Koopadvies banden: Wat u moet weten over gravelbanden

Alle onderwerpen die in dit artikel aan bod komen:

Op gravel nogal tubeless

Bandenbreedte en luchtdruk zijn cruciaal

Interview met Peter Krischio, Product Manager bij Schwalbe voor Gravel, Cross en Road

De snelste gravelbanden in één oogopslag

Het loopvlak van de band voor gravelbikes

Het assortiment banden in het grindsegment varieert van bijna loopvlakloos tot netjes bezaaid met grotere openingen. Afhankelijk van wat u van plan bent te doen met uw gravelbike, moet u het profiel dienovereenkomstig kiezen. Het fijne loopvlakpatroon wordt ondersteund door een licht, stil rolgedrag, waardoor de band ook op de weg zeer goed gereden kan worden. Als je naast grind en asfalt ook wordt aangetrokken door onverharde wegen met modderafzettingen, gebruik je liever een knobbelige band. Tractie en grip in bochten zijn veel beter met meer loopvlakbanden. Aan de andere kant zijn de rolweerstand en het gewicht meestal hoger en kunnen de banden merkbaar en hoorbaar ruwer lopen op asfalt. Een compromis wordt geboden door banden met een gesloten loopvlakpatroon in het midden en de buitenste nokken voor grip in bochten.

Gravelbanden variëren van bijna loopvlakloos tot dikke nokken.Foto: Georg Grieshaber

Gravelbanden variëren van bijna loopvlakloos tot dikke nokken.

Op onverharde wegen heeft tubeless de voorkeur

Als u het meeste uit uw tubeless-compatibele band wilt halen, moet u het zonder binnenband doen. Het ombouwen naar tubeless banden bespaart niet alleen een paar gram gewicht en vermindert de rolweerstand, maar biedt ook lekbescherming in het geval van kleinere gaten. Bij grote schade aan de band helpen meestal tubeless pluggen, die eenvoudig van buitenaf in het bestaande gat worden gepropt.

Tubeless conversie: Afdichtmiddel in de tubeless banden, oppompen, klaar.Foto: Georg Grieshaber

Tubeless conversie: Afdichtmiddel in de tubeless banden, oppompen, klaar.

Bandenbreedte en luchtdruk zijn cruciaal – niet alleen op gravelbikes

Invloed van de breedte van de band op de rolweerstandFoto: Testafdeling

Invloed van de breedte van de band op de rolweerstand

De velgbreedte

Niet alleen de breedte van de band, maar ook de velgbreedte heeft invloed op het rijgedrag. Analoog aan de MTB- en wegensector is de trend naar meer breedte. Brede banden en een lage bandenspanning zijn alleen compatibel als de velgen ook een geschikte breedte hebben om de band op de best mogelijke manier te ondersteunen.

De juiste velgbreedte heeft meer invloed dan je denkt.Foto: Georg Grieshaber

De juiste velgbreedte heeft meer invloed dan je denkt.

Rolweerstand

Alleen wie uitsluitend op de weg rijdt, moet kiezen voor een hogere bandenspanning van 2,5 tot 3,0 bar. Zodra grind en trail inserts worden meegeleverd, moet de luchtdruk naar beneden. Zelfs bij gemengd gebruik op wisselende oppervlakken bespaart u meer met een lagere luchtdruk dan op de weg
kon winnen met een hogere druk.

Op gravel is het beter om minder druk in de band te hebben.Foto: Daniel Geiger

Op gravel is het beter om minder druk in de band te hebben.

Breedte van de band

Bij identieke bandenspanning is het contactoppervlak van smalle en brede banden even groot, maar van verschillende lengtes. Door het kortere gebied van brede banden rollen ze in theorie iets makkelijker. Het bovenstaande diagram laat zien dat de smalle 35-band slechter rolt dan de bredere banden over alle luchtdrukken. De jaren 40 en 45 liggen heel dicht bij elkaar.

Bredere banden rollen gemakkelijker.Foto: Max Fuchs

Bredere banden rollen gemakkelijker.

