Mondraker Neat: Nieuwe Light-E-MTB uit Spanje in de eerste test

Miguel Pina is nooit geïnteresseerd geweest in wat de anderen doen. In 2001 richtte de Spaanse downhill racer zijn eigen mountainbikemerk op, dat hij vernoemde naar zijn favoriete strip “Mandrake the Magician”. En in 2012 gaf Mondraker met “Forward Geometry” een van de belangrijkste impulsen voor de langer vlakkere trend in de bouw van mountainbikes. Korte stelen, lange hoofdframes – wat tegenwoordig standaard is, leek in 2012 bijna zo gek, als een mountainbike met motor en accu.

Het merk Mondraker blijft trouw aan zijn eigen lijn met zijn eerste Light E-MTB. De nieuwe NRLA moet veilig en evenwichtig zijn in plaats van maximaal speels. Fans van korte liggende achtervorken en superdiepe trapas zullen dus elders moeten zoeken. Drie uitrustingsvarianten vanaf 8000 euro zijn ook vrij exclusief. Het lage gewicht, de stille motor en de verwijderbare batterij zouden echter veel fans moeten vinden. Qua toepassing is de nieuwe Mondraker NRLA gebaseerd op modellen van hetzelfde bedrijf: de Foxy zonder motor en de Crafty e-bike. Net als deze twee combineert hij 160 millimeter veerweg aan de voorkant met 150 millimeter aan de achterkant. Dit moet de lichte e-MTB niet te zwaar maken op gematigde paden, maar toch reserves bieden in moeilijk terrein.

Mondraker Neat RR SL: 11999 Euro // TQ HPR 50 (50 Nm) // 360 Nm (verwijderbaar) // 18,05 kg // 160/150 mm // 29 inchFoto: MondrakerMondraker Neat RR SL: 11999 Euro // TQ HPR 50 (50 Nm) // 360 Nm (verwijderbaar) // 18,05 kg // 160/150 mm // 29 inch

Light E-MTB Mondraker Neat: de feiten op een rij

 • Motor: TQ HPR 50 (max. 50 Nm koppel, 300 watt piekvermogen)
 • Batterij: TQ, 360 Wh, verwijderbaar (range extender optioneel, 160 Wh)
 • Veerweg: 160 / 150 mm
 • Wielmaat: 29 inch
 • Carbon frame
 • Maten: S, M, L, XL
 • Vanaf 18,05 kilo (maat L, EMTB waarde)
 • Drie modellen voor 7999 euro, 9999 euro en 11.999 euro

Lichtgewicht frame, nieuw driehoekssysteem achter

Het hart van de nieuwe Mondraker NRLA is het full carbon frame, dat alle drie de modellen gemeen hebben. Het kale chassis zou slechts 2300 gram wegen in maat M. Voor een e-bike met een uitneembare accu en een vrij complex driehoekssysteem achter zou dit heel eenvoudig zijn.

De NRLA is de eerste e-bike van Mondraker waarbij de schokdemper door de zadelbuis loopt. Eigenlijk een handelsmerk van Mondraker fietsen.

En over de achterste driehoek gesproken, de Mondraker Neat is de eerste e-bike van het merk waarbij de schokdemper door de zadelbuis loopt. Een kenmerk van Mondraker-fietsen dat voorheen was voorbehouden aan modellen zonder motor. Voor het eerst in 15 jaar hebben de ontwerpers het zogenaamde “Zero Suspension System” speciaal voor de NRLA fundamenteel herzien. Tijdens de compressie scharniert de demper van twee kanten. In plaats van op de onderste achterbrug te zitten zoals voorheen, zit de schokdemper nu direct op de achterste driehoek. Dit moet de achterwielophanging nog gevoeliger en zelfverzekerder maken in moeilijk terrein.

