Canyon Neuron Young Hero: Hoe doet de prijskraker het in de zware uithoudingstest?

Technische specificaties: Canyon Neuron Young Hero

 • Prijs: 1599 Euro
 • Gewicht zonder pedalen: 13,75 kg
 • Veerweg voor/achter: 130 / 130 m
 • Materiaal: Aluminium
 • Wielen: 27,5 inch (totaalgewicht 4996 g)
 • Vork / Schokdemper: Manitou Machete Comp / Manitou Mara
 • Aandrijflijn / Verhouding: Sram SX Eagle, 1 x 12 / 30 / 11–50 (= 454 %)
 • Remsysteem / Schijf /Hallo. : Tektro HDJ 285 Junior / 180 mm / 180 mm
 • Stuurbreedte / zithoogte max. / min.: 700 mm / 640 mm / 800 mm
 • Banden: Schwalbe Nobby Nic / Rocket Ron 27.5 x 2.25″

De Neuron Young Hero maakt indruk met de kenmerkende look van Canyon-held Fabio Wibmer met grijze en witte verf en gouden merkletters.Foto: Henri LesewitzDe Neuron Young Hero maakt indruk met de kenmerkende look van Canyon-held Fabio Wibmer met grijze en witte verf en gouden merkletters.

Een eerste, fundamenteel inzicht werd al gegeven door het eerste verhaal over de rij-impressie. Het optreden van de Canyon Neuron Young Hero was overtuigend – opnieuw. Tenminste zolang het bergafwaarts ging, of vlak, gaf technische grond het gevoelige chassis iets te doen. Bergopwaartse stukken en langere ritten op normale gravelwegen leidden meteen tot ernstige motiverende dieptepunten voor onze junior tester. Het gewicht van bijna 14 kilo zonder pedalen had al voor de eerste rit een idee gegeven dat de full suspension van de kids maar in beperkte mate geschikt is om te toeren. En dus werd de Jonge Held vooral gebruikt in bikeparks of regio’s met liften. In Nauders. In Bischofsmais. In Leogang. En op de Samerberg bij München.

Tijdens de muurrit in het bikepark op de Samerberg heeft het chassis van de Neuron Young Hero een korte rustpauze. Daarna gaat het verder met sprongen en permanent schudden.Foto: Henri LesewitzTijdens de muurrit in het bikepark op de Samerberg heeft het chassis van de Neuron Young Hero een korte rustpauze. Daarna gaat het verder met sprongen en permanent schudden.

Op zoek naar een MTB voor kinderen? Lees ook deze artikelen over het onderwerp:

>> Kinderfietsen 2023 Review: 7 MTB’s voor kinderen waar je blij van wordt <<

>> KOOPGIDS KINDER MTB 16 tot 29 inch – de juiste maat voor kinderfietsen <<

Het materiaal zou allesbehalve gespaard blijven. Het landingsgestel werd voortdurend gemasseerd in grote en kleine wegbotsingen en moest ook tal van landingen na sprongen verwerken. De remmen waren net zo uitdagend als de wielen. Maar ook de tandwielen werden scherp gehouden, want om de paar bochten moest de ketting op het optimale tandwiel worden geduwd. Het enige leuke aan de fiets dat opviel tijdens dergelijke missies was het ontbreken van een telescopische paal. Anders dan dat, was de fiets overal leuk. De banden, die meer voor toeren waren ontworpen, deden alles zonder klagen. Retrofitting naar tubeless zou hier echter worden aanbevolen.

De Canyon Neuron Young Hero aan het einde van de testfase van een maand: Technisch nog in topvorm, maar met duidelijke gebruikssporen.Foto: Henri LesewitzDe Canyon Neuron Young Hero aan het einde van de testfase van een maand: Technisch nog in topvorm, maar met duidelijke gebruikssporen.

Lees ook:   Radon Cragger 8.0: goedkope trail hardtail in de test - droomfietsen 2023

De grote vraag: Hoe goed is een kinderkind volledig voor 1599 euro bij continu gebruik?

