Pivot Shuttle AM 2023: De nieuwe e-mountainbike met Bosch CX in de test

De Pivot Shuttle heeft een lange geschiedenis van ontwikkeling achter de rug. De eerste generatie werd 6 jaar geleden gelanceerd. Op dat moment polariseerde het nobele voertuig met een 500 Wh-batterij van Shimano geïnstalleerd in de onderbuis, die eigenlijk bedoeld was voor externe montage. Met wat voelde als twee dozijn schroeven en veel geduld, kon je de batterij uit het frame halen. Een nachtmerrie qua wegligging, maar een voltreffer als het gaat om gewicht en zwaartepunt. De eerste Pivot Shuttle woog net geen 20 kilo dankzij het full carbon frame, en met de kleine 27,5 wielen en de typische DW Multilink achterdriehoek met een slag van 140 millimeter was hij erg soepel, wendbaar en tegelijkertijd makkelijk te slikken. Op dat moment was het al een zeer succesvolle stationwagon, maar dan met een duidelijke hangbuikzwijnlook en voor een exorbitante prijs van 9999 euro voor die tijd.

De eerste Pivot Shuttle, 2017 model: Shimano E 8000 // 504 Wh // 150 mm veerweg // 27,5 inch // 20,1 kg // 9999 euro.<a href="https://www.bike-magazin.de/mountainbike/all-mountain/leichtgewicht-pivot-shuttle-im-emtb-test/" doel="_blut" rel="noopener noreferrer"> De test van de voormalige trailkoning vind je hier in de link!</a>Foto: Pivot CyclesDe eerste Pivot Shuttle, 2017 model: Shimano E 8000 // 504 Wh // 150 mm veerweg // 27,5 inch // 20,1 kg // 9999 euro. De test van de voormalige trailkoning vind je hier in de link!De gloednieuwe Pivot Shuttle AM Pro X0 Eagle Transmissie: Bosch Performance CX // Powertube 750 // 160/148 mm veerweg // 29er wielen // 22,3 kilo // 12.199 euroFoto: Max FuchsDe gloednieuwe Pivot Shuttle AM Pro X0 Eagle Transmissie: Bosch Performance CX // Powertube 750 // 160/148 mm veerweg // 29er wielen // 22,3 kilo // 12.199 euro

De feiten over de Pivot Shuttle AM 2023

  • Carbon frame met 160/148 millimeter slag
  • 29er wielen
  • Bosch Performance Line CX Motor
  • Bosch Powertube 750 permanent geïnstalleerd in de onderbuis
  • Optionele 625 Powertube mogelijk, standaard op instapmodellen
  • Flip chip voor 0,4° geometrie aanpassing (laag/hoog)
  • Gewicht 22,27 kilo (Pro X0 model, gemeten in het EMTB laboratorium, maat L)
  • Drie modellen voor 9399, 12.199 en 14.399 euro

De nieuwe Shuttle AM is de eerste E-MTB met een Bosch motor van Pivot.Foto: Max FuchsDe nieuwe Shuttle AM is de eerste E-MTB met een Bosch motor van Pivot.

De nieuwe Pivot e-mountainbike in detail

Fast forward knop en zeven jaar later staat de Pivot Shuttle AM daar als de nieuwste interpretatie van de originele Shuttle als een. Wat is gebleven voor de E-MTB is de inmiddels klassieke DW-achterdriehoek, waarvan de ervaring heeft geleerd dat deze een hoge mate van rijneutraliteit combineert met veel pop met niettemin een hoog slikvermogen en een goede gevoeligheid bergaf en bergop. In de Shuttle AM biedt hij 148 millimeter veerweg, die wordt opgeroepen via de Fox Float X-luchtklep.

DW-Link achterdriehoek met 148 millimeter slag. De vaste achterframedriehoek van carbon is scharnierend via twee afzonderlijke rockers.Foto: Max FuchsDW-Link achterdriehoek met 148 millimeter slag. De vaste achterframedriehoek van carbon is scharnierend via twee afzonderlijke rockers.

