Rocky Mountain Instinct Powerplay C70 review: krachtige speelkameraad voor alle situaties – trailtip!

Geen Bosch, geen Shimano, geen Brose of Yamaha – maar een Dyname 4.0! Sinds Rocky Mountain zijn eerste e-mountainbike onthulde, heeft de eigen motor van de Canadezen de Powerplay-serie e-mountainbikes speciaal gemaakt. En dit geldt ook voor de nieuwste uitbreidingsfase van de Instinct Powerplay. Met 150/140 millimeter veerweg, een moderne trailgeometrie en een nobel full carbon frame wil de fiets overtuigen als een duurzame all-mountain en leuke trailbike. We hebben de C70-versie voor 9900 euro uitgebreid kunnen testen. Laten we één ding uit de weg ruimen: de fiets is een echt karakterhoofd!

Wie bouwt de beste E-MTB 2023? We hebben het getest. Elf van de beste E-MTB’s op de markt zullen er zijn, van Specialized tot Cube en Santa Cruz tot Rotwild. De hele vergelijkingstest van high-end E-MTB’s: Nu in EMTB 4/2023!

In één oogopslag: Technische gegevens en bladmuziek Rocky Mountain Instinct Powerplay C70

De Rocky Mountain Instinct Powerplay C70 kost 9900 euro - dat is niet het einde van de lijn in het dure Instinct-assortiment. Maar er zijn ook goedkopere modellen met aluminium frames.Foto: Josh WelzDe Rocky Mountain Instinct Powerplay C70 kost 9900 euro – dat is niet het einde van de lijn in het dure Instinct-assortiment. Maar er zijn ook goedkopere modellen met aluminium frames.

De feiten over de Rocky Mountain Instinct Powerplay C70

 • Motor: Rocky Mountain Dyname 4.0, 108 Nm max. koppel
 • Batterij: 726 Wh (verwijderbaar)
 • Optioneel: Range extender met 314 Wh
 • Frame Materiaal: Carbon
 • Veerweg: 150 / 140 mm (f./h.)
 • Wielmaat: 29 inch
 • Frame maten: S, M, L, XL
 • Prijs: 9900 Euro
 • Gewicht: 23,01 kg (testfiets in maat L, EMTB meting)

Hoog scharnierpunt – niet alleen de motor is speciaal

Naast de exclusieve e-drive van ons eigen bedrijf hebben de Powerplay E-MTB’s nog een ander unique selling point. Het achterste driehoekssysteem met een hoog draaipunt. In (niet-gemotoriseerde) enduro- en downhillsporten is dit een absoluut trendonderwerp, maar deze constructie is bijna onbestaande op e-mountainbikes. Maar waar gaat het over? Zoals de naam al doet vermoeden, bevindt het belangrijkste draaipunt van de achterste driehoek zich niet zoals gewoonlijk in de buurt van de trapas, maar veel hogerop.

High Pivot: Het draaipunt van de achterste achterbrug is verhoogd, niet zoals gewoonlijk dicht bij de trapas. De ketting wordt afgebogen bij het aandrijftandwiel van de Dyname 4.0 (achter het kunststof deksel) ter hoogte van het draaipunt.Foto: Josh WelzHigh Pivot: Het draaipunt van de achterste achterbrug is verhoogd, niet zoals gewoonlijk dicht bij de trapas. De ketting wordt afgebogen bij het aandrijftandwiel van de Dyname 4.0 (achter het kunststof deksel) ter hoogte van het draaipunt.

Tijdens de compressie vergroot dit de afstand tussen de trapas en de achteras, waardoor het achterwiel achteruit uitwijkt van het obstakel in plaats van er “vast te komen zitten” (meer details over de technologie) in de BIKE test van het vlaggenschip enduro Deviate Claymore). Praktisch: De katrol voor de ketting, die dit ontwerp vereist, is al aan boord van Rocky voor de speciale Dyname-aandrijving. En inderdaad, de achterwielophanging van de huidige Powerplay E-MTB’s was in onze tests steevast overtuigend. Bijvoorbeeld: in onze laatste enduro-vergelijking, waar Rocky Mountain zich haastte om de overwinning te testen met de Altitude – niet in de laatste plaats dankzij de uitstekende achterdriehoek.

