Duurzame regenjas van bloeding uit het Fichtelgebergte

Als redactie uit München vinden we de regenjas helemaal niet ‘bloeden’ – Beiers voor dom. We waren al geïnteresseerd in de beginsituatie met milieuvriendelijke coating, duurzame productie enzovoort, en we wilden de functionele kleding van Helmbrechts in Opper-Franken testen. Natuurlijk staat “bleed” voor de Engelse slogan van het bedrijf: “we bleed for nature”.

In dit artikel vindt u:

bleed Rainshell: Waterdichte regenjas voor fietsen en andere sporten

We hebben eerst de bleed Rainshell getest voor gebruik in het zadel. In ruil daarvoor kregen we een dames- en een herenmodel, dat we in de laatste – zeer regenachtige en soms besneeuwde – maanden hebben meegenomen op onze MTB-tochten, gravelritten en dagelijkse routes naar het werk. Al bij de eerste pasbeurt valt echter op dat het herenmodel enorm is. Dus de eerste jas in maat M gaat terug en de editor (1,72 cm lang, weegt 70 kg) krijgt er een in S – wat zelden het geval is. In het damesmodel past het jasje goed, maar loopt het ook wat breder.

Geen genade op de test. Maar je ziet de nogal losse snit van de jas in het fietszadel.Foto: Nick Rotter

Geen genade op de test. Maar je ziet de nogal losse snit van de jas in het fietszadel.

Beide testers zeggen daarom in onderling overleg: “De bleed regenjas zit lekker los. Je kunt ook een dun isolerend jasje of een dikke trui dragen.” Het nadeel van de casual snit wordt opgemerkt door de race-savvy tester: “Het is niet aerodynamisch, maar remt behoorlijk als je hard gaat.” De snit lijkt niet zo geschikt voor de naar voren leunende positie op de gravel- of racefiets. Zelfs op de XC speedster schuift de jas bij de schouders omhoog of spant zich aan de achterkant een beetje aan. In meer gematigde zithoudingen maakt de bleed rainshell een zeer goede indruk, en je kunt de regenjas ook zonder problemen dragen tijdens het wandelen of op weg naar je werk.

Lees ook:   BIKE Festival Riva 2023: Klik hier voor ons liveblog van het festival

Beide testers zijn het opnieuw eens over de beloofde waterdichtheid van 10.000 mm. Zelfs als de regen uiterlijk na de eerste wasbeurt van de regenjas bijna nergens wegrolt, blijft het tot nu toe 100% strak. Dit zou een concessie kunnen zijn aan milieuvriendelijke impregnatie, die vrij is van schadelijke stoffen zoals PFC en PTFE. Last but not least voelt het materiaal aangenaam zacht aan, niet erg ritselend en zeer duurzaam. Bij zeer koele temperaturen voel je je goed beschermd in de bleed regenjas – en zelfs bij hete actie of hogere temperaturen is de bleed zeer ademend en voelt het niet zo zweterig aan.

De regen rolt er niet meer af, maar de jas is nog steeds 100% waterdicht.

Weinig, maar praktische details

De bleed regenjas is opvallend onopvallend. De roestrode kleur is nog steeds de meest voor de hand liggende. Anders heeft de jas geen zakken voor mobiele telefoons, geen ingenaaide zakjes of licht. Maar het heeft een praktisch verstelbare zoom om het aan de onderkant aan te spannen als het koud is. Een grote capuchon die ook verstelbaar is en twee zakken met ritsen.

In de praktijk valt op dat de capuchon perfect over de helm past – alleen enkele brillen raken dan de binnenkant van de capuchon aan de achterkant. Tester Sandra merkt op dat de volledig gesloten capuchon de helft van het gezicht beschermt, dat warm kan worden tijdens het trappen. Tester Marc daarentegen vindt de kraag te strak als de rits helemaal omhoog wordt getrokken.

Waterdichte rits en flexibele manchetten - de zoom van de jas is ook verstelbaar.Foto: Marc Strucken

Waterdichte rits en flexibele manchetten – de zoom van de jas is ook verstelbaar.

Na verloop van tijd ontdekten beide testers echter dat de waterdichte rits aan de voorkant stijf wordt.

