MTB-nieuwigheden 2023: 12 innovatieve onderdelen op de proef gesteld

1 Sunrace MZ 12 versnellingen

Alternatieven op de markt voor mountainbikes zijn zo zeldzaam als Californische bruinvissen, en geen enkele fabrikant heeft de dominantie van Shimano en Sram echt door elkaar geschud. Zou Sunrace zo’n kandidaat kunnen zijn? Sinds verstoorde toeleveringsketens de levering van componenten tot stilstand brachten, worden de goedkope cassettes van de Taiwanezen steeds vaker in het wild gezien. Nu heeft Sunrace zijn assortiment uitgebreid en levert het een complete twaalfversnellingsbak inclusief bijpassende crank voor de MTB. Qua gewicht zit de groep tussen Shimano’s SLX en Srams NX met 1913 gram. Vooral de crank met 722 gram draagt hier voor een groot deel aan bij. De achterderailleur heeft, net als de concurrentie, een schakelbare wrijvingsdemper. Een display op de achterderailleurkooi helpt bij het instellen. De cassette weegt 505 gram met zijn 11-51 tanden en is gemonteerd op een Shimano HG-vrijloop, wat vooral interessant zou moeten zijn voor elfversnellingsers.

Sunrace MZ 12 versnellingenFoto: Georg Grieshaber

Sunrace MZ 12 versnellingen

De schakellogica op de wat goedkoop ogende hendel is even wennen: De ketting gaat met een druk op de duim maximaal drie versnellingen omhoog, naar beneden gaat hij alleen door met de wijsvinger te trekken en dan alleen tandwiel voor krabbel. Dit is niet alleen ongebruikelijk, maar ook niet helemaal ongevaarlijk. Om bergafwaarts te schakelen, moet je je vinger van de rem halen. Afgezien van een iets vertraagde schakelreactie en het slecht gedefinieerde schakelgevoel op de kleine hendels, klimt de ketting verrassend soepel over de rondsels, zelfs onder belasting. Alleen op het grootste tandwiel kan de ketting iets gevraagd worden, hier eindigt de beperking van de schakelstop te vroeg. Of het Sunrace MTB-circuit zich vestigt als alternatief voor de marktleiders is waarschijnlijk ook te danken aan de prijs. Een upgrade kit (zonder crank) van de beproefde SLX is momenteel verkrijgbaar voor 300 euro. Buiten de instapsector zul je de Sunrace MZ 12-Speed versnellingspook voorlopig waarschijnlijk niet zien.

 • Prijs: 485 Euro
 • Gewicht: 1913 gram

2 Wolftooth Resolve Dropper Post

Zodra je niet oplet, til je de mountainbike op het verlaagde zadel en heeft de telescopische zadelpen al lucht aangezogen. Ventileren is dan de enige manier om de functie te herstellen. Wolf Tooth wil dit probleem voorkomen met de nieuwe Resolve Dropper Post en heeft een automatische ontluchtingsfunctie bedacht. Elke keer dat het wordt neergelaten, wordt de lucht in het systeem automatisch uit de cartridge geduwd. Dit werkt verrassend goed in de test tot nu toe. Als je de Vario-steun op het zadel uittrekt, staat deze na een paar verlagingsprocessen weer stabiel in de startpositie. De Wolftooth Resolve Dropper bevalt ook met slimme details: de afstand tussen de zadelhouder en de dipbuis is slechts 32 millimeter, wat zorgt voor een lage totale hoogte. Je kunt dus veel slag krijgen, zelfs op kleine frames. Spacer kan ook worden gebruikt om de slag in stappen van vijf millimeter aan te passen. Wolftooth biedt alle afzonderlijke onderdelen afzonderlijk aan, zodat een defect eenvoudig kan worden gerepareerd. De slim gefreesde en gecanneleerde Light Action Lever drukt boterzacht en is verkrijgbaar als direct gemonteerde hendel voor de belangrijkste remfabrikanten. De Wolf Tooth Resolve Dropper Post scoort ook qua gewicht en ligt een goede 30 gram onder vergelijkbare modellen van Fox en Rockshox.