De e-bike drive

Sinds de eerste Powerplay – zo noemt Rocky Mountain zijn E-MTB’s – vertrouwen de Canadezen op hun eigen drive. De Dyname motor is niet alleen een eigen productie, maar heeft ook een volledig onafhankelijke aanpak. De crank zit op een standaard trapas, de motor drijft de ketting aan via een extra tandwiel boven het kettingblad. De feiten: Met bijna 700 watt en 108 Newtonmeter (fabrieksspecificatie) is de Rocky de krachtpatser in het veld, maar hij is met 3,2 kilo ook behoorlijk zwaar.

Lees ook:   Fietsen in het Odenwald: de 3 top trailtours in de wijkgids van Eberbach
De Dyname-motor is niet zomaar een eigen productie van Rocky Mountain, maar heeft ook een volledig onafhankelijke aanpak. De crank zit op een standaard trapas, de motor drijft de ketting aan via een extra tandwiel boven het kettingblad.

Op de trail voelt de motor echter veel sterker aan dan Brose, Bosch en Shimano. En dat ondanks het feit dat hij pas zijn volledige vermogen vrijgeeft als de input van de bestuurder vrij hoog is. Het trapgevoel is wat ruw, wat vooral merkbaar is bij gelijkmatig trappen en op asfaltoppervlakken. Dit offroad merk je nauwelijks. Voordeel van het systeem: niets rammelt bergafwaarts!

De 720-batterij kan uit de gesloten buis worden getrokken. Dit is iets omslachtiger dan bij klassieke uitklapbare oplossingen, maar werkt zonder problemen op de Instinct. Ook de besturing is top. De afstandsbediening zit direct op het handvat en is eenvoudig gehouden. Het Jumbothron display is ingebed in de bovenbuis en toont duidelijk de belangrijkste informatie. Er is geen app , maar de ondersteuningsniveaus kunnen direct op het scherm worden afgesteld.

Temperatuurwaarschuwing van de Dyname 4.0 in de Rocky Mountain Instinct Powerplay. Bij continu vol gas warmt de motor snel op en regelt vervolgens zijn vermogen enigszins.Foto: Florentin VesenbeckhTemperatuurwaarschuwing van de Dyname 4.0 in de Rocky Mountain Instinct Powerplay. Bij continu vol gas warmt de motor snel op en regelt vervolgens zijn vermogen enigszins.

Nog een bijzonderheid van de krachtige Dyname 4.0: Bij volgas warmt de motor snel op en regelt dan zijn vermogen enigszins. Wat dramatisch klinkt, is gewoon logisch: de Powerplay-engine kan zijn overmatige vermogen niet permanent behouden. De transparante presentatie is goed van dit onderwerp. Het display informeert de bestuurder met de volgende tekst: “Temperatuurlimiet bereikt. We hebben het motorvermogen gesmoord tot de temperatuur weer onder de 75°C was. Pas indien nodig je ondersteuningsniveau aan.” De huidige temperatuur wordt aan de bestuurder weergegeven totdat deze weer onder de 75° is. De fiets kan normaal blijven rijden en de motor biedt ook behoorlijke ondersteuning die ver boven het econiveau ligt. Als u deze waarschuwing wilt vermijden, moet u het enorme vermogen van het systeem op een afgemeten manier gebruiken en slechts af en toe de modus vol gas selecteren.

De geometrie

Bijna geen enkele andere e-mountainbike op de markt heeft liggende achtervorken zo kort als de Instinct Powerplay van Rocky Mountain! Dit is een bepalend kenmerk van de behendige Canadees. Het bereik is sportief lang, de voorkant (stack) vrij diep. Dit resulteert in een sportieve rijhouding met een uitgebalanceerde gewichtsverdeling. De stuurhoek is vlak, maar niet extreem, dit geldt ook voor de matige wielbasis. In plaats van extreem soepel te lopen, vertrouwt de Instinct op een uitgebalanceerd weggedrag met een speels karakter. Top voor slimme trailbikers. Als je wilt, kun je de liggende achtervork langer verstellen voor het klimmen via een flip-chip. Uiteindelijk is maximaal 449 millimeter nog steeds kort voor een E-MTB.

