Propain Ekano 2 AL review: E-freerider voor alle downhill-omstandigheden

Het Duitse postorderbedrijf Propain is bekend van freeride-video’s of de Downhill World Cup. De focus van het jonge merk ligt duidelijk op Gravity. En de nieuwste e-bike-worp van de Bodensee past perfect in dit plaatje. De nieuwe Propain Ekano AL biedt 170 mm veerweg achter en 180 mm voor (zoals op onze testfiets) of zelfs 190 mm indien gewenst. Als het op wielmaat aankomt, vertrouwt Propain op de wielmix van 29 inch voor en 27,5 inch achter.

Voor maximale trailkracht gaat Propain bewust niet “all-in” in range poker. De relatief kleine accu met 626 Wh moet gewicht besparen en zo de Ekano een uitgebalanceerd rijgedrag geven. Aan de motorkant blijft het merk Shimano trouw. EP801 is de naam van de schijf. Maar de Ekano is ook verkrijgbaar in een tweede variant. De Ekano 2 CF heeft een carbon chassis en is uitgerust met Sram’s nieuwe Eagle Powertrain, d.w.z. Brose Power en automatische transmissie. Dit model is echter duurder. De Alu-Ekano, die het onderwerp is van deze review, is verkrijgbaar in de online configurator vanaf 5000 euro.

Foto: Georg GrieshaberOnze testfiets is gebaseerd op de basisconfiguratie “Shred²”, maar kreeg de nieuwe Vivid-schokdemper in de online configurator. Kosten: 7469 euro.

De feiten over de Propain Ekano 2 AL

 • Motor: Shimano EP801, 85 Nm max. koppel
 • Batterij: 625 Wh (3,5 kg, verwijderbaar)
 • Frame Materiaal: Aluminium
 • Veerweg: 180/170 mm (optioneel verkrijgbaar met 190 vork)
 • Wielmaat: Mullet (29″ voor / 27,5″ achter)
 • Framematen: S, M, L, XL
 • Prijs: 8109 Euro
 • Gewicht: 24,5 kg (testfiets in maat L, zonder pedalen, EMTB-meting)

Première: Pro10 achterwielophanging

Het designhoogtepunt van de nieuwe Ekano 2 Al is de kinematica van de achterwielophanging met virtueel draaipunt. Het Pro10-systeem is het kenmerk van de Propain-vloot. In het geval van de originele Ekano waren de ontwikkelaars er echter nog niet in geslaagd om deze koppeling over te brengen naar de e-bike vanwege ruimtegebrek. Motor en accu beperken de installatieruimte, daarom is de veerlogica van de niet-gemotoriseerde Propain-fietsen tot nu toe niet te zien op de E-MTB. Dankzij de ruimtebesparende tapdemper is de prestatie nu bereikt. Propain belooft een lager zwaartepunt en betere veerprestaties dankzij de kinematica met een lage demper in het frame. In de Ekano zijn de veerkarakteristieken aangepast aan de behoeften van de e-bike. De achterkant moet harmoniëren met zowel lucht- als spoelschokdempers. Zowel Air als Coil zijn te vinden in het modellengamma of in de online configurator.

Lees ook:   E-Enduro Pole Voima: De Voima trail freesmachine uit Finland in de test

Première in de e-bike: de Pro10-kinematica met virtueel draaipunt en de nieuwe Vivid-demper.Foto: Georg GrieshaberPremière in de e-bike: de Pro10-kinematica met virtueel draaipunt en de nieuwe Vivid-demper.

De aandrijving van de e-bike

De originele Ekano werd aangedreven door de Shimano E8000. En de nieuwe Alu-Ekano vertrouwt ook op stroom uit Japan. Echter, in de nieuwste versie EP801. Ook al is hier niets veranderd ten opzichte van de EP8, De motor is iets krachtiger geworden, zoals onze gedetailleerde test laat zien. Het display en de afstandsbediening zijn van Shimano’s nieuwe 600-serie. Optioneel kan de weergave ook volledig uit deze combinatie worden weggelaten. Vervolgens geven de LED’s op de pusher het geselecteerde U-niveau aan en, rudimentair, het batterijniveau. De stroom wordt geleverd door een batterij van Darfon. Met 625 Wh is de capaciteit met 500 Wh toegenomen ten opzichte van zijn voorganger. De fiets is echter verre van een echt actieradiusmonster. Bovenkant: De accu kan snel en zonder gereedschap worden verwijderd. Dit maakt drukke dagen in het fiets- of trailpark mogelijk, want binnenkort wordt er een tweede accu op de parkeerplaats geplaatst. En met 1250 wattuur zitten er genoeg trailrondjes in.