 • Prijs: vanaf 419,99/89,99 Euro (support / hefboom)
 • Gewicht: 512 / 37 gram (ondersteuning / hendel)
Wolf Tand Resolve DropperFoto: Georg Grieshaber

Wolf Tand Resolve Dropper

Lees ook:   10 fietshandschoenen voor de winter: Warme MTB-handschoenen in de test

3 Rudy Project Spinshield Wit Matt Multilaser Goud

Met de Spinshield sluiten de Italianen aan bij de stijl van de jaren 80. Het spiegelende panoramaraam met het licht hellende frame doet denken aan het klassieke Porsche-design, beschermt optimaal tegen tocht en biedt een enorm gezichtsveld. De afwerking klopt ook met de Rudy Project Spinshield bril. Rudy Project heeft echter geld bespaard op apparatuur. Hoewel de tempel en de neusbrug aangenaam rubberen zijn, zijn ze niet verstelbaar. De Spinshield zonnebril past vooral op gezichten met smalle neuzen en een grote afstand tot de oren. Anders glijdt de MTB-bril over de neusbrug vanwege de lange slapen. De hier getoonde schijven zijn alleen geschikt voor echt zonnige dagen. De Spinshield is echter verkrijgbaar in vijf andere tinten en in een fotochromatische versie.

 • Prijs: 139,95 Euro
 • Gewicht: 23 gram
Rudy Project Spinshield Wit Matt Multilaser GoldFoto: Georg Grieshaber

Rudy Project Spinshield Wit Matt Multilaser Goud

4 Stans M-Pulse wielen

Om de nieuwste generatie naven zo duurzaam en soepel mogelijk te ontwerpen, vertrouwt Stans op de kracht van magneten. In plaats van de gebruikelijke veren zorgen neodymium magneten op de Stans M-Pulse naven ervoor dat de pootjes tot in de tanden van de ratelring reiken. Trekken in plaats van duwen is hier het devies. Het goede aan de magneten: ze kunnen niet vermoeien of breken als veren. Bovendien is hun aantrekkingskracht het laagst wanneer de afstand tot de ratelring het grootst is, wat op zijn beurt de wrijving zou moeten verminderen. Uitgerust met hoogwaardige afdichtingen en endurolagers, moeten de naven de tand des tijds doorstaan.

De freewheel carrosserie in de nieuwe Stans M-Pulse wielen.Foto: Georg Grieshaber

De freewheel carrosserie in de nieuwe Stans M-Pulse wielen.

Stans completeert de wielen met de beproefde Flow MK4 velg met een mondbreedte van 30 millimeter. Het asymmetrische ontwerp maakt spaken van gelijke lengte aan beide zijden mogelijk – aangenaam in geval van defecten. Dit resulteert in een solide basis voor trail- en endurogebruik. De 216 verlovingspunten van de Stans M-Pulse naaf maken een inschakelhoek van slechts 1,66° mogelijk – wat tot uiting komt in een zeer directe aandrijving. Krachtverlies bij het trappen? Het bestaat hier niet. De velg rijdt in positieve zin onopvallend, dus niet te zacht of te stijf. Het agressieve, maar niet al te opdringerige gezoem van het freewheel is gratis bij de 949 Euro dure wielen. De naven zijn verkrijgbaar met XD, HG en Microspline vrijloop.

 • Prijs: 949 Euro
 • Gewicht: 1921 gram
Stan's M-Pulse wielen in de BIKE test.Foto: Georg Grieshaber

Stan’s M-Pulse wielen in de BIKE test.

