8 Lichte E-MTB’s in de test: E-trail fietsen voor 10000 euro – welk concept wint?

19 in plaats van 24 kilo: Dit is het feitelijke verschil tussen onze acht lichte testfietsen en de kandidaten van onze laatste test van klassieke high-end all-mountain bikes in EMTB 1/22. Vijf kilo of zo’n 21 procent minder gewicht – tegen een vergelijkbare prijs en veerweg. Als dat geen verleidelijk aanbod is! Bovendien zijn E-MTB’s nog nooit zo stil geweest als met de nieuwe schijven van Fazua en TQ. Het is geen wonder dat het lichte thema echt aan kracht wint. Steeds meer fietsen met de nieuwe fluisteraandrijvingen komen op de markt. We waren in staat om acht van de meest opwindende e-bikes op de markt te verzamelen voor onze grote groepstest in Finale Ligure.

We hebben deze fietsen getest:

(Klik hier om naar de individuele evaluatie te gaan)

Deze onderwerpen zijn terug te vinden in de test van lichtgewicht e-bikes:

Het testrapport: Wat kunnen lichte E-MTB’s doen en wat niet?

“E-MTB’s zijn nog nooit zo stil geweest”: Conclusie van testmanager Florentin Vesenbeckh

Motoren, gewichten, tops & flops van de testgroep

Karakter, prijs-kwaliteitverhouding en eindscores: Trek stelt de testzege nipt veilig

Eindcredits: wat de testers zeggen, evaluatiecriteria en lichte fietsen voor krappere budgetten

Het testrapport: Kansen en grenzen van lichte E-MTB’s

Met alle euforie rondom het uiterlijk, het lawaai en de wegligging van de nieuwe Light E-MTB’s moet je die-hard e-bikers een waarschuwing geven. Net als bij het gewicht zijn de lichte fietsen ook een klasse apart als het gaat om batterij- en motorvermogen. Zorgeloos overschakelen naar turbo en de bergen verkennen in Explorer-modus? Dit kan averechts werken bij de light speedsters. De fietsen leveren in deze test tussen de 360 en 540 wattuur, bij conventionele E-All-Mountains ligt het normale niveau boven de 700 wattuur. Wat dit voor het assortiment betekent, hebben we in een uitgebreide veldtest bepaald.

>> Klik hier voor de gedetailleerde bereiktest van de nieuwe lichtklasse <<

Lichtgewicht, maar ook met minder motorvermogen

Qua motorvermogen moet je bij de meeste lichte fietsen ook flinke compromissen sluiten. Maar hier zijn de concepten heel anders: terwijl de kandidaten van Rotwild en Storck vertrouwen op een klassieke EP8 van Shimano en zo een volledige e-bike-giek mogelijk maken, zijn de fietsen met TQ-motor (Trek en Simplon) vrij zacht gemotoriseerd. Grofweg levert de HPR 50 slechts de helft van de maximale prestaties van een Bosch Performance CX. De BH 2EXMAG is nog zwakker. Ergens tussen deze twee krachtwerelden bevinden zich de kandidaten van Haibike en Focus met Fazua Ride 60 en de Forestal Cyon met een eigen F60-S1 motor. Overigens: We hebben al veel van de belangrijkste lichtmotoren bij een andere gelegenheid in detail kunnen testen.

Wendbaar en leuk om over ondiepe paden te jagen, dat is de kracht van lichtgewicht trailbikes. Of het nu gaat om Focus (vooraan) of Haibike (midden) - hier heeft de lichtklasse duidelijke voordelen ten opzichte van de klassieke E-MTB's.Foto: Max Fuchs

Wendbaar en leuk om over ondiepe paden te jagen, dat is de kracht van lichtgewicht trailbikes. Of het nu gaat om Focus (vooraan) of Haibike (midden) – hier heeft de lichtklasse duidelijke voordelen ten opzichte van de klassieke E-MTB’s.

Afhankelijk van het toepassingsgebied en de persoonlijke vereisten voor een E-MTB, kunnen zeer verschillende fietsen en concepten bovenaan de ranglijst eindigen. Als je enthousiast de turbomodus op je Bosch-fiets gebruikt, zou je zelfs teleurgesteld kunnen zijn door de sterkere kandidaten à la Fazua en Forestal. Want dit verschil is duidelijk merkbaar op steile beklimmingen.

