Lapierre Overvolt GLP III Team: Test de nieuwe E-Race Enduro

De Lapierre Overvolt GLP III is duidelijk een blikvanger. Maar niet eentje die iedereen op het eerste gezicht leuk vindt. Dit komt omdat de batterij niet verborgen zit in de onderbuis, zoals nu gebruikelijk is. In plaats daarvan troont hij – in de vorm van een klassieke externe batterij – direct boven de motor en diep in het hoofdframe. Het hele concept, genaamd het Gravitiy Logic Project (kortweg GLP), is gebouwd rond dit enorme aandrijfblok met 725 wattuur. De achterste driehoek is een klassieke vier-link met Horst-Link, die 173 millimeter veerweg biedt. Het carbon hoofdframe is gebaseerd op een ZEB Ultimate met 170 mm veerweg aan de voorzijde. De Lapierre Overvolt GLP III 2023 wordt geleverd als mulletfiets, d.w.z. met wielen in 29″ voor en 27,5″ achter. Het topmodel weegt 23,4 kilo. Het is geen gewichtssensatie, maar het is een beetje lichter dan de meeste van zijn concurrenten.

Lapierre Overvolt GLP III Team // 725 Wh // 170mm veerweg f./r. // 29/27.5" (Mullet) Wielen // 12.499€ // Gewicht 23,4 kiloFoto: Pierre VieiraLapierre Overvolt GLP III Team // 725 Wh // 170mm veerweg f./r. // 29/27.5″ (mullet) wielen // 12.499€ // Gewicht 23,4 kilo

De feiten over de Lapierre Overvolt GLP III 2023

  • Carbon frame met 173 mm slag
  • Mullet 29/27.5 wielen
  • Bosch Performance Line CX Motor (Race-variant in de Team- en SE-modellen)
  • Bosch PowerPack 725 Wh, extern, verwijderbaar
  • Flip chip voor 0,5° geometrie aanpassing (Laag/Hoog)
  • Gewicht 23,4 kilo (model GLP III Team, gewogen met handweegschaal in het perskamp, maat M)
  • Drie modellen voor 9499, 12000 en 12499 euro

Bosch Performance Line CX Racemotor met piekvermogen van 600 watt en uitgebreide boostfunctie voor twee meter volledige stuwkracht zonder te trappen (in racemodus). In terreinniveaus biedt deze functie een enorm voordeel ten opzichte van de klassieke turbomodus. De fiets beklimt vrijwel vanzelf steile trappen.Foto: Pierre VieiraBosch Performance Line CX Racemotor met piekvermogen van 600 watt en uitgebreide boostfunctie voor twee meter volledige stuwkracht zonder te trappen (in racemodus). In terreinniveaus biedt deze functie een enorm voordeel ten opzichte van de klassieke turbomodus. De fiets beklimt vrijwel vanzelf steile trappen.In de voorganger, de GLP II, maakte de driehoek voor de motor nog deel uit van het carbon frame. In het geval van de Overvolt GLP III is het hele deel voor de motor gemaakt van kunststof en wordt het eigenlijk alleen om ontwerpredenen vastgeschroefd. Het dragende deel van het carbon frame loopt nu volledig boven de Bosch-motor.Foto: Pierre VieiraIn de voorganger, de GLP II, maakte de driehoek voor de motor nog deel uit van het carbon frame. In het geval van de Overvolt GLP III is het hele deel voor de motor gemaakt van kunststof en wordt het eigenlijk alleen om ontwerpredenen vastgeschroefd. Het dragende deel van het carbon frame loopt nu volledig boven de Bosch-motor.

De nieuwe Lapierre Overvolt GLP III in detail

Er is een reden waarom Lapierre vasthoudt aan de externe batterij. En zijn naam is Nico Vouilloz. De DH-racelegende werkt al vele jaren als ontwikkelaar voor de fabrikant en heeft al verschillende klassieke DH-fietsen en race-enduro’s mede ontwikkeld. De Fransman heeft de bijnaam E.T. – de Buitenaardse, omdat hij altijd als een man van een andere planeet om de oren van zijn concurrent reed en als geen ander belang hechtte aan perfect geoptimaliseerd materiaal. Om deze reden is de GLP vanaf generatie twee gebaseerd op een externe PowerPack-batterij, hoewel de concurrentie over de hele linie overschakelde op visueel elegantere, slanker geïntegreerde batterijen. Maar ze hebben het nadeel dat ze erg lang zijn en het zwaartepunt van de fiets naar voren verschuiven, naar het stuur. Dergelijke e-bikes zijn relatief zwaar op het achterwiel en duwen bij het remmen over de voorwielen.rijp. Voor Nico Vouilloz was dit onacceptabel.

DH-legende Nico Vouilloz, het brein achter de GLP III. Het draait allemaal om maximale downhill-prestaties en de ideale balans die daarbij hoort. Dat krijg je alleen op een e-bike met de externe PowerPack, zegt hij. En wie wil het buitenaardse tegenspreken? Wij niet!Foto: Pierre VieiraDH-legende Nico Vouilloz, het brein achter de GLP III. Het draait allemaal om maximale downhill-prestaties en de ideale balans die daarbij hoort. Dat krijg je alleen op een e-bike met de externe PowerPack, zegt hij. En wie wil het buitenaardse tegenspreken? Wij niet!Foto: Pierre VieiraDe flip chip op de rocker verandert de hoeken met +/- 0,5 graden. Ontwerper Nico Vouilloz ziet de functie echter niet als een klassieke geometrie-aanpassing, maar eerder als een hulpmiddel om de balans van de fiets aan te passen. De steilere hoek moet met meer doorhangen worden gereden en zo – met dezelfde geometrie – meer comfort uit de ophanging halen. Onder een ondiepere hoek is het andersom, voor een strakkere, “racier” set-up.

Lees ook:   Lezerstest Bosch e-bike ABS: De remassistent in de praktijk

Want bij Nico draait alles om de perfecte balans van een fiets. “Als de balans goed is, maakt dat meer verschil dan een paar centimeter reizen. Dan reageert de motor sneller, is hij makkelijker te navigeren en dus sneller”, legt hij ons journalisten uit op het perskamp voor de nieuwe E-Enduro aan het meer van Annecy in Frankrijk. Om dit te bereiken is het zwaartepunt van de fiets en vooral de stand van de accu gefinetuned. De motor is een paar graden naar voren gedraaid zodat de PowerPack heel dichtbij, bijna horizontaal en precies in het midden erboven tot stilstand komt. Typisch Vouillaz-detail: De flip-chip in de rocker is geen klassieke geometrie-aanpassing, maar is bedoeld om te helpen bij de balans: als je het zachter vindt, moet je de fiets steiler instellen en de doorzakking vergroten. Als je het racier en strakker vindt, moet je de vlakke hoeken aanpassen en de doorzakking verminderen. En dit alles met behoud van dezelfde geometrie. Zo werkt het dus. Om dezelfde reden krijgt de Lapierre Overvolt ook maar 440 millimeter korte liggende achtervork en een mullet wielset. In combinatie met de neutrale anti-squat, de vrij steile balhoofdhoek en de niet al te hoge voorkant belooft de ontwerper – wederom dankzij een goede balans – zeer goede klimeigenschappen met tegelijkertijd zeer wendbaar weggedrag bergafwaarts in krappe haarspeldbochten. Laten we eens kijken of dat waar is.

Batterij verwijderen stap 1: Niets werkt zonder een sleutel op de Lapierre Overvolt GLP III, zelfs in de nieuwste versie. Als je het onderdeel thuis vergeet, kun je de accu in de fiets ook bij de hut opladen. Niet bijzonder elegant, maar wel volwassen en rammelvrij.Foto: Pierre VieiraBatterij verwijderen stap 1: Niets werkt zonder een sleutel op de Lapierre Overvolt GLP III, zelfs in de nieuwste versie. Als je het onderdeel thuis vergeet, kun je de accu in de fiets ook bij de hut opladen. Niet bijzonder elegant, maar wel volwassen en rammelvrij.Batterij verwijderen stap 2 - het is gemakkelijker om van het blok van 725 wattuur af te komen op (bijna) geen huidige fiets. Alleen de quickrelease van Rotwild is nog sneller.Foto: Pierre VieiraBatterij verwijderen stap 2 – het is gemakkelijker om van het blok van 725 wattuur af te komen op (bijna) geen huidige fiets. Alleen de quickrelease van Rotwild is nog sneller.Accu verwijderen stap 3 - nogal een blok, maar ook lekker kort en dus een slim ding als het gaat om balans: Omdat de accu zich zeer centraal boven de motor bevindt, blijft het balhoofdbuisgebied vrij van het accugewicht en dus licht. Het resultaat: een licht e-bike-gevoel in de wegligging, al weegt het Lapierre Overvolt GLP III Team ook ruim 23 kilo.Foto: Pierre VieiraAccu verwijderen stap 3 – nogal een blok, maar ook lekker kort en dus een slim ding als het gaat om balans: Omdat de accu zich zeer centraal boven de motor bevindt, blijft het balhoofdbuisgebied vrij van het accugewicht en dus licht. Het resultaat: een licht e-bike-gevoel in de wegligging, al weegt het Lapierre Overvolt GLP III Team ook ruim 23 kilo.

Tijdens de test van de nieuwe Lapierre e-bike kregen we ook de kans om Nico Vouilloz uitgebreid te spreken. Lees ook onze Exclusief interview: Waarom DH-legende Nico Vouilloz zijn racecarrière beëindigt!

Lapierre Overvolt GLP III Team: De uitrusting

In ieder geval gaat het verwijderen van de batterij erg snel. Sleutel in, een handvat en het compacte blok van 725 wattuur is eruit. Het is tegenwoordig zo snel en gemakkelijk op bijna geen enkele andere fiets. Praktisch en effectief in één. Met Rockshox ZEB Ultimate voorvork en Ultimate Deluxe schokdemper zijn hoogwaardige en zeer goed instelbare veerelementen aan boord. Schwalbe banden met de medium Super Trail behuizing zijn gemonteerd op de eigen carbon wielen. Op het voorwiel in de gripvaste ultrazachte compound. En de Lapierre heeft nog een belangrijk detail om te laten zien: de korte zitbuis is eerder een irrelevante numerieke waarde, omdat de speciale constructie betekent dat de telescopische paal niet volledig kan worden ingetrokken. Perfectionist Nico is echter voorzichtig geweest en heeft de GLP III een eenvoudig aan te passen ondersteuning gegeven. De JD-druppelaar kan met een paar eenvoudige stappen in de slag worden verkleind. Zo kunt u zelfs met korte poten een geschikte zithoogte vinden zonder dat u de steun in de winkel hoeft te vervangen. Heel goed.

Een interessante functie op de JD-druppelpaal in het Lapierre Overvolt GLP III-team: de slag kan zonder gereedschap worden aangepast.Foto: Pierre VieiraEen interessante functie op de JD-druppelpaal in het Lapierre Overvolt GLP III-team: de slag kan zonder gereedschap worden aangepast.De einddop kan met de hand worden losgeschroefd. Daaronder bevindt zich een getrapt plastic deel dat zijdelings kan worden gedraaid om de slag met maximaal 30 millimeter te verminderen. Dit is handig voor kleinere rijders, omdat de paal niet volledig intrekbaar is in het frame. Maar zelfs met korte benen kunt u een geschikte zithoogte vinden zonder de ondersteuning te hoeven veranderen - slim!Foto: Pierre VieiraDe einddop kan met de hand worden losgeschroefd. Daaronder bevindt zich een getrapt plastic deel dat zijdelings kan worden gedraaid om de slag met maximaal 30 millimeter te verminderen. Dit is handig voor kleinere rijders, omdat de paal niet volledig intrekbaar is in het frame. Maar zelfs met korte benen kunt u een geschikte zithoogte vinden zonder de ondersteuning te hoeven veranderen – slim!Rockshox ZEB Ultimate met Charger 3-demping - de 38-millimeter vork met zijn 170 millimeter veerweg en de zeer goede dempingscartridge zorgt voor veiligheid en een goede controle bergafwaarts.Foto: Pierre VieiraRockshox ZEB Ultimate met oplader 3 Demping – de 38 millimeter vork biedt veiligheid en goede controle bergafwaarts met zijn 170 millimeter veerweg en de zeer goede dempingspatroon.De Ultimate Deluxe luchtschokdemper met instelbare rebound- en compressiedemping en inschakelbaar platform haalt zelfs 173 millimeter veerweg uit de vierstaafse achterkant.Foto: Pierre VieiraDe Ultimate Deluxe luchtschokdemper met instelbare rebound- en compressiedemping en inschakelbaar platform haalt zelfs 173 millimeter veerweg uit de vierstaafse achterkant.