Na bijna een jaar onafgebroken gebruik, nu de controle: Hield alles stand? Wat wordt er gedragen? Kan Canyon zijn claim als premium fabrikant waarmaken met de Neuron Young Hero?

Op het eerste gezicht zijn er wat krassen, maar geen echte technische schade. Niets rammelt. Niets kraakt. Dat is een goede zaak. Maar alleen een blik op de details zal informatie geven over hoe duurzaam de Neuron Young Hero is. Laten we eerst eens kijken naar de lagers achter de zwarte deksels. Voilá! Hoewel de productmanagers met het spreekwoordelijke scherpe potlood moesten handelen om de scherpe prijs van 1599 euro te realiseren, werd er niet bespaard op het chassis. De hoogwaardige industriële lagers zijn uitgebreid afgedicht. Ze draaien nog steeds soepel en soepeld hebben helemaal geen spel. Dit geldt voor de lagers op de hefhendel en ook voor die op de Horst Link. Perfect.

Nog steeds lopend zoals op de eerste dag: de goed afgedichte lagers van de achterwielophanging vonden het continue gebruik niet erg.Foto: Henri LesewitzNog steeds lopend zoals op de eerste dag: de goed afgedichte lagers van de achterwielophanging vonden het continue gebruik niet erg.De Manitou Mara shock is perfect voor de kinderen. Hij is goed te stemmen, reageert gevoelig en toonde grote nemerskwaliteiten.Foto: Henri LesewitzDe Manitou Mara shock is perfect voor de kinderen. Hij is goed te stemmen, reageert gevoelig en toonde grote nemerskwaliteiten.

Zelfs de Manitou-schok zelf laat, ondanks de talloze afdalingen van het bikepark, niet zien aan wat voor stress hij al die maanden is blootgesteld. De coating van het wrijvingsoppervlak is intact, de afdichtingen zijn prima, de schokdemper zit rammelvrij in het frame. Zo moet het zijn. Het merendeel van de ritten vond echter plaats bij goed, of in ieder geval droog weer. Maar dit is de norm voor kinderfietsen. Als het continu regent, stappen maar heel weinig kinderen op hun MTB’s.

Geen roest, geen siff, geen haken, geen speling: de lagers van de Acros-headset waren grotendeels niet onder de indruk van de test.Foto: Henri LesewitzGeen roest, geen siff, geen haken, geen speling: de lagers van de Acros-headset waren grotendeels niet onder de indruk van de test.

Een positieve verrassing: er werd niet bespaard op de lagers.

Laten we verder gaan met het belastingtarief. Dit is waar mensen graag geld besparen, omdat de meeste mensen die geïnteresseerd zijn in het kopen de neiging hebben om naar de achterderailleur of de verende vork te kijken in plaats van naar dergelijke componenten die in het frame zijn verborgen. Deze zijn net zo belangrijk voor het rijplezier. Op het eerste gezicht ziet de door Canyon geïnstalleerde Acros-headset er onopvallend en niet bepaald glamoureus uit met zijn plastic hoes, maar hij verbergt hoogwaardige, top-afgedichte industriële lagers binnenin. Ze draaien net zo soepel als op de eerste dag. Boven en onder. Super.

Ook boven: Het vet lager lager.Foto: Henri LesewitzOok boven: Het vet lager lager.

De remmen van een mountainbike zijn een van de probleemonderdelen bij intensief continu gebruik. De zuigers kunnen traag lopen, vastlopen of vervelende slijpgeluiden produceren als gevolg van vuil. De remblokken kunnen piepen, glazuren of schuren en de remschijven kunnen buigen. Canyon maakt gebruik van lichtgewicht tweezuigermodellen van Tektro. De remmen van de Taiwanezen worden al jaren gebruikt in het WK, maar zijn voor veel motorrijders nog onbekend.

Lees ook:   BIKE Transalp 2023: Volg Transalp nu in het liveblog

Tektro-remmen zijn zelden te vinden op complete MTB's, dus we waren benieuwd hoe de remmen presteerden. De remmen waren volledig overtuigend.Foto: Henri LesewitzTektro-remmen zijn zelden te vinden op complete MTB’s, dus we waren benieuwd hoe de remmen presteerden. De remmen waren volledig overtuigend.

