Gravelbikes in de test: De Bergamont Grandurance Elite

Als je overstapt van MTB naar gravel, zul je je zeker zeer comfortabel voelen op de fiets. De bovenbuis is kort, het stuur laag, ondanks twee resterende spacers. Als je de topstang op een rechte weg vastpakt, zit je heel ontspannen voor een gravelbike en bijna volledig zonder verticale belasting. Als je naar de remmen of onderste stangen gaat en met je bovenlichaam laag, kijk je van bovenaf naar het voorwiel, hoofd ver voor het stuur. Met de meer pre-zware gewichtsverdeling voert de fiets stuurcommando’s razendsnel uit dankzij iets grovere knoppen.

Vooral in krappe bochten en op onverharde ondergrond presteert de Bergamont Grandurance Elite zelfs de Conway GRV 12.0 qua wendbaarheid! Maar de rijder moet klappen van onderaf opvangen, de carbon frameset is vrij stijf en verbergt nauwelijks een hobbel. De houding vereist ook enige ervaring. De Bergamont moet aan de achterkant worden uitgebalanceerd of beter gezegd worden geladen, anders zorgt de wendbaarheid voor doorlopende kleine kronkelige lijnen. Hoogtepunt: De “dropper” zadelpen, die met de linker versnellingspook kan worden bediend, kan tijdens het rijden voor moeilijke afdalingen of voor het op- en afstappen traploos met 79 mm worden verlaagd.

Qua wendbaarheid en offroad-kwaliteiten is de Grandurance Elite van wereldklasse, het stijve frame en de nodige rijvaardigheid kosten de allrounderkroon voor dagelijks gebruik en toeren, en een of twee versnellingen ontbreken voor de bergen.

MYBIKE tip: Offroad 6/2023

Lees ook:   Rotwild R.X 1000 review: Zorgeloze all-mountain met gigantische accu en Pinion-versnellingsbak