Lees ook:   Steffi Marth's MTB Supertrail: Vertigo – een duizelingwekkende test van moed in Verbier

Pure racekracht dankzij “Extended Boost”: de Bosch Performance Line CX Race in de Lapierre

Het zal in ieder geval niet de schuld van de motor zijn als de GLP III de heuvel niet op kan. Want natuurlijk heeft Nico Vouilloz het krachtige Race-model van Bosch in de Overvolt geplant (alleen in het Team- en SE-model). Naast de Turbo-modus heeft dit toestel de Race-modus, die het piekvermogen van 600 watt levert, zelfs met een aanzienlijk lagere input van de bestuurder. Als een aas in je mouw is er de extreem achterblijvende “Extended Boost”. Terwijl het wiel in de klassieke Turbo-modus onmiddellijk uitdooft wanneer je stopt met trappen, biedt de Race-modus volledig motorvermogen over een afstand van twee meter. Deze functie helpt theoretisch enorm bergop: je kunt stoppen met trappen voor een rotstrap en de fiets gaat dan vanzelf omhoog. Althans in theorie. In de praktijk moet je de modus onder de knie kunnen krijgen, anders kom je onbedoeld in de kortingen terecht. Maar daarover straks meer.

Rood staat voor Stop in Road Traffic. En rood staat voor vol gas in de Bosch CX Race. De Eco-modus is nu uit, maar kan weer worden ingesteld bij de dealer. Maar dan moet er een andere modus weg, want er is maar plaats voor vier.Foto: : Pierre VieiraRood staat voor Stop in Road Traffic. En rood staat voor vol gas in de Bosch CX Race. De Eco-modus is nu uit, maar kan weer worden ingesteld bij de dealer. Maar dan moet er een andere modus weg, want er is maar plaats voor vier.Eigenlijk overbodig: De diode-indicator op de onderbuis moest worden geïnstalleerd zodat het Kiox-display in de bovenbuis kon zitten en tegelijkertijd de draadloze afstandsbediening (mini-afstandsbediening) van het stuur werkte. Bosch is in dit opzicht eigenaardig. Er zijn dus twee gloeiende oppervlakken in de GLP III en bovendien diodes en een tweede aan / uit-knop op de batterij.Foto: Pierre VieiraEigenlijk overbodig: De diode-indicator op de onderbuis moest worden geïnstalleerd zodat het Kiox-display in de bovenbuis kon zitten en tegelijkertijd de draadloze afstandsbediening (mini-afstandsbediening) van het stuur werkte. Bosch is in dit opzicht eigenaardig. Er zijn dus twee gloeiende oppervlakken in de GLP III en bovendien diodes en een tweede aan / uit-knop op de batterij.Bosch PowerPack 725 Wh op de Lapierre GLP III 2023Foto: Pierre VieiraBosch PowerPack 725 Wh op de Lapierre GLP III 2023

De geometrie van de nieuwe Lapierre Overvolt GLP III

De geometrie van de Lapierre Overvolt GLP III 2023Foto: LapierreDe geometrie van de Lapierre Overvolt GLP III 2023

Voor de test zijn hier een paar cijfers: Het chassis van de nieuwe Lapierre Overvolt GLP III biedt een moderne geometrie met een zeer korte zitbuis in alle maten (maat M is slechts 400 millimeter!). De balhoofdhoek is niet extreem slap (64°), de hoek van de zitbuis is met 77 graden vrij steil. Met een bereik van 460 millimeter is de fiets in M al behoorlijk lang, maar de 440 liggende achtervorken en het kleine achterwiel moeten hem behapbaar houden, althans volgens ontwerper Nico Vouilloz. En hij weet eindelijk waar hij het over heeft.

De praktijktest: Zo rijdt het nieuwe Lapierre Overvolt GLP III Team

Maar genoeg van de grijze theorie. Stap op de fiets en kijk wat de meester in elkaar heeft gezet. Drie dagen lang konden we het nieuwe GLP III-team ontmoeten op den Zet paden rond het meer van Annecy door hun tempo in Frankrijk. Het terrein hier biedt alles wat je nodig hebt om een e-enduro tot het uiterste op en neer te duwen en een duidelijke indruk te krijgen van de mogelijkheden – en de zwakke punten.

Bergopwaartse prestaties: Ja, de nieuwe E-Enduro van Lapierre kan klimmen!

