Doe het zelf – Een helm schilderen: een oude helm opnieuw ontwerpen – Tutorial

Wil je een oude helm opfleuren? Geef het een nieuw likje verf! We kunnen het aanraden: onze doe-het-zelf schilderklus was een beetje lastig, kostte wat tijd en een beetje geld, maar we hebben er echt van genoten. En het bevredigende gevoel van rondrijden met een zelf ontworpen en vers geverfde helm – onbetaalbaar!

Verf je eigen helm – onbetaalbare FREERIDE Turorial

Wat je nodig hebt:

 • Tijd en geduld
 • korrel 120-400 schuurpapier
 • Afplaktape
 • Een scherp mes
 • Isopropylalcohol
 • Microvezeldoeken
 • Schildermasker
 • Primer, verf en blanke vernis

Foto: SpecializedDe oude helm (hier in nieuwstaat) met Smarties design: “Op een gegeven moment kon ik de flikkerende lak niet meer zien”, zegt FREERIDE-baas Dimitri Lehner. Wat te doen?

Tips:

+ Probeer alle spuitbussen van hetzelfde merk te kopen, omdat sommige merken en verfsoorten niet compatibel zijn met elkaar. De fabrikant wijst er meestal op of zijn producten niet compatibel zijn met andere producten.

+ Hoewel het meer kost dan een 1K-laag, raden we aan een 2K-blanke laag te gebruiken. 2K-coatings zijn duurzamer en resistenter.

+ Probeer bij het spuiten 20 cm afstand te houden tussen het blikje en de helm. Dit kan lastig zijn door het gebogen oppervlak. Oefen voor het spuiten de techniek van het volgen van de kromming van de helm met je hand.

+ Het is ideaal als de buitentemperatuur tussen de 15 en 25 °C ligt.

Lange tijd besloot ik mijn oude helm te schilderen. FREERIDE-stagiair Body Terril bracht het idee eindelijk in de praktijk. Dank je wel, Body! – Dimitri Lehner, FREERIDE

Stappen

Om dit uit de weg te ruimen, laten we eerst de vraag verduidelijken: “Zelf je oude fietshelm verven, mag dat?” En dan ben je klaar om te gaan.

1. Bepaal je ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al een ontwerp in gedachten. Hoe eenvoudiger het ontwerp, hoe lichter, goedkoper en hoe groter de kans dat het je lukt om te schilderen.

Body Terril koos voor een ontwerp à la Tomas Lemoine.Body Terril koos voor een ontwerp à la Tomas Lemoine.

2. Koop verf

3. Slijpen

Nadat u het vizier hebt verwijderd, begint u met schuren. Sommigen zeggen dat het voldoende is om de oude blanke lak af te schuren of zelfs gewoon te schuren. Maar soms reageren nieuwe verven met de oude vernis, wat kan leiden tot bubbels en een slechte hechting. Dus als je tijd hebt, is het beter om de oude verf helemaal af te schuren.

Begin met een korrel van 120-200 om de oude blanke lak en verf te verwijderen. Wanneer je de schaal van de helm ziet, verander dan in een gruis van 250-350. Pas op dat je niet te veel schuurt, want dit kan de helmstructuur verzwakken.

Bij het schuren moet je oppassen dat je niet in de stof slijpt. Anders beschadig je de structuur. Plak het dan voorzichtig af!Foto: FREERIDEBij het schuren moet je oppassen dat je niet in de stof slijpt. Anders beschadig je de structuur. Plak het dan voorzichtig af!

4. Bereid je voor

Nu komt het leuke gedeelte. Verwijder zoveel mogelijk bekleding en maskeer alles wat je niet wilt schilderen met afplaktape en papier. Reinig de helm vervolgens grondig met isopropylalcohol en een microvezeldoek om schuurstof en vet te verwijderen.

Houd er rekening mee dat de volgende drie stappen afhankelijk van de aanbevelingen van de spuitbussen die u gebruikt. Volg de instructies voor het aantal lagen, de overlaptijd en de volledige droogtijd.

5. Inleiding

Na het goed schudden van het blik, breng je twee dunne, gelijkmatige lagen aan en laat je de primer 15 minuten tussen de lagen drogen zoals aangegeven op het blik. Professionele schilders schuren vaak licht tussen de diensten door, maar het is meestal goed voor doe-het-zelvers om dat niet te doen. Controleer of dit wordt aanbevolen voor uw kleuren.

We primen twee keer met een speciale carbon primer.Foto: FREERIDEWe primen twee keer met een speciale carbon primer.

6. Kleur en design

De procedure voor de verf is vergelijkbaar met die van de primer. Tip: Breng meerdere dunne lagen aan in plaats van een enkele dikke. Voor ons ontwerp hebben we eerst de hele helm gespoten met twee lagen groen en vervolgens blauw en paars in secties aangebracht. Om verbinding te maken, knipten we afplaktape in golvende lijnen en plakten we de helm en het vizier af. Tot slot hebben we twee lagen zwart aangebracht en de nagellak een halve dag laten drogen. Vervolgens hebben we de afplaktape voorzichtig verwijderd met een scherp mes.

Lees ook:   alpina mountainbike

Voor ons gewenste ontwerp moeten we eerst de helm groen verven, dan blauw en paars.Foto: FREERIDEVoor ons gewenste ontwerp moeten we eerst de helm groen verven, dan blauw en paars.