De Ekano 2 AL is uitgerust met de Shimano EP 801.

De geometrie van de Propain Ekano 2 AL

Wild? Ja. Extreem? Nee. Het nieuwe aluminium chassis van de Ekano maakt expliciet komaf met absurde afmetingen. De wielbasis van 1275 mm in maat L is lang, maar zeker niet extreem voor een aangewezen downhill-machine. Hetzelfde geldt voor het bereik en de balhoofdhoek van de fiets. Opvallend zijn de hoge stapel en de steile zitbuishoek. Deze combinatie geeft de fiets een bijzonder compacte, comfortabele zitpositie. De gematigde liggende achtervorken van 445 mm bouwen ook voort op een uitgebalanceerde mix van rijstabiliteit en wendbaarheid. Want dat was het belangrijkste doel van de ontwikkelaars: de Ekano mag geen lange houttruck zijn die koppig de beste tijden verzamelt op afdalingen. In plaats daarvan moet het handig en leuk over allerlei soorten paden glijden. Met 445 mm in maat L is de zitbuis naar moderne maatstaven vrij lang. Als je de voorkeur geeft aan een groot bereik, en daarom liever voor grotere maten gaat, kun je problemen krijgen met lange telescopische palen.

EMTB-meetwaarden in één oogopslag (framemaat L)

 • Lengte zitbuis: 445 mm
 • Wielbasis: 1275 mm
 • Bereik: 464 mm
 • Stapel: 660 mm
 • Balhoofdhoek: 63,5 graden
 • Zithoek: 77,2 graden
 • Lengte liggende achtervork: 447 mm

De uitrusting van de Propain Ekano 2 AL

Propain heeft op dit punt een troef achter de hand. Dit komt omdat de uitrusting in de online configurator tot in de kleinste details kan worden aangepast aan persoonlijke voorkeuren. Maxxis of Schwalbe, Rockshox of Fox? Dit is een wensconcert! Onze testfiets is gebaseerd op het voorgeconfigureerde “Shred²”-model en laat qua functionaliteit niets te wensen over. Aan boord is een uitgebreid Sram-pakket: een Rockshox-vering met ZEB Ultimate-vork en Vivid Select-schokdemper, Code RSC-remmen met dikke schijven en een GX AXS-transmissieradiotransmissie. De Reverb AXS zadelpen is ook draadloos. Daarnaast zijn er lichtgewicht en tegelijkertijd robuuste Newmen aluminium wielen met Maxxis-banden die even solide als gripvast zijn.

Lees ook:   Scott Lumen met 12,9 kilo: de lichtste E-MTB ter wereld
 • Ophanging: Rockshox ZEB Ultimate / Vivid Air Select
 • Remmen: Sram Code RSC, 220 / 200 mm
 • Aandrijflijn: Sram GX Eagle-transmissie, 12 versnellingen
 • Banden: Maxxis Assegai Exo+ Maxxgrip, 29 x 2.5” / Minion DHR II DD, 27.5 x 2.4”
 • Wielen: Newmen EG 30 Evolution
 • Telescopische paal: Rockshox Reverb AXS, 170 mm
Dikke, grote remschijven aan de voorzijde. De Sram HS1 in 220 mm past uitstekend bij de Ekano.

Praktijktest: zo rijdt de Propain Ekano 2 AL

Heuvelafwaarts

Ga rechtop zitten, rem en trap het gas! De nieuwe Ekano AL geeft de rijder vanaf de start een goed en veilig gevoel. Of het nu gaat om een ruw stenen veld, een steile helling of een grote sprong, de nieuwe Propain is een van die fietsen die je het gevoel geeft dat je klaar bent voor bijna elke downhill-uitdaging. Vooral het crèmekleurige onderstel levert hier echt punten op. Met zijn gevoelige respons genereert hij veel tractie. En de combinatie van ZEB-vork en Pro10-achterdriehoek absorbeert ook grote schokken te allen tijde met zelfvertrouwen. Maar dit vereist de juiste opstelling. Propain raadt een vrij strakke afstelling van de schokdemper aan met 26 tot 27 procent doorzakking. En we zouden deze aanbeveling willen onderstrepen na onze uitgebreide test. De achterkant werkt erg lineair en blijft vrij luxueus, zelfs met een strakke opstelling. De veerweg wordt vrijwillig vrijgegeven, zodat de fiets aanvoelt als na veel reizen. Met de klassieke doorzakking van 30 procent werkte de achterkant naar onze smaak een beetje te ongedefinieerd.