De full carbon fiets wordt aangedreven door de krachtige Bosch Performance Line CX. En dit is een primeur bij Pivot. Tot nu toe vertrouwden de E-MTB’s van het merk op Shimano-motoren of de Fazua Ride 60. Met zijn koppel van 85 Newton duwt de Performance CX-motor enorm wanneer dat nodig is. Het topmodel wordt zelfs geleverd met de exclusieve CX Race drive van de Zwaben. Voor een keurig uithoudingsvermogen en bereikwerkwoordaut Pivot de grote 750 batterij stevig in de onderbuis. Een range extender, de nieuwe Bosch Power More 250, met nog eens 250 wattuur kun je ook als hoogte-eter in het frame klikken. Het bijzondere van de Pivot Shuttle is echter de downgrade-optie: een tweede paar schroefpunten in de onderbuis maakt de installatie van de kleinere 625-batterij mogelijk. Dit scheelt een goede 700 gram gewicht (standaard geïnstalleerd in het instapmodel) en zou het toch al lage gewicht van onze testfiets terugbrengen tot een goede 21,5 kilo. Een zeer goede prijs voor een moderne e-bike met 29 inch banden, een grote accu en een motor aandrijfkracht! Het ontbreken van verwijdering van de batterij is echter enigszins beperkend. Het vervangen van de accu tijdens de tour of na een paar bikeparkrondes is niet mogelijk, net zo min als het opladen van de batterij buiten de fiets.

Lees ook:   Liv Thrive Advanced: licht en sportief - toerfietsen in recensie

Schroefpunten voor de kleinere 625 Wh accu in de onderbuis. Het is mogelijk om te schakelen tussen de twee maten - maar vereist uitgebreide conversiemaatregelen.Foto: Max FuchsSchroefpunten voor de kleinere 625 Wh accu in de onderbuis. Het is mogelijk om te schakelen tussen de twee maten – maar vereist uitgebreide conversiemaatregelen.

Power-Lift: De Bosch Performance Line CX in de nieuwe Pivot Shuttle AM

Pivot verbindt zich niet aan één motorfabrikant, maar biedt voor elk van zijn drie modellen een andere e-bike-motor aan. De Shuttle LT is uitgerust met de Shimano EP8 aandrijflijn, terwijl de Shuttle SL de Fazua Ride 60. Voor de alleskunner, de Trail Bike Shuttle AM, vertrouwt Pivot op de beproefde, krachtige Bosch Performance Line CX. Sinds de uitgebreide Beeldscherm en bijwerken op afstand De zwabische motor met hoog koppel maakt indruk met zijn hoogwaardige integratie met mini-afstandsbediening op het stuur en een kleine batterij- en ondersteuningsniveau-indicator op de bovenbuis. De ervaring heeft geleerd dat Bosch-accu’s veel energie leveren en de piloot betrouwbaar bijna 2000 meter hoog stuwen met de 750 wattuurbatterij in onze gestandaardiseerde bereiktest – aanzienlijk meer dan andere systemen met 700 tot 750 wattuur.

Bosch-systeemcontroller: klein digitaal display voor batterijniveau en ondersteuning in de bovenbuis.Foto: Max FuchsBosch-systeemcontroller: klein digitaal display voor batterijniveau en ondersteuning in de bovenbuis.Bosch 2023: Mini-afstandsbediening op het stuur voor een opgeruimde look. Bijzonderheid: De shifter is draadloos verbonden met het systeem, wat uniek is op de markt.Foto: Max FuchsBosch 2023: Mini-afstandsbediening op het stuur voor een opgeruimde look. Bijzonderheid: De shifter is draadloos verbonden met het systeem, wat uniek is op de markt.