De remprestaties waren overtuigend in de duurtest. Drukpunt, beheersbaarheid, macht: niets van dit alles geeft aanleiding tot kritiek. Ook de slijtage van de pads is beperkt. Zoals reeds vermeld, werden ze echter grotendeels gespaard van modder en modder.

De Tektro-pads waren na het seizoen niet vertraagd. Maar dit kwam zeker ook door het feit dat rijden bij slecht weer de uitzondering was.Foto: Henri LesewitzDe Tektro-pads waren na het seizoen niet vertraagd. Maar dit kwam zeker ook door het feit dat rijden bij slecht weer de uitzondering was.

Wat ook overtuigend is aan de Tektro remmen is dat de zuigers uitstekend werken. Ze glijden soepel terug in het remhuis. Het is niet nodig om de pads terug te duwen, bijvoorbeeld bij het inbrengen van de pads. De remklauwen maken een ijzersterke indruk. En ook de Hendels gaven geen reden tot klagen. De ergonomie past goed bij kinderhanden.

De zuigers van remmen lijden bijna altijd in de duurtest: deze glijden hier zoals het hoort, en keren na het loslaten van de hendel volledig terug naar de startpositie.Foto: Henri LesewitzDe zuigers van remmen lijden bijna altijd in de duurtest: deze glijden hier zoals het hoort, en keren na het loslaten van de hendel volledig terug naar de startpositie.De Tektro Habels zijn niet bijzonder spannend gestyled, maar door hun ergonomie zijn ze zeer geschikt voor kinderhanden.Foto: Henri LesewitzDe Tektro Habels zijn niet bijzonder spannend gestyled, maar door hun ergonomie zijn ze zeer geschikt voor kinderhanden.

12 versnellingen en super betaalbaar: Voldoet de Sram SX achterderailleur volledig aan de hoge eisen van de Canyon?

De aandrijflijn is meestal het hart van een mountainbike. Maar in tegenstelling tot de ophanging heeft Canyon hier tot in het onderste schapcompartiment reikt. De goedkope SX-achterderailleur, die al voor minder dan 60 euro verkrijgbaar is bij de internetwinkel, is een compromis. Dit komt natuurlijk door de keihard berekende verkoopprijs van de fiets, maar niet een die een negatieve invloed heeft op het rijgedrag. Puur functioneel gezien doet het SX-circuit zijn werk. Hoewel hij veel eenvoudiger is dan de duurdere Sram achterderailleurs, behoort hij nog steeds tot de Eagle line. Dat betekent: 12 versnellingen, groot bereik en nauwkeurig schakelen.

De SX achterderailleur van Sram is veel eenvoudiger dan de dure Eagle modellen, maar biedt voor elke situatie de juiste versnelling en werkt goed.Foto: Henri LesewitzDe SX achterderailleur van Sram is veel eenvoudiger dan de dure Eagle modellen, maar biedt voor elke situatie de juiste versnelling en werkt goed.

De functie van de Sram SX-aandrijflijn was ook goed aan het einde van de duurtests. Niets was scheef, niets gebroken, niets rammelde. De rollen, die alleen waren uitgerust met goedkope glijlagers, draaiden zonder te haken en hoefden niet te worden vervangen. Meer kun je niet vragen.

De kunststof rollen van de SX achterderailleur draaien met eenvoudige glijlagers. Ze hebben de testperiode echter goed doorstaan: geen geschuurde bussen, geen corrosie.Foto: Henri LesewitzDe kunststof rollen van de SX achterderailleur draaien met eenvoudige glijlagers. Ze hebben de testperiode echter goed doorstaan: geen geschuurde bussen, geen corrosie.

Gebitsproblemen? Helemaal niet. De eenvoudige stalen cassette heeft aanzienlijke tekenen van slijtage opgelopen ondanks dat hij voornamelijk in het bikepark wordt gebruikt, maar zal het een tijdje volhouden.Foto: Henri LesewitzGebitsproblemen? Helemaal niet. De eenvoudige stalen cassette heeft aanzienlijke tekenen van slijtage opgelopen ondanks dat hij voornamelijk in het bikepark wordt gebruikt, maar zal het een tijdje volhouden.

