Review O-Synce Mini PC Free – volledig retro of ingenieus minimalistisch?

De O-Synce Mini PC Free fietscomputer ziet eruit alsof hij uit de tijd is gevallen. Dit is ook te danken aan het feit dat het al in 2009 werd gepresenteerd. De nu opnieuw uitgebrachte klassieker wil punten scoren bij mensen met technologiestress die gewoon in alle rust willen fietsen. Digitale detox in het tijdperk van streaming, sociale media en AI. We hebben het onderdeel geprobeerd.

Moderne fietscomputers zijn kleine, technische hoogstandjes. Dankzij GPS geven ze de richting aan, meten ze hartslag en cadans en evalueren ze de geregistreerde trainingsgegevens en zijn ze verbonden met platforms zoals Strava of Komoot. De Mini PC Free van O-Synce ziet eruit alsof hij uit de tijd is gevallen. Dit is ook te danken aan het feit dat het al in 2009 werd gepresenteerd. De nu opnieuw uitgebrachte klassieker wil punten scoren bij mensen met technologiestress die gewoon in alle rust willen fietsen. Digitale detox in het tijdperk van streaming, sociale media en AI. We hebben het onderdeel geprobeerd.

INFO O-Synce Mini PC gratis

  • Draadloze mini-fietscomputer
  • Afmetingen: 35 x 33 mm / Gewicht: 18 gram
  • Functies: Snelheid, Gemiddelde, Maximumsnelheid, Dagelijkse Afstand, Totaal aantal kilometers, Rijtijd, Vergelijking Huidige snelheid/Gemiddelde
  • Prijs: 29 Euro inclusief batterijen

Kleiner dan dit wordt het niet: de maatvergelijking met een Wahoo-navigatiecomputer toont de minimalistische afmetingen van de Mini PC Free. Het is nauwelijks groter dan een munt van twee euro.Foto: Henri LesewitzKleiner dan dit wordt het niet: de maatvergelijking met een Wahoo-navigatiecomputer toont de minimalistische afmetingen van de Mini PC Free. Het is nauwelijks groter dan een munt van twee euro.

De grote vraag: hoeveel functies heeft een fietscomputer echt nodig?

Het is nogal verbazingwekkend: terwijl digitale ontwikkeling zijn weg vindt naar bijna elk gebied van ons leven, viert analoog een steeds grotere opleving. Na de spectaculaire terugkeer van de vinylplaat, die al dood was verklaard, is analoge fotografie nu weer booming. Het waarom, waarom en waarom is door trendonderzoekers en gedragswetenschappers tot in het diepst van de menselijke psyche geanalyseerd. De digitale overaanwezigheid legt veel mensen onder druk en leidt vaak af van de essentie. Wat is het nut van miljoenen liedjes op Spotify en duizenden foto’s van mobiele telefoons als je gewoon rusteloos door alles klikt, zonder echt de magie van een album of een fotomotief te ontdekken? Het is een soortgelijk verhaal met fietscomputers. Ze overstelpen de chauffeur letterlijk met data, analyses en adviezen. Maar heb je het echt nodig? Vertraging door focus in plaats van steeds meer opties. Dat is het concept van de minimalistische O-Synce computer.

Lees ook:   fuji mountainbike

Batterijen, kabelbinders, instructies, alles is inbegrepen. Montage werkt zonder gereedschap. Toch kost het wat tijd om te groeien.Foto: Henri LesewitzBatterijen, kabelbinders, instructies, alles is inbegrepen. Montage werkt zonder gereedschap. Toch kost het wat tijd om te groeien.

Natuurlijk is de vraag of je e-mailberichten of cadansanalyses op de fietscomputer nodig hebt, iets wat iedereen voor zichzelf moet beslissen. Je hoeft immers niet alle functies van je volledig genetwerkte navigatiesysteem te gebruiken. De hightech onderdelen zijn al praktisch. Je hebt geen accessoires nodig. Alles wordt automatisch vastgelegd via GPS-signalen. Dit betekent dat je het apparaat voor alle fietsen kunt gebruiken zonder dat je elke keer de wielomtrek hoeft aan te passen. Voor zo’n hightech onderdeel moet je diep in de buidel tasten. De Mini PC-Free daarentegen kost slechts 29,00 euro en weegt slechts 18 gram. Voor wie zich voornamelijk op bekende of bewegwijzerde routes bevindt, kan de minicomputer vanwege de lage prijs een optie zijn.

