Specialized S-Works Epic: Radicaal WK-racebestand uit Californië

Zo efficiënt als een hardtail, zo krachtig als een fiets met volledige vering. In de loop der jaren hebben veel fabrikanten geprobeerd een middenweg te vinden tussen stijve en geveerde achterkanten met hun eigen concepten. Achterste driehoeken met elastomeren moeten comfort in hardtails ademen, terwijl fulls met korte veerweg maximale efficiëntie moeten brengen. Slechts een paar fabrikanten zijn er echter echt succesvol mee geweest. De Trek Supercaliber is de prominente uitzondering en zorgde niet alleen voor een stabiele fanbase, maar ook voor menig wereldbekerzege dankzij Jolanda Neff.

Nu betreedt Specialized de markt met een soortgelijk concept. De nieuwe S-Works Epic World Cup vult het vorige modellengamma van de hardtail Epic HT, de Racefully Epic en de down-country bike Epic Evo aan met een nieuwe, lichtgewicht en, last but not least, dure racemachine. De 9,6 kilo zware Specialized Epic World Cup is bedoeld om renners blij te maken die bij het sprinten een hardtail achterhoede willen en toch niet zonder de vering bergafwaarts willen. Specialized combineert 110 millimeter veerweg aan de voorkant met slechts 75 millimeter veerweg aan de achterkant.

Specialized S-Works Epic World Cup // 12.500 euro // 9,6 kg (maat L) // 29 inch // 110 / 75 mm.Foto: Adrian Kaether

Specialized S-Works Epic World Cup // 12.500 euro // 9,6 kg (maat L) // 29 inch // 110 / 75 mm.

De Specialized S-Works Epic World Cup in een oogopslag

  • Categorie: Race-Fully
  • Veerweg: 110 mm / 75 mm
  • Wielmaat: 29 inch
  • Gewicht: 9,6 kilogram (BIKE meting)
  • Frame gewicht: 1893 gram (inclusief schok, BIKE meting)
  • Maten: XS t/m XL
  • Twee modellen vanaf 9000 euro, frameset voor 6500 euro

Volledig, optioneel met hardtail gevoel: Zo werkt de Specialized Epic World Cup

Het idee: de achterste driehoek kan op dezelfde manier als een klassieker volledig worden afgesteld via een speciale demper. Dan is de demper iets in slag (negatieve veerweg) en reageert redelijk gevoelig op oneffenheden in de grond. Of u kunt de negatieve kamer legen via een speciale klep op de demper. Hierdoor ontstaat een zeer hoog losbreekkoppel bij het comprimeren en voelt de achterkant dan stijf aan, als een hardtail. De veerweg wordt alleen met harde klappen losgelaten. Bergop of in het zadel, dit zou maximale voortstuwing moeten bieden zoals een hardtail, maar bergafwaarts zou het de veiligheid van een volledig moeten bieden. Aangezien de toch al beheersbare negatieve veerweg volledig ontbreekt, moet je het doen zonder de tractie en gevoeligheid van een volledig voor kleine slagen en bergop.

Lees ook:   E-bikes onder de 3000 euro: de Decathlon B'twin LD920E Automatic
In tegenstelling tot Trek's visueel vergelijkbare Supercaliber, stuurt Specialized de schok op de Epic World Cup via een kleine rocker.

Zo werken de achterdriehoek en speciale schokdemper van de Specialized S-Works Epic World Cup.

Helaas vergt het schakelen tussen de klassieke full setup en de setup met een hardtail gevoel bergop wat tijd, een demperpomp en een inbussleutel. Je moet dus afhankelijk van de baan en voor de start kiezen: Eerder klassiek volledig of liever de speciale setup met een stijve achterkant bergop? Specialized raadt dit laatste aan voor banen met bijzonder gladde oppervlakken, zoals de XCC shorttrackwedstrijden in de Cross-Country World Cup. De Brain-technologie, bekend van de normale Epic, wordt alleen gebruikt in de vork.

Stuurhoek van 66,6 graden: de progressieve geometrie van de Specialized Epic World Cup

In schril contrast met Trek’s Supercaliber, vertrouwt Specialized ook op een zeer agressieve geometrie voor zijn strakke S-Works Racer Epic World Cup. De stuurhoek is een superplatte 66,6 graden, wat een graad vlakker is dan de klassieke Epic Racefully. Korte liggende achtervorken van slechts 425 millimeter en een diepe trapas beloven bochtenplezier en rijveiligheid bergafwaarts. De zithoek is met 74 graden vrij matig.

De geometrie van de Specialized World Cup in één oogopslag. Natuurlijk zijn er ook andere framematen, voor de duidelijkheid hier alleen M en L.Foto: Specialized

De geometrie van de Specialized World Cup in één oogopslag. Natuurlijk er zijn ook andere framematen, voor de duidelijkheid hier alleen M en L.