De geometrie van de Mondraker NRLA: Lang maar evenwichtig

Groot bereik, korte steel, matige achtervorklengte: Sinds de allereerste dagen van voorwaartse geometrie met een stuurpen van 0 millimeter, hebben de ontwerpers uit Spanje zichzelf weer enigszins gematigd. De basiskenmerken van de voorwaartse geometrie van Mondraker zijn ook te zien in de NRLA. De stuurhoek van 64,5 graden heeft een prettig moderne afmeting, het bereik is met 495 millimeter extreem lang in maat L zoals bij de Foxy en Crafty, en de stuurpen is kort. De zithoek van 76,5 graden is vrij matig. De rechte zitbuis zorgt er echter voor dat je niet te veel van achteren stapt, ook niet bij veel zadelverlenging.

Lees ook:   Leert Laurin de barspin in 3 uur? De inzet van €500
 • Stuurhoek: 64,5°
 • Zithoek: 76,5°
 • Achtervork lengte: 450 millimeter
 • Trapas hoogte: 348 millimeter (25 millimeter BB Drop)
 • Bereik: 450/470/495/515 mm (S, M, L, XL)

Terwijl veel nieuwe lichte E-MTB’s met een korte staart zijn ontworpen voor maximaal speelinstinct, meten de liggende achtervorken op de Mondraker Neat een vrij lange 450 millimeter. Dit moet beter passen bij het lange bereik en een meer gebalanceerde gewichtsverdeling bergafwaarts brengen. Prototypes met kortere liggende achtervorken en ook een klein achterwiel waren beschikbaar, maar na uitgebreide tests kozen de ontwikkelaars voor een bEssren Balance koos voor deze twee opties.

Mondraker Light-E-MTB: Motor, batterij en range extender

De nieuwe lichte eMTB van Mondraker is niet de nieuwe lichtaandrijving van Bosch, maar de minimalistische HPR 50 van TQ. Dit is nieuw terrein voor het Spaanse merk, wiens e-bikes tot nu toe vooral Bosch-motoren en af en toe Shimano-aandrijvingen hebben gebruikt. de Dusty e-gravel bike had zelfs een Mahle X20. Als lichte E-MTB is de NRLA echter bedoeld om een nieuwe doelgroep aan te spreken, voor wie een discrete uitstraling, aangenaam achtergrondgeluid en een natuurlijk trapgevoel voorrang hebben op prestaties.

De HPR 50 van TQ levert tot 300 watt en 50 Newtonmeter.

De HPR 50 van TQ past hierbij. Met maximaal 300 watt en 50 Newtonmeter levert hij slechts ongeveer de helft minder vermogen dan een klassieke e-bikemotor à la Bosch CX. Ook Fazua’s eveneens lichtgewicht Ride 60 levert 50 procent meer vermogen, maar de TQ-aandrijving is bijzonder compact. Het display op de bovenbuis en vooral de slanke afstandsbediening zijn succesvol, maar de echte kracht van de TQ is het achtergrondgeluid. Zelfs als je goed luistert, hoor je alleen een subtiel, laagfrequent gefluister van de aandrijving bij normale cadans. Bij het beklimmen van meerdere op boswegen gaat het motorgeluid volledig verloren in het omgevingsgeluid.

>> U kunt hier alles lezen over TQ’s HPR 50 in onze gedetailleerde review van de motor van Ammersee <<

De 360 wattuur accu van TQ is uiteraard volledig geïntegreerd in de onderbuis, maar kan ook uit de Mondraker Neat worden gehaald. Dit werkt op een vergelijkbare manier als de concurrenten van Haibike of Trek: draai de fiets op zijn kant of ondersteboven, maak de klep in het trapasgebied los, laat de batterij los en trek hem naar beneden. De accu wordt bevestigd met twee inbusschroeven, die vooraf losgemaakt moeten worden. Op onze testfietsen zat de accu heel stevig in het frame, maar rammelde niet bergafwaarts.

Optioneel kun je de actieradius van de fiets met bijna 50 procent uitbreiden met TQ's Range Extender. Dankzij de achterste driehoek en platte Fidlock-houder passen zelfs extenders en flessen tegelijkertijd in het frame vanaf maat M.Foto: MondrakerOptioneel kun je de actieradius van de fiets met bijna 50 procent uitbreiden met TQ’s Range Extender. Dankzij de achterste driehoek en platte Fidlock-houder passen zelfs extenders en flessen tegelijkertijd in het frame vanaf maat M.

Voor meer actieradius kan optioneel ook een range extender in de vorm van een waterfles aan de fiets worden bevestigd. Hij biedt 160 extra wattuur, weegt volgens de fabrikant ongeveer een kilo en kost 559,90 euro extra. De goedkopere oplossing: pak gewoon de oplader in en maak een laadstop op tournee. Tijdens een lunchpauze van 90 minuten tijdens het lanceringsevenement laadde de lader de kleine batterij van de NRLA op van minder dan 10 tot bijna 90 procent. Afgezien van het TQ-systeem kan bijna geen enkele schijf dit doen.

Vanaf 7999 euro: De modelvarianten van de Mondraker Neat

Helaas zal de Mondraker NRLA niet beschikbaar zijn als een echt goedkoop instapmodel. Het merk schat minstens 7999 euro voor de NRLA R. Maar in plaats van instaponderdelen krijg je een middenklasse uitrusting met Fox Performance-ophanging. In het midden van de prijsklasse staat de Neat RR voor 9999 euro, die functioneel niets te wensen overlaat met Fox Factory-chassis en de nieuwe GX Transmission-versnellingspook. Carbon wielen, Sram XX Transmissie versnellingen, Sram Level Ultimate remmen en Rockshox Reverb AXS vario stoelsteun maken de Mondraker Neat RR SL het topmodel voor 11.999 euro.

Lees ook:   santa cruz mountainbike
Een echt instapmodel is er niet. De goedkoopste NRLA is de R, die voor 7999 euro begint met Fox-ophangingselementen uit de Performance-serie en mechanische GX. Het gewicht is volgens de fabrikant 18,9 kilogram.

Alle Neats worden geleverd met Mavic’s eigen wielen, die speciaal zijn geconfigureerd voor de lichtgewicht E-MTB. Met meer spaken in het achterwiel zijn ze iets stabieler dan Mavic’s wielen voor klassieke mountainbikes, maar ook wat lichter dan de bijzonder robuuste wielen.voor klassieke e-bikes.

Gewicht en vergelijking met de concurrentie

Bij de lancering van de fiets in de Spaanse Pyreneeën konden we de Neat RR SL aan de weegschaal hangen. 18,05 kilogram in maat L voor het topmodel is een sterke waarde. Ter vergelijking, enkele fragmenten uit onze testdatabase: De lichtste all-mountain E-MTB met verwijderbare batterij die we tot nu toe hebben kunnen testen, is Rotwilds R.X 375 met 18,4 kilogram, op de voet gevolgd door Treks Fuel EXe met 18,55 kilogram en Haibikes Lyke met Fazua drive en 18,6 kilogram.

Een fragment uit onze testdatabase: De Mondraker is de lichtste, moderne e-MTB met verwijderbare batterij die we in lange tijd hebben getest. Alleen fietsen met huidige aandrijfsystemen en vergelijkbare gebruiksgebieden worden vermeld. Uitzondering: Rotwild's R.X 275 als referentie voor de lichtste E-MTB die we ooit hebben getest.Foto: EMTB Test DepartmentEen fragment uit onze testdatabase: De Mondraker is de lichtste, moderne e-MTB met verwijderbare batterij die we in lange tijd hebben getest. Alleen fietsen met huidige aandrijfsystemen en vergelijkbare gebruiksgebieden worden vermeld. Uitzondering: Rotwild’s R.X 275 als referentie voor de lichtste E-MTB die we ooit hebben getest.

