BH GravelX: Nieuwe gravelbike met vering uit Spanje

Ten opzichte van het vorige model positioneert BH de nieuwe GravelX in de nog jonge categorie racegravelbikes. Om dit te bereiken, de Spaanse fietsfabrikant – BIKE is vooral bekend om zijn iLynx E-MTB – aerodynamisch geoptimaliseerd de frameset, onder andere door de Air-Bow voorvork over te nemen van de Ultralight en Aerolight wegmodellen. Het frame, dat onder meer gebruik maakt van trekvezels uit de MTB-sector, weegt volgens de fabrikant 1050 gram.

Hoewel de BH GravelX een van de lichtere gravelbikes op de markt zou zijn, heeft BH een zwaar dempingselement op de achterste driehoek voor meer veercomfort. Het “Smooth Riding System” is vergelijkbaar met het kingpin element op de Cannondale Topstone en is ontworpen om kleine hobbels op onverharde wegen glad te strijken. Afhankelijk van het gewicht van de rijder is de veerweg tussen de drie en vijf millimeter. De maximale bandenspeling is 45 millimeter – maar de BH GravelX is uitgerust met relatief loopvlakloze 40 millimeter banden van Hutchinson af fabriek.

Ondanks het sportieve concept staat de nieuwe BH GravelX iets meer rechtop dan het vorige model. Systeemintegratie is bijna standaard op snelle gravelbikes. Een opbergvak voor een lekke band, dat BH aan de onderkant van de onderbuis heeft geïntegreerd, maakt nu ook deel uit van de goede toon voor off-road fietsen. Er is ook de mogelijkheid om een gereedschapskist onder de bidonhouder te monteren en een achterlicht kan met een magneet aan de zadelpen worden bevestigd.

De nieuwe BH GravelX wordt aangeboden in vier uitrustingsniveaus en vier maten. Een blik op de productcatalogus laat een interessant detail zien: De basisversie voor 3299 euro wordt vermeld met een twaalftraps achterderailleur van de Shimano GRX. Dit suggereert dat de Japanners dicht bij het vrijgeven van een update voor hun grindgroep zijn. Het topmodel van de GravelX heeft de GRX Di2 elektronische versnellingspook, rolt op carbon wielen van FSA en is ook voorzien van een Fox verende voorvork voor 6299 euro. Naast vijf kleurvarianten kan de nieuwe BH gravelbike ook worden aangepast.

Lees ook:   trek mountainbike marlin 4

De volgende artikelen kunnen ook spannend voor je zijn: