Rose PDQ 2024: Nieuwe crosscountry hardtail fiets van de verlader

Het is moeilijk om over het hoofd te zien dat veel fabrikanten momenteel nieuwe cross-country fietsen introduceren. Onlangs zag de markt bijvoorbeeld nieuwe edities van de Merida Big.Nine en de Focus Raven. Ook in de XC-sector blijven onderdelenfabrikanten op het gas stappen. Zo presenteerde Rockshox onlangs een nieuw Sid-chassis. Lichte, snelle fietsen zijn duidelijk in zwang. Verlader Rose uit Bocholt heeft dit ook onderkend. Het is alweer zes jaar geleden dat Rose de cross-country hardtail Psycho Path heeft bijgewerkt. Sindsdien moeten XC-bikers wachten op een nieuwe carbon hardtail van Rose. De Bocholt directe verzender maakt al bij naam duidelijk waar de reis met de nieuwe fiets naartoe moet en doopt de nieuwe race hardtail met de afkorting PDQ, voor “Pretty Damn Fast”. De Rose PDQ wil echter nadrukkelijk geen opvolger zijn van het Psycho Pad, maar gaat een eigen weg.

Met 120 millimeter veerweg en een progressief geometrieconcept wil de Rose PDQ een XC-hardtail zijn met een hoog rijplezier.Foto: Paul MasukowitzMet 120 millimeter veerweg en een progressief geometrieconcept wil de Rose PDQ een XC-hardtail zijn met een hoog rijplezier.

De Rose PDQ 2024 in een oogopslag

Informatie van de fabrikant over de nieuwe Rose Hardtail

Met alle focus op rijplezier zou de Rose PDQ ook een serieuze cross-country racer moeten zijn.

Sneller en leuker: de geometrie van de nieuwe Rose hardtail

Rose’s nieuwe 29-inch hardtail wordt geleverd met een progressief geometrieconcept. Met 67,5 graden is de stuurhoek erg vlak voor een cross-country fiets met een stijve staart. Aan de andere kant is de zithoek van 75 graden erg steil om te zorgen voor veel druk op het voorwiel en een efficiënte trappositie, zelfs op vervelende beklimmingen. Bovendien vergroot de fietsverlader het bereik. In maat M meet deze lange 450 millimeter. Samen met een lagere standoverhoogte is de nieuwe geometrie bedoeld om een hoog gevoel van veiligheid tijdens de afdaling te garanderen zonder in te boeten aan efficiëntie op het circuit.

Rose tekent de stuurhoek van de cross-country hardtail PDQ netjes vlak. De nieuwe koolstofvezel cockpitunit is 765 millimeter breed.Foto: Paul MasukowitzRose tekent de stuurhoek van de cross-country hardtail PDQ netjes vlak. De nieuwe koolstofvezel cockpitunit is 765 millimeter breed.

430 millimeter korte liggende achtervorken in alle framematen beloven handige rijeigenschappen ondanks de toegenomen totale lengte van de fiets. Een 60 millimeter korte stuurpen moet zorgen voor een betere controle op veeleisende paden. Op de modellen 3 en 4 is dit deel van een cockpitunit gemaakt van carbon, waardoor de lijnen ook naar het interieur van het frame worden geleid. Daarnaast zit de nieuwe Rose Top Cap Computer Mount op de stuurpen-stuurcombinatie om Garmin of Wahoo fietscomputers een stevige grip te geven.

Het lange bereik en de 430 millimeter korte liggende achtervork van de Rose PDQ moeten zorgen voor een hoog niveau van rijplezier.Foto: Paul MasukowitzHet lange bereik en de 430 millimeter korte liggende achtervork van de Rose PDQ moeten zorgen voor een hoog niveau van rijplezier.

