Herfstaccessoires: 12 onderdelen die mountainbikers nu nodig hebben

Indian Summer is wat Canadezen herfst noemen. Dan verandert het bos in een kleurenspel, wordt de lucht helder en staat de zon laag. Qua kalender begint de herfst op 23 september, meteorologisch al op 1 september.

Voor veel mountainbikers is dit het ideale seizoen voor tochten en trailritten. Want bergop wordt door de lagere temperaturen draaglijker en het panorama op de berg is nog mooier dan in de zomer.

Veel motorrijders vinden de herfst echter ook zo aantrekkelijk omdat het als een waarschuwingsschot wordt beschouwd. Onder het motto: Binnenkort komt de sombere winter, dus verzamel snel avonturenmunten.

Om ervoor te zorgen dat trailritten en tochten in de herfst geen beproeving worden, presenteren we 12 producten die fietsers voorbereiden op het koude seizoen. Ideaal voor de herfst en de lente.

Onze tips: Bikers hebben deze MTB-onderdelen nodig in het najaar

Ideaal voor het koude seizoen: licht geïsoleerde vesten.Foto: FabrikantIdeaal voor het koude seizoen: licht geïsoleerde vesten.

DE INSIDER TIP: Vesten komen meestal alleen voor bij motorrijders als windvesten, maar licht geïsoleerde vesten zijn perfect voor de herfst en de lente. Goed: De romp wordt opgewarmd en de oksels komen bloot te liggen. Tip: Combineer de vesten met een merino longsleeve. Er zijn goede vesten van bijvoorbeeld Patagonia, Scott of Fox, zoals de Fox Ranger Wind Bloc die hier wordt getoond. Adviesprijs: 150 Euro >> bijv. bij Maciag Offroad verkrijgbaar vanaf 135 euro.

Voorkom slijtage: Kettingolie voor vochtige omstandigheden.Foto: FabrikantVoorkom slijtage: Kettingolie voor vochtige omstandigheden.

Niets is erger dan koude vingers. Licht geïsoleerde MTB-handschoenen zijn de oplossing.Foto: FabrikantNiets is erger dan koude vingers. Licht geïsoleerde MTB-handschoenen zijn de oplossing.

VINGERTOP GEVOEL: Handen lopen vooral risico bij koele temperaturen. In combinatie met airstream koelen ze bijzonder snel af. Resultaat: gevoelloze vingers. Wij adviseren licht geïsoleerde MTB handschoenen in de herfst. Deze zijn meestal voldoende en laten voldoende gevoel voor de remmen toe. Bijvoorbeeld de Brisker Thermo handschoenen van 100%. Adviesprijs: 34,90 Euro >> b.v. verkrijgbaar bij Maciag Offroaf voor 25 euro.

Liggend in de mode: Fotochrome bril met XXL lenzenFoto: FabrikantLiggend in de mode: Fotochrome bril met XXL lenzen

Soortgelijke artikelen over het onderwerp “Fietsen in de winter” zijn hier te vinden:

>> tourtips: Meer plezier op winterpaden <<

>> technische valkuilen – problemen waar je in de winter rekening mee moet houden <<

>> Hoe zorg je voor je fietskleding – en voor jezelf <<

>> Je bent dus goed gekleed, zelfs in de koude <<

>> Fit blijven bij lage temperaturen <<

>> Alles wat je moet weten over fietsverlichting <<

>> materiaalkillers: servicetips voor een langere levensduur <<

>> workshop: 5 tips tegen piepende schijfremmen <<

SPATBORD: Terwijl muggen in het voorjaar en de zomer vaak in het oog landen, is het in de herfst en lente opspattend water en modder. Bovendien hebben de ogen de neiging om water te geven vanwege de hogere luchtvochtigheid. Een bril helpt. Fotochrome brillen zijn momenteel in de mode. Ze kleuren automatisch bij blootstelling aan zonlicht en dienen dus ook als zonnebril. Nadeel: De bril is iets duurder dan een gewone transparante bril. Er zijn goede modellen b.v. van Alpina Rockt V- (extra helder glas 20 euro). Adviesprijs: 100 Euro >> bijv. verkrijgbaar bij Amazon voor 67 euro.

Unsexy, maar zweckmässig: Helmmutsen voor onder.Foto: FabrikantUnsexy, maar functioneel: helmmutsen voor eronder.

Modderbescherming voor mensen en materiaal.Foto: FabrikantModderbescherming voor mensen en materiaal.

