Liteville 303 MK1 Race review: Duitse techniek voor de afdaling

In de wispelturige fietsindustrie heeft bijna geen enkel ander bedrijf zo voor consistentie gestaan als Liteville. In 18 jaar tijd werd het Model 301 in totaal 15 keer herzien in kleinschalige ontwikkelingsstappen. Liteville-fans konden bijna elk jaar uitkijken naar een verder geoptimaliseerde MK-versie. De Liteville 301, die nog steeds verkrijgbaar is, is altijd een constant symbool geweest van bewuste Duitse techniek, gevormd uit volumineuze aluminium buizen.

Met een modelbadge op de bovenbuis en chique lasnaden ziet de Liteville 303 er heerlijk technisch uit.Foto: Max FuchsMet een modelbadge op de bovenbuis en chique lasnaden ziet de Liteville 303 er heerlijk technisch uit.

Alles nieuw bij Liteville

In 2023 waait er een nieuwe wind in Liteville. Syntace mastermind Jo Klieber is nog steeds betrokken bij het merk, maar het bedrijf is overgenomen door het Oostenrijkse Pierer Industrie AG. De nieuwe meerderheidseigenaar is bij liefhebbers van tweewielers vooral bekend van de motorfietsen van KTM en Husqvarna, die deel uitmaken van het portfolio van het bedrijf. De verandering is ook voelbaar in de producten: Liteville experimenteert niet alleen met carbon frames uit de Europese productie, maar presenteerde dit jaar voor het eerst in lange tijd een fiets met het naamachtervoegsel “MK1”: De Liteville 303 moet een onafhankelijke, meer downhill-georiënteerde versie van de iconische 301 zijn.

Visueel onderscheidt de Liteville 303 zich duidelijk van de klassieke 301 met zijn diep gebogen bovenbuis en nieuwe schokdemper.Foto: Max FuchsVisueel onderscheidt de Liteville 303 zich duidelijk van de klassieke 301 met zijn diep gebogen bovenbuis en nieuwe schokdemper.

Langer en vlakker, de Liteville 303 zou de downhill-prestaties naar een nieuw niveau tillen

Al in het voorjaar konden we een pre-productie versie van de nieuwe Liteville Enduro testen. Ons oordeel over de Liteville 303 met 160 millimeter voorvork, die destijds op mulletbanden rolde: De allround kwaliteiten van de 301 broer zijn gebleven, maar de kwantumsprong in downhill ontbreekt. Hoewel er ook een 160-vork op het productiemodel kan worden geïnstalleerd en een klein achterwiel kan worden bereden via een aanpassing van de achtervorklengte, wordt onze testfiets geleverd met 29-inch wielen en 170 millimeter veerweg aan de voorkant. Het was duidelijk dat deze configuratie een impact zou hebben op de geometrie. Toen we een goed half jaar later nog eens 303 in ons testlab zetten, waren we nog steeds verbaasd. Het lijkt alsof de pre-productiefiets – typisch Liteville – slechts een tussenstap was op weg naar het doel: de Geo is nu veel langer en platter.

Lees ook:   beste mountainbike 1500 euro

>> We hebben ook de Liteville 301 MK15 getest <<

Met een slappe balhoofdhoek van 63,9 graden en 170 millimeter veerweg aan de voorzijde maakt de Liteville 303 visueel duidelijk dat hij is ontworpen voor radicale afdalingen.Foto: Max FuchsMet een slappe balhoofdhoek van 63,9 graden en 170 millimeter veerweg aan de voorzijde maakt de Liteville 303 visueel duidelijk dat hij is ontworpen voor radicale afdalingen.

De Liteville 303 MK1 review: zo rijdt de aluminium enduro

Ondanks de ruime liggende achtervork gaat de fiets beter door krappe bochten dan veel andere enduro’s. Maar als je op het achterwiel wilt komen, heb je veel smaak in je armen nodig. Met de hoge voorkant en lage bovenbuis voelen 303 rijders zich heerlijk goed geïntegreerd in de fiets wanneer ze staan. Racers zouden vermoedelijk de cockpit laten zakken om meer druk op het voorwiel te genereren. Dit wordt echter voorkomen door de hoge headset cover – waar de kabels doorheen worden geleid.

Door de headset cover en afstandhouders waar de kabels doorheen worden geleid, zijn er grenzen aan de verstelbaarheid van de cockpithoogte op de Liteville Enduro.Foto: Max FuchsVanwege de headsethoes en afstandhouder waarmee de kabels zijn verbonden,Er zijn grenzen aan de instelbaarheid van de cockpithoogte op de Liteville Enduro.

Op lastige steile stukken zorgt niet alleen de veel neerklapbare remklauw, maar ook het sterke remsysteem voor een hoog veiligheidsgevoel. In de vallijn ruimt de uitstekend werkende Rockshox ZEB met aplomb alle obstakels uit de weg en houdt de fiets, samen met de slappe balhoofdhoek, de baan rustig. Helaas kan de achterste driehoek het hier niet helemaal bijhouden, is iets minder bevredigend en mist ondersteuning op sprongen of off-road golven.

De kleine rode SAG-indicator in de rocker van de Liteville 303 vereenvoudigt de ophanging.Foto: Max FuchsDe kleine rode SAG-indicator in de rocker van de Liteville 303 vereenvoudigt de ophanging.

Lees ook:   canyon elektrische mountainbike

Tegelijkertijd deelt de stijve achterkant keer op keer klappen uit. Zelfs met de instelmogelijkheden van de Ultimate-ophanging kan de onbalans in de ophanging niet volledig worden weggewerkt. Het lijkt alsof de Liteville 303 wordt voorafgegaan door een enduro, terwijl achteraan een all-mountain bike volgt. Een tammere 160-vork past misschien wel beter bij de rijeigenschappen van de 303. Zelfs de matige lekbescherming van de banden zou dan een coherenter beeld geven. Hoewel Liteville de MTB alleen een smalle achtervorkbescherming geeft en geen onderbuisbescherming, blijft de fiets in elke situatie aangenaam stil.

Vooraf bepaald breekpunt: Een ongevaarlijke val zorgde ervoor dat de stuurstopbegrenzer van de Liteville 303 brak. Dit voldeed aan zijn doel en de interne leidingen bleven intact.Foto: Max FuchsVooraf bepaald breekpunt: Een ongevaarlijke val zorgde ervoor dat de stuurstopbegrenzer van de Liteville 303 brak. Dit voldeed aan zijn doel en de interne leidingen bleven intact.

Een enduro voor de MTB tour: De Liteville 303 MK1

Als je graag veel hoogte fietst op extravagante tochten of een trail transalp, vind je een capabele metgezel in de 303. Voor een enduro klimt de fiets uitzonderlijk goed. Dankzij zijn absoluut acceptabele gewicht en een rechtopstaande rijpositie kan hij op een ontspannen manier naar de top worden geslingerd. Zittend piept de achterste driehoek slechts minimaal. Bij het trappen pompt de achterkant harder, maar kan gemakkelijk worden gekalmeerd met de platformhendel. Op steile hellingen helpt het kleine kettingblad met 30 tanden. Vanwege de ongunstige radii tijdens de kabelgeleiding vereist de versnellingspook hoge handmatige krachten – er is hier nog steeds potentieel voor optimalisatie voor een toekomstige MK2.

Aan de linkerkant boven de trapas van de Liteville-fiets lopen de kabels voor remmen en versnellingen kort naar buiten. Deze laatste moet echter kort na het klemmen weer van kant wisselen.Foto: Max FuchsAan de linkerkant boven de trapas van de Liteville-fiets lopen de kabels voor remmen en versnellingen kort naar buiten. Deze laatste moet echter kort na het klemmen weer van kant wisselen.

Liteville 303 MK1 Race Specificaties en scores

Fabrikant

 • Categorie: Ednuro
 • Prijs¹: 6499 Euro
 • Verkrijgbaar bij: Retailers
 • Frame Materiaal: Aluminium
 • Wielmaat: 29 inch

Meetgegevens

 • Veerweg: 170 mm (voor) / 157 mm (achter)
 • Gewicht zonder pedalen: 14,43 kg
 • Frame gewicht: 3374 g
 • Wielgewicht: 4845 g
 • Acceleratie wielen: 3924,22 kg x cm²
 • Breedte stuur: 780 mm
 • Framestijfheid (absoluut): 62 N/mm

De nieuwe schokkoppeling van de Liteville 303 laat alleen ruimte voor een kleine waterfles van 0,5 liter.Foto: Max FuchsDe nieuwe schokkoppeling van de Liteville 303 laat alleen ruimte voor een kleine waterfles van 0,5 liter.