Aan de andere kant zijn er motorrijders die op zoek zijn naar een alternatief voor hun fiets zonder motor of die eerder geneigd zijn om hun E-MTB met lage ondersteuningsniveaus te rijden. Voor hen kan zelfs een TQ HPR 50 krachtig aanvoelen. Want het gemiddelde vermogen van de bestuurder wordt door deze motor gemakkelijk verdubbeld. Op deze manier maakt de mini-unit ook beklimmingen mogelijk die zonder extra stuwkracht niet mogelijk zijn. En de actieradius kan ook voldoende zijn voor lange toeren als de motor vrij sporadisch of slechts met minimale stuwkracht wordt ingeschakeld. En elders biedt TQ ongeëvenaarde voordelen. Geen enkele andere schijf is zo klein, discreet en stil.

Ongeveer 150 millimeter veerweg: 8 kandidaten uit de categorie trailbike

Met 140 tot 150 millimeter veerweg behoren alle fietsen tot zU de vertegenwoordigers van de trail en all-mountain categorie. In het terrein zijn de personages echter weer heel anders. Als je prioriteit geeft aan leuke trail handling, vind je ideale metgezellen in de speedsters van Trek, Simplon en Forestal. Alle drie zijn ze vrij gemakkelijk aan het achterwiel te trekken en stralen ze een lichtvoetig weggedrag uit. Alle drie hebben ze ook rijveiligheid in ruwer terrein gemeen. De Lyke is ook sportief en leuk. Haibikes lichte nieuwkomer landt echter aan de nadrukkelijk directe kant met een iets strakkere veerweg. Storck en Rotwild hebben de neiging om hun prioriteiten te richten op het touren. Beide hebben een hoog rijcomfort. Het edelhert kan ook op een bijzonder intuïtieve en evenwichtige manier worden bestuurd.

Foto: Max Fuchs

EMTB-testrijder Tobi rijdt met de Trek Fuel EXe in zijn favoriete habitat. “Geen enkele andere fiets in de test kan zo goed worden afgetrokken en door de lucht worden gegooid”, zegt hij.

Alle testfietsen hebben één ding gemeen: een hoge prijs

Hoe graag we ook hadden gezien dat we in de test meer betaalbare fietsen hadden gepresenteerd: in het begin van het seizoen hadden de meeste fabrikanten de goedkopere uitrustingsvarianten nog niet beschikbaar. Bovendien zijn sommige van onze kandidaten nauwelijks beschikbaar voor aanzienlijk minder geld. De lichtklasse ligt per definitie meer in het high-end bereik. Lichtgewicht constructie kost immers geld, wat overigens ook geldt voor de mini-drives. Welke modellen ook beschikbaar zijn voor aanzienlijk minder geld, hebben we hieronder afzonderlijk samengevat in de paragraaf “Goedkope alternatieven”.

Bij het plannen van onze test hadden we onszelf een prijslimiet van 10.000 euro gesteld. Twee fietsen staan er nog boven. Haibike verhoogde de prijs van de Lyke CF SE kort voor de redactionele deadline met maar liefst 1000 euro. En de Rapcon TQ van Simplon arriveerde een paar uur voor vertrek op de redactie voor onze test in Ligurië. Door een gebrek aan beschikbaarheid van geschikte aanbouwdelen had de Simplon configurator meer high-end onderdelen uitgespuugd dan oorspronkelijk gepland. Toch wilden we de test van de twee spannende fietsen niemand onthouden.

Conclusie over de Light E-MTB test van testmanager Florentin Vesenbeckh:

De acht fietsen in onze test vestigden geen nieuwe gewichtsrecords. Niettemin heeft de Lichtklasse een belangrijke stap voorwaarts gezet. Voor minimalisten bieden de TQ-fietsen van Simplon en Trek een onopvallend, fluisterstil E-MTB-gevoel dat nog nooit eerder is gezien. Aan de andere kant slagen de Fazua-fietsen (Haibike en Focus) erin een verbazingwekkende evenwichtsoefening te maken tussen rustig rijden en een laag gewicht met een aanzienlijke motorstuwkracht en een goed bereik. Ook qua rijeigenschappen zijn de testfietsen fundamenteel anders. Testwinnaar Trek maakt indruk als sportieve, directe trailbike, anderen bieden meer toercomfort.

