Supurb mountainbikes voor kinderen: kinderfietsen met endurogenen

Er zijn inmiddels een aantal fabrikanten voor goede kinderfietsen. Het toepassingsgebied varieert van “scooteren tot kleuterschool” tot “aanstormend talent”. Vanaf het allereerste begin waren en zijn Supurb kinderfietsen bedoeld als sportuitrusting voor kinderen die willen gaan mountainbiken. Dat was al het geval toen Sebastian Tegtmeier en Jürgen Schlender samen de eerste Supurb mtb’s voor kinderen begonnen met bouwen in 2012 en ademden de enduro-genen in hen op hun Alutech mountainbikes.

Meer over de geschiedenis achter het merk Supurb

De nieuwe Supurb mountainbikes voor kinderen worden nu exclusief gebouwd en gedistribueerd door Bike Components. En ze tonen ook de sportieve ambities van de 16-inch tot de 24-inch fiets. Zelfs de kleinste, de Supurb Bo16, wordt geleverd met keurig brede 2,25-inch banden en schijfremmen. Ook de vader van de Supurbs, Sebastian Tegtmeier, en het ontwikkelingsteam van Bike Components (BC) hebben in de nieuwe editie slimme details bedacht voor kinderfietsen.

 • De Shifter hebben handgrepen die zijn aangepast aan de ergonomie van kinderen, die ook in gripbreedte verstelbaar zijn.
 • De Levelnine Stuur heeft slechts een klemdiameter van 25,4 mm, zodat kinderen het veilig kunnen vastpakken met hun kortere vingers, en een handvatklem van 19 mm.
 • De Crank lengte is aangepast aan de grootte van de loopfiets en de benen van kinderen.
 • De Schijfrem wordt beschermd door de gebogen staande achtervork in de driehoek van het achterframe, zodat kinderen zich er niet per ongeluk aan kunnen verbranden.

De Supurb Bo16 heeft een speciale naaf met strakkere tanden om de stationaire veerweg bij het starten te verminderen.Foto: bc GmbHDe Supurb Bo16 heeft een speciale naaf met strakkere tanden om de stationaire veerweg bij het starten te verminderen.

“We bouwen mountainbikes voor kinderen die off-road werken. Dit betekent dat we geen concessies doen aan de add-on onderdelen”, zegt Tegtmeier, die nu minder op de fietsen monteert dan bij BC Director of Customer Experience. Beton: SRAM achterderailleurs op Bo20 en Bo24; Manitou verende voorvork met eenvoudig instelbare luchtveer op de Bo24; Upgrade optie voor een verende voorvork op de Bo20. En: Optie voor een dropper post op Bo24.

Sebastian Tegtmeier is bijzonder trots op de bijzondere naaf in de Supurb Bo16. “Bij de kleine singlespeedfiets gebruiken we een naaf met heel fijn gebit”, legt hij uit. “Goedkopere naven met grotere versnellingen zorgen voor meer lege veerweg bij het starten, wat leidt tot ongewenste verschuivingen in het zwaartepunt en het kind uit het ritme raakt bij het trappen.” En het klinkt bijna als de bekende Chris King-hub – lacht Sebastian.

De Supurb Bo20 heeft standaard een versnellingspook, een geïntegreerde zadelklem en kan optioneel worden uitgerust met een geveerde voorvork.Foto: bc GmbHDe Supurb Bo20 heeft standaard een versnellingspook, een geïntegreerde zadelklem en kan optioneel worden uitgerust met een geveerde voorvork.

Andere framekenmerken van de Supurb Bo kinderfietsen

De Supurb mountainbikes voor kinderen in detail

Supurb Bo16

 • Prijs: 699,99 Euro
 • Gewicht: 7.5 kg
 • Leeftijdsgroep: 3,5 tot 6 jaar
 • Binnenbeenlengte vanaf ca. 43 cm
 • Lichaamslengte ca. 100 tot 125 cm

Supurb Bo20

 • Prijs: 999,99 Euro
 • Gewicht: 9.1 kg
 • Leeftijdsgroep: 5,5 tot 8 jaar
 • Binnenbeenlengte vanaf ca. 50 cm
 • Lichaamslengte ca. 120 tot 140 cm

Supurb Bo24

 • Prijs: 1199,99 Euro
 • Gewicht: 10.9 kg
 • Leeftijdsgroep: 8 tot 11 jaar
 • Binnenbeenlengte vanaf ca. 62 cm
 • Hoogte ca. 135 tot 155 cm

De grotere Supurb Bo24 wordt al standaard geleverd met de Manitou verende voorvork en 2.25-TOLL banden. Een Vario zadelpen kan achteraf worden gemonteerd.Foto: bc GmbHDe grotere Supurb Bo24 wordt standaard geleverd met de Manitou verende voorvork en 2,25 inch banden. Een Vario zadelpen kan achteraf worden gemonteerd.

Alle drie de Supurb kinderfietsen zijn verkrijgbaar in vier kleuren: gekkogroen, dassenblauw, bijengeel en vossenrood. De mountainbikes voor kinderen worden bijna volledig voorgemonteerd geleverd en zijn binnen enkele minuten klaar om te rijden.

Het verhaal achter Supurb mountainbikes voor kinderen

Tussen 2018 en 2023 gebeurde er niet veel bij Supurb – althans voor de eindklant. Sebastian Tegtmeier en Jürgen Schlenders, destijds beiden bekend onder het label Alutech, lanceerde het merk Supurb, voldeed aan de tijdgeest met echte mountainbikes voor kinderen en verkocht al snel veel van hun MTB’s. “Maar toen durfden we gewoon niet te investeren in het merk”, legt Tegtmeier uit. Supurb was misschien wel de enige leverancier van sportieve fietsen in de kleine kindermaten in 2012 en daarna, en ze hadden snel moeten groeien om aan de vraag te voldoen. Wat ontbrak was waarschijnlijk de moed.

Sebastian Tegtmeier, mede-uitvinder van de Supurb kinderfietsen en Director of Customer Experience bij Bike Components.Foto: Max SchumannSebastian Tegtmeier, mede-uitvinder van de Supurb kinderfietsen en Director of Customer Experience bij Bike Components.

Fast forward in de tijd: In het voorjaar van 2022 verhuist Sebastian van Santa Cruz naar Bike Components. En het toeval wil dat BC de Supurb kinderfietsen inmiddels weer tot leven heeft gebracht als eigen merk – en verder heeft ontwikkeld. Zo zijn de speciale naaf op de Bo16 en de achter de staande achtervork verborgen remschijf afkomstig van de BC-ontwikkelaars.

Sebastian Tegtmeier is niet alleen blij dat zijn ‘Supurb Babies’ weer gebouwd worden. Hij ziet ook een groot voordeel voor klanten in het feit dat alles nu uit één bron van BC komt: “De klant krijgt ook al het andere dat nodig is van ons. Van geschikte kleding en veiligheidsuitrusting – eenvoudige helmen tot volledige gezichten van kinderen, kniebeschermers en beschermers – en de benodigde hulpmiddelen.”