Conclusie praktijktest bleed regenshell regenjas

Beide testers vonden de bleed regenjas leuk als dagelijkse metgezel, maar ook voor zwaar gebruik in continue regen of als hardshell in het uienprincipe. De pasvorm is niet helemaal optimaal voor echt sportief fietsen, maar voor alle meer ontspannen tochten of meer rechtopstaande zitposities op de fiets is de bleed een trouwe – en vooral duurzaam geproduceerde metgezel. Hoe dicht het is na 10 of 20 wasbeurten valt nog te bezien. Maar er komen in ieder geval geen gifstoffen in het afvalwater terecht. En de makers van bloedingen doen ook veel voor de milieubalans van de productie.

>> Meer informatie over duurzaamheid kom je te weten in onze special: Hoe kan fietsen nog beter zijn voor het milieu? <<

Details van de bleed rainshell jacket

 • Heren / Dames Regular Fit XS-XXL
 • Strak geweven, lichtgewicht stofkwaliteit gemaakt van 100% gerecycled polyester (ongemengd)
 • ademende en waterdichte stofkwaliteit, waterkolom 10.000 mm, geïmpregneerd, vrij van schadelijke stoffen zoals PFC en PTFE
 • Geverfd met verontreinigende inkten op waterbasis (Bluesign gecertificeerd)
 • getapete naden
 • in breedte verstelbare tailleband, elastische manchetten
 • 2 zakken met rits
 • Extra hoog uitgesneden capuchon, kraag verstelbaar voor bescherming tegen weersinvloeden
 • Ritsen (YKK) gegarandeerd waterdicht
 • Volledig recyclebaar product door het gebruik van pure materialen

Duurzaam en dan: “made in China”?

 • Toepassing van ecologische en sociale normen waar deze niet als vanzelfsprekend kunnen worden beschouwd
 • Fairwear en GOTS certificering van het bedrijf
 • Compensatie van CO2-uitstoot voor productie en transport met ClimatePartner
 • Productie van de grondstof in China
 • Vervaardiging van producten in het land van vervaardiging van het materiaal om nog langere transportroutes te vermijden

We kunnen dat niet verifiëren als onderdeel van deze beoordeling van de regenjas. Maar het bedrijf creëert in ieder geval transparantie over waar de stoffen vandaan komen.

bleed – duurzame kleding uit Opper-Franken

In Opper-Franken, meer bepaald in Helmbrechts, richtte skateboarder Michael Spitzbarth in 2008 het label bleed op. Bleed heeft nu meer dan 10 medewerkers. Naar eigen zeggen is het bedrijf een van de eerste merken uit de sport- en streetwearsector die samen met klimaatadviseur ClimatePartner een volledig klimaatneutrale functionele jas produceert: de bleed rainshell die we hebben getest.

De regenjas van bleed heeft 5 goede eigenschappen: klimaatneutraal geproduceerd, 100% gemaakt van gerecyclede materialen, waterdicht, vrij van schadelijke stoffen, met liefde gemaakt.Foto: Marc Strucken

De regenjas van bleed heeft 5 goede eigenschappen: klimaatneutraal geproduceerd, 100% gemaakt van gerecyclede materialen, waterdicht, vrij van schadelijke stoffen, met liefde gemaakt.

bleed gebruikt alleen gerecycled of biologisch afbreekbaar textiel voor zijn inzamelingen, controleert het waterverbruik en gebruikt elektriciteit uit hernieuwbare bronnen om de CO2-uitstoot zo laag mogelijk te houden. Toch heeft bleed de regenjas geproduceerd in China, wat lange transportroutes betekent. In samenwerking met ClimatePartner berekenen ze echter de ecologische voetafdruk die de productie achterlaat en compenseren dit door een bosbeschermingsproject in Kenia te ondersteunen.

bloeden – 100% ECO, 100% EERLIJK, 150% JA! – het motto van het merk bleed

En omdat mensen op internet bestellen en er slechte aankopen gebeuren, zegt bleed over zichzelf dat geretourneerde goederen worden gecontroleerd, schoongemaakt en weer verzendklaar worden gemaakt. bleed heeft al prijzen gewonnen met zijn duurzame mode:

 • Peta Vegan Fashion Award 2022
 • ISPO Prijs 2021
 • Groene Concept Award 2020
De bloedende regenjas in de duurtest op de honderden kilometers die Sandra aflegt.Foto: Nick Rotter

De bloedende regenjas in de duurtest op de honderden kilometers die Sandra aflegt.

Source link