Florentin Vesenbeckh, hoofd test EMTBFoto: Adrian Vesenbeckh

Florentin Vesenbeckh, hoofd test EMTB

Een vergelijking van de Light motoren

BH Bikes 2EXMAG: De underdog van de Spanjaarden staat in deze test onderaan de vermogensranglijst van motoren, maar is nog steeds iets sterker dan de Specialized SL 1.1 in de Levo SL. Uniforme motorstuwkracht, lang zwenkwiel. Aangenaam rustig, maar rammelend op de afdaling.

>>De grote test van 5 lichtgewicht e-bike motoren vind je hier.<<

Het motorgeluid

Het achtergrondgeluid is een belangrijk criterium voor een lichte fiets. Want een stille fiets voelt automatisch natuurlijker aan. Qua aangenaam achtergrondgeluid staan de TQ-fietsen duidelijk bovenaan. Daarna volgen de E-MTB’s met Fazua Ride 60. In de Haibike is de Fazua echter nog steeds wat stiller dan in de Focus. De luidste aandrijving zit in de Forestal, die op een vergelijkbaar niveau klinkt als de EP8 in de Storck. Rotwild heeft een iets betere grip op de Shimano. De motor van BH Bikes belandt in het middenveld. Bergafwaarts (niet weergegeven in de afbeelding!), schittert de Trek Fuel EXe met rammelvrij rijplezier. Perfect! De Simplon slaagt daar net zo goed in. Forestal creëert ook een rustige stille afdaling. De Shimano motoren (Storck en Rotwild) rammelen vervelend, bij Storck is er ook een accu aan het rammelen. Ook de BH-motor rammelt duidelijk uit de versnellingsbak. Bij Haibike rammelen de treinen in het frame, de Focus is helaas luid bergafwaarts.

Lichte motoren in geluidsvergelijking: de ruige Forestal-aandrijving klinkt het luidst, terwijl de TQ in Simplon en Trek nauwelijks hoorbaar is.Foto: EMTB Test Department

Lichte motoren in geluidsvergelijking: de ruige Forestal-aandrijving klinkt het luidst, terwijl de TQ in Simplon en Trek nauwelijks hoorbaar is.

Karaktereigenschappen: Deze details vormen de Light E-MTB-klasse

TOP: Verwisselbare batterijen zijn geen vanzelfsprekendheid op lichte eMTB's. Met zijn quick release heeft Rotwild een bijzonder snelle en gemakkelijke optie om de batterij te vervangen. Met BH, Forestal en Simplon vertrouwen drie fabrikanten op permanent geïnstalleerde batterijen.

De gewichten in vergelijking

Simplon is met 18 kilo de lichtste fiets. De Rapcon koopt deze waarde echter met een ingebouwde batterij en dure apparatuur. In een directe vergelijking is het gewicht van de tweede TQ-fiets (Trek Fuel EXe) zeer opmerkelijk, omdat er aanzienlijk zwaardere wielen in zitten (maximale waarde in de test, tuningpotentieel!), en de batterij vervangbaar is. Storck duwt het gewicht van zijn klassiek aangedreven e.drenalin met de lichtste wielen in de test, maar de fiets blijft aanzienlijk zwaarder dan de concurrentie. BH’s iLynx is ook een beetje zwaarder met de grootste batterij in vergelijking (540 Wh).

De gewichten ter vergelijking: ¹Gemeten in het EMTB laboratorium in de geteste maat, accugewicht eventueel incl. stevig geschroefd deksel. ²Set banden, cassette en remschijvenFoto: EMTB Test Department

De gewichten ter vergelijking: ¹Gemeten in het EMTB laboratorium in de geteste maat, accugewicht eventueel incl. stevig geschroefd deksel. ²Set banden, cassette en remschijven

De bereiktest: dit is hoe ver de lichte eMTB’s gaan

Om de actieradius van de lichte e-bikes eerlijk en realistisch te kunnen vergelijken, hebben we een uitgebreide veldtest uitgevoerd met wattmeettechnologie van Garmin. Voor een perfecte vergelijkbaarheid hebben we alle motoren via de U-trappen en de app-fijninstellingen afgesteld op een uniform vermogen van ongeveer 250 watt. Dat is bijna de helft van het vermogen van een klassieke e-MTB-motor à la Bosch of Shimano. We hielden het rijdersvermogen constant op 175 watt (cadans 80 tot 85 tpm), het rijdersgewicht was 90 kilo inclusief uitrusting.

