Merida One-Forty 10k: de All Mountain Bike Review – Dream Bikes 2023

Het feit dat met alle boetiekfietsen in deze test, een paar van onze lezers stiekem dromen van een Merida, kan het een of het ander verrassen. Een mountainbike van een van de grootste fietsfabrikanten ter wereld? Wat is daar de aantrekkingskracht van? Toegegeven, we waren in het begin ook sceptisch. Maar als je de Merida One-Forty 10k van dichterbij bekijkt, zul je snel merken dat niet alleen fabrikanten met cultstatus of kleine high-end smederijen in staat zijn om want-to-have reflexen te activeren.

Glanzend uiterlijk: De Merida One-Forty 10k heeft een oogverblindende look.Foto: Max Fuchs

Glanzend uiterlijk: De Merida One-Forty 10k heeft een oogverblindende look.

Merida One-Forty 10k: veel praktische uitrustingsdetails

Terug naar de charme. In Merida’s nieuwe all-mountain bike, de One-Forty 10k, zit dat vooral in de details naast het oogverblindende lakwerk en chique design. De nieuwkomer wordt geleverd met een opbergvak en een neopreen zak in de onderbuis voor proviand en reserveonderdelen. Het deksel hiervoor bevindt zich onder de trapas en wordt bevestigd door een inbusschroef. De bijpassende sleutel voor de schroef bevindt zich in de achterste steekas. Maar dat is niet alles: minispatborden op de achterste driehoek en op de drievoudige klem onderscheppen het grofste vuil, en Merida monteert de magnetische Fidlock bidonhouder af fabriek. Het minigereedschap onder het zadel is ook inbegrepen in de aankoopprijs.

Merida rust zijn One-Forty uit met heel wat handige accessoires uit de fabriek. Deze omvatten een steekassleutel, een mini-tool en verschillende montageapparaten voor reserveonderdelen en proviand.Foto: Max Fuchs

Merida rust zijn One-Forty uit met heel wat handige accessoires uit de fabriek. Deze omvatten een steekassleutel, een mini-tool en verschillende montageapparaten voor reserveonderdelen en proviand.

Telescopische ondersteuning met variabel instelbereik

Een andere USP wordt aangeboden door de Merida One-Forty met zijn eigen telescopische ondersteuning met een slag van 230 millimeter. Ter vergelijking: de maximale slag op de reverb-modellen van Rockshox is slechts 200 millimeter. Maar het echte voordeel van Meridas
Limotec-TR-Dropper bestaat uit zijn variabele instelbereik. De zithoogte kan niet alleen via de zitklem worden aangepast, maar ook met de steun zelf. Dit betekent dat zelfs kleine piloten het langere frame kunnen gebruiken voor een soepelere werking zonder te worden beperkt door de maximale plaatsing van de zadelpen. En last but not least: dankzij de flipchip op de demperkoppeling kun je ook ombouwen naar een kleiner 27,5-inch achterwiel, afhankelijk van je voorkeur.

Lees ook:   Review: Cube Stereo Hybrid 140 HPC vs. Canyon Neuron:On CF7 | EMTB
Het verstelmechanisme voor de maximale slag van de Vario-ondersteuning vereist een 2,5 inbus en bevindt zich onder de metalen klep op de steunkraag.Foto: Max Fuchs

Het verstelmechanisme voor de maximale slag van de Vario-ondersteuning vereist een 2,5 inbus en bevindt zich onder de metalen klep op de steunkraag.

De Merida One-Forty is snel bergafwaarts

Met de hoeveelheid technische verfijningen en slimme gedetailleerde oplossingen rijst de beslissende vraag: heeft de Merida One-Forty ook de tools om een droomfiets op het parcours te worden? Kortom, ja en nee. Want bergaf reageert het onderstel gevoelig, maar ondanks de ruime veerweg gaat het minder zelfverzekerd om met ruw terrein dan de beste all-mountain bikes in deze prijsklasse. Op gematigde trails kan de One-Forty echter nog steeds veel snelheid verdragen vanwege het lange bereik en de 65 graden vlakke stuurhoek. De steile, zeer lineaire veerkarakteristiek curve biedt veel tegendruk over de gehele veerweg en stimuleert een actieve rijstijl. Zo straalt de Merida bijna meer trailbike-gevoel uit dan all-mountain flair.

Prachtig veelzijdig: De fietsen van Trek, Merida en Raaw bieden de mogelijkheid om de geometrie te veranderen via flipchip. In het geval van Merida maakt dit het zelfs mogelijk om om te bouwen naar een kleiner 27,5-inch achterwiel.Foto: Max Fuchs

Prachtig veelzijdig: De fietsen van Trek, Merida en Raaw bieden de mogelijkheid om de geometrie te veranderen via flipchip. In het geval van Merida maakt dit het zelfs mogelijk om om te bouwen naar een kleiner 27,5-inch achterwiel.

Goede prestaties, zelfs bergop

Hetzelfde geldt voor prestaties bergop. Want terwijl de meeste moderne All Mountains steeds meer samensmelten met de nog meer downhill-zware enduro’s, kun je met de Merida One-Forty 10k eigenlijk over alle bergen heen komen. De ontwikkelaars legden hiervoor de basis met de zeer moderne en tunneling-georiënteerde geometrie. Een zithoek van 79 graden, een reikwijdte van meer dan 500 millimeter en een stuurpen van 50 mm – deze combinatie resulteert in een sportieve rijpositie. Veel druk op de voorkant en controle over het voorwiel maken deze afmetingen ook mogelijk. Maar als je het liever rustig aan doet op tournee, kun je een maatje kleiner kiezen, of de stuurpen verwisselen voor een korter model om de zitpositie onschadelijk te maken.