De GLP III positioneert de rijder in een zeer gebalanceerde en centrale positie op de fiets. De Bosch-motor werkt hoorbaar, maar niet irritant luid, en biedt te allen tijde meer dan genoeg vermogen en koppel, zelfs voor de steilste stukken. Een bijzonder hoogtepunt is de eerder genoemde racemodus. Naast de brute kracht bij het trappen, biedt het de “Extended Boost” en levert het wat ons werd beloofd: als je eenmaal begrijpt hoe het werkt, opent het caster-effect ondenkbare mogelijkheden op de helling. Hoe langzamer je gaat, hoe indrukwekkender het effect: de stap in een slakkengang benaderen en dan de motor zijn gang laten doen. Een snelle ruk aan het stuur en de verlengde boost duwt mens en fiets letterlijk naar een hoger niveau. Geniaal! Doordat de Lapierre zeer stabiel is in de slag en tegelijkertijd zeer soepel reageert op de grond, is de tractie op het achterwiel uitstekend en is geen klim te flagrant. Tegelijkertijd zit de fiets comfortabel vooraan en klimt hij laat. Je hoeft alleen maar voorzichtig te zijn als je stopt na het succesvol overwinnen van een extreme passage om je maatjes je te laten vieren: met je voet op het pedaal activeer je soms onbedoeld de boost van 2 meter en zoeft de fiets met de rijder de bosjes in. Dit is ons meerdere malen overkomen. Daarom raden we aan om bij stilstand over te schakelen naar de turbomodus of altijd de achterrem ingedrukt te houden.

Lees ook:   groene mountainbike 24 inch

Ondanks de relatief korte 440mm liggende achtervork klimt de Lapierre Overvolt GLP III Team erg goed. De tractie is uitstekend, de achterste driehoek is gevoelig en stabiel in de slag. Het voorwiel komt laat op. Lapierre heeft een heel goed compromis gevonden over anti-kraak.Foto: Pierre VieiraOndanks de relatief korte 440mm liggende achtervork klimt de Lapierre Overvolt GLP III Team erg goed. De tractie is uitstekend, de achterste driehoek is gevoelig en stabiel in de slag. Het voorwiel komt laat op. Lapierre heeft een heel goed compromis gevonden over anti-kraak.

Bergafwaarts laat de Lapierre e-bike zien waar hij van gemaakt is: een winnaar!

Lange geo, hoogwaardige ophangingselementen, 170 millimeter veerweg en uitgebalanceerde geometrie en gewichtsverdeling – geoptimaliseerd door downhillgoeroe Nico Vouilloz. Er kan niets misgaan. En er gaat niets mis. De GLP III is een echte raceknaller wanneer het terrein afloopt in het dal. Het chassis is enorm absorberend en gevoelig. Toptractie en controle zijn het resultaat. Maar het weggedrag is briljant: de voorkant is verrassend licht dankzij de gewichtsverdeling. Het weggedrag doet sterk denken aan een lichte e-bike. De Lapierre gaat gewillig op het achterwiel, heeft goede pop en springt evenwichtig en als een 1. Bij het remmen zijn het goede zwaartepunt en de lichte voorkant weer positief merkbaar. De fiets kan zonder veel moeite door haarspeldbochten worden geslingerd en reageert dynamisch maar precies op stuurimpulsen. De Schwalbe band met superzachte rubbersamenstelling biedt eindeloze grip. Theoretisch is het misschien beter, maar we herinneren ons geen enkele e-enduro die het beter kan. Voltreffer!

Met de Lapierre Overvolt GLP III is er geen houden meer aan. Fantastische soepelheid, gekoppeld aan zeer uitgebalanceerde en eenvoudige bediening. Het lage zwaartepunt en de - dankzij de korte batterij - het lichte front bieden een eenvoudige bediening die je niet kent van e-MTB's met normaal vermogen.Foto: Pierre VieiraMet de Lapierre Overvolt GLP III is er geen houden meer aan. Fantastische soepelheid, gekoppeld aan zeer uitgebalanceerde en eenvoudige bediening. Het lage zwaartepunt en de – dankzij de korte batterij – het lichte front bieden een eenvoudige bediening die je niet kent van e-MTB’s met normaal vermogen.Gemakkelijk op het achterwiel: de Lapierre GLP III Team heeft een wendbaar weggedrag en maakt ook Spelen met het terrein is echt in een goed humeur!Foto: Pierre VieiraGemakkelijk op het achterwiel: De Lapierre GLP III Team heeft een wendbaar weggedrag en is ook een waar genot bij het spelen met het terrein!Kom, vlieg met me mee! De GLP III kan ook worden gebruikt om grotere vluchten te plannen. Chassis en handling zijn klaar voor alles.Foto: Pierre VieiraKom, vlieg met me mee! De GLP III kan ook worden gebruikt om grotere vluchten te plannen. Chassis en handling zijn klaar voor alles.

