Bafang M510: Sterke Chinese motor in de eerste test

Bafang is een bekende motorfabrikant uit China. Al jaren zijn e-bikes uitgerust met de goedkope units. Maar op de e-mountainbike hebben de krachtige middenmotoren tot nu toe nauwelijks een rol gespeeld. Door een gebrek aan marktrelevante fietsen is er tot nu toe geen Bafang-drive in onze testpool beland. Uitzondering: De lichte motor van de Forestal fietsen, die tot stand kwam in een samenwerking tussen Bafang en Forestal.

Het is de hoogste tijd om de klassieke E-MTB-motor van Bafang eindelijk te verwelkomen in het EMTB-lab. Vooral omdat de Bafang M510 net opnieuw is uitgegeven. Met de nieuwe Vitus E-Mythique LT Er is eindelijk een geschikte haak. De nieuwe E-Enduro vertrouwt uitsluitend op de Chinese krachtpatser en is nu verkrijgbaar. Hoe presteert de nieuwe motor met 630 Intube accu in de test?

Aan de aandrijfzijde heeft de behuizing van de Bafang M510 opvallende koelribben.Foto: Adrian KaetherAan de aandrijfzijde heeft de behuizing van de Bafang M510 opvallende koelribben.

De feiten over de Bafang M510

 • max. 95 Nm koppel (specificaties van de fabrikant)
 • Gewicht: 2,94 kg (EMTB-meting)
 • Vijf ondersteuningsniveaus: Eco, Eco+, Trail, Boost, Race
 • Modi kunnen worden aangepast via de app

De Bafang M510 in de nieuwe Vitus E-Mythique LT.Foto: Adrian KaetherDe Bafang M510 in de nieuwe Vitus E-Mythique LT.

Visueel integreert de M510 vrij onopvallend in de E-Mythique LT, de testfiets waarin we uitgebreid met de nieuwe motor konden rijden. Ontwerp en afmetingen zijn vergelijkbaar met een Bosch Performance CX, evenals het gewicht van 2,94 kilo. Zo heeft de M510-uitbreidingsfase vergeleken met zijn aanzienlijk zwaardere voorganger M500 duidelijke voordelen. Met 95 Newton meter maximaal koppel, de motor is nominaal nog krachtiger dan de klassiekers van Bosch, Shimano, Brose en Yamaha.

Bafang gaat ook een stapje beter als het gaat om ondersteuningsniveaus. In plaats van de gebruikelijke drie tot vier modi, zijn er vijf snelheidsniveaus om uit te kiezen. Eco, Eco+, Trail, Boost en Race. De levels zijn aan te passen via de Bafang app. Op de Eurobike 2023 in Frankfurt Bafang presenteerde ook nieuwe display-oplossingen en bedieningselementen.

In een directe vergelijking oogt de Bafang M510 zelfs iets compacter dan de klassieke Bosch Performance CX (links op de foto in de raceversie).Foto: Adrian KaetherIn een directe vergelijking oogt de Bafang M510 zelfs iets compacter dan de klassieke Bosch Performance CX (links op de foto in de raceversie).

De bediening van de Bafang M510

Onze testfiets van Vitus had eenvoudige bediening die doet denken aan de klassieke combinatie van Shimano. In de eerste indruk waren het display en de afstandsbediening behoorlijk overtuigend. Direct op de grip zit een slanke afstandsbediening met drie knoppen, plus er is een kleurendisplay dat goed beschermd is achter het stuur. Gemakkelijk te lezen en overzichtelijk, het biedt de meest noodzakelijke informatie, waaronder een Procentuele batterij-indicator. De afstandsbediening kan worden gebruikt om door verschillende waarden in het display te bladeren. Bijvoorbeeld de dagelijkse kilometers, cadans of zelfs de gereden snelheid. Leuk weetje: De weergave van de snelheidsmeter eindigde op 60,0 km/u op onze testfiets. Als je harder rijdt, kun je dit in ieder geval begrijpen door de maximale snelheid weer te geven. Bafang heeft ook andere display- en afstandsbedieningsvarianten in de aanbieding. Op Eurobike 2023 toonden de Chinezen bijvoorbeeld een scherm ingebed in de bovenbuis.

