Kopersgidslampen: 3 lichte helmlampen & 3 StVZO-achterlichten

De lampen in de test

Op de trail wordt al snel duidelijk dat het niet de enorme hoeveelheid licht, maar een brede verlichting en een homogene lichtverdeling zijn die het rijplezier bepalen. Daarnaast spelen het gewicht en de grootte van de lamp een essentiële rol. Lupine perst nu maar liefst 2100 lumen uit de piepkleine pico. Toen het model werd geïntroduceerd, was het ooit slechts 550 lumen, met een iets grotere behuizing. De lampkop en helmhouder wegen momenteel slechts 75 gram. De complete set van lamp en batterij weegt 212 gram en kan perfect uitgebalanceerd op de helm worden gemonteerd. Ideaal voor sportief rijden in het donker. Op deze manier blijft de lichtkegel stil staan en richt hij altijd in de richting van het zicht. Inmiddels zijn er ook Krachtige StVZO-lampen voor stuurmontage. Maar zelfs met de krachtige StVZO-spots wordt het nemen van bochten al snel een blinde vlucht. Alleen de Acid is licht genoeg als systeem voor de helm. Bij de Gloworm verdwijnt de accu beter in de rugzak- of jerseyzak, anders wiebelt de helm als een wiebelende teckel als hij geraakt wordt.

Matige batterijduur

Overigens waren we verrast door de prestaties van de accu’s: gemiddeld zijn de tanks voldoende voor slechts anderhalf uur rijden op het hoogste niveau. Lupine biedt de Piko echter ook aan met krachtigere accu’s. De Gloworm scoort met zijn lange batterijduur en is ook voldoende voor langere ritten.

Ongeveer 2000 lumen zijn voldoende, zelfs voor atletisch gebruik. Als je wat langer door de nacht wilt trappen, kun je beter investeren in een extra batterij en blij zijn met het lage gewicht dat de kleine lampjes op de helm met zich meebrengen. Hoe goed de kleine schijnwerpers het pad verlichten, blijkt uit de respectievelijke verlichte beelden.

We gebruikten een Olympus E-M5 met f/22 en 20 sec. Benodigde belichtingstijdFoto: Stefan FreyWe gebruikten een Olympus E-M5 met f/22 en 20 sec. Benodigde belichtingstijd

Lees ook:   beste mountainbike voor beginners

1. Gloworm X2

 • 315 euro
 • Lamp / Batterij Gewicht: 120 / 236 gram
 • Prestatie: 2000 lumen / 6,8 Ah accuvermogen
 • Levensduur batterij / oplaadtijd: 3:15 uur / 3:30 uur

Helmmontage via GoPro-bevestigingen is bijzonder praktisch - vastklikken, uitlijnen en klaarFoto: Georg GrieshaberHelmmontage via GoPro-bevestigingen is bijzonder praktisch – vastklikken, uitlijnen en klaarDe Gloworm kan worden bediend via de Bluetooth-afstandsbedieningFoto: Georg GrieshaberDe Gloworm kan worden bediend via de Bluetooth-afstandsbedieningDe Gloworm wordt geleverd met een batterij die lang meegaatFoto: Georg GrieshaberDe Gloworm wordt geleverd met een batterij die lang meegaat

Resultaat Voor langere wintertochten is de X2 een goede keuze. Ze loopt 3:15 uur op het hoogste niveau. Voor echte trails is het vermogen net genoeg. De kegel is vrij smal, maar in het midden voldoende helder. Praktisch: de GoPro-compatibele houder. Helaas rafelen de klittenbandsluitingen snel. De accu is te zwaar om op de helm te monteren. De afstandsbediening kan twee lampen bedienen. Op de helmhouders na is de X2 van hoge kwaliteit.