EMTB meetwaarden in één oogopslag (framemaat L)

 • Lengte zitbuis: 439 mm
 • Wielbasis: 1256 mm
 • Bereik: 478 mm
 • Stapel: 630 mm
 • Stuurhoek: 64,1 – 64,6 graden
 • Zithoek: 76,5 – 77 graden
 • Achtervork lengte: 436 / 439 mm

Kenmerken van de Rocky Mountain Instinct Powerplay C70

Rocky Mountain is een klassiek high-end merk. Als u op zoek bent naar veel apparatuur voor weinig geld, is dit het verkeerde adres. Voor 9900 euro is het hoogwaardige carbon frame nog niet voorzien van high-end componenten. De Shimano XT groepset is solide als het gaat om versnellingen en remmen. Merkbare compromissen worden gemaakt in het chassis. De Fox Performance ophangingselementen zijn zeker niet wat slimme motorrijders willen voor een prijs van net geen 10000 euro. We kunnen immers melden dat de Instinct zelfs met de nominaal goedkope vork voorop loopt. Uitrustingsstukken zoals wielen, cockpit en cranks zijn solide – maar je zult geen lichte carbon onderdelen vinden. Als je op zoek bent naar meer blingbling en een nog lager fietsgewicht, moet je bij Rocky Mountain nog dieper in je zak graven. Als je alleen naar de apparatuur kijkt, kun je die bij klassisc krijgenprijs-prestatiemerken bieden zeker meer.

Lees ook:   Freerider 2023: Norco Shore A1 Review - Kustwacht

De Fit-Grip dempingscartridge van Fox's betaalbare performance voorvork kan de high-end modellen niet bijhouden. Voor net geen 10000 euro is er geen applaus voor.Foto: Josh WelzDe Fit-Grip dempingscartridge van Fox’s betaalbare performance voorvork kan de high-end modellen niet bijhouden. Voor net geen 10000 euro is er geen applaus voor.

Praktijktest: Zo rijdt de Rocky Mountain Instinct Powerplay C70

Op tournee

Sit up and feel good is het motto van de Instinct Powerplay. De zitpositie is evenwichtig en op geen enkele manier extreem. Lange tochten met vlakke stukken, steile beklimmingen, hobbelige wortelstukken – dit alles voelt comfortabel en aangenaam. Als het niet om één detail ging: bij het comfortabel trappen op asfalt is het ruwe trapgevoel dat wordt gecreëerd door de kettingafbuiging even wennen. In directe vergelijking met klassieke elektrische aandrijvingen à la Bosch of Shimano is dit onaangenaam merkbaar. Na verloop van tijd wen je er echter aan. En hoe veeleisender het terrein en hoe veranderlijker het oppervlak, hoe meer het naar de achtergrond verdwijnt. Het bereik van de aandrijving is zeer behoorlijk – op voorwaarde dat je niet constant de brute kracht van de Dyname 4.0 oproept. De Instinct Powerplay is echter geen fiets die tevreden is met ritten op boswegen. Het kan pas echt tot bloei komen op trails en is duidelijk gericht op ervaren mountainbikers. Voor beginners en off-road beginners is de sportieve fiets uit Canada niet gemaakt.

Met een sterk pedaal van de bestuurder laat de Dyname 4.0 drive de concurrentie gemakkelijk achter zich. Het is echt leuk op de uitdagende bergop!Foto: Max FuchsMet een sterk pedaal van de bestuurder laat de Dyname 4.0 drive de concurrentie gemakkelijk achter zich. Het is echt leuk op de uitdagende bergop!

