, Director Category Helmets, uit. “We willen producten ontwikkelen die niet alleen voldoen aan de hoogste normen op het gebied van bescherming en comfort, maar ook unieke technische oplossingen en innovatieve materialen bevatten.”

Fietshelmen zijn meer geworden dan alleen bescherming voor het hoofd. Ze kunnen ook een modeaccessoire zijn en een persoonlijke stijl weerspiegelen. –Oliver Mulatz, Director Category Helmets bij Uvex

Al in een vroeg stadium vertrouwde Uvex op een nauwe samenwerking met topsporters zoals de legendarische Rosi Mittermeier.Foto: uvexAl in een vroeg stadium vertrouwde Uvex op een nauwe samenwerking met topsporters zoals de legendarische Rosi Mittermeier.

Productie van Uvex in Duitsland

Vandaag de dag heeft Uvex 49 vestigingen in 22 landen, waarbij het grootste deel (60 procent) van de huidige 3.000 medewerkers op locaties in Duitsland werkt. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in de Würzburger Straße in Fürth. Andere belangrijke productielocaties zijn Ellefeld en Lüneburg, en de fabrikant heeft een andere fabriek in Cagi, Italië. De wereldwijde productielocaties van Uvex-safety omvatten Kunshan in China, Saint Paul in de VS en Durban en Irene in Zuid-Afrika.

Lees ook:   E-racing is een wereldbekerdiscipline: Leogang in WK-koorts

In het boekjaar 2021/2022 sloot de Uvex-groep af met een groei van meer dan tien procent en genereerde wereldwijd meer dan 580 miljoen euro. De sportdivisies Uvex, Alpina, Hiplok en Filtral Group waren goed voor ongeveer een kwart van de totale omzet. Driekwart van de omzet was toe te schrijven aan de divisie Uvex safety group, die veiligheidsproducten voor professionele gebruikers omvat.

Gezien de corona-gerelateerde sluitingen of gedeeltelijke sluitingen van een aantal skigebieden in de afgelopen twee jaar, werden verkoopdalingen geregistreerd, vooral voor skihelmen en -brillen. Tegenover deze groei stonden echter hoge groeicijfers in de paardensport in de productgroepen rijhelmen en -handschoenen en in de productgroepen fietshelmen en sportbrillen.

>> In een van onze laatste reportages kwamen we terecht bij Upway, een dealer van gebruikte e-bikes.

Duurzame fietshelmen

Onder het motto “protecting planet” heeft de Uvex-groep de afgelopen jaren een duurzaamheidsconcept in het bedrijf geïntegreerd, dat duurzame productie (gebruik van gerecyclede en hernieuwbare materialen), beheer van hulpbronnen (CO2-neutraliteit tegen 2045) en sociale verantwoordelijkheid omvat. Zo worden gerecyclede materialen in steeds meer producten gebruikt. Daarnaast heeft het bedrijf een duurzaamheidsverslag op haar website gepubliceerd, dat precies gebaseerd is op de structurele aanbevelingen van de GRI-richtlijn (Global Reporting Initiative) en jaarlijks wordt bijgewerkt.

Met de “Uvex urban planet” laat de fabrikant uit Fürth zien hoe duurzaamheid wordt voorgesteld voor de fietshelmsector. De stijlvolle helm is gemaakt van gerecyclede en biogebaseerde materialen en maakt het mogelijk om de helmcomponenten aan het einde van de levenscyclus van het product per type te recyclen: alle gebruikte materialen kunnen netjes van elkaar worden gescheiden en vervolgens worden gerecycled. Tegelijkertijd is hij uitgerust met de nieuwste veiligheids- en comfortvoorzieningen.

De producten worden continu onderworpen aan zware breuk- en valtesten in ons eigen testlaboratorium.Foto: uvexDe producten worden continu onderworpen aan zware breuk- en valtesten in ons eigen testlaboratorium.

De robuuste helm met harde schaal, waarvan de buitenschaal is gemaakt van biobased HDPE, kan individueel in maat worden aangepast met behulp van het beproefde 3D IAS-systeem. Binnenin moet een drijvende voering van gerecycled materiaal voor extra comfort zorgen. Ventilatie wordt verzorgd via 14 ventilatieopeningen. Naast het laaghangende achterste gedeelte omvat het veiligheidspakket de mini-rand op het voorhoofd en de zijbescherming van de slapen. De reflecterende banden en kinkussens zijn ook gemaakt van gerecycled materiaal.

Lees ook:   Hooikoorts en astma: tips voor mountainbiken met allergieën

De Nieuwste beveiligingstechnologie: MIPS

De nieuwste ontwikkeling op het gebied van fietshelmen is de zogenaamde MIPS-technologie (Multi-Directional Impact Protection System). Intensief onderzoek is gepaard gegaan met deze ontwikkeling, die in wezen gaat over het opvangen van vallen die resulteren in een schuine impact van het hoofd als gevolg van een roterende beweging, om het risico op hoofd- en hersenletsel te minimaliseren.

In de praktijk hebben MIPS-helmen een extra schuifschaal in de eigenlijke helm, die dicht bij het hoofd zit. In het geval van een schuine botsing minimaliseert het MIPS-systeem de kracht die op de schedel en hersenen wordt uitgeoefend wanneer de rotatiebeweging abrupt wordt gestopt. Dit wordt bereikt door middel van een schuifoverspanning van 10 tot 15 millimeter die voor de schaal is opgezet, waardoor deschok als het ware in kinetische energie en leidt het zo weg van het hoofd.

Uvex in cijfers

Het bedrijf werd opgericht in 1926 en heeft zijn hoofdkantoor in Fürth.Foto: uvexHet bedrijf werd opgericht in 1926 en heeft zijn hoofdkantoor in Fürth.

De Uvex Group omvat de divisies Uvex safety, Uvex sports (incl. Alpina), Filtral en Primetta en de UD2C Group.

  • Stichting: 1926
  • Kantoor: Fürth
  • Collega: 3000 (wereldwijd), waarvan ongeveer 60 procent in Duitsland

“Uiterlijk speelt een belangrijke rol”

Oliver Mulatz, Director Category Helmets bij Uvex, over de ontwikkeling van moderne fietshelmen:

"Zoals altijd hechten we veel belang aan de combinatie van innovatie, functionaliteit, design en de hoogste kwaliteit in onze nieuwe ontwikkelingen voor fietsers. We willen producten ontwikkelen die niet alleen voldoen aan de hoogste normen op het gebied van bescherming en comfort, maar ook unieke technische oplossingen en innovatieve materialen bevatten. Daarnaast besteden we ook speciale aandacht aan het aspect duurzaamheid bij de ontwikkeling van nieuwe producten, bijvoorbeeld door gebruik te maken van milieuvriendelijke materialen en productieprocessen.

Perfecte pasvorm en comfort zijn andere belangrijke aspecten waar we op letten bij het ontwikkelen van nieuwe producten. Fietshelmen zijn meer geworden dan alleen bescherming voor het hoofd. Ze kunnen ook een modeaccessoire zijn en een persoonlijke stijl weerspiegelen. Steeds meer klanten zijn op zoek naar individuele oplossingen die voldoen aan hun behoeften en wensen. Uitstraling speelt daarom een belangrijke rol en wij hechten veel belang aan een modern, functioneel en tegelijkertijd aantrekkelijk design. Een helm die niet goed past of oncomfortabel zit, wordt vaak niet gedragen. Daarom zijn we altijd op zoek naar verbeteringen om een perfecte pasvorm te bereiken en tegelijkertijd het gevoel te verbeteren."