Resultaat:

De facelift van het GLP-design is absoluut geslaagd. Visueel polariseert de e-bike van Lapierre nog steeds, maar als je vorm achter functie zet, vind je nauwelijks een betere e-enduro op de markt. Dankzij de nu grotere accu is de actieradius ook volledig voldoende voor langere tochten. De Race-modus in de Bosch-motor (alleen in de Team- en SE-modellen) opent nieuwe opties op de beklimmingen en op de afdalingen, de wegligging is een gedicht. Helaas is er geen betaalbare instapversie!

Geslaagde facelift! De derde generatie van de Lapierre Overvolt GLP III is een topklasse enduro die visueel polariseert met zijn externe batterij, maar duidelijk in de voorhoede van de enduro-competitie staat op het gebied van rijprestaties.Foto: Pierre VieiraGeslaagde facelift! De derde generatie van de Lapierre Overvolt GLP III is een topklasse enduro die visueel polariseert met zijn externe batterij, maar duidelijk in de voorhoede van de enduro-competitie staat op het gebied van rijprestaties.

Modellen en prijzen van de nieuwe Lapierre Overvolt GLP III

Er komen drie modellen van de nieuwe Overvolt GLP III. Het begint met het ‘Elite’-model voor 9499 euro. Degene die we hebben getest Topmodel “Team” kost 12.499 euro. In plaats daarvan is er de mechanische Sram XO-aandrijflijn, Code RSC 4-remmen, eigen carbon wielen, carbon crank en een Renthal carbon cockpit. De Rockshox Ultimate-ophanging rondt het zeer succesvolle chassis af.

Lapierre Overvolt GLP III TeamFoto: Pierre VieiraLapierre Overvolt GLP III Team

Lapierre Overvolt GLP III “SE” – 12.000 Euro

De op één na duurste Overvolt GLP III SE beschikt ook over zeer hoogwaardige onderdelen en de Bosch CX Race. Een Fox chassis met Kashima coating is een echte blikvanger. Helaas installeren de Fransen de Fox 38 met de Fit4 cartridge. De ervaring leert dat dit aanzienlijk afneemt in prestaties ten opzichte van de Grip2. In onze ogen kan de chique lak van de limited edition dat niet compenseren. Als wielen doneert de fabrikant de iconische Mavic Deemax (aluminium). Ondanks de hoogwaardige XTR-aandrijflijn is dit echter een model dat niet helemaal ideaal was uitgerust.

Lapierre Overvolt GLP III SE: Voor € 12.000 krijg je een XTR aandrijflijn, Fox vering (helaas met Fit4 cartridge in de voorvork) en edele two-tone lak in mat glinsterend Alpine Rally Blue. Qua prestaties moet je echter wat compromissen sluiten ten opzichte van het team - vooral vanwege de vork.Foto: Pierre VieiraLapierre Overvolt GLP III SE: Voor € 12.000 krijg je een XTR aandrijflijn, Fox vering (helaas met Fit4 cartridge in de voorvork) en edele two-tone lak in mat glinsterend Alpine Rally Blue. Qua prestaties moet je echter wat compromissen sluiten ten opzichte van het team – vooral vanwege de vork.

Lapierre Overvolt GLP III “Elite” – 9499 Euro

Het instapmodel is er ook in een chique kleur (donkerpaars). De ervaring heeft geleerd dat de Fox Performance-ophangingselementen goed werken – vooral met de vork nauwelijks slechter dan de tegenhanger met de Fit4-cartridge in het SE-model. We houden echt van de XT-aandrijflijn en remmen en vertrouwen er blindelings op. Omdat er geen beperkingen zijn op het frame en de motor, is de 3000 € minder bijna “goedkoop”. Dit is echter niet het geval.Er is ook de racemodus op het circuit met zijn ingenieuze “Extended Boost”. Bij de normale Bosch Performance CX zit er echter nog steeds een topmotor in het wiel. Als je geen extreme trappen bergop wilt beklimmen, is dit zeer goed bediend.

9499€ om de Overvolt GLP III wereld te betreden. Het Elite-model is stevig uitgerust met Fox Performance-ophanging en XT-versnellingen. Volgens de fabrikant weegt het donkerpaarse Elite-model slechts 600 gram meer dan de teamversie.Foto: Pierre Vieira9499€ om de Overvolt GLP III wereld te betreden. Het Elite-model is stevig uitgerust met Fox Performance-ophanging en XT-versnellingen. Volgens de fabrikant weegt het donkerpaarse Elite-model slechts 600 gram meer dan de teamversie.