De zeer extreme geometrie met zijn vlakke hoeken is echter ook te danken aan het speciale concept van de fiets. Op een normale fiets zakken de ophangingselementen aan de voor- en achterkant aanzienlijk weg in de veerweg vanwege het gewicht van de rijder alleen. Bij de Epic World Cup wordt alleen de vork aangetast, waardoor de geometrie weer wat steiler wordt. De achterkant blijft daarentegen bijna stijf. De speciale schokdemper van de Epic World Cup is ontworpen voor 0 tot maximaal 10 procent SAG, een conventionele cross-country fiets wordt gereden met minimaal 15, vaak tot 25 procent negatieve veerweg.

1893 gram: Het lichtste full-suspension frame op de markt

Dat de nieuwe Epic World Cup ook qua innerlijke waarden een fiets van uitersten is, blijkt ook in het laboratorium. Met slechts 1893 gram inclusief de schokdemper is het frame van onze testfiets in maat L het lichtste volledig frame dat we ooit op de weegschaal in het BIKE-lab hebben gehad. Daarnaast is het onderstel van de Epic World Cup met 48 N/mm ook erg stijf en kan dus schitteren met een uitstekende STW-waarde (quotiënt van stijfheid en framegewicht) van ruim 25. De gespecialiseerde ingenieurs hebben hier geweldig werk geleverd.

Het frame van de Specialized Epic World Cup is het eerste volledig frame dat we in het testlab op de weegschaal hadden staan met minder dan 1900 gram (maat L).Foto: BIKE Test Lab

Het frame van de Specialized Epic World Cup is het eerste volledig frame dat we in het testlab op de weegschaal hadden staan met minder dan 1900 gram (maat L).

Lees ook:   mountainbike handschoenen heren

Alleen vanaf 9000 euro: Slechts twee modellen en een frameset

Specialized combineert het superlichte en hoogwaardige frame op het S-Works-model dat we hebben getest met Sram’s nieuwe XX Eagle Transmission inclusief een geïntegreerde vermogensmeter, plus niveauremmen met de nieuwe stealth-look die dicht bij het stuur past en enkele buitengewone carbon onderdelen zoals de nieuwe, eendelige Specialized Carbon Cockpit. Het topmodel rolt op Roval Control SL-wielen, die ook net zijn geïntroduceerd, die slechts 1240 gram moeten wegen en de Epic een wielgewicht van minder dan 3,5 kilogram (BIKE-meting) inclusief cassette en 2,35-inch brede banden geven. In plaats van een vario-stoelsteun is er een stijve en lichtgewicht steun van carbon.

Het 'goedkoopste' model Epic World Cup Pro kost nog altijd 9000 euro. Wil je minder geld uitgeven, dan ben je beter af met een klassieke Epic Fully of de Epic Hardtail, die beide in het programma blijven staan.

Naast het S-Works topmodel voor 12.500 euro zal de Specialized Epic World Cup alleen in een Pro-variant verkrijgbaar zijn voor 9000 euro. Een iets zwaarder maar goedkoper carbon frame, een conventionele cockpit, goedkopere carbon wielen en Sram X0 transmissie worden hier gebruikt. Het chassis is identiek aan het topmodel. Ook is er een S-Works frameset, die nog steeds maar liefst 6500 euro kost. Het puntige concept van de Epic World Cup is echter sowieso niet ontworpen voor massa. Een goedkopere Epic hardtail of de veelzijdige en slechts iets zwaardere, klassieke Epic race volledig zou voor velen nog steeds de betere keuze moeten zijn.

In de eerste test: Zo rijdt de Specialized S-Works Epic World Cup

Zelfs in de meest comfortabele setup is de achterkant strak bergop en niet ultiem gevoelig. Een klassieke race biedt volledig meer tractie en comfort.Foto: Adrian Kaether

Zelfs in de meest comfortabele setup is de achterkant strak bergop en niet ultiem gevoelig. Een klassieke race biedt volledig meer tractie en comfort.

De sportieve rijhouding moedigt je aan om aan te vallen, en zelfs lichte pedaaldruk vertaalt de Specialized in een indrukwekkende voortstuwing. Dit is waar de lichtgewicht wielen en hoge stijfheid duidelijk merkbaar zijn. De moeiteloze acceleratie tovert een grote grijns op je gezicht. Zelfs met de zachtere demperopstelling blijft de achterkant verrassend stil in het zadel. Een indrukwekkende prestatie die de Epic World Cup zelfs in een krappe opstelling maar een beetje kan overtreffen. Dit is in de praktijk nauwelijks merkbaar, alleen de stopwatch zou hier duidelijkheid kunnen geven in de racerij. brengen.

