Pole Vikkelä: Gouden Enduro op de proef gesteld – Droomfietsen 2023

“Waarom zou je kiezen voor minder veerweg in een enduro als je er meer kunt hebben?”, vraagt Leo Kokkonen me tijdens ons telefoongesprek naar dit artikel. Hij is de oprichter van Pole en het brein achter de nieuwe 190 millimeter Enduro Vikkelä. Maar de Fin toont affiniteit met het buitengewone, niet alleen op het gebied van veerweg. En nee, we hebben het niet over het glimmende gouden lakwerk van het exootische.

Goudstuk: Paal Vikkelä met opvallend lakwerk.Foto: Max Fuchs

Goudstuk: Paal Vikkelä met opvallend lakwerk.

Hoogtepunt bij Pole Vikkelä: een aluminium frame uit de CNC-freesmachine

Het echte hoogtepunt zit eronder verborgen: een volledig CNC-gefreesd aluminium frame. Bij Pole Vikkelä vind je geen lassen. De gefreesde halfschaalparen van het hoofdframe, de achterbrug met één arm en de massieve dubbele verbindingen versmelten met een speciale lijm om holle secties te vormen. Dit proces biedt verschillende voordelen: enerzijds biedt CNC-frezen volledige controle over de vorm en materiaaldiktes van het gehele frame. Bovendien maken de geautomatiseerde processen minimale toleranties mogelijk, die nauwelijks mogelijk zijn bij het lassen van ronde buizen. Ten opzichte van koolstofvezels ligt het voordeel in duurzaamheid. Bijna 100 procent van het maalafval kan eenvoudig worden gerecycled. Recyclingprocessen voor koolstofvezels staan daarentegen nog in de startblokken. De gifstoffen in de koolstofproductie zijn ook schadelijk voor de gezondheid en het milieu.

Kniebeschermers verplicht: Het expansievat steekt gevaarlijk ver uit in het werkgebied van de linkerknie.Foto: Max Fuchs

Kniebeschermers verplicht: Het expansievat steekt gevaarlijk ver uit in het werkgebied van de linkerknie.

Lees ook:   welke mountainbike voor op de weg

De Vikkelä – de meest radicale enduro op de markt

Volledig geassembleerd en op twee wielen geplaatst, kun je al raden waartoe de Pole Vikkelä offroad in staat is. Zodra het productieaspect naar de achtergrond verdwijnt, springt de extreme geometrie meteen in het oog. In cijfers: 1334 millimeter wielbasis, bijna 80 graden zithoek en 63,3 graden stuurhoek. Daarnaast zit de trapas zo hoog dat deze in lijn ligt met de wielassen. Geen enkele andere enduro op de markt is zo radicaal. Reizen? Volgens onze metingen 185 millimeter aan de voor- en achterkant. Op deze manier benut Pole het potentieel van Rockshox’s ZEB enduro voorvork ten volle.

Dankzij de dwarse demper en lange onderbuis biedt het frame ruimte voor twee waterflessen.Foto: Max Fuchs

Dankzij de dwarse demper en lange onderbuis biedt het frame ruimte voor twee waterflessen.

De Pool Vikkelä geeft veel rijveiligheid bergafwaarts

Over het verleggen van de grenzen gesproken, de Vikkelä kan dit buitengewoon goed doen – vooral als het gaat om de comfortzone van de rijder bergafwaarts. Want de extreme lengte en de verhoogde voorkant zorgen voor een enorme hoeveelheid rijveiligheid. Het potente onderstel doet de rest om de bestuurder te verleiden tot topsnelheden op volgas passages. Harde landingen, lage hakken en dikke keien spatten letterlijk uit in de veerweg. Dankzij de prettige progressie is er zelden het gevoel dat alle reserves zijn opgebruikt. Door het zeer hoge gewicht komen deze kwaliteiten echter alleen in het spel op steil terrein. Als de zwaartekracht ontbreekt, vereist het gevaarte een extreme hoeveelheid fysieke inspanning om scherp te blijven. Bochtige paden staan ook niet in de specificaties van de vinfreesmachine vanwege de uitgebreide wielbasis. Door de hoge trapas behoud je de controle en voel je je niet gevangen in de fiets, maar snelle bochtwisselingen zijn alleen mogelijk onder het dictaat van ervaren rijders.

Om het frameoppervlak te beschermen met de fijne freesgroeven, worden beschermende plastic films op bijna het hele oppervlak gelijmd.Foto: Max Fuchs

Om het frameoppervlak te beschermen met de fijne freesgroeven, worden beschermende plastic films op bijna het hele oppervlak gelijmd.

Lees ook:   mountainbike routes zuid limburg

Gripvolle Maxxis-banden maken van de Pool een klimmer

Bergop verlaag je automatisch je verwachtingen van pole. Volkomen onterecht. Want als je de deegachtige MaxxGrip rubbersamenstelling g vervangtOndanks de soepelere MaxxTerra slippers toont de fiets zich een degelijke klimmer. Door de super steile zithoek zet je veel druk op het voorwiel en neem je een voortstuwingsgerichte zitpositie in. In combinatie met de zeer lange liggende achtervorken klimt de Vikkelä zelfs de steilste hellingen op – uiteraard alleen met de juiste inspanning. De hoge trapas biedt ook een extreem hoge bodemvrijheid op geblokkeerde doorgangen. De achterkant reageert uitstekend, zelfs onder kettinglift, blijft verrassend stil en staat hoog in veerweg. Bravo!