Heuvelopwaarts

Bovenal drukt de krachtige Dyname 4.0-motor zijn stempel op de Canadese speedster. Met een sterk pedaal van de bestuurder verlaat de aandrijving de concurrentie gemakkelijk bergopwaarts. Het is echt leuk op de uitdagende bergop! Lastige beklimmingen zijn dan ook makkelijk door het enorme motorvermogen. Want je kunt op de beslissende momenten simpelweg nog meer momentum genereren dan bijvoorbeeld met een Bosch Performance CX. De geometrie is echter niet echt ontworpen voor extreem klimmen. Als het echt steil wordt, moet je het voorwiel actief belasten om de fiets op koers te houden. Het instinct kan dus lijken op een onstuimig wild paard dat een beetje moeilijk in toom te houden is. Bovendien zorgt de diepe trapas voor enkele crank touchdowns wanneer het strak en technisch is. Al met al blijft er echter een positieve indruk bergop, want het enorme momentum van de krachtmotor is niet alleen leuk, maar helpt ook op belangrijke punten. Er zou echter nog meer mogelijk zijn als de Dyname-aandrijving wat caster zou bieden, zoals gebruikelijk is bij de concurrentie. Dan zou je nog moeiteloos over enkele stenen treden klimmen.

Het is tijd om te spelen! Op het parcours nodigt de Rocky Mountain Instinct Powerplay je uit om te spelen.Foto: Max FuchsHet is tijd om te spelen! Op het parcours nodigt de Rocky Mountain Instinct Powerplay je uit om te spelen.

Heuvelafwaarts

Het gaat ook echt bergafwaarts. Uniek aan het testveld is de uitstekende trail handling. Goede fietsers die graag actief met hun fiets door het terrein vliegen, zullen dol zijn op de Instinct. Wendbaar, lichtvoetig, gedefinieerd en direct – er is nauwelijks nog iets te wensen over. De sportieve geometrie met korte liggende achtervork (436-439 mm, recordwaarde in de test!) en groot bereik vraagt om een actieve rijstijl, maar zorgt dan ook voor een grote grijns op de trail. Surfen op het rechte stuk in de handleiding, de fiets over wortels trekken in bunny hop – geen enkele concurrent kan in deze disciplines een kaarsje vasthouden aan de Rocky. Hetzelfde geldt voor zijn hebzucht naar bochten. Als op rails trekt het machtsspel de hoek om en zorgt voor veel veiligheid.

Lees ook:   fuji mountainbike

De achterwielophanging werkt zeer gedefinieerd en zelfverzekerd. Je moet echter geen pluche comfort en oneindige slikbaarheid verwachten, want de nominaal iets lagere slag van 140 millimeter (150 – 160 zijn standaard in deze categorie) is behoorlijk merkbaar. Dat Instinct toont een merkbaar ander karakter dan zijn grote endurobroer Altitude Powerplay. Op hobbelige afdalingen moet je iets meer achter de cockpit van de Instinct werken. Aanzienlijk meer van de grond bereikt de bestuurder. Dit komt echter niet zozeer tot uiting in onaangename klappen, maar eerder in gedefinieerde feedback. Als gevolg hiervan zullen goede downhill skiërs ook de remmen loslaten met de Rocky en profiteren van de gedefinieerde handling en wendbaarheid. Want ondanks het strakkere karakter heeft de fiets veel reserves. In plaats van te bulldozeren over obstakels, jibberen ervaren piloten van de ene wortelgolf naar de andere. Top: de stilste fiets in onze groepstest bergaf. Geen motor rammelt en het onderstel maakt geen geluid.

De EMTB-conclusie

De term trailbike past op geen enkele andere e-bike zo goed als de Rocky Mountain Instinct. Leuk, snel en levendig: slimme trailbikers zullen dol zijn op deze e-mountainbike. Vooral omdat het daarbovenop erg stil is. Zeer krachtige motor, frame van hoge kwaliteit – maar nogal middelmatige apparatuur tegen een hoge prijs. Maar de speedster heeft de EMTB-tip in de trailcategorie ook met deze uitrusting volledig verdiend. Zonder uitzondering waren alle testers enthousiast over de wegligging van de fiets.