Bandenspanning

Naarmate de luchtdruk toeneemt, rollen banden gemakkelijker zolang ze op vlakke oppervlakken zoals een weg rollen. Maar ook hier zijn de besparingen minimaal door een bepaalde druk. Aan de andere kant neemt het comfort echter merkbaar af. Off-road en Zelfs op fijne grindpaden gedraagt hij zich zelfs andersom. Hier neemt de rolweerstand af bij een lagere luchtdruk.

Hoge luchtdruk op de weg zorgt voor meer comfort. Off-road, het is andersom.Foto: Max Fuchs

Hoge luchtdruk op de weg zorgt voor meer comfort. Off-road, het is andersom.

Gemak

Hoe lager de bandenspanning, hoe meer veerweg en comfort. Deze wijsheid kan slechts tot een bepaald punt worden toegepast. Als de luchtdruk te laag wordt, neemt de kans op lekke banden toe en wordt de band te instabiel. Brede banden en een tubeless setup zorgen voor een zo laag mogelijke bandenspanning. Afhankelijk van het gewicht van de rijder is een druk van ongeveer 2 bar mogelijk met 40 mm banden.

Een zeker instinct is vereist: Meer comfort door minder bandenspanning, maar dat hangt af van het gewicht van de rijder.Foto: Max Fuchs

Een zeker instinct is vereist: Meer comfort door minder bandenspanning, maar dat hangt af van het gewicht van de rijder.

Lees ook:   mountainbike stickers

Conclusie over de verhouding bandenbreedte, luchtdruk en rolweerstand:

Zo breed mogelijk, met zoveel lucht als nodig, is het motto voor comfort, grip en snel van de weg rollen. Als je te hoge bandenspanning rijdt, verspil je waardevol potentieel.

Interview met Peter Krischio, Product Manager bij Schwalbe voor Gravel, Cross en Road

FIETS: Wat maakt een goede gravelband?

Peter Krischio: Naast de gebruikelijke eigenschappen zoals lage rolweerstand, goede lek- en lekbescherming, kenmerkt een goede gravelband zich voor mij door een uitgebalanceerde combinatie tussen stil rolgedrag op de weg en optimale grip off-road. Daar liggen voor mij de voordelen van een gravelbike. Snel op de weg en toch volledig off-road capabel.

Gravel plaatst zich tussen weg en MTB. Vanuit welke sector zijn de invloeden groter bij de ontwikkeling van een nieuwe grindband?

Aangezien ik ook al heel lang racefietsbanden voor Schwalbe ontwikkel, zijn er natuurlijk veel leningen uit de wegsector. Het is dan ook niet meer dan logisch dat onze nieuwe R-Line (G-One R en G-One RS) precies de karkasconstructies van de Pro One racefietsband hebben gekregen. Overigens zijn de Superrace karkassen van MTB banden er ook op gebaseerd. Het profiel komt dan meer uit het veldrijden. De loopvlakken uit de MTB-sector werken beter met banden met een groot volume. De rubbercompounds komen ook uit de wegsector, omdat rolweerstand hier een grote rol speelt.

Peter Krischio, Product Manager bij Schwalbe voor Grind, Cross en RoadFoto: Fabrikant

Peter Krischio, Product Manager bij Schwalbe voor Grind, Cross en Road

Zijn brede racefietsen of smalle MTB-banden niet de betere gravelbanden?

Bij de brede racefietsbanden ontbreekt het aan offroad-grip. Bij de smalle MTB-banden is het loopvlak meestal al te open voor de weg.

In veel opzichten komt het grindsegment steeds dichter bij de MTB-sector. Komen er in de toekomst nog bredere banden en velgen?

Comfort en grip zijn altijd belangrijk. Qua breedtes zal het echter op maximaal 45 millimeter bezinken. Banden van meer dan 50 millimeter breed naderen de MTB dan weer te dichtbij. De rijervaring op de weg wordt merkbaar zwaarder. Aerodynamica is ook zinvol bij het gebruik van grind. Tests hebben aangetoond dat 40 banden het perfecte compromis bieden. Qua velgbreedte zal het waarschijnlijk tussen de 25 en 27 millimeter bezinken.

De snelste gravelbanden in één oogopslag

Snelheid is ook leuk op gravelbanden.Foto: Kerstin Leicht

Snelheid is ook leuk op gravelbanden.