Kleine oorzaak, groot gevolg: Een te lange remleiding veroorzaakt een schoonheidsfout

De slijtage aan de Canyon Neuron Young Hero is beperkt. Dat geeft voldoening. Het vervangen van slijtdelen kan immers al snel veel geld opleveren. Dit geldt ook voor kinderfietsen. Het grootste stempel van het seizoen met de volledige is achtergelaten op de eigenlijk enorm resistente poedercoating. Namelijk op de balhoofdbuis. Vervelend: De lak werd van de voorste remleiding, die te dicht bij het frame liep, naar het kale aluminium geduwd. Bij een van de eerste bikepark weekenden. Helaas zagen we het te laat. Anders had men de leiding gehadof bescherm de balhoofdbuis met framefolie.

O jee! Helaas werd het feit dat de remleiding te dicht bij het frame loopt en de lak eraf schuurt pas opgemerkt toen het te laat was.Foto: Henri LesewitzO jee! Helaas werd het feit dat de remleiding te dicht bij het frame loopt en de lak eraf schuurt pas opgemerkt toen het te laat was.

De schade aan het lakwerk heeft geen effect op de functie, maar het ziet er natuurlijk niet mooi uit. Het kan met een beetje vaardigheid worden gerepareerd. Met spuitverf uit de bouwmarkt en poetsen. Daarvoor zou in ieder geval de voorkant ontmanteld moeten worden. Maar dat is geen probleem voor ervaren hobbymonteurs. Of je de moeite neemt, moet iedereen zelf beslissen. De oorzaak van schuren moet echter in elk geval worden geëlimineerd. Anders krijgt het frame op een gegeven moment echte eigenaardigheden in het aluminium.

Wanneer de gelegenheid zich voordeed, werd de Canyon gebruikt om te springen.Foto: Henri LesewitzWanneer de gelegenheid zich voordeed, werd de Canyon gebruikt om te springen.

We hadden niet verwacht dat de Canyon zo betrouwbaar stand zou houden. De motor maakte vanaf het begin een doordachte, solide indruk. Gezien de lage prijs zou het echter niet verwonderlijk zijn geweest als het ene of het andere onderdeel te goedkoop was gebleken. De naven van de wielen bijvoorbeeld. De cassette. De achterste driehoekslagers. Of de zuigers van de remmen. Maar alles zette door. De Canyon Neuron Young Hero is dan ook een absolute aanrader voor kinderen die graag op het gas gaan in het bikepark of op downhill trails met liftaansluiting. Naar onze mening is het niet geschikt voor veeleisende tours.

Onze tester Tim gaf de Canyon een seizoen lang zijn sporen en had onderweg veel plezier. Bij het trefwoord 'fietstocht' ging hij echter in staking.Foto: Henri LesewitzOnze tester Tim gaf de Canyon een seizoen lang zijn sporen en had onderweg veel plezier. Bij het trefwoord ‘fietstocht’ ging hij echter in staking.

CONCLUSIE VAN TESTER Tim L. (11)

De fiets was erg leuk, vooral in het bikepark. De vering werkt prima. Je kunt echt op het gas gaan en hebt bijna niet eens in de gaten wanneer je na een sprong weer landt. Dat is zo leuk. Normale tochten zijn echter te inspannend met de fiets. Daar is hij te zwaar voor en de vering slokt al het vermogen op.

Wat we leuk vonden

 • Efficiënt, goed afgesteld chassis
 • Verstandige, functionele apparatuur
 • Robuuste onderdelen
 • Pittige remmen met goede hendelergonomie

Hier is nog potentieel

 • Telescopische paal: achteraf inbouwen voor echt off-road gebruik is zinvol
 • Tubeless: In ieder geval een aanrader
 • Kabelgeleiding was niet optimaal (vermijd schuren of afdekken met framebeschermingsfolie)

>> Sleepsystemen voor kinderfietsen: MTB’s voor kinderen slepen – 4 systemen in de test<<