7. Blanke lak

Zorg ervoor dat de helm minstens zo lang droogt als de volledige uithardingstijd voorschrijft. In totaal hebben we drie lagen aangebracht, met toenemende dikte en 50% overlap op elke pas, zoals aanbevolen op het blik. De eerste twee lagen waren licht om een ruw oppervlak te creëren, wat opzettelijk was. Hierdoor zorgt de derde laag voor een goede basis om aan te hechten, wat resulteert in een langdurige coating. Onze laatste shift was behoorlijk nat, dat is wat we wilden, maar er waren wat kleine lopers. Als dat gebeurt, raak dan niet in paniek, probeer ze niet te verwijderen. Wanneer de helm klaar is, zult waarschijnlijk alleen jij deze onvolkomenheden opmerken.

8. Definitieve grepen

Nadat de blanke lak volledig is uitgehard, verwijder je de afplaktape, plaats je de pads terug op hun plaats en neem je je vers geverfde helm mee voor een spin!

De helm is klaar. Kosten: minder dan 100 euro. Natuurlijk had een professional het nog beter kunnen doen. Toch is het gevoel van het rijden met een zelfgeschilderde helm ongelooflijk bevredigend!Foto: D. LehnerDe helm is klaar. Kosten: minder dan 100 euro. Natuurlijk had een professional het nog beter kunnen doen. Toch is het gevoel van het rijden met een zelfgeschilderde helm ongelooflijk bevredigend!

Resultaat

Als je de tijd en het geduld hebt, probeer dan gewoon de doe-het-zelf verfklus. Het is het beste om een oude helm te dragen als je niet veel ervaring hebt met schilderen. Want er kan veel misgaan – FREERIDE

Andere opties

 • Als je het geld of de tijd die het kost om een helm te schilderen niet wilt investeren, maar toch je helm wilt opfleuren, kun je stickers kopen en de helm in slechts 10 minuten volledig veranderen. Je kunt bijvoorbeeld luipaardstickers op een effen kleurenhelm plakken, vergelijkbaar met de helm van Amaury Pierron die bij zijn nieuwe trui past.

Foilen vs. schilderen:

Foilen

 • Weer verwijderbaar
 • Goedkoper
 • zeer friemelig, vereist veel vaardigheid
 • Geen risico op beschadiging van de helm

Kleur

 • eenvoudiger om meer uitgebreide ontwerpen te maken
 • Minder vaardigheid vereist
 • duurzamer, robuuster

Professioneel vs. DIY

We spraken met professionele helmschilders en foilers over de kosten van zo’n herontwerp. Vinyl Verpakking Pro:

Pro-foiling:

Foiling DIY:

Zelf een helm inpakken is erg lastig, omdat de folie heel voorzichtig op de helmcurve gelijmd moet worden om zonder rimpels en bubbels te passen. Toch is het een vrij goedkope manier om een oude helm een nieuwe look te geven. Aan het einde van het artikel vindt u andere, eenvoudigere manieren om het uiterlijk te wijzigen die gemakkelijker zijn dan een volledige sticker.

Professionele schilders:

Professionele schilders zijn duur. Topontwerpers als Troy Lee uit Californië of Helmade in Duitsland rekenen 700-1500 euro voor een ontwerp. Het is nauwelijks de moeite waard om daar een oude helm naartoe te sturen.

Schilderij DIY:

De meeste schilders raden af om de helm zelf te schilderen. Er zouden te veel stappen mis kunnen gaan. De schilder van Wuschel-Design zei tegen mij: “Je kunt het uitproberen. Dan moet je naar het resultaat kijken en nadenken of iemand deze helm zou kopen.” Ik zeg: Ondanks mogelijke tekortkomingen, waardeer je je zelfontworpen helm veel meer dan wanneer een professional het voor je zou maken. Zelfs als het lakwerk uiteindelijk niet perfect is, is het een bevredigend gevoel.

Resultaat:

Als u uw helmontwerp volledig wilt veranderen, is het zelf schilderen van uw helm een geweldige optie. Het is tijdrovend, moeilijk en niet goedkoop, maar veel goedkoper dan professionele liveries – FREERIDE-Team

Interview met professioneel schilder Lars Diedenhofen (70id.de)

FREERIDE: Hoeveel kost een individuele helmverfklus?
Lars: Dit begint bij 200 euro voor een effen verfbeurt, tot 500 met verschillende kleuren en logo’s.

Dat is veel geld. Op internet zijn ers veel “doe het zelf” tutorials. Wat zegt u daarop?Als professioneel schilder raad ik het natuurlijk af. Feit is: Er kan veel misgaan en uiteindelijk ziet het er lelijk uit.

Wat kan er precies misgaan?
Zelfs tijdens de voorbereiding vinden velen het moeilijk. Ze malen bijvoorbeeld te veel en beschadigen de structuur. In het ergste geval betekent dit dat de helm de veiligheid verliest. Vaak ziet de helm er achteraf gewoon slecht uit, bijvoorbeeld omdat er lakneuzen waren of de verf onder de maskers kroop. Gevolg: een enorme puinhoop en niets gewonnen.

Wat zijn jouw tips voor hobbyschilders?
Val niet in actionisme! Kijk eerst eens naar Youtube tutorials, bijvoorbeeld van Etoe Design. Daar leer je veel van. Maar theorie en praktijk zijn twee paar laarzen. Vandaar mijn oproep: oefenen. Het is beter om eerst op een kartonnen doos of aluminium koker te testen of je er met bijvoorbeeld de spuitbus de juiste afstand op hebt. Het tapen vereist ook ervaring en de juiste tape. Anders zullen de randen niet scherp zijn.