Antislippatch: Om ervoor te zorgen dat het display stevig zit, bevindt zich aan beide zijden een zelfklevende pad tussen het stuur en de houder.Foto: Henri LesewitzAntislippatch: Om ervoor te zorgen dat het display stevig zit, bevindt zich aan beide zijden een zelfklevende pad tussen het stuur en de houder.

De minicomputer vereist wat montage-inspanning, maar dan laat hij je met rust

De installatie is eenvoudig. Hoewel de set bestaat vanwege zowel de koper als het spaakmagazijnHet bestaat uit meer componenten dan een huidige navigatiecomputer. Maar alles kan zonder gereedschap in elkaar worden gezet. Om te voorkomen dat de stuurhouder wegglijdt, zit er een stuk rubber dat aan beide kanten tussen de beugel en het stuur steekt. De Mini PC Free kan ook op de stuurpen geplaatst worden.

De spaakmagneet wordt eenvoudig met de hand vastgeschroefd en is ontworpen voor alle soorten spaken, of het nu klassiek rond of aerodynamisch plat is.Foto: Henri LesewitzDe spaakmagneet wordt eenvoudig met de hand vastgeschroefd en is ontworpen voor alle soorten spaken, of het nu klassiek rond of aerodynamisch plat is.

De spaakmagneet is ontworpen om op elk type spaak te passen, of het nu rond of aerodynamisch plat is. Gewoon vastschroeven en klaar. Het is gemakkelijk met de hand te doen. Een schroevendraaier is niet nodig.

De pick-up wordt eerst met een kabelbinder aan de vork bevestigd, zodat deze met de spaakmagneet kan worden uitgelijnd. Alleen dan is het sjorren echt strak.Foto: Henri LesewitzDe pick-up wordt eerst met een kabelbinder aan de vork bevestigd, zodat deze met de spaakmagneet kan worden uitgelijnd. Alleen dan is het sjorren echt strak.

De afstand tussen de ontvanger en de magneet moet precies goed zijn, anders geeft de computer niets weer.Foto: Henri LesewitzDe afstand tussen de ontvanger en de magneet moet precies goed zijn, anders geeft de computer niets weer.

De pick-up en spaakmagneet moeten zich op een optimale afstand van elkaar bevinden. Anders gaat de magneet malen. Of het signaal is te zwak. Uitlijnen is niet erg. Je draait en schuift alles op zijn plaats totdat het display tot leven komt op het computerdisplay.

Het invoeren van de bandenomtrek was toen altijd vervelend met fietscomputers en is dat nu nog steeds. Met de Mini PC Free is de procedure echter redelijk eenvoudig. De waarden van de meest voorkomende bandenmaten vindt u in de tabel in de folder.Foto: Henri LesewitzHet invoeren van de bandenomtrek was toen altijd vervelend met fietscomputers en is dat nu nog steeds. Met de Mini PC Free is de procedure echter redelijk eenvoudig. De waarden van de meest voorkomende bandenmaten vindt u in de tabel in de folder.

De omtrek van banden: de achillespees van klassieke fietscomputers

Enigszins vervelend: Om ervoor te zorgen dat de computer de juiste waarden weergeeft, moet de bandenomtrek worden aangepast. Dit kan via het menu van de computer, dat in de instructies op een begrijpelijke manier wordt uitgelegd. De waarde moet echter tot op de millimeter nauwkeurig zijn. In de tabel in de bijsluiter staan de meest voorkomende waarden die kunnen worden aangehouden. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, of als je speciale banden hebt, moet je zelf de waarde meten. Dat was toen vervelend en dat is het nu nog steeds. Na elke banden- of wielwissel moet je controleren of de waarde nog klopt. Ook kun je de computer niet zomaar van de ene fiets naar de andere bouwen zonder de waarde van de bandenomtrek aan te passen.