5 Haig Rip Custom Pedalen

MTB pedalen zijn verkrijgbaar in alle uitvoeringen en prijsklassen. Gemaakt van aluminium en kunststof, voor 50 euro of dubbel. Wat nog niet eerder bestond: made-in-Germany pedalen met een individuele look. De man achter het nieuwe label Haig Rip is Hubert Ruff, een meester-gereedschapmaker en woont in Baden-Württemberg. De aluminium gefreesde pedalen worden geleverd met dubbel afgedichte naaldrollagers en twaalf pinnen per voetafdruk. De zes mogelijke geanodiseerde kleuren zijn vrij combineerbaar voor de aluminium behuizingen en elke individuele pin. In de test lieten de pedalen een goede indruk achter. De verkoopargumenten zijn echter niet zozeer functie en gewicht, maar de aangepaste opties en 100% made-in-Germany productie. Tot nu toe zijn ze alleen te verkrijgen via het Instagram-account.

 • Prijs: vanaf 200 Euro
 • Gewicht: 370 gram
Haig Rip Custom PedalenFoto: Georg Grieshaber

Haig Rip Custom Pedalen

6 Eyerex eShades E1

Een Zwitsers bedrijf Eyerex wil een revolutie teweegbrengen in sportbrillen met behulp van een lichtsensor en een foto-elektrische lens. De sensor meet het beschikbare licht en geeft de informatie door aan het deelvenster. Dit wordt dan binnen een tiende van een seconde donkerder – oneindig variabel en zonder extra stroombron. Tot nu toe duurde het enkele minuten voor dit proces, maar de Eyerex eShades kan het in een oogwenk. Tijdens het rijden gebeurt dit zo onopvallend dat je het alleen merkt als je recht in de zon kijkt. Anders past de tint zich altijd automatisch aan de omgeving aan – fascinerend. Ook al kan de bril van 300 euro visueel en kwalitatief niet concurreren met de besten op de markt, de functie van de lenzen is een echte innovatie.

Lees ook:   Red Bull Rampage 2023: Bienvenido Alba – Interview met winnaar van de beste truc
 • Prijs: 329 Euro
 • Gewicht: 33 gram
Eyerex eShades E1Foto: Georg Grieshaber

Eyerex eShades E1

Conclusie van Stefan Frey, BIKE test editor:

De foto-elektrische technologie van de Eyerex-bril maakt zelfkleurende lenzen eindelijk interessant voor snel veranderende lichtomstandigheden. Andere fabrikanten hebben onlangs soortgelijke systemen geïntroduceerd. De knelpunten van de eShades zijn momenteel nog steeds optiek, kwaliteit en de hoge prijs.

Stefan Frey, BIKE-redacteurFoto: Stefan Frey

Stefan Frey, BIKE-redacteur

7 SQlab 614 Ergowave Actief 2.1

De gravelbike is zoiets als de hermafrodiet van tweewielers – half racefiets, half mountainbike. Ook de neue SQlab 614 Ergowave grindzadel is zo’n tussenliggend wezen. Het heeft de slanke vorm van het racefietszadel om de benen maximale bewegingsvrijheid te geven, maar tegelijkertijd een beetje meer vulling zodat schokken in licht terrein effectief worden opgevangen. Het klassieke SQlab-stadium en een depressie in het midden verlichten het damgebied. Klinkt voor ons als het perfecte zadel voor intensieve uren op de racefiets. Wat ook geldt op de trail: de speciale Active demping in het zadelframe verhoogt merkbaar het comfort, de naar achteren geheven achterkant geeft goede grip bij harde starts en zelfs massieve racerbenen malen niet onaangenaam op de zadelflank. Dus misschien is de SQlab 614 Ergowave toch geen hermafrodiet, maar gewoon een behoorlijk goed racezadel.

