Fietsen in de winter: Tourtips – meer plezier op winterpaden

Tevreden:

Antivries – tips die zich hebben bewezen

Wintermoe? Bestemmingen met sneeuwvrije, droge paden

Nightride: Tips voor fietsen in het donker

Antivries – tips die zich hebben bewezen

Voorbereiding: Hoe plan ik de wintertour?

Zelfs in het warme appartement leggen bikers de basis voor een geslaagde wintertocht. Rek- en warming-up oefeningen voor de start minimaliseer je het risico op blessures. Warme thee helpt de bronchiën en voorkomt prikkelbare hoest veroorzaakt door een koude start.

Een controle van de huidige sneeuwgrens is ook de moeite waard in de Middelgebergte. Wie meer aan de zuidkant van pistes rijdt, heeft meer kans op zon en droge paden. Te koud Zweet om te vermijden wordt een golvend hoogteprofiel aanbevolen, zonder al te lange afdalingen.

Als het te koud of te donker wordt, is het raadzaam om een goede Afkorting om klaar te hebben. Het is beter om korter te plannen en indien nodig een extra ronde toe te voegen.

Nuttige bagage: Wat moet ik meenemen?

In het geval van een plotselinge koude snap, een extra jas en een warme drank uit de thermoskan is het beste. Bij langere tochten beschermt een verandering van ondergoed tegen afkoeling door zweet.

Koude lucht is bijzonder droog. Om de slijmvliezen te beschermen tegen bacteriën en virussen is het dus voldoende om Drinken denken. Omdat het lichaam meer op tournee is Energie nodig om de normale temperatuur te handhaven, hoort een rantsoen voedsel thuis in een rugzak of jerseyzak – d.w.z. stomp, staaf of gel.

Fietsen in de winter: Met de juiste uitrusting kunt u ook genieten van tochten in de kou.Foto: Ale di Lullo

Fietsen in de winter: Met de juiste uitrusting kunt u ook genieten van tochten in de kou.

Rijtechniek: Basistrucs en kleine rondjes

Peewee Rijtechniek oefeningen upgrade elke wintertour. In plaats van de grote ronde te rijden, is het beter om meerdere keren achter elkaar hetzelfde parcoursgedeelte te rijden en een perfecte bochten-, rem- of springtechniek te gebruiken.

Voor of na de rondleiding kan een omweg naar een lege parkeerplaats of schoolplein worden aangelegd – idealiter zijn deze zelfs verlicht. Of ter plaatse evenwicht, Bunnyhop of op de Achterwiel surfen: Veel basistechnieken vereisen geen parcours.

Maar pas op: tussen de oefeningen door met beweging warm houdenom niet stijf te worden. Met pallets en pylonen is snel een mobiele baan opgezet. Samen met anderen is dit type basistraining makkelijker.

Nuttige apparatuur

Wil je even pushen of joggen als er een defect is? In Winterschoenen je moet veilig kunnen lopen. Platte pedalen werken ook in modder en maken het gemakkelijker om één voet van het pedaal te halen en uit te schakelen bij het wegglijden.

Spikebanden hebben alleen echt zin op ijs. Goede MTB banden met grove nokken en een open profiel voor snelle zelfreiniging werken ook in de winter. Koudmetalen remhendels kunnen worden geïsoleerd met siliconen overcoats. Verlichting voor en achter moet altijd worden gedragen door fietsers in geval van nood.

Strooizout laat kettingen binnen enkele uren roesten. Spoel na de tour af met water en onderhoud met biologisch afbreekbare olie of was.

Noodgevallen tijdens de tour

In mist en vroege duisternis is oriëntatie bijzonder moeilijk. In de kou worden de batterijen van Smartphone en GPS-apparaat Sneller leegmaken. In geval van nood helpt een kleine powerbank.

Wintermoe? – Bestemmingen met sneeuwvrije, droge paden

Italië: Finale Ligure

Finale Ligure is het zuiverste bedevaartsoord voor fietsers die zich in de winter willen uitleven op een netwerk van paden van meer dan 100 kilometer lang. Als de Duitse bossen in de modder wegzakken, zijn de Italiaanse rotsen en haarspeldbochten nog heerlijk droog.