De geometrie van de nieuwe Pivot Shuttle AM

Geometrie van de Shuttle AM in maat L, flip chip op laag, gemeten in het EMTB laboratorium.Foto: Max FuchsGeometrie van de Shuttle AM in maat L, flip chip op laag, gemeten in het EMTB laboratorium.

Het chassis van de Pivot Shuttle AM biedt de mogelijkheid om de geometrie iets te veranderen via een flip-chip. In de High-stand worden de stuur- en zithoeken 0,4 graden steiler. De veranderingen zijn klein en in de praktijk meer merkbaar in nuances. We schakelden over naar de vlakke stand na een eerste run in de High-positie – en voelden niet de behoefte om dat opnieuw te veranderen. Alle testers vonden de wegligging zeer evenwichtig en succesvol.

De geometrietabel van Pivot naar Shuttle AM. Er zijn vier maten van S tot XL beschikbaar.Foto: Screenshot PivotDe geometrietabel van Pivot naar Shuttle AM. Er zijn vier maten van S tot XL beschikbaar.De Pivot Shuttle AM heeft een flip-chip op de bovenste rocker voor 0,5° geometrie-aanpassing.Foto: Max FuchsDe Pivot Shuttle AM heeft een flip-chip op de bovenste rocker voor 0,5° geometrie-aanpassing.

Pivot Shuttle AM Pro: de functies

Qua uitrusting, de middelste van de drie modellen, de Pivot Shuttle AM Pro, op een zeer hoog niveau. Voor een prijs van 12.199 euro zou al het andere brutaal zijn. Uiteraard zijn de topophangingselementen van het merk Fox aan de voor- en achterkant te vinden. De Fox Factory 36 Kashima met hoogwaardige Grip2 cartridge biedt alle benodigde instelmogelijkheden. Schakelen doe je met de gloednieuwe elektronische Sram XO Eagle Transmission. Shimano XT remmen, DT Swiss FB 1535 aluminium wielen, carbon stuur en cranks gemaakt van de zwarte edele stof maken het hoogwaardige totaalpakket compleet.

Lees ook:   Luca Schwarzbauer – WK 2023 (XCO): "Ik was de grote verliezer"

Elektronische Sram XO Eagle TransmissieFoto: Max FuchsElektronische Sram XO Eagle TransmissieFox 36 Factory Kashima met hoogwaardige Grip2 dempingscartridgeFoto: Max FuchsFox 36 Factory Kashima met hoogwaardige Grip2 dempingscartridge

Praktische test: Zo goed rijdt de nieuwe Shuttle AM Pro

We konden de gloednieuwe all-mountain e-bike van de Amerikanen uitgebreid achtervolgen over de trails in het Beierse bikepark in Oberammergau en in Lermoos in Oostenrijk. In totaal reden drie verschillende rijders op de mountainbike. De gecoördineerde impressies geven een duidelijk beeld van de voor- en nadelen van de nieuwe Pivot Shuttle AM 2023.

Bergopwaartse geschiktheid: Zo klimt de nieuwkomer

In onze vergelijkingsritten werd al snel duidelijk dat de nieuwe Pivot Shuttle AM een nogal rondgaande, lange zitpositie biedt. Door het hoge front ziet de e-bike er niet oncomfortabel uitgerekt uit, maar is hij vrij groot tijdens het zitten. De zitpositie verdeelt het gewicht neutraal en zonder noemenswaardige belasting op het voorwiel. De zithoek is naar moderne maatstaven vrij vlak, zelfs in de steilere geopositie. Op echt steile beklimmingen zit je bijna een beetje achterstevoren, wat niet ideaal is. De Pivot MTB blijkt echter een solide klimmer, al klimt het voorwiel eerder dan echte klimspecialisten. Een bijzonder hoogtepunt is de uitstekende tractie in de achterste driehoek, ondersteund door de krachtige Bosch Performance Line CX-motor. Over het algemeen positioneert de e-bike zich goed in het middenveld van power trail bikes bergop. Ondanks enkele kleine zwakke punten biedt de Pivot Shuttle AM over het algemeen solide prestaties in de bergopwaartse sfeer.