Lees ook:   Rose Xlite Unltd: Limited Edition van de Rose Xlite
Merida laat Horst Link-lagers op de achterste driehoek achterwege en vervangt deze door buigbare staande achtervorken.Foto: Max Fuchs

Merida laat Horst Link-lagers op de achterste driehoek achterwege en vervangt deze door buigbare staande achtervorken.

De rijneutrale achterdriehoek onderstreept het sportieve karakter van de One-Forty. Ondanks 148 millimeter veerweg blijft de achterkant aangenaam stil bij het trappen. Het totaalgewicht van 14 kilo (zonder pedalen) is ook indrukwekkend gezien de royale slag en de massieve banden. Op deze manier accelereert de Merida lichtvoetig en zorgt ervoor dat je zin krijgt om lange tochten te maken. Na dit besef maakte ten laatste, althans bij onze pedaalgelukkige testrijders, de aanvankelijke scepsis uiteindelijk plaats voor de want-to-have-reflex.

Goed voor het oog: Alle kabels lopen door de headset rechtstreeks naar de binnenkant van het frame.Foto: Max Fuchs

Goed voor het oog: Alle kabels lopen door de headset rechtstreeks naar de binnenkant van het frame.

Conclusie over de Merida One-Forty 10k door Max Fuchs, BIKE test editor:

Zelfs als Merida niet direct wordt geassocieerd met exclusieve luxe fietsen, heeft de industriegigant met de One-Forty 10k een object van verlangen op wielen gezet. De rijeigenschappen zijn overtuigend. De vele goed doordachte uitgewerkte oplossingen zijn bijkomende argumenten.

Max Fuchs, BIKE test editorFoto: Thomas Weschta

Max Fuchs, BIKE test editor

>> Meer informatie over de Merida One-Forty vind je hier <<

Dit is Merida

Met als doel de perceptie van fietsen geproduceerd in zijn thuisland Taiwan te verbeteren, richtte Ike Tseng in 1972 het merk Merida op – met succes. Samen met industriereuzen als Giant en Co is Merida nu een kanshebber voor de titel van “grootste fietsfabrikant ter wereld”. In tegenstelling tot de meeste kleinere smeden in deze test beperken de Taiwanezen zich echter niet tot de bouw van mountainbikes. Integendeel: het aandeel offroad-tweewielers zonder motor is slechts 30 tot 40 procent.

Lees ook:   Light-E-MTB Norco Fluid VLT: Lightbike-première met Bosch SX
Merida produceert alle fietsen in Taiwan.Foto: Fabrikant

Merida produceert alle fietsen in Taiwan.

Specificaties en bladmuziek Merida One-Forty 10k

Fabrikant

 • Prijs: 11.699 Euro
 • Verkrijgbaar bij speciaalzaken
 • Frame Materiaal: Carbon
 • Framemaat: XS/S/M/ L / XL (geteste maat L, 44 cm)

Meetgegevens

 • Gewicht zonder pedalen. 13,96 kg
 • Frame gewicht: 2694 g
 • Gewicht wielen: 4725 g
 • Acceleratie wielen: 3964 kg x cm²
 • Breedte stuur:780 mm
 • Framestijfheid (absoluut): 49 N/mm

Uitrusting

 • Wielen: Reynolds Blacklabel 329 Trail
 • Banden: Maxxis Minion DHF/Dissector Maxxterra Exo/Exo+,TR 29 x 2,50/29 x 2,40
 • Voorvork: Fox 36 Float Factory FitGrip2
 • Demper: Fox Float DPS Factory
 • Veerweg voor/achter: 150/148 mm
 • Remmen: Shimano XTR BR-M 9120 / 203/203
 • Versnellingen: Sram X01 Eagle AXS 1×12
 • Bandbreedte: 32; 10-52 / 520 %
 • Telescopische ondersteuning / slag / Ø: Limotec Merida TR / 230 mm / 34,9 mm

Beoordeling

 • Behandeling Heuvelopwaarts: 23.75 van de 25
 • Efficiënt rijdenRL: 17 van de 20
 • Rolweerstand: 8 van de 10
 • Gewicht: 6 van 15
 • Traagheidswielen: 5 van de 10
 • Bidonhouders: 7 van de 10
 • Behandeling Heuvelafwaarts: 29.75 van de 35
 • Voorwielophanging: 19 van de 20
 • Achterwielophanging: 21.25 uit 25
 • Intrekbaar zadel: 10 van 10
 • Remmen: 14.25 uit 15
 • Grip op de banden: 12.75 uit 15
 • Rijstabiliteit: 6 van de 10

TOTAAL BERGOP: 66.75 UIT 90

TOTAAL: 113 VAN DE 130

 • Overig: 27 van de 30
 • Onderhoudsgemak: medium

BIKE testresultaat*: super – 206,8 van de 250 punten

Merida One-Forty 10k - GeometriegegevensFoto: BIKE testafdeling

Merida One-Forty 10k – Geometriegegevens

Merida One-Forty 10k - KenmerkenFoto: BIKE testafdeling

Merida One-Forty 10k – Kenmerken

Merida One-Forty 10k - Veereigenschappen: Het onderstel biedt veel tegensteun over de gehele veerweg. Voorvork en schokdemper harmoniseren.Foto: BIKE testafdeling

Merida One-Forty 10k – Veereigenschappen: Het onderstel biedt veel tegensteun over de gehele veerweg. Voorvork en schokdemper harmoniseren.

*Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk.

BIKE ratings: geweldig (250-205 punten), zeer goed (204,75-170 punten), goed (169,75-140 punten), bevredigend (139,75-100 punten), met zwakke punten, onbevredigend.

Source link