De afstandsbediening van Bafang is compact en onopvallend. De drukknoppen zouden wat waardevoller kunnen zijn en de feedback meer gedefinieerd.Foto: Adrian KaetherDe afstandsbediening van Bafang is compact en onopvallend. De drukknoppen zouden wat waardevoller kunnen zijn en de feedback meer gedefinieerd.Het Bafang-display zit goed beschermd achter het stuur en toont veel functies. De ondersteuningsniveaus worden in kleur weergegeven.Foto: Adrian KaetherHet Bafang-display zit goed beschermd achter het stuur en toont veel functies. De ondersteuningsniveaus worden in kleur weergegeven.

De Bafang batterij

In de E-Mythique LT, een geïntegreerde Bafang batterij met 630 wattuur voor energie. Het kan gemakkelijk en snel naar voren worden geklapt uit de onderbuis en rammelvrij in onze testfiets worden gezeten. Vitus heeft het deksel stevig op de batterij geschroefd, wat het verwijderen nog eenvoudiger maakt. Met 3,5 kilo (inclusief hoes) vestigt de batterij geen gewichtsrecords – maar hij is ook niet merkbaar zwaar. In het Bafang-portfolio zijn er verschillende andere batterijen met maximaal 960 wattuur die fietsfabrikanten kunnen combineren met de M510. Het gebruik van batterijen van externe fabrikanten is theoretisch ook mogelijk.

De 630 Bafang accu weegt 3,5 kilo met de hoes voor de E-Mytique van Vitus.Foto: Adrian KaetherDe 630 Bafang accu weegt 3,5 kilo met de hoes voor de E-Mytique van Vitus.

Bafang M510 – de ondersteuningsniveaus

De kenmerken van de vijf steunniveaus van de Bafang M510.Foto: Screenshot Vitus BikesDe kenmerken van de vijf steunniveaus van de Bafang M510.

Waar wordt de Bafang M510 geproduceerd?

De Chinese fabrikant Bafang is gevestigd in Suzhou/China, in de buurt van Shanghai. Onlangs opende Bafang een nieuwe fabriek in Polen, expliciet voor de productie van middenmotoren. De M510 wordt zowel op deze Europese locatie als op het hoofdkantoor in Suzhou geproduceerd.

Praktijktest: Zo rijdt de Bafang M510

De eerste rij-indruk van de Bafang-unit is vooral één ding: echt krachtig. Zelfs met een lage input van de driver duwt de M510 erg hard. Dit geeft al vanaf de eerste proefrit de indruk van slagkracht. En dit feit werd ook bevestigd tijdens onze gestandaardiseerde meetruns. Met een matig bestuurdersvermogen van 150 watt vernietigde de M510 een asfaltklim met 412 meter hoogte in slechts 13 minuten en 9 seconden in de racemodus. Ter vergelijking: een Bosch Performance CX die alleen zijn maximale vermogen levert als de rijder hard trapt, doet er onder identieke omstandigheden iets meer dan 14 minuten over. Onder deze omstandigheden is een Shimano EP8 net zo snel als Bosch. Qua vermogen hoeft de Bafang-eenheid zich niet te verbergen voor de concurrentie. Bemoedigend is dat zelfs bij zomerse temperaturen harde continue belasting geen derating van de motor kon ontworstelen.

De Bafang M510 in de fiets van Vitus (voor) levert vol vermogen.Foto: Max FuchsDe Bafang M510 in de fiets van Vitus (voor) levert vol vermogen.

