Gevaar hersenschudding! Dit is wat de neuroloog adviseert

Gevaar hersenschudding! Dit is wat de neuroloog adviseertFoto: Red Bull

Onderdeel van onze sport: vallen op het hoofd. “Als je merkt dat er iets mis is, raad ik je aan om naar de dokter te gaan”, zegt expert Lorenzl.

Hersenschuddingen horen bij mountainbiken. Helaas! We verduidelijken hoe u zich correct moet gedragen bij vallen op het hoofd. Hoofdarts Prof. Dr. Stefan Lorenzl in een interview over de mogelijke gevolgen van een craniocerebraal trauma.

Definitie: Hersenschudding of craniocerebraal trauma. Dit is wat Wikipedia zegt:

Dan Traumatisch hersenletsel (uit het Oudgrieks τραῦμα trauma, Duits ‘wond’; Afkorting SHT) dan wel Traumatisch hersenletsel (ook Hersenletsel) is elk letsel aan de hersenen als gevolg van een externe oorzaak (kracht). De term verwijst echter niet naar schedelbreuken of snijwonden in het hoofd die ermee gepaard kunnen gaan. Vanwege de mogelijkheid van hersenbloeding of andere complicaties van traumatisch hersenletsel, wordt ziekenhuisopname vaak aanbevolen, zelfs in het geval van slechts licht traumatisch hersenletsel, vaak een ‘hersenschudding’ genoemd. (Bron: Wikipedia)

Dit is wat onze expert te zeggen heeft over hersenschuddingen bij mountainbiken

Foto: privéProf. Dr. Stefan Lorenzl, hoofdarts van de afdeling Neurologie van het Agatharied Hospital, zegt: “Ga uiterlijk onmiddellijk naar de dokter als u het bewustzijn verliest!”

BIKE: Hoe manifesteert een hersenschudding zich na een val?

Dr. Lorenzl: We hebben het dan over een craniocerebrale kneuzing of, in het ergste geval, een traumatisch hersenletsel. Bij de mildere versie heb je vaak hoofdpijn, ben je uitgeput, niet in staat om met stress om te gaan en ben je moe – dit kan tot vijf dagen aanhouden. Dit is meestal volledig omkeerbaar. En je hoeft niet per se naar de dokter, maar je moet het zeker rustig aan doen.

Wat als ik toch doorrijd?

Stel dat u bewusteloos was, kom dan bij en rijd verder. Dan kan door de inspanning of verdere trillingen zwelling van de hersenen optreden. Dit kan fataal zijn.

Wanneer spreken we van trauma?

Meestal na bewustzijnsverlies. Dan mag je in geen geval het pad afrijden, maar de spoedarts bellen. Dit komt omdat er hersenbloedingen kunnen zijn opgetreden. Ook bij evenwichtsproblemen, misselijkheid, spraakstoornissen of andere faalverschijnselen moeten alarmbellen gaan rinkelen.

Foto: Red Bull“Het hoeft niet meteen een val op het hoofd te zijn geweest om een craniocerebrale kneuzing te krijgen”, zegt expert Lorenzl.

Hoe kan ik een eerste diagnose stellen van mijn fietsmaatje?

Controleer of de buddy vreemd reageert, anders is, versuft lijkt. Besteed niet te veel aandacht aan wat hij zegt. Met andere woorden, veel mensen zeggen na een val: “Alles is oké, ik ben in orde.” Maar vaak is dit helemaal niet waar. Vraag welke dag het vandaag is, de dagelijkse routine, dat soort dingen. Overigens: het hoeft niet meteen een val op het hoofd te zijn geweest om een craniocerebrale kneuzing te krijgen.

Lees ook:   Evil Epocalypse: extravagante e-enduro in de test - High-end Amerikaanse enduro's

Wanneer moet ik naar een dokter?

Het is belangrijk om naar jezelf te luisteren, om jezelf te controleren. Als je merkt dat er iets mis is, raad ik je aan om naar de huisarts te gaan. Een lichte craniocerebrale kneuzing kan echter in principe door uzelf worden behandeld.

Met iets minder dan een week rust. Niet sporten, en schokken vermijden natuurlijk. Prikkels zoals smartphones, lezen of tv kijken zijn meestal matig. Maar dat voelt iedereen meestal voor zichzelf. Mijn tip: Doe het rustig aan. Als de symptomen echter na vijf dagen niet verdwijnenU moet zeker een arts raadplegen.

Je hoort keer op keer over schade op de lange termijn. Hoe gebeurt dit?

Veel symptomen verschijnen vaak pas jaren later. Dit blijkt uit studies over boksers of voetballers. Het gevolg: kortetermijngeheugenstoornissen, depressie, toenemende agressie of dementie. Bij veel herhaald traumatisch hersenletsel zijn dergelijke gevolgen niet ongewoon; zelfs waarschijnlijk.

Meer artikelen over het onderwerp fietsongevallen:

>> ongeval tijdens het fietsen: Sneller gevonden worden dankzij ballon?! <<

>> Eerste hulp bij fietsongevallen: “De grootste fout is niets doen!” <<

>> Verraderlijke schaafwonden: eerste hulp bij een schaafwond <<