Beoordeling

Accumulator
10 van 10 punten
Gewicht (15%)
8 van de 10 punten
Uitvoer
6 van 10 punten
Verlichting
7 van de 10 punten
Behandeling
8 van de 10 punten

Gloworm X2: Goed bereik en fatsoenlijke verlichting.Foto: Stefan FreyGloworm X2: Goed bereik en fatsoenlijke verlichting.

2. Kubuszuur HPA 2000

 • 199,95 euro >> hier beschikbaar
 • Lamp / Batterij Gewicht: 80 / 139 gram
 • Prestatie; 2000 lumen / 3,4 Ah accuvermogen
 • Levensduur batterij / oplaadtijd: 1:02 uur / 2:20 uur

Cube Acid HPA 2000: De lamp van Cube is zeer goed uitgerust voor zijn prijsEt. Er is zelfs een draadloze afstandsbedieningFoto: CubeCube Acid HPA 2000: De lamp van Cube is zeer goed uitgerust voor zijn prijs. Er is zelfs een draadloze afstandsbediening

Resultaat Al in 2020 onze prijs-prestatietip. De kleine en lichte Acid met een goede lichtsterkte en een smalle maar voldoende lichtverdeling is nog steeds een goed spel voor motorrijders. De doordachte GoPro-houder, radiografische afstandsbediening en aantrekkelijke afwerking zijn overtuigend. De batterijduur van iets meer dan een uur is niet overvloedig. De reservelooptijd is hier geweldig voor. Tip: Een extra batterij voor slechts 59 euro verdubbelt de brandduur.

Beoordeling

Accumulator
6 van 10 punten
Gewicht
10
van de 10 punten
Uitvoer
6 van 10 punten
Verlichting
6 van 10 punten
Behandeling
10 van 10 punten

Cube Acid HPA 2000: Het bereik van de Cube is ok, maar de lamp schijnt niet zo breed als bijvoorbeeld de Gloworm.Foto: Stefan FreyCube Acid HPA 2000: Het bereik van de Cube is ok, maar de lamp schijnt niet zo breed als bijvoorbeeld de Gloworm.

Lees ook:   E-bike accu in de winter en in de kou: E-biken bij temperaturen onder het vriespunt?

3. Lupine Piko

 • 384 euro >> hier beschikbaar
 • Lamp / Batterij Gewicht: 75 / 119 gram
 • Prestatie: 2100 lumen / 3,5 Ah accuvermogen
 • Levensduur batterij / oplaadtijd: 1:16 uur / 3:25 uur

De absolute klassieker en nog steeds een van de beste helmlampen op de markt: Lupines Piko in de huidige versieFoto: Georg GrieshaberDe absolute klassieker en nog steeds een van de beste helmlampen op de markt: Lupines Piko in de huidige versieDe batterij van de Lupine gaat een goed uur mee. Er zijn echter ook grotere batterijen als alternatiefFoto: Georg GrieshaberDe batterij van de Lupine gaat een goed uur mee. Er zijn echter ook grotere batterijen als alternatiefLupine bedient de lamp ook via de Bluetooth-afstandsbedieningFoto: Georg GrieshaberLupine bedient de lamp ook via de Bluetooth-afstandsbediening

Resultaat Qua comfort en bediening kan niemand tippen aan de Piko. Zelfs met een batterij valt de extreem platte lamp op de helm nauwelijks op. Afstandsbediening, app, perfecte afwerking – wat wil je nog meer? De 2100 lumen vormen een wat smalle, maar heldere en verreikende lichtkegel. Hun licht is net genoeg voor intensief trailgebruik. Als je iets meer dan ongeveer 1:15 uur looptijd nodig hebt, kies dan voor de grotere 4-cel batterij en stop deze in je rugzak.

Beoordeling

Accumulator
7 van de 10 punten
Gewicht
10 van 10 punten
Uitvoer
7 van de 10 punten
Verlichting
7 van de 10 punten
Behandeling
10 van 10 punten

Lupine Piko: Homogeen en helder, de Piko verlicht het pad. Het bereik en de verlichting van de lichtbundel lijken sterk op die van Cube Acid.Foto: Stefan FreyLupine Piko: Homogeen en helder, de Piko verlicht het pad. Het bereik en de verlichting van de lichtbundel lijken sterk op die van Cube Acid.