Klaar! Na ongeveer 20 minuten is de Mini PC Free gemonteerd en klaar voor de eerste tour. Zelfs 15 jaar na de marktintroductie ziet het strakke display er niet verouderd uit.Foto: Henri LesewitzKlaar! Na ongeveer 20 minuten is de Mini PC Free gemonteerd en klaar voor de eerste tour. Zelfs 15 jaar na de marktintroductie ziet het strakke display er niet verouderd uit.

Het overschakelen gaat vlekkeloos dankzij de wipfunctie van het display. De onderste, kleinere rij getallen is echter moeilijk te lezen onder sterk schudden.Foto: Henri LesewitzHet overschakelen gaat vlekkeloos dankzij de wipfunctie van het display. De onderste, kleinere rij getallen is echter moeilijk te lezen onder sterk schudden.

Duur versus goedkoop: kan een computer van $ 29 een alternatief zijn voor een high-end model?

Ik doe mijn thuisronde. Ik mis de navigatiefunctie van mijn anders gebruikte Wahoo-computer niet. De route komt me bekend voor. De snelheidsindicator, die altijd bovenaan wordt weergegeven en extra groot op het tweeregelige display, is ook te zien in trillende gangen. Om door de andere informatie te schakelen, moet je op de computer onderaan drukken, die werkt als een soort tuimelschakelaar. Dit werkt goed in elke situatie. De onderste rij cijfers, die maar half zo groot is, is echter veel moeilijker te lezen dan de bovenste snelheidsaanduiding. Niettemin, wat je moet weten, zul je leren. Je went er snel aan om de kleinere informatie zoals route of reistijd op te roepen als het pad je minder erg door elkaar schudt. En inderdaad: de Mini PC free verleidt je nauwelijks om constant te schakelen, de blik blijft vaker op het landschap gericht. Met mijn navigatiecomputer controleer ik voortdurend de hoogteprofielen, de vertakkingspaden en zelfs de omgevingstemperatuur.

BIKE-redacteur Henri Lesewitz was tevreden met de Synce-O Mini PC Free.Foto: Henri LesewitzBIKE-redacteur Henri Lesewitz was tevreden met de Synce-O Mini PC Free.

CONCLUSIE Henri Lesewitz, BIKE-redacteur

In het begin was ik sceptisch, maar de minicomputer verraste me aangenaam. In 80 procent van mijn reizen gaf hij precies de informatie die ik nodig had. Route, reistijd, cut. De Mini PC Free is niet vervelend en wil niet de hele tijd worden opgeladen of bijgewerkt. Ideaal als computer voor dagelijks gebruik. Het vervangt echter geen navigatiecomputer. Iedereen die uitdagende tochten op onbekend terrein plant, zal de moderne, app-netwerkgebonden navigatietechnologie waarderen.

Dit zijn de voor- en nadelen van een minicomputer ten opzichte van een high-end fietscomputer

  • + Betaalbaar: Een minicomputer zoals de O-Synce Mini PC Free kost slechts ongeveer een tiende van een high-end model voor 29 euro
  • + Batterijvermogen: Klassieke minicomputers hebben een extreem lange batterijduur. De ingebouwde knoopcellen gaan vaak het hele seizoen mee, of zelfs langer. De batterij gaat bij de klant even lang mee.
  • + Geen updates: Klassieke fietscomputers hoeven niet te worden geüpdatet. Ze doen hun werk altijd zonder klagen
  • – Niet erg flexibel in gebruik: De omtrek van de band moet worden aangepast aan de betreffende fiets. Een spontane ombouw naar een andere fiets is op deze manier niet mogelijk.
  • – Meer accessoires: Een klassieke draadloze computer vereist een pick-up op de vork en een spaakmagneet, die er minder schoon uitziet dan een navigatiecomputer die geen pick-up nodig heeft.