mountainbike handschoenen

Mountainbike handschoenen: Bescherming en Comfort

Als je gaat mountainbiken, is het belangrijk om de juiste uitrusting te hebben om veilig en comfortabel te fietsen. Mountainbike handschoenen zijn een essentieel onderdeel van die uitrusting. Ze bieden bescherming tegen blaren, schaafwonden en vallen, en zorgen voor extra grip op het stuur. Maar welke handschoenen zijn het beste voor jou? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over mountainbike handschoenen.

Waarom zijn mountainbike handschoenen belangrijk?

Mountainbiken is een sport waarbij je je handen veel gebruikt. Je houdt het stuur vast, schakelt en remt. Als je geen handschoenen draagt, kunnen de trillingen van het rijden tot blaren en schaafwonden leiden. Ook bieden handschoenen extra bescherming als je valt. De meeste mountainbike handschoenen zijn gemaakt van materialen die schokken absorberen en je handen beschermen tegen schaafwonden.

Welke soorten mountainbike handschoenen zijn er?

Er zijn verschillende soorten mountainbike handschoenen beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen:

Volledige vinger handschoenen

Volledige vinger handschoenen bieden de meeste bescherming en zijn het meest geschikt voor ruiger terrein. Ze bedekken je hele hand en hebben vaak extra padding op de knokkels en de handpalm. Dit zorgt voor extra bescherming tegen valpartijen en schokken, maar kan wel minder grip bieden op het stuur.

Lees ook:   Korte trip naar Trentino: Op pad met de E-MTB in de Brenta Dolomieten

Korte vinger handschoenen

Korte vinger handschoenen zijn ideaal voor warm weer en minder ruig terrein. Ze bedekken alleen de vingers en de handpalm. Hoewel ze minder bescherming bieden dan volledige vinger handschoenen, bieden ze wel meer grip op het stuur.

Winter handschoenen

Winter handschoenen zijn ontworpen om je handen warm te houden in koud weer. Ze hebben vaak extra isolatie en zijn gemaakt van waterdichte materialen. Ze zijn ideaal voor rijden in de winter, maar kunnen te warm zijn voor warmere seizoenen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van mountainbike handschoenen?

Bij het kiezen van mountainbike handschoenen zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden:

Maat

Het is belangrijk om de juiste maat handschoenen te kiezen. Te grote handschoenen kunnen voor blaren zorgen, terwijl te kleine handschoenen oncomfortabel zijn en de beweging van je handen beperken. Meet je handen op voordat je handschoenen koopt en kies de juiste maat volgens de maattabel van de fabrikant.

Materiaal

Mountainbike handschoenen zijn meestal gemaakt van synthetische materialen zoals polyester, nylon en spandex. Deze materialen zijn ademend, vochtafvoerend en duurzaam. Sommige handschoenen hebben ook extra padding op de knokkels en de handpalm voor extra bescherming. Kies handschoenen die gemaakt zijn van materiaal dat geschikt is voor de omstandigheden waarin je rijdt.

Sluitsysteem

De meeste mountainbike handschoenen hebben een klittenbandsluiting om ze op hun plaats te houden. Sommige handschoenen hebben ook een rits of een elastische band. Kies handschoenen met een sluitsysteem dat comfortabel is en goed past.

FAQs

1. Moet ik volledige vinger handschoenen of korte vinger handschoenen dragen?

Het hangt af van de omstandigheden waarin je rijdt. Voor ruiger terrein en meer bescherming zijn volledige vinger handschoenen beter geschikt. Voor warm weer en meer grip op het stuur zijn korte vinger handschoenen een betere keuze.

Lees ook:   mountainbike route veluwe

2. Zijn winter handschoenen nodig?

Als je in de winter rijdt, zijn winter handschoenen een goede keuze om je handen warm te houden. Voor warmere seizoenen zijn ze echter niet nodig en kunnen ze te warm zijn.

3. Waar moet ik op letten bij het kiezen van de maat handschoenen?

Het is belangrijk om de maattabel van de fabrikant te raadplegen en je handen op te meten voordat je handschoenen koopt. Kies handschoenen die goed passen en niet te groot of te klein zijn.

4. Hoe kan ik mijn mountainbike handschoenen schoonmaken?

De meeste mountainbike handschoenen kunnen in de wasmachine worden gewassen, maar controleer altijd de wasinstructies van de fabrikant. Was ze op een zachte cyclus en hang ze op om te drogen.

5. Moet ik extra padding op de knokkels en handpalm hebben?

Extra padding op de knokkels en handpalm biedt extra bescherming tegen valpartijen en schokken. Het is echter niet noodzakelijk als je op minder ruig terrein rijdt.

Conclusie

Mountainbike handschoenen zijn een essentieel onderdeel van de uitrusting van elke mountainbiker. Ze bieden bescherming tegen blaren, schaafwonden en vallen, en zorgen voor extra grip op het stuur. Bij het kiezen van handschoenen is het belangrijk om rekening te houden met de maat, het materiaal en het sluitsysteem. Kies handschoenen die geschikt zijn voor de omstandigheden waarin je rijdt en die comfortabel zijn. Met de juiste handschoenen kun je veilig en comfortabel mountainbiken.