Finale LigureFoto: Matteo Cappè

Finale Ligure

Portugal: Madeira

Madeira biedt T-shirt weer zelfs in januari met temperaturen rond de 19 graden. Op het vulkanisch gesteente van het Portugese Atlantische eiland zijn in de winter nog lange tochten mogelijk. Het “Eiland van bloemen” biedt ook uitdagende paden met een hooggebergtekarakter.

MadeiraFoto: Max Fuchs

Madeira

Canarische Eilanden, Spanje: La Palma

La Palma is langzaam maar zeker aan het herstellen van de uitbarsting van de vulkaan Cumbre Vieja. De lokale bevolking is blij met elke toerist en leidt fietsers op oude single trails van de jungle naar het strand. In januari liggen de temperaturen rond een milde twaalf graden.

La PalmaFoto: Nicolas Switalski

La Palma

Nightride: Tips voor fietsen in het donker

Zelfs als de tour nog steeds bij daglicht begint: vooral in de winter, wanneer de dagen kort zijn, moet je goed voorbereid zijn op het begin van de duisternis. Met andere woorden: Goede verlichting op de fiets is verplicht. Het gaat om zien, maar ook om gezien worden. In principe moet speciale aandacht worden besteed aan het rijden in het donker of ’s nachts. Hier zijn onze tips voor een veilige nachtrit.

Als de dagen korter zijn heb je goede verlichting nodig.Foto: Ale di Lullo

Als de dagen korter zijn heb je goede verlichting nodig.

Voor de tour – slimme planning

Als het overdag koud is, is het ’s nachts echt ijzig – winternachtritten alleen met de juiste warme kleding! Vanaf de schemering moet de tocht niet gepland worden door onbebouwde natuurgebieden. Gevoelig Vermijd singletrails en blijf beter op boswegen of aangelegde paden.

Op de weg in het donker – rijd slim

In de bergop moet je de lamp liever op gemiddeld lichtniveau rijden om de volledige helderheid in de afdaling te hebben. Voor lange tochten en extreme temperaturen onder nul is het raadzaam om de batterij warm en dicht bij het lichaam te houden.

Ten opzichte van dieren en andere bosgebruikers, zoals voetgangers of jagers, moeten fietsers vooral in het donker voorzichtig zijn. Wees attent. In geval van tegenliggers, zorg ervoor dat u dimt.

‘S Nachts heeft de rijtechniek wat tijd nodig om aan te wennen: vooral bij sterke lampen komt het voor dat vochtige gebieden helderder lijken dan droge. Waar de kegel van licht in het zwart verdwijnt, zou een afgrond op de loer kunnen liggen. Het tunneleffect moedigt je gemakkelijk aan om te racen – het is beter om voorzichtig te blijven.

Op weg naar huis – veilig aankomen

Een extra licht op de fiets helpt om contouren op het pad waar te nemen. Terug op de weg is het verplicht. Volgens de wet is alleen Lampen, die op de fiets zelf zijn gemonteerd, zijn StVZO-conform. In de stad is een dagloop- of dimlichtfunctie nuttig.

“In werkelijkheid is een nachtrit vaak niet als zodanig gepland. Als de dagen kort zijn, moeten motorrijders beter voorbereid zijn. Vooral lampen met functies als overdag hardlopen, dimlicht en grootlicht bieden een goede combinatie van zicht en traileigenschappen.” Joshua Koch, Lupine Verlichtingssystemen

Joshua Koch, Lupine VerlichtingssystemenFoto: Fabrikant

Joshua Koch, Lupine Verlichtingssystemen

Na de tour – verzorging & warming up

Leidde de avond mountainbike rond over natte paden, genieten geef je fiets een Reiniging en de nodige zorg, Maar je moet ook iets goeds doen voor jezelf en je fietskleding. Batterijen moet direct na de tour worden geladen. Als een energieopslagapparaat bij lage temperaturen volledig is geleegd, moet het snel worden teruggebracht naar de lader om diepe ontlading en dus onomkeerbare schade te voorkomen. Bij volledig gekoelde cellen is een capaciteitsverlies tot 30 procent mogelijk. Laad de batterijen altijd volledig op en bewaar ze in de warme, maar bij temperaturen onder de 25 graden.

>> Fietsen in de winter: technische valkuilen – daar moet je rekening mee houden

>> Fietsen in de winter: blijf fit bij lage temperaturen

Source link