Uitdaging Uitje Pro

Met de Getaway Pro heeft het Italiaanse merk Challenge, dat bekend is in het veldrijden, een zeer snelle gravelband in het assortiment. De zwak geprofileerde band rolt bijna op het niveau van een Schwalbe G-One RS, maar kost minder. Als het gaat om lekbescherming, met name weerstand tegen lekke banden, is het niet helemaal op Schwalbe-niveau.

Uitdaging Uitje ProFoto: Challenge

Uitdaging Uitje Pro

Info Challenge Uitje Pro

 • Prijs: 64 Euro >> hier verkrijgbaar*
 • Gewicht: 465 g/in 40 mm
 • Breedte: 36, 40, 45 mm
 • Rolweerstand*: 12,2 W

Continentaal Terra Snelheid

De Terra Speed kwam als testwinnaar uit de bus in de laatste gravelbandentest van de TOUR (zustermagazine van BIKE, EMTB en FREERIDE) en combineert een goede grip met een zeer lage rolweerstand. Bovendien weegt de band met zijn fijne, platte nokken heel weinig. Als je op zoek bent naar nog meer grip, vind je de juiste metgezel met de Terra Trail, die grotere en hogere noppen heeft.

Continental Terra SnelheidFoto: Continental

Continental Terra Snelheid

Over Continental Terra Speed

 • Prijs: 64,95 Euro >> hier verkrijgbaar*
 • Gewicht: 400 g/in 40 mm
 • Breedte: 35, 40, 45 mm
 • Rolweerstand*: 12,7 W

Slikken G-One over land

De G-One Overland is gemaakt voor forenzen en avonturiers en zou een hoge kilometerstand hebben. Met 17,9 watt is de rolweerstand echter aanzienlijk hoger dan die van de snelste gravelbanden. Aan de andere kant is de lekbescherming hoog. De kleine nokafstand zorgt voor een fijne rol.

Schwalbe G-One over landFoto: Schwalbe

Schwalbe G-One over land

Info Schwalbe G-One Overland

 • Prijs: 64,90 Euro >> hier verkrijgbaar*
 • Gewicht: 515 g/in 40 mm
 • Breedte: 40, 45, 50 mm
 • Rolweerstand*: 17,9 W

Slikken G-Een RS

De G-One RS is getrimd voor maximale soepelheid en is momenteel een van de snelste gravelbanden op de markt. Het minimalistische profiel doet denken aan fijne visschubben in het midden met kleine zijknoppen. Het snelle en soepele rolgedrag is indrukwekkend. Zodra het echter modderig wordt, heeft de band geen toepassing meer.

Schwalbe G-One RSFoto: Schwalbe

Schwalbe G-One RS

Info Schwalbe G-Een RS

 • Prijs: 74,90 Euro >> hier verkrijgbaar*
 • Gewicht compleet wiel: 445 g/in 40 mm
 • Breedte: 35, 40, 45 mm
 • Rolweerstand*: 11,2 W

Tufo Grind Thundero

De Thundero van de Tsjechische fabrikant Tufo kenmerkt zich door tamme profilering en lage rolweerstand. Met slechts 431 gram is de Thundero een van de lichtste banden met een breedte van 40 millimeter. Het nadeel van het lage gewicht is echter de zwakke lekbescherming. Ter vergelijking, een zeer goedkope band.

Tufo Grind Thundero |Foto: Tufo

Tufo Grind Thundero |

Info Tufo Gravel Thundero

 • Prijs: 48,90 Euro >> hier verkrijgbaar*
 • Gewicht compleet wiel: 431 g/in 40 mm
 • Breedte: 36, 40, 44 mm
 • Rolweerstand*: 12,1 W

*Rolweerstand bij 20 km/h, 2,5 bar bandenspanning en 50 kg belasting bepaald op een trommeltestbank.

Peter Nilges, BIKE Test Manager:

De snelste gravelbanden liggen qua rolweerstand op de weg erg dicht bij elkaar en rollen met twee staven niet slechter dan een racefietsband met zes staven. De grootste verschillen zitten in de grip op onverharde wegen.

Peter Nilges, BIKE Test ManagerFoto: Max Fuchs

Peter Nilges, BIKE Test Manager

Source link