Efficiënt schiet de Epic World Cup vooruit met zijn lichte gewicht en lichtgewicht wielen. Zelfs in de comfortabele opstelling bobbelt de demper niet eens in het zadel.Foto: Adrian Kaether

Efficiënt schiet de Epic World Cup vooruit met zijn lichte gewicht en lichtgewicht wielen. Zelfs in de comfortabele opstelling bobbelt de demper niet eens in het zadel.

En de strakke afstelling heeft een serieus nadeel: In technische beklimmingen reageert de S-Works Epic, die sowieso niet erg tractiegericht is, als een hardtail, hangt meer op obstakels en is gierig met grip. De strakke afstelling is dan ook alleen de betere keuze voor sprints en absoluut vlakke ondergronden, wanneer zelfs het kleinste voordeel nog het verschil kan maken tussen overwinning en nederlaag. De vlakke stuurhoek en korte liggende achtervork zorgen er ook voor dat de voorkant vroeg kan opstaan en maken de keuze van lijnen bergop iets moeilijker. Kortom: In ieder geval op technische beklimmingen hebben klassieke race-fulls met meer veerweg, meer negatieve veerweg en dus meer tractie en ook meer gematigde geometrie een beetje een voordeel.

Lees ook:   Rose HOBO: Moderne stalen framefiets met vlakke stang voor stad en grind

Aan de andere kant is de sprintsterke Epic Fully ook een kracht om rekening mee te houden bergafwaarts. En dit ondanks de lage slag achterin en ondanks de speciale ophangingselementen, die qua gevoeligheid helaas niet kunnen concurreren met het klassieke onderstel. De aas in de mouw van de Specialized Epic is geometrie. Het biedt veel veiligheid en bevordert, ondanks de stijve zadelpen en lichte banden, een agressieve rijstijl en directe lijnkeuze. Je moet er echter niet te wild mee rijden. Door de stijve ondersteuning wordt de bewegingsvrijheid op de fiets beperkt en de Epic erkent ook duidelijk rijfouten en gooit de rijder vervolgens graag van de lijn. Met name de hoge stijfheid in het chassis en vermoedelijk ook de wielen is hier merkbaar en zorgt voor een hardnekkige wegligging bij zijdelingse botsingen in een hellende positie, zoals in vlakke bochten en in hangende doorgangen (off-camber).

Blijf er altijd bij: met zijn vlakke geometrie moedigt de Epic World Cup je aan om het mes tussen je tanden naar beneden te nemen. Maar pas op: vooral in natte omstandigheden vergeeft de strakke racer slechts een paar fouten.Foto: Adrian Kaether

Blijf er altijd bij: met zijn vlakke geometrie moedigt de Epic World Cup je aan om het mes tussen je tanden naar beneden te nemen. Maar pas op: vooral in natte omstandigheden vergeeft de strakke racer slechts een paar fouten.

Maar de voldoening is des te groter als je met de precieze racer op de snelle lijn mikt en aan het einde vol gas de volgende passage inschiet. Overigens: Het strakke vlieggewicht houdt ook best wel van lucht onder de banden, zolang je maar weet wat je doet. Dit maakt de Epic een indrukwekkend snelle, maar niet erg fouttolerante volbloed racer. We konden echter niet veel winnen van de unieke, stevigere schokopstelling met een hoog losbreekkoppel en hardtailgevoel in off-road terrein met wisselende oppervlakken.

Het vlieggewicht in de lucht krijgen is ook uiterst eenvoudig dankzij de trendy achterdriehoek. Zo brengt de levendige fiets veel rijplezier bergafwaarts en beloont ervaren rijders met snelheden die je niet zou verwachten van een XC-fiets bergafwaarts.Foto: Adrian Kaether

Het vlieggewicht in de lucht krijgen is ook uiterst eenvoudig dankzij de trendy achterdriehoek. Zo brengt de levendige fiets veel rijplezier bergafwaarts en beloont ervaren rijders met snelheden die je niet zou verwachten van een XC-fiets bergafwaarts.

Conclusie Adrian Kaether, redacteur van BIKE Magazine

Als je altijd hebt geworsteld met de keuze tussen volledig en hardtail of regelmatig moet deelnemen aan de World Cup Short Track en XCO met dezelfde motor, moet je genieten van de Specialized Epic World Cup. Het is duidelijk: dat is precies waar de MTB voor is ontworpen. Voor alle anderen blijft Specialized’s nieuwste worp met het lichtste frame op de markt een fascinerend, maar ook minstens 9000 Euro duur stukje technologie dat te vinden is inHet is de moeite waard als je met een stijve demper iets uit het concept kunt halen.

BIKE-testredacteur Adrian Kaether.Foto: Max Fuchs

BIKE-testredacteur Adrian Kaether.

Source link