Haibike NDuro 6: Goedkope volgas enduro Haibike NDuro in de test

Toen we de Haibike voor onze test vroegen, was deze de perfecte sparringpartner voor de Cube Stereo Hybrid 160 HPC met 5299 euro. Helaas verhoogde de Schweinfurter de prijs in de tussentijd met 500 euro. Je krijgt nog steeds veel fiets voor het geld, vooral qua afmetingen: reis, gewicht, liggende achtervork, wielbasis – de afmetingen van de NDuro * zijn zelfs voor deze categorie indrukwekkend. En ze maken het duidelijk: De Haibike is geen Playmobil, maar een volgasfiets van de oude school. Zwaar en krachtig, maar goed uitgerust voor snelle afdalingen.

Maar dat is niet alles wat de auto kan doen. Dankzij zijn steile zithoek en lange liggende achtervorken is de NDuro een zeer goede klimmer, het voorwiel kleeft praktisch aan de grond. Op zeer steile beklimmingen is echter moedige medewerking van de rijder vereist: de Yamaha-aandrijving is geen uitgesproken krachtpatser en het kettingblad is groot met 38 tanden.

Yamaha PW-X3 – Nieuwe motor in Haibike NDuro 6

Over Yamaha gesproken: de PW-X3 viert zijn première in EMTB met deze test. Tot nu toe hadden we alleen kennis gemaakt met de identieke, maar softwarematig gemodificeerde Giant Syncdrive Pro2. De Yamaha-eenheid hield van goede modulatie en levendige vermogensafgifte, en het is ook vrij stil. De PW-X3 blijft echter aanzienlijk achter bij de Bosch op het gebied van maximaal vermogen. Kenmerkend: Zelfs met lichte druk op het pedaal wordt de Motörchen nerveus en wil hij wegstormen. Dit helpt bij het starten op de berg.

Lees ook:   scott elektrische mountainbike
Yamaha PW-X3: Max vermogen 537 W1 / Max koppel 85 Nm2Foto: Max Fuchs

Yamaha PW-X3: Max vermogen 537 W1 / Max koppel 85 Nm2

De achterdriehoek van de Haibike biedt veel tegendruk, maar werkt niet zo gevoelig als die van de Cube, waardoor het achterwiel van de Haibike iets eerder grip verliest, vooral op glad terrein. En op treden kan het voorwiel alleen moeilijk over obstakels worden gewogen vanwege de lange liggende achtervorken. De rijpositie van de Haibike is comfortabel, dus je gaat graag op tournee.

Zijn paradepaardje discipline is echter de uitgerekte galop naar beneden: vlakke stuurhoek, 180cc-vork, robuuste achterdriehoek – dit garandeert voldoende reserves voor ruw terrein en dikke valpartijen. De vrij hoge stack is net zo goed een belemmering op vloeiende paden als de lange wielbasis, maar biedt extra veiligheid bij scherpe afdalingen. In krappe bochten kantelt de besturing iets door de zeer vlakke stuurhoek, het hoge gewicht maakt de rit zwaar. De uitrusting van de Haibike is sober. Er is kritiek op de zwakke TRP-remmen.

Conclusie over Haibike NDuro 6

Josh Welz, EMTB HoofdredacteurFoto: Markus Greber/Skyshot

Josh Welz, EMTB Hoofdredacteur

“De enorme Haibike heeft voldoende veerweg, stabiele banden en indrukwekkende afmetingen. Op ruige afdalingen is er geen stoppen, vloeiende paden zijn niet zijn terrein. Moeilijk!” Josh Welz, EMTB Hoofdredacteur

Technische gegevens en scores Haibike NDuro 6

Fabrikant

 • Prijs: 5799 Euro >> hier verkrijgbaar*
 • Maten / Frame Materiaal: S / M / L (geteste maat) / XL / Alu

Gemeten waarden²

Uitrusting

 • Motor: Yamaha PW-X3
 • koppel³: 85 Nm
 • Batterij³ / gewicht² / Prijs reservebatterij: Yamaha 720 Wh / 3998 g / 999 Euro
 • Aandrijflijn: Sram SX Eagle (12x)
 • Vertaling (v. / h.): 38; 11–50
 • Display: Yamaha MTB display
 • Bloedgroep. Totaal gewicht³: 150 kg
 • Veerweg voor/achter: 180/180 mm
 • Vork / Demper: Rockshox Domain R / Rockshox Super Deluxe Sel.
 • Telescopische ondersteuning: Haibike, 150 mm
 • Rem / Schijf Ø (voor / achter): TRP Leisteen T4 / 203 mm / 203 mm
 • Wielen: Haibike / WTB ST i30 TCS
 • Banden: Schwalbe Magic Mary Evo Supertr., 29 x 2,4; Grote Betty Evo Supertr., 27,5 x 2,6
Haibike NDuro 6 - Meetkunde DataFoto: EMTB testafdeling

Haibike NDuro 6 – Meetkunde Data

Haibike NDuro 6 - KenmerkenFoto: EMTB testafdeling

Haibike NDuro 6 – Kenmerken

Foto: EMTB testafdeling

¹ De reachhoogte werd bepaald tijdens gestandaardiseerde testritten op een asfaltklim met een helling van 12,2 procent. Hoogste ondersteuningsniveau, 150 watt trapvermogen van de rijder, rijdersgewicht incl. uitrusting 90 kg. Tussen haakjes de hoogtemeters in de duidelijk gesmoorde noodmodus. De gemiddelde snelheid verwijst naar de reis met volledige assistentie.

² Bepaald op de testbanken in het EMTB-testlaboratorium, gewicht zonder pedalen. Batterijgewicht incl. geschroefd deksel indien van toepassing.

Stappentest, gemeten met 36 centimeter verhoogd achterwiel

Het oordeel weerspiegelt de subjectieve indruk van de testers en de resultaten van de bereikmeting en de laboratoriumtests. De EMTB-uitspraak is prijsonafhankelijk. EMTB-beoordelingen: super (vanaf 9,0), zeer goed (vanaf 8,0), goed (vanaf 7,0), bevredigend (vanaf 6,0), met zwakke punten (vanaf 5,0), inclusief onbevredigend.

Source link