 • Prijs: 159,95 Euro
 • Gewicht: 235 gram (breedte 14)
SQlab 614 Ergowave actief 2.1Foto: Georg Grieshaber

SQlab 614 Ergowave actief 2.1

8 Abus YouDrop ff

Kinderen willen vooral één ding: plezier en nog meer plezier. Of het nu in het bikepark, op de trails of de pumptrack is. Omdat veiligheid cruciaal is, levert Abus nu voor elke gelegenheid de juiste helm met de You-Drop ff. Met minder dan 450 gram is het licht genoeg om de nekspieren van de kinderen niet te overbelasten. De kinband biedt optimale bescherming in geval van nood. Uit eigen ervaring vinden kinderen het vooral leuk om met de kop vooruit te vallen! Voor veiligere avonturen kan de beugel ook eenvoudig met een druk op de knop worden verwijderd. De Abus YouDrop ff transformeert in een lichtgewicht open face helm. Slim: Het vizier is met klittenband gemonteerd en vliegt er gewoon af bij een val. Het zou fijn zijn om een magnetische sluiting te hebben die zelfs kleine motorrijders betrouwbaar kunnen bedienen. De eenheidsgrootte 48-55 past gemakkelijk in de adolescentie.

Abus YouDrop ff: MTB integraalhelm voor kinderenFoto: Georg Grieshaber

Abus YouDrop ff: MTB integraalhelm voor kinderen

9 Silva Spectra A

De Zweedse premiumfabrikant Silva belooft een ongelooflijke 10.000 lumen met zijn nieuwe helmlamp Spectra. Dankzij de acht power-LED’s in de grote behuizing is de extreme spreiding van het licht, dat met de afstandsbediening in vijf helderheidsniveaus kan worden gedimd, bijzonder indrukwekkend. Voor de afstand zou de Spectra nog meer vermogen kunnen gebruiken. Door de grote en met de houder vrij hoge en zware lampkop (253 gram) is de Spectra A alleen voorwaardelijk geschikt voor gebruik op de MTB helm. Door de meer blootgestelde positie is het gemakkelijk om vast te komen te zitten op takken en de helm extreem strak te sluiten voor een wiebelvrije pasvorm. Door de optionele stuurbevestiging (25 euro) is de Spectra A veel beter af op het stuur. De brandtijd is maximaal drie uur met de 96 Wh batterij op vol vermogen.

 • Prijs: 800 Euro
 • Gewicht: 795 gram
De Silva Spectra A MTB helmlampFoto: Georg Grieshaber

De Silva Spectra A MTB helmlamp

10 Syncros Revelstoke 1.0 S

De Syncros-ingenieurs willen de nieuwe Revelstoke-wielen met maar liefst 19 procent lichter hebben gemaakt in vergelijking met hun voorgangers. De focus lag vooral op de carbon velg. Een vlakker ontwerp en versterkte, haakloze flanken zijn bedoeld om de laterale stijfheid van de 30 millimeter brede rand te vergroten en beter bestand te maken tegen lekke banden. Overigens moet dit ook de roterende massa verminderen, wat bepalend is voor de acceleratie. De lichtgewicht 240cc-naven en Aerolite-spaken van DT Swiss spelen echter ook hun rol. Met 1540 gram zijn de schandalig dure Syncros carbon wielen net boven de specificaties van de fabrikant, maar zorgen ze nog steeds voor een wendbaar weggedrag in het beoogde toepassingsgebied. Ondanks de gemonteerde 2,6-inch brede Maxxis-slippers kunnen de rondes, die alleen beschikbaar zijn in 29 inch, nog steeds goed worden versneld. Rechtvaardigt de lichte wendbaarheidswinst in deze fietscategorie zo’n dure investering? Waarschijnlijk voor de meeste motorrijders is de iets goedkopere versie met DT-Swiss-370 naven en Syncros spaken, zonder de S aan het einde, de meer redelijke keuze. 150 gram meer gewicht is hier in vergelijking met een prijsvoordeel van 800 euro.