Tijdrovende metingen tijdens de bereikhoogtetestFoto: Georg Grieshaber

Tijdrovende metingen tijdens de bereikhoogtetest

Bereikhoogtetest – Resultaten

In onze test lieten de Shimano-drives in Storck en Rotwild een sterke efficiëntie zien. Storck beklom de meeste hoogtemeters met een batterij van 500. De Fazua-aandrijving in Haibike en Focus met een 430-batterij levert ook sterke waarden. Forestal en de TQ-fietsen van Trek en Simplon haalden beduidend minder beklimmingen. Het duidelijke verschil tussen deze kandidaten en edelherten is opvallend. De batterijcapaciteit is nominaal vergelijkbaar, maar de R.X 375 haalt aanzienlijk meer hoogte uit zijn 375-batterij dan Forestal, Trek en Simplon uit hun 360-batterijen. De BH komt het verst met de grootste accu (540 Wh), maar schakelt al vroeg over naar een noodmodus met minimale ondersteuning. De TQ-fietsen verminderen ook hun vermogen aanzienlijk bij het laadniveau van 10% en zwenken dus bijna 150 meter in hoogte met minimale motorstuwkracht.

Ter vergelijking, we gebruikten een klassieke E-MTB met een 720-batterij en ondersteuning aangepast aan hetzelfde niveau (Canyon Spectral: On CFR, 22,3 kg). De vergelijking laat duidelijk zien dat hoogtemeters aanzienlijk meer bereik kunnen halen uit een klassieke E-MTB dan uit de beste lichte fietsen met een zuinige rijstijl. Logisch, maar in de marketingtaal van de fabrikanten wordt soms een andere indruk gewekt.

Resultaten van de bereiktest: diE-waarden werden bepaald voor gestandaardiseerde ritten op een asfaltklim met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,4 procent. Trapvermogen van de rijder 175 watt, rijdersgewicht inclusief uitrusting 90 kg. Het ondersteuningsniveau is aangepast zodat alle fietsen met ongeveer dezelfde snelheid rijden, zie gemiddelde snelheid tussen haakjes. Het motorvermogen lag rond de 250 watt. De hoogtemeters in noodmodus (grijze balken) werden veel langzamer afgedekt. De laadenergie laat zien hoeveel Wh er nodig was om de volledig ontladen accu volledig op te laden.Foto: EMTB Test Department

Resultaten van de actieradiustest: De waarden werden bepaald tijdens gestandaardiseerde ritten op een asfaltklim met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,4 procent. Trapvermogen van de rijder 175 watt, rijdersgewicht inclusief uitrusting 90 kg. Het ondersteuningsniveau is aangepast zodat alle fietsen met ongeveer dezelfde snelheid rijden, zie gemiddelde snelheid tussen haakjes. Het motorvermogen lag rond de 250 watt. De hoogtemeters in noodmodus (grijze balken) werden veel langzamer afgedekt. De laadenergie laat zien hoeveel Wh er nodig was om de volledig ontladen accu volledig op te laden.

De kenmerken van lichte eMTB’s

Stabiel en soepel lopend, of wendbaar en wendbaar? De beste fietsen slagen erin om deze tegengestelde eigenschappen te combineren. Vooral de lichte fietsen slagen heel goed in dit compromis, omdat ze allemaal een lichtere wegligging hebben dan een gemiddelde e-all berg. Trek, Simplon en Forestal kunnen in beide categorieën goed scoren en ook Haibike, Focus en Rotwild slaan een hele goede middenweg. De kandidaten van BH Bikes en Storck behaalden geen topscores in een directe vergelijking van lichte fietsen in beide categorieën. Het lichtvoetige weggedrag van de Storck is verbazingwekkend – ondanks het hoogste totaalgewicht.

TOP 3 Tour:

  1. Rotwild R.X 375 Pro
  2. Haibike Lyke CF SE
  3. Storck e.drenalin.2 GTS 500

TOP 3 Trail:

  1. Trek Brandstof EXe 9.8 XT
  2. Simplon Rapcon Pmax TQ
  3. Forestal Cyon Halo
Kenmerken van de Light E-MTB'sFoto: EMTB Test Department

Kenmerken van de Light E-MTB’s

Waar voor je geld: Hoeveel fiets krijg ik voor mijn geld?

