Mondraker Crusher 2023: de E-MTB klassieker opnieuw uitgegeven

Tegenwoordig is Mondraker vooral bekend van fietsen met de Bosch CX-aandrijving. Dit was niet altijd het geval. In 2017 onthulden de Spanjaarden hun eerste moderne E-MTB met geïntegreerde batterij. In die tijd werd de Crusher beschouwd als een dikke enduro met 150 millimeter veerweg en werd hij aangedreven door Shimano’s top E-8000-motor op dat moment. Nu staat een nieuwe Mondraker Crusher in de startblokken en blaast het Shimano-assortiment van de fabrikant nieuw leven in.

Mondraker Crusher RR: 9499 euro - de topversie van de E-MTBFoto: MondrakerMondraker Crusher RR: 9499 euro – de topversie van de E-MTB

De feiten over de Mondraker Crusher 2023

 • Motor: Shimano EP801
 • Batterij: Simplo 720 wattuur, permanent geïnstalleerd
 • Veerweg: 160 / 150 mm
 • Wielmaat: 29 inch
 • Carbon frame met aluminium achterdriehoek
 • Maten: S, M, L, XL
 • Gewicht: vanaf 23,4 kilogram (maat M, specificaties van de fabrikant)
 • Drie modellen voor 6999 euro, 8299 euro en 9499 euro
 • Goedgekeurd systeemgewicht: 180 kg

Net als bij de Crafty: frame en geometrie

Ondanks de Shimano motor: De Mondraker Crusher neemt de geometrie en framevorm bijna volledig over van de Bosch-Bike Crafty. Het meest opvallende verschil: de achterste driehoek van alle drie de Crusher-modellen is gemaakt van aluminium, het hoofdframe is gemaakt van carbon. De Crafty daarentegen is verkrijgbaar met een volledig aluminium of volledig carbon frame. De iets slankere onderbuis onderscheidt echter ook de nieuwe Shimano-fiets.

Lees ook:   Micro-avonturen met de mountainbike: outdoor ervaring voor iedereen

De geometrie van de Mondraker Crusher en Crafty is identiek, de Crusher heeft alleen een stuurhoek die een halve graad platter is. De geometrie met groot bereik en korte stuurpen is typerend voor Mondraker, de liggende achtervorken zijn niet te kort om harmonieus samen te werken met het lange hoofdframe. Dit moet de Mondraker Crusher een hoge mate van rijstabiliteit geven en – zoals we kunnen zien uit eerdere tests met de Crafty – zorgen ook voor extreem sterke klimeigenschappen.

De geometrie van de Mondraker Crusher in één oogopslag

 • Stuurhoek: 65 graden
 • Zithoek: 76 graden
 • Bereik: 490 mm (maat L)
 • Stapel: 645 millimeter (maat L)
 • Achtervork lengte: 455 mm
 • Wielbasis: 1285 mm

Shimano EP801: De aandrijving van de Mondraker Crusher

Gloednieuw in het portfolio van Mondraker is Shimano’s nieuwe top-of-the-line EP801-motor, die stuwkracht in de breker biedt. De EP801 is net zo zwaar en ziet er net zo uit als zijn voorganger EP8, maar dankzij frisse elektronica binnenin duwt de EP801 merkbaar krachtiger dan zijn voorganger en is hij ook te combineren met functies als Free- en Auto-Shift (zie topmodel RR hieronder). We konden 544 watt piekvermogen op het achterwiel ontlokken aan de EP801, wat een goede 80 watt meer is dan de voorganger EP8. De EP801 is daarmee qua prestaties bijna gelijk aan de tophond Bosch CX en is iets lichter.

>> Klik hier om de nieuwe Shimano EP801 << te bekijken

Natuurlijk brengt de nieuwe Shimano-motor op de breker ook nieuwe componenten met zich mee. Hier is het EN600 display.Foto: MondrakerNatuurlijk brengt de nieuwe Shimano-motor op de breker ook nieuwe componenten met zich mee. Hier is het EN600 display.

Lees ook:   Freerider 2023: Radon Swoop 10.0 HD review - wrekende engel wint test

De Shimano motor in de Mondraker wordt aangedreven door een permanent geïnstalleerde Simplo accu met 720 wattuur. Dit moet een goed bereik van ongeveer 1700 meter hoogte mogelijk maken in ons standaard testscenario. Iets minder dan de Bosch 750, die regelmatig rond de 2000 meter hoogte haalt. Voor het display vertrouwt Mondraker op de nieuwe EN600, die bijvoorbeeld ook het batterijniveau in meer detail weergeeft, en de bijbehorende EN600 Remote. Natuurlijk kan de ondersteuning van Mondraker ook worden verfijnd via de Shimano-app.

Vanaf 6999 euro: De modellen van de Mondraker Crusher

De Mondraker Crusher zal alleen verkrijgbaar zijn met een carbon hoofdframe en hoogwaardige uitrusting, de instapprijs van 6999 euro is navenant hoog. In ruil daarvoor krijgt de Crusher een Fox-ophanging uit het Performance-gamma met een sterke Fox 38-verende voorvork en Float-X-schokdemper, Mavic-wielen, Sram DB8-remmen en een mechanische Sram GX-versnellingspook met NX-shifters.

Mondraker Crusher: 6999 euro, 24,6 kg volgens de fabrikant.

De Mondraker Crusher R krijgt een Öhlins-ophanging (RXF 38 en TTX Air) voor 8299 euro, een mechanische X01/GX-versnellingspook van Sram, coderemmen in de bronzen stealth-versie en ook Mavic-wielen. Ook het topmodel Crusher RR vertrouwt voor 9499 euro op een Öhlins-chassis. Het hoogtepunt hier zijn Shimano’s elektronische XT-Di2 versnellingen met de Free en Autoshift functies. Hier kunt u dus schakelen zonder te trappen wanneer de fiets rolt – vooral handig op paden bergafwaarts. Of u kunt de versnellingskeuze in de automatische schakelmodus volledig overlaten aan de intelligente versnellingspook. De uitrusting van het topmodel wordt gecompleteerd door XT-remmen en Mavic Deemax-wielen in de hoogwaardige S-variant.