Enduro’s tot 4000 euro: Propain Tyee AL 6 in test

De Propain Tyee AL 6 voor iets minder dan 4000 euro is gebaseerd op een aluminium frame, mullet setup en is compromisloos getrimd voor downhill. Dankzij de online configurator laat de verzender niets te wensen over als het gaat om individuele samenstelling. Met een coil shock, 170cc ZEB verende voorvork en een degelijke Maxxis double-down band op het achterwiel is de Enduro volledig geschikt om te parkeren en klaar voor elke uitdaging.

De geconcentreerde downhill-prestaties zijn echter ook merkbaar in het gewicht: met 17 kilo rijklaar is de Tyee gewoon zwaar, het aluminium frame alleen al weegt ongeveer 750 gram meer dan het carbon frame. In de laatste Enduro Special konden we de veelzijdige Propain Tyee testen in de carbon versie met een 160 verende voorvork en lichtgewicht constructie.

Qua geometrie is de Propain helemaal van deze tijd. Uitschieters zijn de extreem korte 30 stuurpen en de lange liggende achtervorken die typisch zijn voor Propain – ondanks het kleine achterwiel.

De Tyee loopt soepel en zelfverzekerd op onze testbaan op de Geißkopf, terwijl de stalen veerstaart de grond gevoelig en actief gladstrijkt. Ondanks de lange staart werken handleidingen makkelijker dan verwacht. Door het hoge gewicht is de fiets absoluut bevredigend, zelfs in ruige passages, maar vereist ook een actieve rijstijl en veel fysieke inspanning.

In een directe vergelijking vonden we alleen de achterkant van de Canyon Torque 29 CF 7 (hier in de test-enduro’s tot 4000 euro) iets beter in snelle passages. Bergop is de Propain Tyee een van de comfortabelere kandidaten. De combinatie van een hoog gewicht, een zeer korte zitpositie en een moeilijk te bereiken demperplatform kost korrels. De apparatuur is van een zeer hoog niveau.

Lees ook:   Momentsleutel van Feedback Sports: De Range Click Torque Wrench

¹Prijs plus kosten voor verpakking, verzending en reconciliatie indien van toepassing.

²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-oordeel staat los van de prijs. BIKE-beoordelingen: uitstekend (250-205 punten), zeer goed (204,75-170 punten), goed (169,75-140 punten), bevredigend (139,75-100 punten), met zwakke punten, onvoldoende.