De details van de nieuwe Rose PDQ racefiets

Het hart van de nieuwe Rose PDQ-racefiets is een volledig opnieuw ontworpen carbon frame Om het te beschermen tegen schade, vertrouwt Rose op een laststopbegrenzer genaamd HIP (hidden impact protection) geïntegreerd in de onderbuis. Tegelijkertijd beschermt de oplossing, die van buitenaf onzichtbaar is, de interne kabels tegen schade veroorzaakt door omgeslagen stuur. Om plaats te bieden aan moderne cross-country of zelfs trailbanden, verlengt Rose de bandenspeling van de Harstaarten. Slippers tot 2,4 inch breed passen in de carbon achterdriehoek van de XC-fiets.

Lees ook:   Fietsprijzen 2023: Komt er binnenkort korting op mountainbikes?

De stuur-stuurpen unit van carbon is een in-house ontwikkeling van Rose voor de nieuwe PDQ cross-country hardtail.Foto: Paul MasukowitzDe stuur-stuurpen unit van carbon is een in-house ontwikkeling van Rose voor de nieuwe PDQ cross-country hardtail.

De modellen van de nieuwe Rose Hardtail

Uit vier uitrustingsniveaus zou elke cross-country biker een geschikt model moeten vinden in de line-up van de nieuwe Rose PDQ. In de kleurvarianten Oat Milk, Borealis Green en Stealth Black zal de hardtail verkrijgbaar zijn in vier framematen van S tot XL. De intrede in de wereld van carbon hardtail met carbon frame is de Rose PDQ 1. Voor 2999 euro rust de dropshipper de fiets uit met een mix van Shimano XT en SLX componenten, evenals de nieuwe Rockshox Sid Base verende voorvork Van. De Newmen Evolution A30 velgen zijn omgeven door 2,4-inch brede Maxxis Rekon Race banden. Zelfs in het goedkoopste uitrustingsniveau wordt de Rose PDQ geleverd met een telescopische zadelpen van E * dertien. Roos geeft een totaalgewicht van 10,9 kilo voor de PDQ 1 op.

De Rose PDQ 1 komt in de productfamilie voor 2999 euro.Foto: RoseDe Rose PDQ 1 komt in de productfamilie voor 2999 euro.

Ook is de Model Rose PDQ 2 komt voor 3799 euro met de eenvoudigste dempingseenheid in de Rockshox Sid verende voorvork. Hiervoor schakelt het middenklassemodel met Sram’s elektronische GX Eagle AXS Transmission-groepset. Net als het Rose PDQ 1-model wordt de PDQ 2 geleverd met newmen-wielen van aluminium. De stuurpen en het carbon stuur zijn twee afzonderlijke componenten. De Rose PDQ 2 weegt 10,8 kilo.

De Rose PDQ 2 hardtail schakelt voor 3799 euro elektronisch via Sram GX Eagle AXS transmissie.Foto: RoseDe Rose PDQ 2 hardtail schakelt voor 3799 euro elektronisch via Sram GX Eagle AXS transmissie.

Met edele Shimano XTR en Fox Factory componenten komt de Rose PDQ 3 voor 5499 euro.Foto: RoseMet edele Shimano XTR en Fox Factory componenten komt de Rose PDQ 3 voor 5499 euro.

Met de Model PDQ 4 Rose gaat nog een stap verder qua uitrusting en hangt de carbon hardtail op met het beste dat componentenfabrikant Sram momenteel te bieden heeft. Zo schakelt het 6999 Euro dure topmodel met de adellijke groep Sram XX SL Eagle AXS Transmission volledig draadloos via de radio. De elektronische Rockshox Reverb AXS vario-ondersteuning vereist ook geen kabels. Natuurlijk leidt een Rockshox Sid Ultimate verende voorvork de Rose PDQ 4 over het parcours. Met Newmen carbon wielen en de nieuwe Rose One-Piece XC cockpit stopt de weegschaal bij 9,5 kilo.

Het wordt erg stijlvol met de Rose PDQ 4 carbon hardtail met Sram XX SL Eagle AXS transmissieaandrijving voor 6999 euro.Foto: RoseHet wordt erg stijlvol met de Rose PDQ 4 carbon hardtail met Sram XX SL Eagle AXS transmissieaandrijving voor 6999 euro.