Eén ding is duidelijk: de dure lichte fietsen zijn niet de ideale kandidaten als je op zoek bent naar een degelijke e-MTB voor het smalle parcours. Want lichtgewicht bouwen is duur! Focus zet met de Jam2 SL een heel eerlijk pakket op pad, en ook de e.drenalin van Storck biedt prima uitrusting voor een goede prijs. De aanzienlijk duurdere fietsen van Simplon en Haibike kunnen zich niet onderscheiden van de goedkopere kandidaten, waardoor ze onderaan de prijs-prestatieranglijst belanden. De apparatuur is immers in beide van zeer hoge kwaliteit.

De prijs-prestatieverhouding in de testgroepFoto: EMTB Test Department

De prijs-prestatieverhouding in de testgroep

Puntentabel: De testresultaten in vergelijking

*Het oordeel weerspiegelt de subjectieve indruk van de testers en de resultaten van de bereikmeting en laboratoriumtests. De EMTB-uitspraak is prijsonafhankelijk. EMTB-beoordelingen: geweldig (vanaf 9,0), zeer goed (vanaf 8,0), goed (vanaf 7,0), bevredigend (vanaf 6,0), met zwakke punten (vanaf 5,0), waaronder onbevredigend.Foto: EMTB Test Department

*Het oordeel weerspiegelt de subjectieve indruk van de testers en de resultaten van de bereikmeting en laboratoriumtests. De EMTB-uitspraak is prijsonafhankelijk. EMTB-beoordelingen: super (vanaf 9,0), zeer goed (vanaf 8,0), goed (vanaf 7,0), bevredigend (vanaf 6,0), met zwakke punten (vanaf 5,0), waaronder onvoldoende.

Testcriteria

Heuvelopwaarts: Hoe presteert de E-MTB op moeilijke beklimmingen? Daarbij verdelen we ons in de evaluatiecategorieën Uphill steep en Uphill technical. In de eerste categorie evalueren we de wegligging op steile hellingen. Er zijn hier deducties voor een vroeg opkomend voorwiel, onhandige zitposities en te weinig motorvermogen of tractie. De puntentelling voor technische hellingen gaat over bergopwaartse paden met obstakels. Is de fiets makkelijk te besturen? Creëert het chassis tractie zonder te diep weg te zakken? Hoe gaat de fiets om met krappe bochten en stappen? Er is een aftrek voor motoren die moeilijk te besturen zijn, passieve zitposities en crank touchdowns die vaak voorkomen.

Heuvelafwaarts: Net als in het bergopwaarts klassement verdelen we ook bergafwaarts in twee verschillende categorieën. Trail flowig is gewijd aan het plezier van het rijden. Dit is waar handige fietsen punten scoren met een levendig en wendbaar weggedrag. Er zijn aftrekposten voor hoge (wiel)gewichten, trage onderstellen en geometrieën die te stabiel zijn. Downhill rough daarentegen gaat over nemerkwaliteiten op vervelend terrein en bij hoge snelheden. Wat hier telt is de slikcapaciteit van het chassis, veilige geometrieën en robuuste uitrusting.

Rondreis: In het Tourklassement komt de actieradius van de fietsen om de hoek kijken, die we in een gestandaardiseerde veldtest opvoeren. Naast het rijcomfort gaat het bij de Easy Riding classificatie over de vraag of ook minder ervaren rijders goed met de fiets overweg kunnen en hoe makkelijk het is om de fiets te verplaatsen. Kantelstuursystemen en te promoten geometrieën worden negatief beoordeeld.

Rijden: Hier kennen we gestandaardiseerde punten toe, die we voor elke rit afzonderlijk hebben gedefinieerd. Vermogen draait om vermogen en koppel. Naast de waargenomen boost worden complexe laboratoriummetingen meegenomen in de evaluatie. Vooral voor de lichte motoren is de rijervaring belangrijk, net als het achtergrondgeluid. Er zijn aftrekposten voor ruwe of onharmonische ondersteuning. Onder Details zijn er punten voor displays en afstandsbedieningen en de respectievelijke apps.