De Mondraker is veel lichter en staat bijna op gelijke hoogte met de klasseleider uit de laatste test van lichtgewicht E-MTB’s, de Simplon Rapcon Pmax TQ. Wel heeft de Simplon een ingebouwde accu. Gespecialiseerd‘s Levo S-Werken En dat E1 Enduro van Transalpes ondergraven de 18 kilogram een beetje, maar zijn ook duurder dan de Mondraker. Het is nog eenvoudiger met gewichtsbesparende versies van Orbeas Opkomst, maar die al minder reserves biedt bergafwaarts en natuurlijk met fietsen zoals Scott’s Lumen of Rotwilds Rx 275. Dan echter met een heel ander scala aan toepassingen en niet vergelijkbare apparatuur. Opvallend: Veel lichtgewicht fietsen worden geleverd met een ingebouwde batterij en TQ-motor. De lichtste Fazua-fiets in onze tests tot nu toe was Lapierre’s gloednieuwe E-Zesty met 18,15 kilogram in de LTD-versie en ook een ingebouwde batterij.

De Mondraker Netjes in de eerste proef: Bergop en Tour

Bij het oprollen naar het pad voel je je meteen thuis op de Mondraker NRLAT. De zitpositie is een tikkeltje lang en past bij het sportieve Light E-MTB concept, waarbij de rijder zelf ook hard trapt. Zithoeken en contactpunten, zoals handvatten en stuur, zijn ook aangenaam in standaardbekleding. Als het steiler wordt, helpt het discrete maar gemakkelijk controleerbare vermogen van de TQ-motor. Het chassis blijft altijd zeer actief en scant gevoelig het oppervlak. Zelfs als het pad bergop ruwer wordt en dikke wortels en stenen in de weg zitten, fladdert de achterste driehoek van de Mondraker er nog steeds comfortabel overheen en biedt uitstekende tractie.

De gevoelige achterdriehoek, lange liggende achtervork en goede tractie maken van de Mondraker een goede klimmer. Op de vlakte zit je comfortabel, maar op steile hellingen een tikkeltje te staartzwaar.Foto: MondrakerDe gevoelige achterdriehoek, lange liggende achtervork en goede tractie maken van de Mondraker een goede klimmer. Op de vlakte zit je comfortabel, maar op steile hellingen een tikkeltje te staartzwaar.

De andere kant van de medaille: Bergop zit de schokdemper van de NRLA niet altijd hoog in de veerweg. In bijzonder steile passages maakt dit het gemakkelijk om van achteren te trappen en zelfs met het beperkte motorvermogen van de TQ wordt de voorkant licht in echt steile passages. De 170 cranks op de testfiets in framemaat L (maat M: 165 millimeter) zorgen voor een goede voortstuwing. Als het bergop rommelt en het onderstel werkt dienovereenkomstig, bots je af en toe tegen de lange cranks aan.

Toch overtuigt de Mondraker Neat als comfortabele en sterke klimmende e-bike. Dit komt niet in de laatste plaats door de langere liggende achtervork en goede tractie. De motor sHet is vrij discreet, maar de prestaties zijn gemakkelijk voldoende voor de meeste situaties. Omdat de TQ e-bike motor in het begin nauwelijks een lege veerweg heeft en het krachtgebruik van de rijder op een zeer gedoseerde manier volgt, kunnen zelfs technisch veeleisende paden bergop goed worden beheerst. Bij getrapte hellingen zou een klein zwenkwiel van de motor wenselijk zijn om de fiets gemakkelijker over de laatste randen van het terrein te hijsen.

Lees ook:   Alledaagse fiets: 7 nieuwe gravelbikes in de MYBIKE-test

De hoge tractie achterdriehoek is niet altijd hoog in de veerweg, de zithoek is aangenaam maar niet super steil. Als het bergop echt smerig wordt, gaat het voorwiel van de Mondraker omhoog.Foto: MondrakerDe hoge tractie achterdriehoek is niet altijd hoog in de veerweg, de zithoek is aangenaam maar niet super steil. Als het bergop echt smerig wordt, gaat het voorwiel van de Mondraker omhoog.