Soundscape

Maar opvallende prestaties zijn lang niet het enige kwaliteitskenmerk van een E-MTB motor. Laten we verder gaan met soft skills. De M510 is geen fluisteraar. Het rijgeluid is niet merkbaar storend, maar alle testers vonden het volume iets boven het niveau van een Bosch Performance CX of Shimano EP8. Het tij keert bergafwaarts: Hoewel de Bafang M510 ook rammelt: In onze testfiets van Vitus was de motor veel stiller bergafwaarts dan het gemiddelde van de Bosch- en Shimano-kandidaten. We houden ons echter in voor een eindoordeel, want tot nu toe hebben we nog maar op één testfiets kunnen rijden. De ervaring leert dat het achtergrondgeluid van een motor sterk verschilt van fiets tot fiets.

Lees ook:   Test MTB-minipomp: Topeak Mountain TT Twin Turbo - innovatieve drukmaker

Vermogensafgifte en modulatie

Zoals reeds vermeld, is het karakter van de Bafang-motor erg “bearish”. Zelfs met lage rijdersinput en lage cadans duwt hij hard. Dit karakter haalt een deel van de dynamiek uit de M510. Want als je als rijder gas geeft en de cadans schiet omhoog, dan kan de motor niet verder omhoog. Dan lijkt zijn machtsontwikkeling wat traag en geremd. Vlak daarvoor Het is nauwelijks mogelijk om een steile passage of een belangrijk punt te versnellen.

Een andere karaktereigenschap helpt echter op belangrijke technische punten: in de twee bovenste modi Boost en Race heeft de motor een opvallend lange caster. Dit betekent dat als je niet meer kunt trappen, bijvoorbeeld in een wortelfase, de motor een klein stukje verder accelereert ondanks dat de pedalen stilstaan. Zo duwt de Bafang de fiets vrij gemakkelijk en ontspannen over moeilijke stappen of wortelpassages. In sommige situaties kan dit echter ook een beetje onharmonisch overkomen.

Dit geldt ook voor het begin van het motorvermogen, wat niet gebeurt met maximale gevoeligheid, maar in batches. De modulatie is absoluut behoorlijk, maar de Bafang M510 kan de beste aandrijvingen op de markt in deze discipline niet bijhouden. Helaas geldt dit ook voor de responsiviteit: Wanneer je weer begint te trappen nadat de pedalen stilstaan, gunt de Bafang zichzelf een seconde reflectie voordat hij ook begint te duwen. Dit is niet ideaal in krappe bochten of in technisch terrein en is ook vervelend bij het starten op heuvels. Zodra u echter het lege pad hebt overbrugd bij het starten, is het motorvermogen met succes toegepast. De Bafang geeft in dit scenario in eerste instantie heel voorzichtig zijn vermogen op, waardoor een draaiend achterwiel bij het starten in steile en gladde passages effectief wordt voorkomen.

Conclusie over de Bafang M510

Krachtig, betrouwbaar, niet te zwaar: de M510 presenteert zich als een serieus alternatief voor de klassieke aandrijvingen op de E-MTB. Vooral omdat het qua prijs aantrekkelijk moet zijn voor fabrikanten. Gelukkig meer, want Bafang zorgt voor verfrissende variatie op de E-MTB markt.

EMTB-testredacteur Florentin Vesenbeckh heeft de meeste elektromotoren op de markt al kunnen leren kennen. Naast klassieke testritten staan ook regelmatig laboratoriumtesten en gestandaardiseerde meetritten op het programma.Foto: Max FuchsEMTB-testredacteur Florentin Vesenbeckh heeft de meeste elektromotoren op de markt al kunnen leren kennen. Naast klassieke testritten staan ook regelmatig laboratoriumtesten en gestandaardiseerde meetritten op het programma.

Per

 • Zeer krachtig, zelfs met weinig input van de driver
 • Duwt stoïcijns over belangrijke plekken
 • Volledig concurrerende grootte en gewicht

Contra

 • Vrij luid rijgeluid
 • Weinig levendige vermogensafgifte
 • Modulatie niet op het hoogste niveau
 • Alleen beschikbaar in een paar E-MTB’s