Kwaliteit: Punt één is de apparatuur. We evalueren alle componenten volgens vaste parameters, van tandwielen en chassis tot cockpit en telescopische ondersteuning tot wielen en banden. Onder Processing/Details kijken we naar zowel de kwaliteit van het vakmanschap van het frame als de integratie van de aandrijfonderdelen zoals de accu en snelheidssensor. Daarnaast kennen we punten toe voor het gewicht, de fabrieksgaranties en het toegestane totaalgewicht van de wielen.

De nieuwe ruit: We kunnen in één oogopslag zien welke sterke en zwakke punten en dus welk karakter een fiets heeft met het nieuwe diamantdiagram. Kortom, hoe groter het rode gebied, hoe beter de fiets. Maar ook hier is de evaluatie in de individuele criteria zichtbaar. We passen de criteria aan afhankelijk van de fietscategorie. De lichte fietsen scoren natuurlijk punten in trail handling, maar scoren punten als het gaat om actieradius.

Voor- en nadelen in één oogopslagFoto: EMTB Test Laboratory

Voor- en nadelen in één oogopslag

Mike Schinke, testlabmedewerker en expert op de testbankenFoto: Georg Grieshaber

Mike Schinke, testlabmedewerker en expert op de testbanken

Dat zeggen de testers

Adrian Kaether, EMTB-redacteur:

Het is sensationeel hoe stil e-mountainbikes kunnen zijn. De Fazua is hier al sterk, de TQ nog beter. Zo is het Light-E-MTB concept logisch! Voor minimalisten komt de TQ aardig in de buurt van het ideaal. Het is alleen jammer dat je blijkbaar een hoge prijs betaalt voor de lage achtergrondruis op het bereik.

Adrian Kaether, EMTB-redacteurFoto: Privéfoto

Adrian Kaether, EMTB-redacteur

Florentin Vesenbeckh, EMTB testleider:

De aandrijvingen van de lichte fietsen zijn zeer verschillend. Optie voor volledige e-bike power met de Shimano EP8, fluisterstille minimale ondersteuning van TQ of het gebalanceerde middenbereik met de Fazua Ride 60. Alle benaderingen hebben hun charme. De klant moet uitzoeken welk concept het beste bij hem persoonlijk past.

Florentin Vesenbeckh, EMTB Test ManagerFoto: Adrian Vesenbeckh

Florentin Vesenbeckh, EMTB Test Manager

Tobias Ziganek, EMTB-tester:

Ongeacht de motoren zijn de karakters van de motoren fundamenteel anders. Ik hou van uitdagende trails en sprongen en hebben een actieve rijstijl. Voor deze applicatie vond ik Trek en Forestal het leukst. Storck en Rotwild daarentegen zijn zeer comfortabel en nogal toerachtig.

Tobias Ziganek, EMTB-testerFoto: Max Fuchs

Tobias Ziganek, EMTB-tester

Goedkope alternatieven voor de lichte eMTB’s in deze review

Lichte eMTB’s zijn schandalig duur. Maar er zijn ook veel goedkopere modellen van sommige kandidaten. We hebben vijf lichtmeters in de prijs-prestatieklasse eruit gefilterd.

Orbea Rise H30

De populaire Orbea Rise stond hoog op het verlanglijstje voor onze test, maar de Spanjaarden wilden of konden ons geen fiets leveren voor de groepstest. De aluminium variant verdient echter zeker een plekje op de prijs-prestatielijst! Met een gematigde geometrie, een krachtige EP6-RS-motor en een grote 540-batterij is het instapmodel een uiterst veelzijdige lichte fiets. Boven: In de online configurator kunnen veel onderdelen worden aangepast aan persoonlijke voorkeuren. Dit omvat ook de batterijgrootte: 360 of 540 wattuur.

Prijs: 5299 Euro >> hier verkrijgbaar*

Motor: Shimano EP6 RS | Veerweg: 140 mm

Orbea Rise H30Foto: Fabrikant

Orbea Rise H30

Focus Jam2 SL 8,7

Volledig carbon frame en Fazua-aandrijflijn, het instapmodel van de Jam2 SL erft één-op-één van onze high-end testfiets. De prijs van 6200 euro is absoluut opmerkelijk! Je moet compromissen sluiten als het gaat om schakelen met Sram’s goedkopere SX / NX Eagle, en de Guide-T-remmen zijn ook niet de eerste keuze in veeleisend terrein. Spannend: In plaats van een goedkope Rockshox-vork vertrouwt Focus op een DVO Diamond E3-verende voorvork. Gewicht volgens de fabrikant: 20,1 kilo.