Achterlicht – altijd bij je!

Slechts zeer weinig fietsers hebben de luxe om vanaf de voordeur direct op het pad te kunnen beginnen. Maar zodra je je op de openbare weg begeeft, geldt aan de achterzijde hetzelfde: licht is verplicht. Het gaat niet zozeer om maximale helderheid, maar om gezien worden. Een StVZO-conform achterlicht is daarom de beste keuze. Net als op het stuur is de knippermodus aan de achterkant verboden. Daarvoor zijn er nu slimme achterlichten met remlichtfunctie of automatisch sensorlicht dat zichzelf in het donker activeert – slim bij het rijden door tunnels.

1. Sigma Blaze

29,95 EUR; 7 uur looptijd >> hier eVerkrijgbaar in de vorm van een

Momenteel is de Sigma Blaze alleen verkrijgbaar in de set met de Aura 100. Slim: hij kan worden bediend vanaf het voorlicht. Er is ook een remlichtFoto: SigmaMomenteel is de Sigma Blaze alleen verkrijgbaar in de set met de Aura 100. Slim: hij kan worden bediend vanaf het voorlicht. Er is ook een remlicht

2. Lezyne Strip Drive-waarschuwing

49,95 EUR; 7 uur looptijd >> hier beschikbaar

Het nieuwste achterlicht van Lezyne, genaamd Strip Drive Alert, heeft een automatisch remlicht.Foto: LezyneHet nieuwste achterlicht van Lezyne, genaamd Strip Drive Alert, heeft een automatisch remlicht.

Met zijn 40 lumen is de Lezyne bijzonder helder en ook zichtbaar onder een hoek van 270°. Toch blijft de lamp met tien LED’s StVZO-compatibel. Bij het remmen vestigt de Strip Drive Alert ook de aandacht op zichzelf met een fel licht. In de spaarstand met 20 lumen gaat de batterij tot tien uur mee.

3. Monkey Link ML-Light Achterzijde

32,95 EUR; 5,5 uur looptijd >> hier beschikbaar

Monkey Link ML-Light Rear: Geen schoonheid, maar kan via magnetische bevestigingen op verschillende posities op de fiets worden bevestigd.Foto: FabrikantMonkey Link ML-Light Rear: Geen schoonheid, maar kan via magnetische bevestigingen op verschillende posities op de fiets worden bevestigd.

De slimme Monkey Link-componenten worden steeds populairder. Met behulp van een magnetisch systeem vindt het kleine achterlicht op batterijen bijna vanzelf zijn weg naar de houder. (bijv. op de zadelklem, apart verkrijgbaar). De behuizing is spatwaterdicht, de stralingshoek is breed 220°. Er is slechts één continu licht als lichtstanden.

Veilig op weg in het donker

Veiligheid voorop Hoewel de lampen in de test enorm feller worden, gaan er in de schaduwen toch wat details verloren. Pas de snelheid dus aan de duisternis aan. Bij koud weer kan de levensduur van de batterij ook enorm fluctueren. Houd hier rekening mee als het gaat om de lengte van de tour.

Afstand alstublieft Voorzichtigheid is geboden bij het rijden in een groep. De snelheid van de voorligger is in het donker vaak moeilijk in te schatten. Bovendien moet de afstand groot genoeg zijn, zodat de persoon vooraan niet geïrriteerd raakt door de gloed van je eigen lamp.

Wees voorzichtig met sprongen Snelheid, helling en afstand zijn in het donker moeilijk in te schatten. Daarnaast is de landing tijdens het opstijgen vaak niet goed zichtbaar. Als je het parcours niet op je duimpje kent, is het beter om sprongen te vermijden als je ’s nachts rijdt.