Heuvelafwaarts

“We komen van de leuke kant van mtb”, zeggen de ontwikkelaars van Mondraker, dat wil zeggen van downhillsporten. Je voelt het. Wat al heel goed voelde op de helling, is nu echt logisch. De geometrie met groot bereik zorgt voor veel stabiliteit, de iets langere achterkant van de fiets brengt altijd voldoende druk naar het voorwiel. Goed voor een gevoel van veiligheid en tractie. Natuurlijk, wanneer de rondingen strakker worden, heeft de lengte zijn nadelen. Maar ook hier voelt de Mondraker Neat altijd evenwichtig en harmonieus aan, het lage gewicht maakt de lichte e-MTB levendig en lichtvoetig. Alleen in zeer langzame haarspeldbochten wordt inzet van de bestuurder gevraagd. Door het lage gewicht is het echter veel gemakkelijker om het achterwiel hier of daar te verplaatsen dan bij de meeste e-bikes.

Geweldig onderstel, goed gevoel van veiligheid: Bij de NRLA laat je ook graag de remmen bergafwaarts open.Foto: MondrakerGeweldig onderstel, goed gevoel van veiligheid: Bij de NRLA laat je ook graag de remmen bergafwaarts open.

De bijzondere kracht van de fiets uit Alicante: de achterste driehoek. In het eerste derde deel van de reis is de Mondraker extreem gevoelig en vangt hij letterlijk kleine klappen op, maar biedt hij nog steeds goede ondersteuning in het midden van de reis. Zelfs met een sportieve rijstijl en in bochten lijkt het onderstel nooit ongedefinieerd. De Mondraker Neat is gemakkelijk de lucht in te trekken en verdraagt, dankzij een goede eindprogressie in de achterste driehoek, nog steeds een hoge snelheid, zelfs in ruw terrein. De trapas van 348 millimeter, die op papier vrij hoog is, trok offroad geen negatieve aandacht. Integendeel: je bent goed geïntegreerd in de e-bike, het directe en precieze stuurgedrag zorgt voor veel rijplezier op snelle routes.

De korte stuurpen en de uitgebalanceerde gewichtsverdeling maken de wegligging bergafwaarts zeer direct en precies.Foto: MondrakerDe korte stuurpen en de uitgebalanceerde gewichtsverdeling maken de wegligging bergafwaarts zeer direct en precies.

Maar je voelt je ook comfortabel met de Mondraker op steil terrein en op enduropaden met grovere wortel- en steenvelden. De veerweg aan de achterkant is natuurlijk eindig, maar de NRLA maakt veel van zijn slag en zou ook een aantal volwaardige enduro’s met meer veerweg er oud uit moeten laten zien. In vergelijking met de bio-bike zorgen het extra gewicht en het lage zwaartepunt door de motor en accu voor een extra portie stabiliteit zonder dat de fiets traag of log wordt.

Er is weinig kritiek: alleen de Trail remniveau zou iets meer bite moeten hebben met het downhill potentieel. Sowieso: Sram’s dikkere HS2 schijven op de top model zijn top en brengen een constante remprestaties, zelfs op lange afdalingen. Bonuspunten voor het achtergrondgeluid: Zelfs bergop is de Mondraker met TQ-aandrijving een van de stilste e-bikes op de markt, zelfs bergafwaarts hoor je alleen het gerommel van het chassis en de banden in plaats van het gebruikelijke motor- en accugerammel. Het ziet er echt van hoge kwaliteit uit.

Conclusie Adrian Kaether, Redacteur EMTB

Met de NRLA heeft Mondraker een groot succes geboekt. Rustig bergop en bergaf, geweldige achterdriehoek, sterke wegligging. Bovendien is het lichtgewicht en heeft het een verwijderbare batterij. Je kunt over de hoge instapprijs heen komen. De vraag is er meer een van voorkeur: geef je de voorkeur aan lang, stabiel en evenwichtig? Dan is dat MondraKer is de juiste kandidaat. Als u op zoek bent naar een lichte eMTB die zo speels mogelijk is, zult u gelukkiger zijn met andere fietsen à la Levo SL of Fuel EXe.

Adrian Kaether is test- en technologieredacteur bij EMTB.Foto: Georg GrieshaberAdrian Kaether is test- en technologieredacteur bij EMTB.