Sprongen en ruige afdalingen: dit is precies waar de Propain Ekano 2 AL zich het meest thuis voelt.Foto: Lars ScharlSprongen en ruige afdalingen: dit is precies waar de Propain Ekano 2 AL zich het meest thuis voelt.

De positie op de fiets wekt vertrouwen: in echte freeride-stijl sta je diep geïntegreerd achter de hoge voorkant, wat vooral op steil terrein veel vertrouwen geeft. Het leuke van de Propain Ekano 2 AL is dat zelfs als het pad tam kronkelt, het naafmonster zich niet verveelt. Spelen met het terrein, kleine kantjes eraf trekken – de fiets doet dit allemaal verrassend pluizig voor een e-MTB van deze klasse. De freerider kan niet alleen punten scoren als je secondenlang gaat jagen met het mes tussen je tanden. Integendeel, de Ekano kan pas echt tot bloei komen met een speelse, ongedwongen rijstijl. Dit is ook geschikt voor minder ervaren rijders, die in de Ekano een echt goedmoedige en comfortabele alpineskiër zullen vinden.

Lees ook:   Interview met downhiller Stefan Garlicki: Het laatste seizoen van de stand-up man

Overigens waren we vooral verrast door het achtergrondgeluid op het pad. Shimano’s EP8- en EP801-motoren hebben de neiging om behoorlijk merkbaar te rammelen bij het rollen over obstakels. Zwar een heel licht geklepper was ook waarneembaar op de Ekano – maar we moesten er expliciet op letten om het op te merken. Al met al bleef de indruk van een echt rustige downhill-rijder, zoals je die zelden tegenkomt bij e-MTB’s. Een fiets met een EP8 of EP801 is zeker nog nooit zo stil geweest in onze testvloot. Helaas kunnen we niet met zekerheid zeggen of onze testfiets hier een gelukkig geïsoleerd geval is, of dat Propain daadwerkelijk in staat was om de Steps-aandrijflijn zoveel mogelijk te immobiliseren.

Heuvelopwaarts

Met zijn hoge voorkant en korte liggende achtervorken is de Ekano geen bewezen klimspecialist. Op echt steile hellingen verlies je soms de druk aan de voorkant. Maar door de centrale zitpositie zijn deze situaties meestal gemakkelijk aan te pakken met een actieve rijstijl. Op moeilijke beklimmingen vallen de goede controle en de hoge tractie achter positief op. In steen- en wortelpassages is er echter een verhoogd risico op crank touchdowns, omdat de trapas erg laag is.

Op tournee

Natuurlijk is de nieuwe Ekano geen geboren toerfiets. Maar op lange ritten schittert de fiets met zijn supercomfortabele vering. Ook de compacte zitpositie is over het algemeen aangenaam. Op het vlakke is er echter behoorlijk wat druk op de polsen – bij constante ups en downs voelt de fiets zeker comfortabeler aan. De actieradius met de 626 accu is niet bepaald royaal in vergelijking met de markt. Aan de andere kant kan de batterij zeer snel en eenvoudig worden vervangen. Dit is ideaal voor een opstartcyclus met twee accu’s, bijvoorbeeld met een reserveaccu die op de parkeerplaats van de bikeparking staat te wachten. De compacte accu past met 3,5 kilo ook in je rugzak.

Conclusie: Zo werd de Propain Ekano 2 AL getest

De term freeride lijkt gemaakt te zijn voor de Ekano 2 AL. Het maakt niet uit om welke downhill-hindernis het gaat, de aluminium auto geeft de rijder veel veiligheid en vertrouwen. Rijplezier primeert op pure snelheidsdrukte. Propain heeft een echte partyboot gemaakt met een geïntegreerde shuttle – je kunt (of moet) de vrij kleine batterij over het hoofd zien! – Florentin Vesenbeckh, EMTB Magazine

Florentin Vesenbeckh is senior testredacteur bij EMTB MagazineFoto: Max FuchsFlorentin Vesenbeckh is senior testredacteur bij EMTB Magazine

Per

 • Extreem gemakkelijk te slikken chassis
 • Feel-good geometrie, geweldige handling
 • Geweldige mix van soepelheid en wendbaarheid
 • Opmerkelijk stil voor een fiets met een Shimano motor
 • Snel en eenvoudig verwijderen van de batterij
 • Uitrusting kan individueel worden aangepast

Contra

 • Kleine batterij, matige actieradius
 • Geen lichtgewicht
 • Vrij lange zitbuis beperkt de maatkeuze voor mensen met korte benen