EMTB Test Manager Florentin VesenbeckhFoto: Max FuchsEMTB Test Manager Florentin Vesenbeckh

Per

 • Uitstekend wendbaar weggedrag
 • Nauwkeurig en direct
 • Sterke, gedefinieerde achterwielophanging
 • Zeer krachtige, levendige motor
 • Rustig op pad

Contra

 • Ruw trapgevoel op asfalt door kettingafbuiging in de aandrijving
 • Geen motorwiel voor technische hellingen
 • Als het maximale vermogen permanent wordt opgeroepen, wordt het motorvermogen vroegtijdig afgeknepen
 • Liever niet geschikt voor beginners

Specificaties en bladmuziek Rocky Mountain Instinct Powerplay C70

Fabrikant

 • Prijs: 9900 Euro
 • Maten (zitbuis) / frame materiaal: S, M, L (geteste maat 44 cm), XL / Carbon

Afmetingen²

 • Gewicht²: 23.01 kg
 • Bereik¹: 1648 (+107)hm
 • Gemiddelde snelheid: 13,9 km/h
 • Veerweg voor/achter: 150/140 mm
 • Hoogte zwaartepunt: 522 mm
 • Breedte stuur: 780 mm
 • Crank lengte / Q-factor: 170 mm / 188 mm
 • Bodemvrijheid⁴: 491 mm

Uitrusting

 • Motor: Rocky Dyname 4.0 MTB Drive
 • Maximum koppel³: 109 Nm
 • Batterij³ / Gewicht²/ Prijs Vervangende batterij: Rocky Mountain / 720 Wh / 3585 g / 1400 Euro
 • Aandrijflijn: Shimano XT
 • Overbrengingsverhouding (v. / h.): 34; 10–51
 • Display: Rocky Mountain Jumbotron
 • Bloedgroep. Totaal gewicht³: 150 kg
 • Vork / Schokdemper: Fox 36 Float Performance E / Fox Float X Performance
 • Telescopische ondersteuning: Race Face Turbine R, 175 mm
 • Rem / Schijf Ø (voor / achter): Shimano XT / 203 mm / 203 mm
 • Wielen: Race Face AR 30
 • Banden: Maxxis Minion DHF Exo+ 29 x 2.5; Maxxis Minion DHR II 29 x 2,4

EMTB-testresultaat⁵: 8,8 punten – zeer goed

Rocky Mountain Instinct Powerplay C70 - Geometrie gegevensFoto: EMTB Test DepartmentRocky Mountain Instinct Powerplay C70 – Geometrie gegevensRocky Mountain Instinct Powerplay C70 - KenmerkenFoto: EMTB Test DepartmentRocky Mountain Instinct Powerplay C70 – KenmerkenRocky Mountain Instinct Powerplay C70 - TestdiagramFoto: EMTB Test DepartmentRocky Mountain Instinct Powerplay C70 – Testdiagram

¹De bereikhoogte werd bepaald tijdens gestandaardiseerde meetritten op een asfaltklim met een stijgingspercentage van 12,2 procent. Hoogste ondersteuningsniveau, 150 watt trapvermogen van de rijder, rijdersgewicht incl. uitrusting 89 kg. Tussen haakjes staan de hoogtemeters in de aanzienlijk afgeknepen noodmodus. De gemiddelde snelheid verwijst naar de rit bij volledige ondersteuning.

²Bepaald op de testbanken in het EMTB-testlaboratorium, gewicht zonder pedalen. Batterijgewicht, indien nodig, incl. geschroefd deksel.

⁴Staptest, gemeten met 36 centimeter verhoogd achterwiel

⁵Het EMTB-oordeel weerspiegelt de subjectieve indruk van de testers en de resultaten van de bereikmeting en laboratoriumtests. De EMTB-uitspraak is prijsonafhankelijk. EMTB-beoordelingen: geweldig (vanaf 9,0), zeer goed (vanaf 8,0), goed (vanaf 8,0 7.0), bevredigend (vanaf 6.0), met zwakke punten (vanaf 5.0), waaronder onbevredigend.