Motor: Fazua Ride 60, 430 Wh | Veerweg: 160/150 mm

Focus Jam2 SL 8,7Foto: Fabrikant

Focus Jam2 SL 8,7

BH Fietsen iLynx Trail 8.0

Een goede 5000 euro – je kunt van veel fabrikanten helemaal geen E-MTB krijgen. Bij BH begint hier het lichtplezier. De Spanjaarden zetten hun lichte trailbike op een aluminium chassis met 140 mm veerweg en rusten deze uit met goedkope componenten. Het resultaat is een tourer die met 22,5 kilo te zwaar is voor lichte omstandigheden. Maar in deze prijsklasse zijn volledige gewichten van meer dan 25 kilo gebruikelijk.

Motor: BH 2EXMAG II, 540 Wh | Veerweg: 140 mm

BH Fietsen iLynx Trail 8.0Foto: Fabrikant

BH Fietsen iLynx Trail 8.0

Haibike Lyke CF 10

Toegegeven, 7000 euro is niet echt goedkoop. Maar Haibike vertrouwt op het full carbon frame van het high-end model voor het instapmodel van de Lyke, en de krachtige Fazua-aandrijving is ook identiek. Bovendien is de uitrusting met Lyrik-voorvork, SLX-versnellingen en Deore-remmen absoluut geschikt voor de trail en duidelijk boven instapniveau. Goed: De fiets blijft ruim onder de 20 kilo. De goddelozen zullen de trailambities enigszins temperen.

Prijs: 6999 Euro >> hier verkrijgbaar*

Motor: Fazua Ride 60, 430 Wh | Veerweg: 140 mm

Haibike Lyke CF 10Foto: Fabrikant

Haibike Lyke CF 10

Trek Brandstof EXe 9.5

6999 euro – er is momenteel geen e-volledig met HPR 50 veel goedkoper. Naast de hoogwaardige TQ-aandrijving heeft het instapmodel ook het edele full carbon frame gemeen met het high-end model. De apparatuur is echter zwak in vergelijking met de prijs. Goedkope Rockshox 35 voorvork, Shimano Deore versnellingen en matige remmen. Daarnaast is er een zeer smal 750 mm stuur. Voor serieus off-road gebruik moet je iets bijwerken.

Prijs: 6999 Euro >> hier verkrijgbaar*

Motor: TQ HPR 50, 360 Wh | Veerweg: 150/140 mm

Trek Brandstof EXe 9.5Foto: Fabrikant

Trek Brandstof EXe 9.5

Bezuinigingsmaatregelen: dit is waar fabrikanten bezuinigen

De high-end modellen strijden om recordgewichten met hoogwaardige apparatuur. Bij de goedkopere modellen is dat niet mogelijk, daarom staan er zo’n twee kilo meer in het datasheet.

Er is een groot afstemmingspotentieel voor de componenten.Foto: Fabrikant

Er is een groot afstemmingspotentieel voor de componenten.

1 De goedkopere componenten raak het gewicht en schud zo het unique selling point van de lichte fietsen op. De extra kilo’s zijn vooral merkbaar op de wielen. Dit komt door het extra gewicht van de roterende Massa is direct merkbaar in de handling. Er is hier een groot tuningpotentieel voor goedkope lichte fietsen.

2 Orbea en BH fietsen bieden hun light speedsters aan in de lage prijsklassen met aluminium frames. Dit verlaagt de prijs aanzienlijk, maar verhoogt ook merkbaar het gewicht. De meeste kandidaten in de lichte klasse zijn dan ook alleen leverbaar met het dure full carbon chassis. Dit is een van de belangrijkste redenen voor de hoge instapprijzen.

3 Enorm besparingspotentieel is ook beschikbaar op de verende voorvork. En de fabrikanten profiteren hier ijverig van in de goedkope modellen. Vorken als de Rockshox 35 (klassiekers in het instapsegment) zijn slanker dan de topmodellen en nog steeds zwaarder. Relevanter dan het gewicht zijn echter de verliezen aan veerprestaties. In veeleisend terrein vermindert de minder zelfverzekerde demping merkbaar de rijeigenschappen.

Source link