Uiteindelijk komen leo’s woorden bij mij terug. Ja, de Pool inspireert met zijn enorme reis bergafwaarts, geen twijfel mogelijk. Maar omdat er bergop geen nadeel is, zou ik altijd kiezen voor meer veerweg – in ieder geval bij de Vikkelä.

Zelden waren downhill-heavy bikes zo constant moe, als de modellen in deze test. Op de fietsen van Raaw en Last draaien Maxxis-banden met een super gripvaste Maxxgrip-rubbersamenstelling aan de voorkant. Pole drijft de bandenkeuze echter tot het uiterste. Hier vind je Maxxis' meest gripvaste rubbers aan de voor- en achterkant, waaronder een lekvrij DoubleDown karkas. En als klap op de vuurpijl zitten er ook nog tubeless inserts van Huck Norris in het randbed.Foto: Max Fuchs

Zelden waren downhill-heavy bikes zo constant moe, als de modellen in deze test. Op de fietsen van Raaw en Last draaien Maxxis-banden met een super gripvaste Maxxgrip-rubbersamenstelling aan de voorkant. Pole drijft de bandenkeuze echter tot het uiterste. Hier vind je Maxxis’ meest gripvaste rubbers aan de voor- en achterkant, waaronder een lekvrij DoubleDown karkas. En als klap op de vuurpijl zitten er ook nog tubeless inserts van Huck Norris in het randbed.

Conclusie over de Pole Vikkelä door Max Fuchs, BIKE test editor:

Als de technische vaardigheden en fitheid van de rijder goed zijn, schittert de Pool Vikkelä bergaf en bergop met geweldige rijeigenschappen. De gemiddelde motorrijder daarentegen zou alleen maar moeten profiteren van de extreme rijveiligheid op snelle afdalingen. Praktisch: Via de online configurator kunt u de Pole optimaliseren voor uw persoonlijke toepassingsgebied.

Max Fuchs, BIKE test editorFoto: Thomas Weschta

Max Fuchs, BIKE test editor

Dit is Pole

Pole bikes staan voor gedurfde geometrieconcepten en buitengewone frameontwerpen. Inmiddels zijn echter ook de CNC-gefreesde kozijnen onderdeel geworden van het handelsmerk van de Finnen. Al precies tien jaar verrast Pole de fietsindustrie regelmatig met zijn buitengewone ontwikkelingsbenaderingen. Oprichter en CEO Leo Kokkonen heeft nu 22 mensen in dienst op het hoofdkantoor van het bedrijf in Muurame, Finland. Van idee tot ontwikkeling tot productie, alle fietsen van Pole zijn 100 procent made in Finland.

CNC gefreesde frames zijn het kenmerk van het Finse bedrijf Pole.Foto: Jimmy Doyle

CNC gefreesde frames zijn het kenmerk van het Finse bedrijf Pole.

Technische gegevens en bladmuziek voor Pole Vikkelä

Fabrikant

 • Prijs: 9540 Euro
 • Verkrijgbaar bij de verzender
 • Frame Materiaal: Alu
 • Frame maat: K1/K2/ K3/K4 (geteste maat K3, 40 cm)

Meetgegevens

 • Gewicht zonder pedalen: 16,19 kg
 • Frame gewicht: 3894 g
 • Gewicht wielen: 5580 g
 • Acceleratie wielen: 4578 kg x cm²
 • Stuurbreedte: 800 mm
 • Framestijfheid (absoluut): 37 N/mm

Uitrusting

 • Wielen: Crankbrothers Synthesis E 29
 • Banden: Maxxis Assegai/Minion DHR 3C Maxxgrip TR Double Down 29 x 2,50/2,40
 • Vork: Rockshox ZEB Ultimate
 • Schok: Rockshox Super Deluxe Ultimate
 • Veerweg voor/achter: 185/185 mm
 • Remmen: Sram Code RSC / 220/200 mm
 • Versnellingen: Sram GX Eagle AXS 1×12
 • Bandbreedte: 32; 10-52 / 520 %
 • Telescopische ondersteuning / naaf / Ø: Bike Yoke Revive / 160 mm / 34,9 mm

Beoordeling

 • Behandeling Heuvelopwaarts: 19 van de 20
 • Chassisefficiëntie: 17 van de 20
 • Rolweerstand: 6 uit 10
 • Gewicht: 1.5 uit 15
 • Traagheidswielen: 3 van de 10
 • Bidonhouder: 4.5 uit 5
 • Behandeling Heuvelafwaarts: 36 van de 40
 • Voorwielophanging: 25 van de 25
 • Achterwielophanging: 22,5 uit 25
 • Intrekbaar zadel: 10 van 10
 • Remmen: 14.25 uit 15
 • Grip op de band: 15 van de 15
 • Rijstabiliteit: 2 van de 10

TOTAAL BERGOP: 51 VAN DE 80

TOTAAL: 124.8 VAN DE 140

 • Overig: 24 van de 30
 • Onderhoudsgemak: medium

BIKE testresultaat*: zeer goed – 199,8 van de 250 punten

Pole Vikkelä - GeometriegegevensFoto: BIKE testafdeling

Pole Vikkelä – Geometriegegevens

Pole Vikkelä - KenmerkenFoto: BIKE testafdeling

Pole Vikkelä – Kenmerken

Pole Vikkelä - Veereigenschappen: De respons van de achterste driehoek is iets beter dan die van de vork.Foto: BIKE testafdeling

Pole Vikkelä – Veereigenschappen: De respons van de achterste driehoek is iets beter dan die van de vork.

*Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk.

BIKE ratings: geweldig (250-205 punten), zeer goed (204,75-170 punten), goed (169,75-140 punten), bevredigend (139,75-100 punten), met zwakke punten, onbevredigend.

Source link