De Pivot Shuttle AM biedt goede prestaties bergop dankzij een zeer goede tractie en veel motorvermogen.Foto: Max FuchsDe Pivot Shuttle AM biedt goede prestaties bergop dankzij een zeer goede tractie en veel motorvermogen.

Downhill prestaties: Dit is hoe goed de Pivot Shuttle AM op het parcours rijdt

De vrij gemiddelde prestaties bergop staan in schril contrast met de prestaties van de Pivot Shuttle AM bergafwaarts. In de afdaling maakt de relatief lichte E-MTB indruk met zijn extreem uitgebalanceerde wegligging. Hij is beslist lichtvoetig, levendig en direct, waarbij de lichtgewicht DT Swiss-wielen ook duidelijk merkbaar zijn. Dankzij het hoge front ben je zeer goed geïntegreerd in de fiets en voel je je veilig, zelfs op steil terrein. Het chassis is in balans, maar met vrij weinig uiteindelijke progressie. Het voelt niet als een ultieme hoeveelheid veerweg, maar brengt een gedefinieerde, poppy rijervaring over. Voor alle testers bood de Shuttle AM een goed compromis tussen comfort en sportieve tegensteun achterin.

Pivot Shuttle AM 2023: uitstekende downhill-prestaties op elk terrein. Het rijplezier wordt zeker niet verwaarloosd.Foto: Max FuchsPivot Shuttle AM 2023: uitstekende downhill-prestaties op elk terrein. Het rijplezier wordt zeker niet verwaarloosd.

Over het algemeen vonden we de DW-Link achterdriehoek erg leuk. De fiets heeft een goed slikvermogen, maar biedt geen stofzuigergevoel, zoals bijvoorbeeld de Specialized Turbo Levo. Er is duidelijke feedback vanaf de grond, maar zonder een harde rijervaring te geven. Ondanks de soepelheid en het hoge slikvermogen behoudt de fiets een gedefinieerd karakter. Het is jammer: tijdens onze eerste testritten produceerde de Shuttle AM een duidelijk ratelend geluid bergafwaarts. Na lang zoeken bleek dat het geluid werd veroorzaakt door duidelijk spel van de Fox-transferondersteuning. Het carbon frame van de shuttle versterkte dit geluid ongewoon sterk.

Lees ook:   Vali Höll: haar top 5 tips om kalm te blijven om naar beneden te komen - mentale trucs van de wereldkampioen

De hoge voorkant van de Shuttle AM is karaktervol. Het is jammer: Als je dieper wilt gaan,AG, kan nauwelijks tegenmaatregelen nemen. Want het stuur kent al weinig stijging in serieproductie. En we hadden de afstandhouders al bijna volledig onder de steel verwijderd voor de test. Als je van een lage cockpit houdt, moet je voor het kleinere frame gaan.Foto: Max FuchsDe hoge voorkant van de Shuttle AM is karaktervol. Het is jammer: Als je het dieper bevalt, kun je nauwelijks tegenmaatregelen nemen. Want het stuur kent al weinig stijging in serieproductie. En we hadden de afstandhouders al bijna volledig onder de steel verwijderd voor de test. Als je van een lage cockpit houdt, moet je voor het kleinere frame gaan.

Resultaat:

De Pivot Shuttle AM is een levendige e-trail fiets met enduro rijders kwaliteiten en een absoluut succesvolle fun machine. Bergafwaarts en op het parcours is het een van de beste en leukste power eMTB’s op de markt. De behoorlijke, maar niet uitstekende prestaties bergop, door de vrij vlakke zithoek en de hoge voorkant, bederven de algehele indruk nauwelijks. Door de ingebouwde accu is de e-bike extreem licht – een zeldzaamheid onder e-MTB’s met Bosch-aandrijving. Met 22,3 kilo is het de lichtste e-fully met een 750 eindbuis die we tot nu toe in het EMTB-laboratorium hebben getest. Qua uitrusting is er zelfs ruimte voor verbetering. De edele topversie met carbon wielen, CX-racemotor en XTR-componenten zou een paar honderd gram lichter moeten zijn. In het Pivot-modellengamma is de Shuttle AM zeer goed verdeeld over de Enduro Shuttle LT (klik hier voor de test van de succesvolle enduro!) en de Light-Bike Shuttle SL. Perfect voor wie op zoek is naar een levendige, leuke powerbike die ook enduro-afdalingen kan maken. Je moet hiervoor echter behoorlijk diep in je buidel tasten.

Leuke machine met veel vermogen: De Pivot Shuttle AM 2023. Testrijder Christian Schleker was in 2017 al op pad met de originele shuttle voor EMTB. In die tijd was de trailbike nog een van de weinige e-MTB's waarmee je echt plezier kon hebben op de trail. Sindsdien is er veel gebeurd.Foto: Max FuchsLeuke machine met veel vermogen: De Pivot Shuttle AM 2023. Testrijder Christian Schleker was in 2017 al op pad met de originele shuttle voor EMTB. In die tijd was de trailbike nog een van de weinige e-MTB’s waarmee je echt plezier kon hebben op de trail. Sindsdien is er veel gebeurd.

Modellen en prijzen van de nieuwe Pivot Shuttle AM

Er komen drie modellen van de nieuwe Pivot Shuttle AM met Bosch-aandrijving. Een echte budgetvariant vind je echter niet. Het begint met het model “Ride” voor 9399 euro. Het is moeilijk om het woord “instapvariant” te gebruiken. Het topmodel “Team” kost 14.399 euro.

Alle drie de uitrustingsniveaus van de Pivot Shuttle AM zijn verkrijgbaar in deze twee kleuren.Foto: Jens StaudtAlle drie de uitrustingsniveaus van de Pivot Shuttle AM zijn verkrijgbaar in deze twee kleuren.

Pivot Shuttle AM Ride – 9399 Euro

De goedkoopste Pivot Shuttle AM Ride heeft een kleinere accu, namelijk de Powertube 625. Het voordeel: Ondanks goedkopere uitrusting is het model waarschijnlijk niet zwaarder dan het Pro-model. Want de kleine batterij bespaart meer dan 700 gram. Het onderstel komt uit Fox’ Performance serie, schakelen en remmen gebeurt met een Shimano mix van Deore, SLX en XT.

Pivot Shuttle AM Ride SLX/XT, 9399 EuroFoto: Pivot CyclesPivot Shuttle AM Ride SLX/XT, 9399 Euro

Pivot Shuttle AM Pro – 12199 euro

Functioneel “volledige hut” – zo zou je het Pro-model kunnen noemen. De Fox Factory-ophanging is een merkbare update ten opzichte van de instapvariant. Schakelen doe je hier met de nieuwe Sram X0 Eagle Transmission. Ook op het gebied van schakelnauwkeurigheid en duurzaamheid is dit een grote stap. Ook de andere onderdelen zoals wielen en zadelpen zijn van hogere kwaliteit.

Pivot Shuttle AM Pro X0 Eagle Transmissie, 12.199 EuroFoto: Pivot CycliPivot Shuttle AM Pro X0 Eagle Transmissie, 12.199 Euro

Pivot Shuttle AM Team – 14.399 euro

Het topmodel voegt er een paar hoogtepunten aan toe. Edele carbon wielen van Newmen, Bosch’ gelimiteerde CX Race motor met de buitengewone Race modus, XTR remmen en Sram’s high-end group XX Eagle Transmission. Met name het gewicht zou met een paar honderd gram moeten dalen als gevolg van deze updates.

Pivot Shuttle AM Team XX Eagle Transmissie, 14.399 EuroFoto: Pivot CyclesPivot Shuttle AM Team XX Eagle Transmissie, 14.399 Euro