Lees ook:   Trailbikes: De Canyon Neuron 7 in de test
 • Prijs: 2599 Euro
 • Gewicht: 1540 gram
Syncros Revelstoke 1.0 SFoto: Georg Grieshaber

Syncros Revelstoke 1.0 S

Conclusie van Max Fuchs, BIKE test editor

Geen twijfel mogelijk, de Syncros Revelstoke wielen zijn al echt licht voor de beoogde toepassing. Maar dat is hoeveel geld velen uitgeven aan een complete fiets. Daarnaast zijn DT Swiss naven en spaken hoogwaardige componenten, maar nog steeds kant-en-klare goederen. Als u de respectievelijke eenheidsprijzen berekent, blijft er bijna 2000 euro over voor de velg. De winst in rijkwaliteit staat niet in verhouding tot de prijs die wordt genoemd.

Max Fuchs, BIKE-redacteurFoto: Georg Grieshaber

Max Fuchs, BIKE-redacteur

11 Wolftooth Golfvorm

Nobel, kleurrijk en vooral pittig – dat is wat Wolftooth’s nieuwe pedaalcollectie Waveform tot de kern raakt. Er zijn twee verschillende maten beschikbaar. Ons testexemplaar is de grotere versie. De belangrijkste gegevens: 106 millimeter breed, 112 millimeter lang en 384 gram. Elf pinnen aan elke kant lijnen de randen en de as. Het pedaallichaam van aluminium is concaaf gefreesd, zodat de lagere hoogte in het midden het gevoel geeft alsof je je voet in het pedaal zet en er niet zomaar op zet. In combinatie met de ruime voetafdruk bieden de Wolftooth Waveform-pedalen eersteklas ondersteuning en voldoende ruimte om de voet te verplaatsen. Goed voor ritten in de winter: dankzij het minimalistische ontwerp en de gladde oppervlakken komt modder noch sneeuw vast te zitten tussen pedalen en schoenen.

 • Prijs: 200 Euro
 • Gewicht: 384 gram
Wolftooth Waveform MTB PedalenFoto: Georg Grieshaber

Wolftooth Waveform MTB Pedalen

12 Visarend Raptor Pro

Osprey’s eerste protector rugzak, Raptor Pro, scoort met een hoog draagcomfort, veilige pasvorm en slimme details, zoals de Lid-Lock helmhouder, het extra hydratatie blaascompartiment met magnetische houder voor de drinkbuis en schoon lopende compressiebanden. Naast het grote hoofdvak met verdere onderverdelingen, bieden de zakken op de heupvleugels ook plaats aan veel accessoires. Ergonomisch gevormde riemen en de getextureerde achterplaat nestelen zich netjes bij de drager, wat resulteert in een veilige pasvorm in het terrein, maar een beetje ventilatie. De plaatsing van het gereedschap in het onderste compartiment is verfrissend anders dan de gebruikelijke kandidaten op de markt, maar niet volledig doordacht: de geïntegreerde gereedschapsrol verlaagt het zwaartepunt, maar biedt niet genoeg ruimte voor uitgebreide toeruitrusting, laat staan een minipomp. Dankzij de robuuste materialen moet de Osprey Raptor Pro menig val intact overleven en ook zijn drager beschermen tegen verwondingen met D3O Level 1-beschermer. Voor een prijs van 240 euro hadden we zeker een regenhoes in de apparatuur gehad.

 • Prijs: 240 Euro
 • Gewicht: 1308 gram
Osprey Raptor Pro MTB rugzak in de BIKE nieuwigheidstest 2023Foto: Georg Grieshaber

Osprey Raptor Pro MTB rugzak in de BIKE nieuwigheidstest 2023

Op sommige van onze websites maken wij gebruik van zogenaamde affiliate links. Deze zijn gemarkeerd met sterretjes. Als u op een dergelijke affiliate link klikt en via deze link winkelt, ontvangen wij een commissie van de betreffende online shop of aanbieder (zoals Rose of Amazon). Voor u verandert de prijs niet.Source link