MODDERBESCHERMING: Kunststof spatborden hebben niet veel meer te maken met klassieke spatborden. De spatborden van Mudhugger beschermen de piloot tegen opspattend water en beschermen tegelijkertijd de staande en dompelbuizen van de vork. Het is ook beschikbaar voor de achterkant. De modellen van Mudhugger (Evo Bolt On Shorty en Medium Rear Wheel) zijn iets duurder, maar goed. Het voorspatbord kan met schroeven aan de vork worden bevestigd. EIA: 43 Euro (voorzijde), 36,30 Euro (achter)

Altijd een must in de herfst: een lichte regenjas.Foto: FabrikantAltijd een must in de herfst: een lichte regenjas.

VERPLICHTE KLEI: Regenjassen horen in elke rugzak thuis. Naast de pasvorm en capuchon moet je ervoor zorgen dat ze niet te dun zijn. De 10.000 millimeter waterkolom van de Ion Jacket Shelter stoot ook langdurige stortbuien af. Leuke bijkomstigheid: Volgens de fabrikant is de jas volledig gemaakt van gerecycled materiaal. Adviesprijs: 199 Euro >> bijv. verkrijgbaar bij Rose voor 85 euro.

Herfst en winter zijn gierig met daglicht. Lichtgewicht trailverlichting helpt.Foto: FabrikantHerfst en winter zijn gierig met daglicht. Lichtgewicht trailverlichting helpt.

METGEZEL: In de herfst eindigen de nawerkrondes snel in de schemering. Om veilig thuis te komen, raden we fietsverlichting aan (niet geschikt voor trailrijden). De Sigma Aura 100 en het Blaze achterlicht hebben vijf standen en voldoende schaal. Geweldig: de batterij-indicator. Bovendien kunnen de voor- en achterlichten worden gekoppeld – voor eenvoudige bediening. Adviesprijs: 100 Euro >> b.v. bij Rose voor 69 Euro Euro.

Duurzaam wassen: Punk Powder van Muc-Off.Foto: FabrikantDuurzaam wassen: Punk Powder van Muc-Off.

WASPOEDER: Modderritten zonder fietswassing nemen snel wraak. Daarom adviseren wij u om de fiets na gebruik te wassen. Let op bij het gebruik Hogedrukreinigers: Houd niet direct op de aandelen aan! Speciale fietsreinigers helpen bij het wassen en maken het vuil los. Het Muc-Off Punk Powder wordt gemengd met water zelf – dit bespaart plastic flessen en verpakkingen. Volgens de fabrikant heeft het ook gemakkelijk biologisch afbreekbare ingrediënten en zijn er geen dierproeven nodig. Adviesprijs: 43 Euro (4-pack) >> b.v. verkrijgbaar bij Rosebikes voor 21,95 euro.

Lees ook:   Trail hardtails tot 1999 euro: 4 goedkope hardtail MTB's in de test

Tip voor onder: merino ondershirts.Foto: FabrikantTip voor onder: merino ondershirts.

OPWARMING: Merino blend stof houdt je warm, stinkt niet en zit lekker op de huid. Met een licht geïsoleerd vest (zie hierboven) de ideale combinatie voor het koude seizoen. Zo raden wij het Merino Sport 120 shirt met lange mouwen van Smartwool aan (materiaal 53% Wol, 47% Lyocell). Adviesprijs: 65 euro.

Houdt droge voeten: de Five Ten Trailcross GTX.Foto: FabrikantHoudt droge voeten: de Five Ten Trailcross GTX.

DROGE GARANTIE: De regenschoen van Five Ten heeft alle eigenschappen die een MTB schoen nodig heeft. Een gripzool, teenbescherming en een comfortabele pasvorm. Het is ook waterdicht, dankzij een ademend Gore-Tex-membraan en een hoog neopreen bovenwerk. We hebben de schoen al geprobeerd voor een slecht weerseizoen. Samenvatting: Tot nu toe is het krap geweest. Adviesprijs: 180 Euro >> b.v. verkrijgbaar bij Rose voor 125 euro.

Deze trui houdt je warm en bevat een helmmuts en nekwarmer.Foto: FabrikantDeze trui houdt je warm en bevat een helmmuts en nekwarmer.

ELEKTRISCHE DEKEN: De Defend Thermo hoodie van Fox verwarmt en stoot vocht en wind af. Bovenkant: De capuchon kan worden gebruikt als helmmuts, de stof in de nek fungeert als mond- en neusbescherming tegen de kou. Op koude winterdagen is de trui in combinatie met een licht geïsoleerd vest ideaal voor trailritten. Adviesprijs: 130 Euro >> bijv. beschikbaar op Amazon voor 100 euro.