Uitrusting

 • Wielen: Syntace C33i
 • Banden: Maxxis Assegai / Minion DHR II 3C MaxxTerra Exo Protection TR, 29 x 2.5 / 2.4
 • Vork: Rockshox ZEB Ultimate
 • Schok: Rockshox Super Deluxe Ultimate
 • Remmen: Shimano XT 4-zuiger / 200/180 mm
 • Aandrijflijn: Sram X01 Eagle Gear Ratio / Bandbreite 30; 10–52 / 520 %
 • Telescopische paal / slag: Eightpins / 150-258 mm

De achteras van de Liteville Enduro verbergt een handig hulpmiddel.Foto: Max FuchsDe achteras van de Liteville Enduro verbergt een handig hulpmiddel.

Beoordeling

 • Behandeling Heuvelopwaarts: 18 van 20
 • Chassisefficiëntie: 17 van 20
 • Rolweerstand: 8,5 uit 10
 • Gewicht: 6 van 15
 • Traagheidswielen: 5 van 10
 • Bidonhouder: 4.5 uit 10
 • Behandeling Heuvelafwaarts: 34 van 40
 • Achterwielophanging: 18.75 uit 25
 • Voorwielophanging: 25 van 25
 • Intrekbaarheid zadel: 10 van de 10
 • Remmen: 12.75 uit 15
 • Grip op de banden: 12 van de 15
 • Rijstabiliteit: 5 van de 10

TOTAAL BERGOP: 59 van 80

TOTAAL BERGAFWAARTS: 117,5 van 140

 • Overig: 27 van 30
 • Onderhoudsgemak: medium

BIKE testresultaat²: Zeer goed – 203,5 van de 250 punten

Door om te bouwen naar een extra boring kan de Liteville 303 MK1 ook met een 27,5 inch achterwiel worden gereden.Foto: Max FuchsDoor om te bouwen naar een extra boring kan de Liteville 303 MK1 ook met een 27,5 inch achterwiel worden gereden.De geometrie van de Liteville 303 MK1 Race in maat L.Foto: BIKEDe geometrie van de Liteville 303 MK1 Race in maat L.De karakteristieke curve van de Liteville 303 MK1 Race: Voorvork en schok geven hun slag lineair los. De achterkant bereikt zijn limiet veel eerder. (Rode achterkant / blauwe voorkant)Foto: BIKEDe karakteristieke curve van de Liteville 303 MK1 Race: Voorvork en schok geven hun slag lineair los. De achterkant bereikt zijn limiet veel eerder. (Rode achterkant / blauwe voorkant)Dankzij het volledig geïntegreerde ontwerp maakt de Eightpins dropper post tot 258 millimeter verlaging mogelijk. De slag kan snel en zonder gereedschap op het parcours worden aangepast.Foto: Max FuchsDankzij het volledig geïntegreerde ontwerp maakt de Eightpins dropper post tot 258 millimeter verlaging mogelijk. De slag kan snel en zonder gereedschap op het parcours worden aangepast.

Resultaat

Met zijn ongecompliceerde rijgedrag en geweldige toereigenschappen bouwt de Liteville 303 voort op de sterke punten van de 301. Ondanks de naam is er geen race enduro in de Liteville. Daarvoor is het chassis in deze configuratie te onharmonisch. Voor technisch bochtige paden zonder tijdsdruk is de nieuwkomer een goede keuze. Op de achtervolging over woeste parcoursen zijn er meer zelfverzekerde enduro’s. – Jan Timmermann, BIKE test editor

BIKE testredacteur Jan Timmermann.Foto: Miha MatavzBIKE testredacteur Jan Timmermann.

¹Prijs plus kosten voor verpakking, verzending en afstemming indien van toepassing.

²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-oordeel staat los van de prijs. BIKE ratings: uitstekend (250-205 punten), zeer goed (204,75-180 punten), goed (179,75-155 punten), bevredigend (154,75-130 punten), met zwakke punten (129,75-105 punten), onbevredigend (104,75-0 punten). De weging van de punten in de individuele beoordelingscriteria varieert afhankelijk van de fietscategorie.